gotowania na parze lub durszlak. Ułożyć w nim rolady. Przykryć i gotować ok. kwadransa -ok. 10 minut z jednej strony, a potem przewrócić i jeszcze 5 minut z drugiej. Trzeba pamiętać o mieszaniu warzyw pod spodem. Warzywa doprawić solą. Rolady podawać z warzywami. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem, chili i grubą solą morską. Skropić sokiem z cytryny. "Podarunek" Krystyny(...)małżeństw. Te szczęśliwe dobrze ją znają." "Traktuj swoją teściową jak wspaniałego, życzliwego człowieka. Bądź miła i uprzejma jak przedwojenna dama. Zobaczysz, ona sobie z tym nie poradzi. (...) Daj sobie szansę, uwierz mi, szkoda życia. Zamęczysz się." Książkę polecam niezależnie od jakości związków, w jakich jesteście. Czasem warto na nie spojrzeć nieco z boku... Przed i po Wiosna
Weekendy w domu i ogrodzieŻeberka stoją w pierwszej top 3-ce najpyszniejszych i najczęściej przygotowywanych potraw/mięsiwa na grillu i całkowicie zasłużenie. Aby były naprawdę rewelacyjne, potrzebują czasu, więc nie
Sztuka gotowania w/g Samirykawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak(...)miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży i ciągnący, a chlebki chrupiące. Sos podajemy oddzielnie do każdego talerza z daniem głównym. Muszę przyznać, iż albo przeceniłam swój apetyt, albo jeden placek na głowę to po prostu zbyt wiele... Na mniejszy głód polecam zredukować składniki w przepisie o połowę
Kuchenna Kontrrewolucyakonsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu- tym razem zachowując pewną odległość między zdobieniami… …i torcik jest gotowy! Smacznego!!! Torcik ala szarlotka Torcik ala szarlotka
Domowe TortySzarlotka albo jak kto woli jabłecznik , to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę. ... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne(...)formy a tę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 20 minut aż nieco się zezłociło. Kiedy spód do szarlotki był w piecu drugą część ciasta rozwałkowałam tak samo na drugim arkuszu i przygotowałam nadzienie. Kilka niedużych jabłek obrałam, usunęłam znich gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałki. Wymieszałam je z musem jabłkowym, cukrem
Smaczna PyzaPizzerinki z sosem pomidorowym, awokado i przepiórczym jajkiem Najlepsza pizza , jak dla mnie, to taka przygotowana z ciasta, które dojrzewa w lodówce przez około 12 –
Tajemnice SmakuSkładniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 kg kapusty kiszonej 3 cebule 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ziela
Qchnia po prostuWytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie
Kolorowy PrzepisownikPierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom
Kolorowa kuchnia ElkiDomowej szynce nie może się równać żaden wyrób sklepowy, praca nie jest czasochłonna, wystarczy przygotować solankę z soli peklowej potem z uczuciem natrzeć naszą szynkę obfitą
Apetyczna babeczkaPo perypetiach mięsno - lodówkowych, o których pisałam w zeszłym tygodniu, w wyniku których powstały szybkie zapiekanki - ziemniaczana i makaronowa , w końcu udało mi się wyjąć
Kuchnia po mojemumnie kubeczek "mlecznej doliny") 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 czubata łyżka słodkiego kakao (np."Puchatek") 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań można dać trochę więcej lub mniej) 2,5 łyżeczki żelatyny Krem kukułkowy: 660 ml. śmietany 30 % (2 kubeczki) 220 g cukierków "kukułki" 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu(...)masy kajmakowej do smaku (pozostałą można wykorzystać do ozdobienia torciku). Żelatynę zalewamy wrzątkiem i wlewamy chłodną do masy, dokładnie miksujemy. około 1/3 nakładamy na masę kajmakową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i nakładamy pozostałą część kremu na górę tortu i boki. Przyozdobić wedle upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość
My sweet a lifejasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać. Jeśli kupiliście za dużo świeżych drożdży niż Wam potrzeba – z powodzeniem można je mrozić. Świeże drożdże należy między palcami rozkruszyć(...)mnie dwie blachy bułek, nie pieczcie ich razem, tylko każdą blaszkę osobno. Te bułki są bardzo puszyste i bardzo miękkie. Pyszne i na ciepło, i na zimno. Jeśli na drugi dzień zrobią się odrobinę czerstwe, nic nie szkodzi na przeszkodzie by spryskać je delikatnie zimną wodą (spryskiwaczem do kwiatów będzie idealnie!) i odświeżyć w piekarniku, nastawionym na 150⁰C. Będą
Karo in the Kitchenpamiętajmy tylko, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Torcik jest bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny, kremowy. Ładnie i apetycznie wygląda, nadaje się na urodzinową imprezę. Zamiast banana można dać maliny, borówkę, brzoskwinie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy TORCIK czekoladowy(...)można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego lub ekstraktem waniliowym) 1 budyń czekoladowy bez cukru (taki na 0,5l; można również dać budyń śmietankowy lub waniliowy) 15g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao bez cukru 100g gorzkiej czekolady – dałam czekoladę o zawartości masy kakaowej 64% 100g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 250g masła w temperaturze pokojowej Do przełożenia: około 26 ciastek
Mała CukierenkaWarstwowa sałatka z tuńczykiem Warstwowa sałatka to moim zdaniem jedyna , która zawsze wygląda apetycznie . Możliwości jej skomponowania są wprost nieograniczone i zależą tylko od gustu twórcy
Ogrodnik w podróży