drugie danie - 14640 przepisów (strona:766/976)

Pszteciki z grzybami i serem 309

Bardzo dobre paszteciki, każda pora roku jest dobra na takie specjały. Polecam, dziękuje Małgosia Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże wymieszać w połowie letniego mleka przeznaczonego na

Kuchnia Pokoleń
Pałki kurczaka z jabłkami i "Podarunek" 170

niedzielny obiad jest aromatyczny i nie wymaga ode mnie zbyt dużo pracy. Dlatego często decyduję się na dobrze doprawione mięso, które mogę piec razem z chlebem na następny tydzień. Danie "robi się" jakby samo i przy okazji jednego włączenia piekarnika mam obiad i pieczywo. Składniki (na 2-3 porcje): 4 pałki kurczaka łyżka oliwy 2 spore(...)związku z białaczką i jednocześnie zmagającego się z poważną chorobą serca klasyfikującą go do przeszczepu tego organu. Książka tchnie smutkiem, zwłaszcza że od początku wiadomo, jak się skończy. Z drugiej strony to piękna, ciepła i wzruszająca historia pomagająca zrozumieć siebie, ludzi i świat oraz pozwalająca pogodzić się z przeszłością, która powoduje wyrzuty sumienia. Zmusza też do refleksji nad swoim

Weekendy w domu i ogrodzie
Ocet jabłkowy z soku 191

 Ocet jabłkowy przygotowany z soku z jabłek bez dodatkowego cukru jest najlepszy. Aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze i  głębokim smaku. Cały czas dojrzewa więc

Leśny Zakątek
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 176

dawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną(...)około 1 – 1,5 godz. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy przyprawić wytworzony sos a mięso podać zaraz po wyjęciu z piekarnika   Po wystudzeniu, a najlepiej zrobić to na drugi dzień, odwinęłam pieczeń z folii, zdjęłam sznurek i pokroiłam mięso w plastry.       Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje podane na zimno pokrojone na półmisku.   Jest wyjątkowe

Kuchnia u Krysi
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 158

                kotlety ze schabu Kotlety upieczone z aromatycznymi warzywami, nie tylko nabiorą wspaniałego 

Miód i pieprz
Smażona pierś z kaczki 171

Przygotowanie dobrej piersi z kaczki według wielu jest bardzo trudne - nic bardziej mylnego! Smażona pierś z kaczki wg. tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu wychodzi

Kuchnia Łukasza
Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches 179

Dziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę

karmelowy
Domowa Quesadilla na ostro: z serem, kurczakiem, brokułami, chilli i jalapeño 221

KUCHNIE ŚWIATA - MEKSYK Składniki:  Tortilla: (na 1 sztukę Quesadilli- góra i dół czyli na 2 placki tortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki kukurydzianej

KreatywnePiny
Babciny jabłecznik 471

Kiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i przygotowałam ten kuszący jabłecznik. Jabłek jednak dodałam z 1,5 porcji ale następnym razem zdecydowanie dodam ich z podwójnej porcji. Ponieważ najpierw podpieka się spód to nie trzeba się martwić, że przy takiej ilości(...)temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. 4. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Na wierzch wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta, poprzekłuwać wierzch ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu polukrować. Smacznego Post Babciny jabłecznik pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Indyjski chlebek Naan 357

Kuchnia indyjska wciąga. Dziwi mnie tylko, że są w niej dania przeznaczone dla dośc biednego narodu, a u nas indyjskie restauracje śrubują ceny, jakby serwowały królewskie menu. Znalezienie knajpy z dobrym indyjskim jedzeniem w niskich cenach graniczy z cudem, dlatego tym bardziej polecam pichcenie w domu, zrobienie samemu mieszanki np garam masala nie jest trudne, kupienie gotowej to też(...)być grubsze niż 1 cm.Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami.Jemy jeszcze ciepłe

Z butelką mleczka w tle
Grillowane Filety z Kurczaka z Sosem Balsamicznym z Truskawkami i Rozmarynem 183

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini . Przepis znalazłam(...)minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około 2 minuty. Potem zdejmujemy folię i polewamy kurczaka sosem

Blondynka Gotuje
Jajka - które warto kupować? 240

Nastały czasy że jajko to już nie jajko lecz towar o przeróżnej rozpiętości cenowej. Dawniej na straganach miejskiego targowiska wystarczyło powiedzieć duże albo małe :). Obecnie rozmiary

Kuchnia PROzdrowotna
Pogodowe zamieszanie i wiosenno-zimowy pudding chia 180

macu jest jak w garncu , przekonałam się już dawno. Ale żeby już w styczniu pogoda serwowała nam danie wprost z kociołka, i to nie tylko na obiad, ale też na śniadanie, kolację i deser...? Muszę przyznać, że taki stan rzeczy nieco mnie rozstraja. Gdy wstaję rano, chwilę przed ósmą, ciągle jest szaro, ponuro i nieprzyjemnie(...)dodatkowo: listki mięty Mleko wymieszać z mleczkiem kokosowym, rozdzielić na pół. Do jednej części dodać 1,5 łyżki nasion chia i kakao, dobrze wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Do drugiej części dodać matchę, chlorellę i ekstrakt, również wymieszać. Schłodzić przez noc w lodówce. Obie masy wlewać równocześnie do miseczki, udekorować listkiem mięty. Smacznego! Ciekawa jestem, kto pomyśli o odśnieżeniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 151

Dziś przedstawiam przepis na wegańską i oczywiście bezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych(...)łyżki sosu sojowego, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. 5. Na końcu wrzucamy naszą ugotowaną fasolkę i wszystko razem gotujemy przez około 10 minut i gotowe. Smacznego :-) Na drugi dzień jest oczywiście smaczniejsza, ale nie udaje nam się to, zostaje spałaszowana jeszcze tego samego dnia niestety. Muszę następnym razem zwielokrotnić składniki

Kawa z mlekiem
Książki kucharskie 130

Książki kucharskie na prezent, to temat, do którego zabierałam się długo. Po pierwsze – moja kolekcja przekroczyła 300 pozycji, a po drugie – większość po angielsku. W końcu podzieliłam to na etapy. Wybrałam moim zdaniem najfajniejsze, które coś wnoszą i które warto mieć w domowej biblioteczce. Zbieram się też do tego, żeby recenzować każdą książkę po kolei(...)języku angielskim Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli curry. Kilkaset pachnących przyprawami stron i pomysłów na dania curry. Od jagnięciny, przez ryby i drób, po dania wegetariańskie. Wietnam, Indie, Tajlandia i Indonezja. Dokładnie opisane przyprawy, jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania

ladykitchen
barszcz ukrainski 174

barszcz ukraiński Zupa ta nosi nazwę ukraińskiej, chociaż warzono ją przecież na całych wschodnich kresach dawnej Rzeczpospolitej. Ja danie to pamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna. Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak(...)podajemy posypując obficie posiekaną natką pietruszki ( oczywiście do każdej porcji możemy również dodać ugotowane wcześniej  żeberka) . Warto przyrządzić większą porcję zupy, bowiem nasz barszcz będzie najsmaczniejszy na drugi dzień po ugotowaniu

Miód i pieprz
Pierogi z jagodami jak u babci! 368

pierogi w domu? Powiem Wam, że to nic trudnego, i kompletnie nie wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów(...)ułatwi zlepianie pierogów i będzie to sama przyjemność.  Pierogi zalepiamy dość mocno, ja mam dwie techniki zerknijcie na zdjęcia na jednych standardowy "splot"- czyli tylko zagniecione, a drugie tak jak zagniatała moja babcia, tak jakby taka jodełka (na ciemniejszym talerzu). Ale to tylko kwestie dekoracyjne, zalepiaj tak jak Ci wygodnie. Pierogi gotowe układamy na bawełnianej ściereczce

SMYKWKUCHNI
Placek po cygańsku 255

Wiedziałam, że kiedyś nastąpi ten moment, że wstawię placek po cygańsku. Zostałam w pewien sposób zmuszona do tego (nie ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz(...)sosu ). Usmażonego placka kładziemy na talerzu ( kładziemy bardziej na brzegu, tak aby złożony znajdował się na środku talerza ). Na placek nakładamy gulasz z sosem, na to surówkę i przykrywamy drugą połowa placka. Na samej górze placka nakładamy sos majonezowo – ketchupowy. Mam nadzieje, że przepis przekazałam w sposób prosty. SAMACZNEGO

Smaki Ewy
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 243

naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać(...)rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Beszamel

Poezja smaku