Witam serdecznie Propozycja na pyszne pałki z kurczaka w sosie sojowym, są szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty
Uwaga Babcia Gotujepasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis naJakiś czas temu d ostałyśmy od Liwki z blo ga http://www.dolcementemacchiata.blogspot.com nom inację do Liebster Blog Award , za którą bardzo dziękujemy. Jest to Nasza druga nominacja, ale cieszy Nas tak samo jak i pierwsza. Jeśli ktoś nie słyszał to przybliżamy zasady zabawy: "Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze(...)lody, a najlepiej sernik z lodami, o tak! 8. Kto najczęściej zjada Wasze dzieła ? Konczi: najbliżsi Szpileczka: mąż 9. Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka: nie mam jednej inspiracji 10. Wasz ulubiony składnik w kuchni ? Konczi: hmmm warzywa Szpileczka: makaron, kurczak i warzywa, wszystko razem i z osobna
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBezglutenowy tort smocze jajo Jako fanka Gry o Tron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu. Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem
Bazując na smakuKańczugi (powiat przeworski) od pań z KGW Łopuszka Mała, a opublikowało go LGD „Z tradycją w nowoczesność”. Ciasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Składniki ‘Białej Damy’: 7 białek 1 szklanka cukru kryształu 50 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki biszkoptu: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)wystudzoną masę budyniową. Złożenie ciasta: Na spodzie kładziemy 1 blat ciasta biszkoptowego i wykładamy na niego połowę kremu budyniowego. Na krem wykładamy sernik, a na niego drugą połowę kremu. Wierzch przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i oprószamy cukrem pudrem. Ciasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Tradycyjnie już zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzprzemytu. My rodzice co nieco się w tym specjalizujemy. Bo przecież każda/każdy z nas chce pokazać swojemu dziecku, że zdrowe nie oznacza nie smaczne. Taka kasza dajmy na to. Niby nudna, niby daleko jej do słodyczy. A tu takie zaskoczenie ! Można ją przecież wykorzystać do masy budyniowej ! Do tego jeszcze musimy zrobić trochę „zamieszania przy owocach(...)klonowy. Ewentualnie można dodać pół rozgniecionego banana. Ciasto dzielimy na pół. Zawijamy każdą część w foliową torebkę. Jedną część wkładamy do zamrażarki i trzymamy na „czarną godzinę” ;), drugą część wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Możecie również wykorzystać ciasto dopiero następnego dnia. Pod koniec chłodzenia ciasta, rozgrzewamy piekarnik do 180℃ z termoobiegiem. Wyjmujemy ciasto i wylepiamy
KrupeczkiStąd w pelni korzystają z witamin i pierwiastków śladowych zawartych w owocach. Takie osoby śmiało mogą zacząć dzień śniadaniem złożonym z owoców (w pelni korzystając z ich dobroczynnego wpływu). Druga grupa to osoby o mniejszej sile witalnej. Poznamy je po tym, że szybciej się męczą, są bardziej wrażliwe na chłód i mniej odporne na stres. W ich organizmach kwasy(...)wszystkich zawartych w nich substancji odżywczych. Pamiętajmy o złotej zasadzie: im krócej będziemy gotować nasze warzywa, tym więcej korzyści dostarczą naszemu zdrowiu. To dotyczy również warzyw, których nie da się jeść surowych, ze względu na twardość zawartych w nich włókien (czyli błonnika). Gotujmy je w możliwie najniższych temperaturach (np wybierzmy tu łagodne gotowanie na parze). Warzywa i owoce – Jaką
MODA NA BIOPrzepyszne, grube i puszyste wegańskie pancakes do przygotowania w kilka minut. Składniki wystarczy tylko ze sobą dokładnie wymieszać i od razu można smażyć
Słodko-Słony Świat IlonyWitam Kochani tego sierpniowego wieczora :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo pożywną i smaczną potrawą -a mianowicie zupą gołąbkową. Jest to bardzo fajny pomysł na obiad
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na „surowo” , ale
Ostra na SłodkoKiedy spodziewałam się dziecka, ktoś zapytał mnie, co najchętniej jem w ówczesnym stanie. Od razu odpowiedziałam, że pierogi! One od zawsze były moim ulubionym daniem. Wyśmienicie smakowały mi u mojej babci, mistrzynią w ich robieniu jest moja mama. Jej pierogi z kapustą słodką nie mają sobie równych.A w czasie ciąży pojadłam ich sporo. Może dlatego teraz moje dziecko(...)dodajemy olej i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonac za nas robot. Ciasto dzielimy na 2 częsci. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki. Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi. Pierożki układamy na ściereczce, drugą przykrywamy je od góry
Raj dla PodniebieniaPrzytrafił się MNIE! W pierwszej chwili myślałam, że naprawdę los potrafi być okrutny i cyniczny. Później...doceniłam książkę i przez dłuższy czas potem zachodziłam w głowę, jak łatwo dałam się porwać komputerowemu nałogowi i zapomniałam o mojej najlepszej przyjaciółce- bibliotece. Doceniłam tez pogodę- ach, wiooooosna! No i udało mi się w końcu poćwiczyć samej dla siebie, a nie tylko(...)folią plastikową i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dwie. Na dole piekarnika postaw duży garnek z wodą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Roztrzep drugie jajko z 1 łyżką wody i posmaruj nim wierzch każdej bułeczki. Posyp bułeczki sezamem i piecz około 15 minut, aż wierzchy będą delikatnie brązowe. Zostaw do wystygnięcia. Jeśli
Gotowanie to kochanieMoja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę(...)ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie post ęujemy z drugim platem, który zamiast pesto smarujemy pomidorami. Blaszkę ze ślimaczkami wstawiamy do nagrzanego do maksimum piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy
Mia Cucina Sofietawspaniałe noże! Czy są mi obce? No nie do końca. Jeden już posiadałam i używałam go praktycznie na każdym kroku, więc zastanawiałam się jak spiszą się te kolejne. Dałam sobie czas, by na początku się z nimi oswoić, później zaprzyjaźnić, a na końcu napisać Wam słów kilka. No może zdań ;) Ale od początku... Choć o nazwie Fiskars słyszał zapewne każdy(...)czegoś w szufladzie oraz dla samych noży, które w styczności z innymi metalami zdecydowanie szybciej się tępią. Jakie są moje noże? Otrzymałam zestaw dwóch- jeden wielozadaniowy Szefa kuchni, a drugi mniejszy do obierania warzyw i owoców. Gdyby do tego dodać nóż do pieczywa (ząbkowany), to uwierzcie mi- więcej nie potrzebuję! Noża szefa kuchni używam najczęściej. Kroję nim, siekam
Kuchnia w czekoladzie