Syberyjskie pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane pieprzem. Podane z musztardą, cytryną lub octem. W niczym – poza wielkością – nie są podobne do naszych polskich uszek. „Pielmień” to w języku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii(...)części, rozwałkowujemy na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Pielmiennicę posypujemy cieniutko mąką (wygodnie to zrobić przez gęste sitko), nakładamy na nią rozwałkowany płat ciasta. W dołki nakładamy gotowe nadzienie. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta, nakładamy na pielmiennicę. Lekko dociskamy kulki nadzienia, a całość traktujemy wałkiem – kawałki ciasta zlepią się i połączą, jednocześnie wytną z formy. Usuwamy ciasto naokoło, pielmiennicę odwracamy i wytrzepujemy
Karo in the Kitchenlekko na rauszu i dodatki , które przenoszą w inny wymiar! I poddałam się ...robię! Jako, że są Święta za pasem, i mam dziecko w tej chwili na barana, a drugie pod nogami mnie gilgocze..to nie będę zmieniać tekstu, ale będę się go kurczowo trzymała ,co by czegoś nie spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników(...)podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą. Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako, że ja nie mogłam wytrzymać, odkroiłam sobie brzeg- pierwszy pasek, by zobaczyć rzecz jasna, jak smakuje , jak się prezentuje, jak wygląda... Faktycznie, smak jest nieziemski. Jak zdążę
Z Kuchni Do KuchniMuffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste. Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc
Kto ugości moich gości?działanie adaptogenów polegające na wzmacnianiu zdolności przystosowawczych organizmu w niekorzystnych warunkach. Twórcą terminu, „adaptogen” był rosyjski naukowiec Lazarev. Koncepcja adaptogenu została poszerzona przez Brekhmana i Dardymova. Według nich, żeby daną substancję można było zaklasyfikować jako adaptogenną, powinna ona spełniać trzy kryteria: – nie może być toksyczna dla organizmu, nie może zakłócać jego prawidłowego funkcjonowania; – powinna przyczyniać się do wzrostu odporności(...)białkowe itp.) mogą budzić kontrowersje. Po pierwsze, dosyć dużo się mówi o tym, że nasza skłonność do ich kupowania to efekt zakrojonych z na szeroką skalę działań marketingowych. Po drugie, w niektórych przypadkach działanie suplementów porównywane jest do placebo. Po trzecie – część z nich przyjmowana niewłaściwie może bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Po czwarte wreszcie, w przypadku niektórych osób
Żyję by jeśćwśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu mają(...)pół godziny.** *typu śmietana do sosów i zup, lub kremówki **Omlet łatwiej się kroi po przestygnięciu, ale można go również podawać na gorąco, bardzo dobrze smakuje również odgrzany na drugi dzień
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKurczak panierowany po amerykańsku czyli prawdziwy, chrupiący przysmak z południa USA. Southamerican buttermilk chicken to rasowa klasyka kuchni amerykańskiej. Soczysty, delikatny, kruchy, chrupiący. Kurczak panierowany po
Pociąg Do KuchniWitam po kolejnej długiej przerwie. Tym razem bez zbędnych wstępów i tłumaczeń podrzucam pomysł na pyszny obiad. Tym bardziej muszę się streszczać, że Syn odzwyczajony od
Kuchnia po mojemupączki zrobiłam z 500 g mąki, proporcjonalnie zmniejszając ilość pozostałych składników i otrzymałam 15 sztuk pączków. Wprowadziłam jeszcze zmianę w ilości drożdży - użyłam 20 g ( wg oryginalnego przepisu powinnam dać ich 50 g ) i wymieniłam margarynę na masło ( nie używam w swoich wypiekach margaryny ) Składniki: 2 kg mąki pszennej 200 g drożdży świeżych około 500 ml mleka(...)znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną na której leżały do góry. Smażyć przez około 4 minuty z jednej strony, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę ( np. przy pomocy patyczka do szaszłyków ) i smażyć kolejne 4 minuty. Usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki można
Opowieści z piekarnikawypadku Paweł jest ode mnie o wiele bardziej nowatorski. Ma po prostu znacznie lepszą wyobraźnię smakową, czego bardzo mu zazdroszczę. Intuicyjnie wie, jaki dodatek podkręci smak poszczególnych dań i podobnie jak ja lubi przełamywać stereotypy. Może właśnie dlatego w naszej kuchni jest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam(...)przypadku wywar gotował się ponad 2,5 godziny i był wyjątkowo esencjonalny, w związku z tym do żurku wykorzystałam nieco mniej niż połowę czyli około 1,5 litra wywaru (drugą część zamroziłam - będziemy na niej gotować grochówkę). Wywar przecedzić, wlać zakwas na żur, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać pokrojoną wędzonkę i kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić szynkę na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć wtedy wymieniamy zalewę na ta która zostawiliśmy sobie wcześniej - starą(...)Konkurs trwać będzie od 2 - 8 kwietnia 2016 roku. Wyniki ogłoszę w przeciągu 3 dni w osobnym poście na blogu. Osoba która wygra będzie miała 5 dni na podanie danych do wysyłki, po tym czasie jeśli wybrana osoba się nie odezwie wybiorę następną osobę. Wpisy proszę dodawać pod tym postem. Anonimów proszę o podpisywanie się oraz zostawienie swojego maila. Jedna
Gotowanie...to proste !mąka wysokiej jakości. Ale do rzeczy: najpierw farsz. Nie podam wam konkretnych proporcji, to nie ma większego znaczenia, to już od was i waszego indywidualnego smaku zależy czego chcecie dać więcej, a czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona(...)okrągłe było :) No i jak już kółka mamy wycięte, a farsz ostygnięty to nakładamy i lepimy :) To znaczy na połówkę każdego wyciętego kółka nakładamy niewielką ilość farszu, przykrywamy drugą połówką i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Niezbyt skomplikowane, ale trochę pracy z tym jest. Jak już wszystkie pierogi ulepimy to w dużym garnku gotujemy wodę (osoloną). I na wrzątek
Marder&Marder ManufactureO losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu - genialny. Tylko ta gorycz... Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam
Kardamonovypoprawnie, nie jest to wcale takie trudne. Wylanie czekolady do formy, chwila na zastygnięcie, wypełnienie nadzieniem i zamknięcie. Ot, cała filozofia! Mieliśmy jednak sporo czasu i kilka fantazyjnych foremek, dałam się więc ponieść fantazji, i przygotowałam takie kwiatki: Usłyszałam, że wyglądają jak małe dzieła sztuki. Dusza fruwała mi z radości pod sufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład(...)wyzwania; praktyki idą świetnie ( odpukać! ), a do szkoły znów idę już we wrześniu. Z jednej strony nie mogę się doczekać, bo jestem pewna, że to będzie świetna zabawa; z drugiej, jestem przerażona perspektywą mieszkania w akademiku (czy jak to się tam w Danii zwie), nowym miejscem daleko od domu, nowymi ludźmi i... Nowym wszystkim . Ale będzie dobrze, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie, ale pozostanie nadal soczyste. Poniższy przepis wykorzystuje kolorową paprykę również po to, aby nadać daniu atrakcyjnej formy wizualnej. Jest ono również niezwykle proste w przygotowaniu, a gdyby nie potrzeba kilkugodzinnego marynowania filetu z kurczaka, byłby to idealny „przepis na szybki obiad”. Dlatego warto go spróbować(...)dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej. Kurczaka podajemy od razu z warzywami. Kulinarna Pokusa #gallery-174 {margin: auto;} #gallery-174 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusaprawdziwe skarby zamknięte w swych bagażnikach. Wiodąc na pokuszenie Wrocławianom głodnym, przygotowali ucztę w stylu dogodnym. Każda furgonetka wyposażona obficie prezentowała się znakomicie. W jednym wozie same burgery, w drugim inne, wegańskie bajery. Kusząc zapachami, spędzały mieszczuchów, gotując dary godne ich wygłodniałych brzuchów. Wśród sutego jadła, lało się piwo, od rzemieślników warzone leniwo. Każdy łakomczuch wyszedł najedzony, łapiąc(...)mówi za siebie: kiełbasa eksportowa, schabczak w bułce, kaszanka z przydziału, czy babciny kompot spod lady, to tylko niektóre towary luksusowe z ich posiłków pierwszego sortu. I, mimo że dania kompletnie w nie moim guście to chłopakom, naprawdę należą się gratulacje za pomysł. Podczas niedzielnych Ulicożerców nie mogło oczywiście zabraknąć cotygodniowego Bazaru Smakoszy . Tym razem w wersji dość mocno
Food Square