kolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka…. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy(...)godziny. 4. W czasie tych 3 godzin…Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto na omączony blat, rozklepujemy i składamy jak na zdjęciach i ponownie wkładamy do miski. Po drugiej godzinie robimy identycznie. Po trzeciej godzinie formujemy podłużny bochenek lub okrągły (wychodzi ogromny, więc lepiej uformować dwa mniejsze) 5. Przekładamy uformowany bochenek do omączonego koszyczka/koszyczków do wyrastania. (Ja włożyłam
UgotujmyTo.plPrzepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania. Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza(...)warzywno-drobiowego, gotować aż mięso będzie miękkie (mi zajęło to ok. 30 minut). W międzyczasie ugotować ryż, według przepisu na opakowaniu, uważając żeby go nie rozgotować. Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą
Dietologprzeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania. No i ten intensywny smak czekolady... mnie osobiście rozwala na łopatki :D Do środka możemy dać wszelkie bakalie, herbatniki jasne (akurat nie miałam w domu więc pominęłam), masło orzechowe czy tak jak ja masę kajmakową (krówkową), której miałam odrobinę w słoiczku. Kombinować można dowolnie, byleby było(...)czym formujemy 2 różnej wielkości wałki i owijamy je w papier do pieczenia. Chłodzimy najlepiej całą noc. Przed podaniem wyciągamy i każde „salami” obtaczamy np. w kakao, a drugie w cukrze pudrze. Dla lepszego efektu salami możemy obwiązać sznurkami
Kuchnia w czekoladziemasę. Pomogę Wam z najważniejszym zadaniem takiego procesu czyli WYLICZENIE ZAPOTRZEBOWANIA KALORYCZNEGO. Takich artykułów co prawda jest mnóstwo na internecie i każdy ma swoje tabelki, ale za te wyliczenia dam sobie rękę uciąć :P Sama je stosowałam, a dostałam je od dietetyka na redukcję przygotowującą pod masę, która przebiegła pomyślnie z efektem jakiego oczekiwałam także nie bójcie się, że coś(...)tyczy się redukcji tylko, zamiast dodawać odejmujemy i obserwujemy czy waga nam zaczęła spadać. Kiedy już wiemy ile wynosi nasze zapotrzebowanie odejmiemy np. 200-400kcal możemy przejść dalej. Drugą sprawą jak już obliczymy nasze zapotrzebowanie, trzeba rozłożyć to na makroskładniki. Musimy jednak pamiętać, że to są ogólne obliczenia! Każdy z nas jest inny (choroby, problemy zdrowotne, wiek, aktywność
Zdrowie i pysznie na talerzuKlasyczny sos alfredo jest pyszny, ale to bomba kaloryczna. Przygotowuje się go głównie z masła i śmietanki. A co by było, gdyby odchudzić go i uczynić
two broke sistersRysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych
sierotka maRysia w kuchniPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił
Pełny talerzpomyślałem o cydrze. Jak dobrze, że ten napój od kilku lat zdobywa popularność w naszym kraju i w związku z tym nie musiałem długo go szukać. Oczywiście - głównym bohaterem dania jest łopatka. Moim zdaniem jest to jeden z najwdzięczniejszych rodzajów wieprzowiny. Na co dzień lubię ją przyrządzać w wolnowarze. Oboje z Marzeną jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tego urządzenia (polecamy!), jednak(...)piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut bez przykrycia. Zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni, przykryć (może być folią) i piec 60 - 80 minut. W połowie czasu podlać drugą porcją cydru. Upieczone mięso (jeśli dysponujemy termometrem - wewnętrzna temp. minimum 63 stopnie) wyjąć z piekarnika i pozwolić mu odpocząć w naczyniu około 10 - 15 minut przed krojeniem. Podawać pokrojone
zadanie-gotowanienamiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień. Oczywiście, drożdżówki możecie polukrować, jeśli takie właśnie lubicie, ale ja preferuje jednak wersję z kruszonką. Bułeczki są pyszne nawet drugiego dnia, o ile przetrwają w Waszych kuchniach tak długo. My jemy je jeszcze nawet ciepłe (co za grzech ;). Jagodzianki kojarzą mi się nieodłącznie z wakacjami. Często jagody zbieraliśmy w lesie, w drodze(...)Smarujemy jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-buleczki-drozdzowe-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPraktykuję to nie tylko w czasie wyjazdów, ale również na co dzień. Żeby nie kupować bezsensownie jakiegoś zapychacza, wolę przynajmniej na trochę zaspokoić głód zdrową przekąską. Wafle ryżowe - mój drugi przegryzacz. Jak wiadomo są bezglutenowe, lekkostrawne, więc również noszę je w pogotowiu w plecaku. A dostępne są w prawie każdym sklepie. Można skorzystać także z batoników wegańskich np. orzechowy Corny(...)chodzić głodnym. Zwłaszcza, że nie wiemy, kiedy taka okazja ponownie się powtórzy. Sprawdź wcześniej miejsca w sieci, gdzie możesz zjeść Dodatkową opcją jest jeszcze znalezienie w sieci w danym mieście miejsc (np. barów wegańskich), gdzie będziemy mogli zjeść. Wtedy już nie trzeba tracić czasu na szukanie "jakiejś" knajpy, gdzie chce się coś spałaszować. Miejsca wegańskie są coraz bardziej popularne
Bananowe PoleCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową
Kuchnia ŁukaszaBliny wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (najczęściej z ciasta z mąki gryczanej i pszennej na drożdżach ) mniej więcej wielkości spodka od filiżanki. Smaży
królestwo garówjuż sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości ) 260 g masła 9 jajek 390 g ugotowanych ziemniaków 2 i 1/4 szklanki cukru pudru ( ja dałam 2 łyżki więcej ) 260 g kwaśnej śmietany 18 % 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ) opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)gorącym piekarniku, a zbyt długie pieczenie może spowodować jego wysuszenie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Właściwej konsystencji nabierze na drugi dzień. Wierzch sernika można dowolnie udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego
Opowieści z piekarnikaBardzo fajne jedzonko na całej rodzinki , doskonale pasuję na obiad czy kolację , można przygotować taką tortille z dowolnym mięsem , zapewniam że także
Mój SmakGdybym napisała, że do tej potrawy specjalnie kupiliśmy wędzarnię pewnie byście nie uwierzyli. No jasne, ja też, ale… wędzarnia jest. Akurat na „pierwszy ogień” poszła makrela
mojewypiekiinietylko