Sezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek(...)dlatego warto po 10 minutach sprawdzić, czy to przypadkiem nie "już"). Pizzę na chwilę wyjmuję, by dodać ostatni składnik: jajko. Jaja wbijam bezpośrednio na pizzę. Jedno po drugim, dając im swobodę rozlewania się po składnikach. Wkładam pizzę z powrotem do piekarnika i daję jej jeszcze 3-5 minut (do momentu aż jaka się zetną). Upieczoną pizzę podaję
Ale ProstePo raz pierwszy czeskich knedli spróbowałam w Czechach i zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Niby bardzo podobne do naszych tradycyjnych pyz, ale jednak
Jadło i czytadłodobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle delikatny i słodki – mogą jeść go także dzieci. To danie wyjątkowo pyszne – ale nie ma co ukrywać – dość ciężkie. Po sycącym obiedzie moja rodzina nie zawsze ma siłę zmieścić deser, dlatego w tym roku(...)laurowe – najlepiej włożyć je od sznurek, który je przytrzyma. Wkładamy roladę w rękaw do pieczenia. Możemy piec ją od razu lub schować do lodówki i upiec np. na drugi dzień (wtedy musi poleżeć przed pieczeniem przez godzinę w temperaturze pokojowej). Gotową roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 2 godziny
Poezja smakuMinimalnym wysiłkiem można też sprawić, że potrawa podana z ryżem, a także użytym do jej przygotowania anyżem czy papryczką chili, będzie też dobrze wyglądać. Na pewno można zrobić takim daniem wrażenie na gościach, doskonale pasuje też do naszej kategorii „kolacja we dwoje”. Jednak gorąco polecamy ją choćby i ot tak na co dzień. Na koniec mała porada. Przy(...)Doprowadzamy płyn do wrzenia i wkładamy mięso. Kaczkę dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka – zwykle ok. 1,5 godziny. Co pewien czas warto odwrócić mięso na drugą stronę. W razie potrzeby można dolać więcej soku, ale nie powinno to być konieczne. Pod koniec duszenia sosu powinno być niewiele i powinien stać się gęsty
Kulinarna PokusaZapiekanka , którą zrobisz szybko, a smakuje doskonale. Ziemniaki w lekko kwaskowym sosie, całość łączy przyjemnie ciągnący się ser... Sprawdzi się na obiad, ale i na kolację
Kolorowy PrzepisownikViolaPassion Zbliża się Wielkanoc zróbmy sobie przyjemność i podajmy na stół coś troszkę innego. Zaskoczmy bliskich i samych siebie . Cieszmy się czasem który spędzimy z bliskimi
Viola cooks with passiontalerzu). Idealnie się kroi, łatwo się dzieli łyżeczką lub widelczykiem, a kakaowa kruszonka z lukrem przyjemnie chrupie. No cóż, jak dla mnie ideał :) Ma jednak jedną wadę: nie da się skończyć na jednym kawałku :) Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak polecić Wam ten sernik! „Sernik królewski, warszawski – duża blacha” świetnie się sprawdzi na wszelkie uroczystości (chrzciny(...)gładką masę (1-2 minuty). 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniacznej 200 g masła 82 % w temperaturze pokojowej (miękkiego) Oddzielić żółtka od białek. Dodawać żółtka jedno po drugim, licząc do 30 przed dodaniem kolejnego :) 3 żółtka Dodać ziarenka wyłuskane z laski wanilii, wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia składników. ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki
Moja Delicjażelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g drobnego cukru do wypieków(...)innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę. 3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym). 4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć
Trzeci talerzNigdy dotąd nie jadłam kaszy jaglanej. Nie ciągnęło mnie specjalnie, żeby spróbować jej smaku, bo niby dlaczego, skoro kasze generalnie nie były moimi ulubionymi daniami, więc tym bardziej jakaś nieznana mi i niespecjalnie smacznie się kojarząca kasza jaglana... W Kuchni Pięciu Przemian kasze jada się w dużej ilości i jaglana należy do tych popularnych. W każdej książce(...)lekko:) " Twój umysł odpowie na większość pytań, jeśli tylko nauczysz się relaksować i poczekać na odpowiedź." William S. Burroughs Komentarze zimorodka 2012/01/03 16:33:22 czy w tej drugiej wersji książkowej , wrzątku też jet 5oo ml ?:) sowa_nie_sowa 2012/01/03 16:59:20 Witaj Zimorodku , w wersji książkowej są takie proporcje: 1 l wrzątku i 1/2 szklanki kaszy
Zdrowa Kuchnia Sowynorweskiego. Słodko-kwaśny smak odpowiada i dorosłym i dzieciom. Owocowo-serowa sałatka niebywale 'podnosi' smak burrito. Potrawę z powodzeniem możemy przygotować podczas przyjęcia na świeżym powietrzu, a to kolorowe danie, z całą pewnością, zachwyci wszystkich gości. Polecam przepis ! ------------------------------------ Liczba porcji: 4 ------------------------------------ SKŁADNIKI: 500g filetów z łososia norweskiego bez skóry 8 pszennych tortilli 2 garście rukoli(...)zmielonym pieprzem. W trakcie przyjęcia : Krok 5. Grillujemy łososia norweskiego: grill mocno nagrzewamy, ruszt smarujemy oliwą, wykładamy zamarynowane filety łososia, wierzch smarujemy marynatą, grillujemy 3 minuty, odwracamy delikatnie na drugą stronę, ponownie smarujemy marynatą i grillujemy przez kolejne 3 minuty. Gotową rybę zdejmujemy i kroimy w paski. Krok 6. Płaty tortilli rozkładamy, smarujemy sosem majonezowym z makiem, wykładamy wcześniej
Moja Książka Kucharskapierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej oraz tak zwanej fusion. Życzą Wam, aby kolejny rok obfitował w cudowne zapachy i wyrafinowane smaki, tworzone w zaciszach Waszych kuchni(...)białko na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem 9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy pod folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm 10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części, następnie nacinamy wzdłuż na trzy
Słodki KompromisNadszedł grudzień, drugi dzień ostatniego miesiąca 2015 roku. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja do zrobienia generalnych porządków w domu, nic nie motywuje tak bardzo jak wizja rodzinnych, spokojnych i smacznych świąt, spędzonych w wysprzątanym domu. Nie ma nic piękniejszego niż wejście w Nowy Rok 2016 z nową energią w przestrzeni, która nas otacza każdego dnia. Warto rozpocząć(...)Wszystkie informacje znajdziecie na ulotce zamieszczonej na platformie. Dobrze, wiadomo już jakie przedmioty można oddawać. Aby tego dokonać należy zarejestrować się na www.wiewiorka.pl założyć konto i wypełnić swoje dane. Otrzymujemy pocztą tradycyjny pakiet startowy, zawierający 5 worków z kodem kreskowym z logo akcji, ulotki oraz kartę pre-paid z kodem PIN, na które wpłacane będą zarobione przez nas środki
Moja smaczna kuchniaświeżynek. To trzecia z kolei książka kulinarna wydana pod szyldem Kuchni Lidla. Pierwsza, z przepisami Okrasy i Pascala rozeszła się jak świeże bułeczki. Ponoć było kilkaset tysięcy egzemplarzy. Druga była ze słodkimi potrawami mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego. Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała ona tę samą cechę, co pierwsza książka(...)Ryba od kuchni. Czyli przechodzimy do konkretów. Jak przyrządzić rybę, z czym przyrządzić, jak doprawić, a także jak jeść. 5. Przystawki 6. Zupy 7. Dania główne 8. Święta 9. Grill 10. Owoce morza Czyli jak widać jest wszystko, co w dobrej książce kucharskiej być powinno. A całość okraszona mnóstwem cudownych zdjęć. Wiem
Marder&Marder ManufactureSłonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą
Kuchnia Łukaszaanemii, to uwierzcie- wolałabym jeść ten krem niż pić sam sok z buraka lub faszerować się tabletkami. Dlatego #OlejKonwenanse, zerknij na przepis, a później zrób. Najlepiej jedno i drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku ¾ litra bulionu warzywnego(...)pieprzu, a następnie w bułce. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy jako dodatek do kremu z buraków lub zwykłego czerwonego barszczu. Danie bez dodatku boczku w farszu, może stanowić jedną z naszych potraw wigilijnych
Kuchnia w czekoladzie