drugie danie - 14640 przepisów (strona:784/976)

Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem 154

Ciekawa propozycja obiadowa. Bardzo kolorowa i zdrowa. W przepisie wykorzystałam dzwonki z halibuta, ale można je zastąpić filetem. Będzie na pewno prościej i smaczniej ;-) SKŁADNIKI dla

Passions hobbies life
CHRUPIĄCY, CZOSNKOWY UDZIEC Z INDYKA 177

   Nasz ulubiony udziec z indyka, bardzo czosnkowy, idealnie wysmażony (to za sprawą małych kawałków), przepyszny. To idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli indyka, ale nie

Smaczne Zdrowe
Parówkowe buły 121

Parówkowe buły Kolacja , to wcale nie łatwy temat i nie ma się co śmiać , kiedy trzeba coś podać , chordzie małych smakoszy , przy których ,nawet największy krytyk

Ogrodnik w podróży
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 131

Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych

CoolinarniePL
Koreańskie pomidory na zimę – marynowane w czosnku, natce, papryce i jalapeño 143

tradycyjnych rolników w takich miejscach jak Polska, Rosja wydaje się być jednym z niewielu krajów na arenie światowej, które wyraźnie zmierzają w kierunku zrównoważonego i zdrowego rozwoju agrokultury (wszystkie dane pochodzą z książki „Family Urban Agriculture in Russia” autorstwa Louizy Boukharaevy i Marcela Marloie). A TERAZ DO RZECZY   I po tym odrobinę przydługim, ale bardzo ważnym historycznie wstępie, wracam(...)porządnie . Do ostudzenia zostawiamy je w szczelnym, wyłączonym piekarniku albo wpakowane pod grube koce. Jeśli któryś ze słoików nam się nie zassał, otwieramy, czyścimy rant słoika i pokrywkę, pasteryzujemy drugi raz tak samo jak wyżej. Czuję że zima będzie ostra! I zdrowa! Spróbowałam w czasie pakowania do słoików jednego, drugiego, trzeciego pomidorka… No p o e z j a! Spróbujcie

Karo in the Kitchen
Policzki wołowe w sosie winnym 164

wielu dobrych restauracji. Krowie poliki są nadzwyczaj delikatne, smaczne i co ważne – dość chude. Mają tylko dwie wady. Pierwsza – trudno je dostać (choć to się powoli zmienia). Druga – ze względu na wysoką zawartość kolagenu, wymagają dość długiej obróbki cieplnej. Jeśli więc już uda się nam kupić wołowe policzki, zarezerwujmy sobie kilka godzin na ich gotowanie(...)anyż gwiazdkowy (wystarczy kawałeczek). Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień na mały i częściowo nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 3 – 4 godziny. Co pół godziny mieszamy. Danie jest gotowe, gdy poliki są miękkie i rozpadają się na włókna. Przed podaniem policzki kroimy na plastry lub podajemy w całości. Policzki wołowe najlepiej podać wraz z marchewką

Poezja smaku
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 201

Takie pierogi zawsze powinny być w naszych zamrażarkach, są super. Dzięki babuni mojej synowej już nie szukam innego przepisu na pierogi. Ten który dostałam od niej

Kuchnia Pokoleń
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 194

                            pierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do

Miód i pieprz
Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 180

Więcej sugestii w tym temacie znajdziecie w przepisie. Hiszpański omlet spożywany może być na ciepło zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. To w gruncie rzeczy bardzo sycące danie i taka ilość jak w przepisie poniżej zwykle wystarczy za obiad dla 2 osób, a za śniadanie dla 4. Można go jednak podawać również na zimno(...)powoli przez 20-25 minut, aż górna jego część się zetnie. Część przylegająca do patelni powinna się zrumienić, ale nie mocno spiec. Następnie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy na drugą stronę, celem wyjęcia omleta. Na tej samej lub innej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i wykładamy na nią omlet przeciwną stroną niż do tej pory. Dosmażamy powoli przez

Kulinarna Pokusa
Pęczotto z grzybami leśnymi 179

Pęczotto z grzybami leśnymi Las w tym roku wyjątkowo nie jest dla nas łaskawy i nie obdarza grzybami, albo ja po prostu grzybów nie widzę. M

Pełny talerz
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2469

   Sposobów na kotlety jest wiele, każdy ma jakiś swój mniej lub bardziej ulubiony. Ja choć wielką fanką kotletów nigdy nie byłam, to niekiedy jednego

Smaczne Zdrowe
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 194

przez co najmniej 5 lat po zbiorach, w tym minimum 2 lata w dębowej beczce i 3 lata leżakujace w butelce. Apelacje win . Mówiąc w skrócie, znaki potwierdzające oryginalność danego wina. • Denominación de Origen Calificada (DOCa): Najwyższa dystynkcja w hiszpańskim świecie winiarskim. Dotychczas przyznana wyłącznie regionowi La Rioja. • Denominación de Origen (DO): Wina z tą klasyfikacją mają ściśle uregulowany skład(...)używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina mają dość ostry smak i pozostawiają w ustach uczucie suchości. Z drugiej strony, to im wina zawdzięczają swoja strukturę i wyważony smak. Stopień słodkości wina zależy w dużej mierze od odmiany winogron, z którego wino jest zrobione i regionu, z którego

W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 203

pomóc! Zainspirowana konkursem „Przy świątecznym stole” na Durszlak.pl przygotowałam przepyszne dania nawiązujące do tych pięknych Świat Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się(...)oraz świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem dekorujemy tartę, zajadamy. Smacznego! Ps. do 2 tart dodałam jajko „marynowane” przez chwilę w soku z buraka – stąd bordowa obwódka. Drugie zostawiłam klasyczne

Ostra na Słodko
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 166

zamrażarki. Dlaczego? Bo ta tarta jest tego warta...Nie było u mnie zbyt wielu śliwek tej jesieni. Trochę zjadłam prosto z ulubionej, zielonej miski. Prosto z drzewa niestety nie dało rady... W końcu jednak doszłam do tego, że kilka śliwek leżało sobie w lodówce, jeść ich się nie chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie(...)Pokroić na ćwiartki, jeśli są duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze