drugie danie - 14640 przepisów (strona:779/976)

Roladki z bakłażana z pastą orzechową 152

połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość – bez nich danie nie będzie całością. Roladki można przygotować wcześniej – smaki się przegryzą i będą jeszcze lepsze. Jedząc roladki przywołałam najmilsze wspomnienia z cudownej Gruzji. Mam nadzieję(...)Odrobiną pasty smarujemy wierzch roladki i posypujemy pestkami granata. Roladki z bakłażana można posypać też świeżą kolendrą. Można jeść od razu lub schować do lodówki. Będą smaczne nawet na drugi dzień – przed podaniem należy je tylko ogrzać do temperatury pokojowej. Post Roladki z bakłażana z pastą orzechową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
MUFA czyli dieta płaskiego brzucha wg. Liz Vaccariello & Cynthi Sass/ Informacje ogólne 201

zobaczysz pożądane zmiany w swojej wadze oraz wymiarach, otrzymasz wskazówki pomagające już na zawsze zachować płaski brzuch. Być może odczujesz pokusę, by zrealizować tylko jedną część diety, zapominając o drugiej; proszę cię, byś jednak koniecznie zaczęła od czterodniowego programu antywzdęciowego, a następnie od razu przeszła do czterotygodniowego planu żywieniowego. Teraz powiem ci dlaczego. CZTERODNIOWY PROGRAM ANTYWZDĘCIOWY   służy(...)rozdziale 7 znajdziesz 70 posiłków zawierających 400 kalorii, bogatych w MUFA i szybkich do przyrządzenia, oraz 28 różnych przekąsek, z których każda również zawiera 400 kalorii. Wystarczy wybrać 3 dania i jedną przekąskę każdego dnia. W ciągu miesiąca będziesz miała bardziej płaski brzuch i moja rola zostanie spełniona.    Ale gdy będziesz miała ochotę spędzić więcej czasu

upichcona
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 170

uznanie i nagrody pieniężne. Jako że przepisy są dostępne – przygotowała pstrąga. Spróbowałam i po chwili już wiedziałam, że laureatów tego wydarzenia czeka piękna kariera – wszystko w daniu do siebie pasuje i niesamowicie ze sobą współgra. Każdy smak jest przemyślany, a cukinia i puree mnie oczarowały! Finalistom życzę, żeby sukces, który sobie zgotowali dzięki Makro, przerodził się(...)ocet z białego wina wlać do rondelka. Dodać posiekaną w małą kostkę cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Redukować na ogniu, aż do otrzymania połowy objętości. Śmietanę wlać do drugiego rondla i także redukować o połowę. Połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę

Poezja smaku
Kaiserschmarrn – omlet cesarski z Wiednia 58

Coś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Urocza nazwa Kaiserschmarrn składa się ze słów

smakowitehistorie.com
Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 201

Sekretem przepisu na kurczaka, który jest kruchy i soczysty jest MARYNATA. W tym przypadku marynowanie w sosie sojowym i przyprawach (najlepiej przez noc) jest absolutnie nie

Kierunekuchnia
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 141

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Zazwyczaj są to niskie ciasta, które wypieka się w różnych kształtach i najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to

Kuchnia MagdaLeny
Kulebiak z rybą i ryżem 160

Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki 139

Na dzisiejszy obiad zaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula

Justa próbuje gotować
Bigos z kiszonej kapusty 224

Bigosik bardzo lubimy i zawsze gości u nas na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki. składniki

Monia miesza i gotuje
Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi" 172

Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w ogóle zaowocują. Na szczęście zawsze mogę liczyć na asortyment w moim ulubionym sklepie 😀 Roladki są bardzo smaczne i soczyste. A jeśli dodatkowo podacie je z soczystą surówką, poczujecie niebo(...)Alexa, który wciąż uważa, że nie jest uzależniony i potrafi się kontrolować. Tymczasem znika na dzień i zostaje przywieziony na oddział po nafaszerowaniu się różnymi lekami i narkotykami. Druga część książki jest formą powieści. Z rozmów z przyjaciółkami dowiadujemy się o nieszczęśliwym romansie Suzanne z reżyserem lub producentem filmowym. Czytamy o jej tęsknocie za posiadaniem dziecka, o syndromie hollywoodzkiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowa lekkość brzucha - recenzja książki Robynne Chutkan 82

jelit? Jak utrzymać ciągłość ruchu w układzie pokarmowym? Jakie są powody powody zaparć i jak te problemy rozwiązać? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie właśnie w tej części książki. Druga - Co się zepsuło w Twoim brzuchu? Ta część dotyczy, tak jak wskazuje podtytuł - najpopularniejszych i najczęstszych problemów umiejscowionych w naszych brzuchach.  Została ona podzielona na rozdziały, które(...)nakierować na jakiś mechanizm, który być może właśnie odpowiada za te wszystkie nieprzyjemne objawy, które są związane z nieprawidłowym działaniem układu pokarmowego. W skrócie... książka jest godna polecenia! Dane o książce: Liczba tron: 376 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Feeria

Di gotuje
Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 144

Dzisiaj ponownie zachęcam Was do zrobienia ciasta z truskawkami. Tym razem mam dla Was waniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić? Ciasto zrobiłam w dwóch jednorazowych, papierowych foremkach od PapilArt . Jedną, w ten weekend, zabrałam ze sobą na piknik pod gołym niebem. Jednorazowe foremki nadają się do tego idealnie.  Przepis(...)sprawdzamy, czy spód ciasta nie uniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy w miejscu, gdzie ciasto się uniosło, przekłuć je raz widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto raczej się nie uniesie. Ciasto wyjmujemy z pieca, gdy będzie miało ładny brązowy kolor. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowany budyń. Truskawki kroimy na pół

Smak mojego domu
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 145

Jestem sztandarowym przykładem niewdzięcznika. Wiem o tym. Ale nawet nie jest mi z tym źle. Krótkie włosy mają prawie same zalety. (Tak wiem, pozornie jedno z drugim nie ma związku, ale zaraz do tego dojdziemy. Mam nadzieję.) Szybko się je myje, szybko suszy, łatwo układa. Człowiek (ja) wstaje o świcie, niewyspany, idzie do łazienki. Robi siusiu, myje(...)komplementy. Nie chwalę się - to chyba jedyna część mojej osoby, która potrafi wzbudzić w innych kobietach zazdrość. Ciągle słyszę - jak Ty możesz je tak krótko obcinać...? Ile ja bym dała za takie włosy... A ja bym je chętnie oddała! No dobra, tylko czasami, jak już naprawdę mnie zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 169

Trafiły mi się bakłażany więc znowu nakupiłam ich jak głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to

Monia miesza i gotuje
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 191

Zapraszam na obiad z resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka

codojedzenia