Takie pierogi zawsze powinny być w naszych zamrażarkach, są super. Dzięki babuni mojej synowej już nie szukam innego przepisu na pierogi. Ten który dostałam od niej
Kuchnia Pokoleńpierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do
Miód i pieprzWięcej sugestii w tym temacie znajdziecie w przepisie. Hiszpański omlet spożywany może być na ciepło zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. To w gruncie rzeczy bardzo sycące danie i taka ilość jak w przepisie poniżej zwykle wystarczy za obiad dla 2 osób, a za śniadanie dla 4. Można go jednak podawać również na zimno(...)powoli przez 20-25 minut, aż górna jego część się zetnie. Część przylegająca do patelni powinna się zrumienić, ale nie mocno spiec. Następnie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy na drugą stronę, celem wyjęcia omleta. Na tej samej lub innej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i wykładamy na nią omlet przeciwną stroną niż do tej pory. Dosmażamy powoli przez
Kulinarna PokusaPęczotto z grzybami leśnymi Las w tym roku wyjątkowo nie jest dla nas łaskawy i nie obdarza grzybami, albo ja po prostu grzybów nie widzę. M
Pełny talerzSposobów na kotlety jest wiele, każdy ma jakiś swój mniej lub bardziej ulubiony. Ja choć wielką fanką kotletów nigdy nie byłam, to niekiedy jednego
Smaczne Zdroweprzez co najmniej 5 lat po zbiorach, w tym minimum 2 lata w dębowej beczce i 3 lata leżakujace w butelce. Apelacje win . Mówiąc w skrócie, znaki potwierdzające oryginalność danego wina. • Denominación de Origen Calificada (DOCa): Najwyższa dystynkcja w hiszpańskim świecie winiarskim. Dotychczas przyznana wyłącznie regionowi La Rioja. • Denominación de Origen (DO): Wina z tą klasyfikacją mają ściśle uregulowany skład(...)używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina mają dość ostry smak i pozostawiają w ustach uczucie suchości. Z drugiej strony, to im wina zawdzięczają swoja strukturę i wyważony smak. Stopień słodkości wina zależy w dużej mierze od odmiany winogron, z którego wino jest zrobione i regionu, z którego
W kuchni Karmel-itkipomóc! Zainspirowana konkursem „Przy świątecznym stole” na Durszlak.pl przygotowałam przepyszne dania nawiązujące do tych pięknych Świat Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się(...)oraz świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem dekorujemy tartę, zajadamy. Smacznego! Ps. do 2 tart dodałam jajko „marynowane” przez chwilę w soku z buraka – stąd bordowa obwódka. Drugie zostawiłam klasyczne
Ostra na Słodkozamrażarki. Dlaczego? Bo ta tarta jest tego warta...Nie było u mnie zbyt wielu śliwek tej jesieni. Trochę zjadłam prosto z ulubionej, zielonej miski. Prosto z drzewa niestety nie dało rady... W końcu jednak doszłam do tego, że kilka śliwek leżało sobie w lodówce, jeść ich się nie chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie(...)Pokroić na ćwiartki, jeśli są duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRok 2015 i wspólne pieczenie w lutym. Przypominam, że prowadzi je do dzisiaj Ania z bloga Kuchennymi drzwiami . Bardzo lubiłam te wspólne pieczenia. Być może
Leśny Zakątekprawda Kopenhaga to nie Dania, ale zawsze to jakieś spojrzenie na trendy kulinarne panujące w Danii. Wyjazd do Danii w sumie do końca leżał pod znakiem zapytania i wszystko działo się bardzo spontanicznie. Mnie jakoś ciągnie do zimnej północy, Skandynawii i jak zwykle wyjazd okazał się udany. Nie zawiedliśmy się a pod względem kulinarnym niby nic nowego, ale jakoś(...)sumie to byłam trochę przerażona, że może się czyms otrujemy. Nic bardziej mylnego – zjedliśmy hakkeboef, czyli coś w stylu mielonego. Ładnie podane, smaczne. City Kroen Gammeltorv 8. Drugiego dnia poszliśmy na hamburgera – ciężko było zdecydować się na jakąś fajną knajpkę a ta była po drodze do hotelu. Cock’s and cows okazała się dobrym wyborem. Do picia
Szybko Tanio Smaczniewszystko rzucić i wyjechać do Rzeszowa? Stolica Podkarpacia, miasto studenckie, miasto piękne, położone nad rzeką Wisłok. Z doskonałą infrastrukturą oraz z Międzynarodowych Portem Lotniczym, który to dysponuje drugi pod względem długości pas startowy w Polsce. Miasto to, rozwija się w błyskawicznym tempie, na chwilę obecną działa w nim ponad 20 tysięcy przedsiębiorstw, samych miejsc noclegowym w Rzeszowie jest(...)dobrze przyrządzone. Odrobinę za dużo sosu własnego, czyt. wody, w której to pływała porcja rozwalonego mięcha. Będącym w lokalu bardzo polecam kluski śląskie z sosem serowym, przepyszne danie, rewelacyjne!! Przepięknie podane. Ponadto jadłam jeszcze placki ziemniaczane, które absolutnie nie zrobiły na mnie wrażenia...Lekko przypalone, suche i niesłone. Cóż samo miejsce bardzo mi się podobało, lokalizacja
pieprzny smaczekdanie to chyba jedno z moich najcieplejszych studenckich wspomnień kulinarnych – stołówka na wrocławskiej ASP jakieś 8-10 lat temu nie miała zbyt bogatego menu, ale znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety(...)całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści i wszystko elegancko połączy. Kotlety delikatnie pieprzymy z obu stron. Roztrzepujemy jajka z łyżką zimnej wody w głębokim talerzu, w drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej – warstwę około centymetrowej wysokości. Moczymy kotlety z obu stron w roztrzepanych jajkach i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany
Karo in the KitchenKsiążki to jest coś co lubię. W okresie jesienno zimowym dosłownie "połykam" je, jedna za drugą. Lubię różne tematyki,może dlatego, że jestem otwarta na nowe. Kiedy dostałam propozycję zrecenzowania książki Bena Collins`a, pomyślałam, hmm ale to przecież to taka męska tematyka...... ale jasne, czemu nie? Top Gear i legendarny Stig, koleś w białym kombinezonie. Wiem(...)tekstem czerwoną czcionką napiszę Imię i Nazwisko szczęśliwca, który otrzyma książkę "Jak Prowadzić' Ben Collins Następnie ta osoba musi wysłać mi na adres fallenangel172@interia.eu swoje dane adresowe potrzebne do wysyłki nagrody, jeśli nie otrzymam adresu w ciągu 2 dni, w środę wybieram kolejną osobę. Nagrodę wysyłam wyłącznie na terenie Polski, jeśli mieszkasz za granicą podaj adres do rodziny
Blondynka Gotujeopowieść mrożącą krew w żyłach... W tym roku podobnie jak w roku ubiegłym Dobra Wołowina zorganizowała konkurs na Mistrza Wołowiny. Zadaniem było przygotowanie dania z wykorzystaniem wołowiny QMP, napisanie przepisu i wysłanie go razem ze zdjęciem. W zeszłym roku nie odważyłam się a w tym roku niemalże ot tak sobie wysłałam do konkursu dwa przepisy i oba zakwalifikowały(...)podskoków i tańców radości, lekkie zdziwienie, żeby nie powiedzieć szok! Oto ja i moje noże! Ja i moje noże, 3cie miejsce w konkursie na Mistrza Wołowiny Miejsce drugie zajęła Małgosia, autorka Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wyśmienitą wołowiną QMP Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie
Dzieje kuchennej WiewióryRobiąc te krokiety nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak dobre. Okazało się, że połączenie kilku składników czyli szpinaku, piersi z kurczaka i sera feta
Simply FoodJest prosty w wykonaniu, a smakuje i wygląda jak z najlepszej knajpy. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, a nie chcecie spędzić połowy dnia w kuchni to jest to danie którego szukacie. Wskazówki : najlepiej wykonać to w dwóch naczyniach żaroodpornych piekąc obydwa w jednym czasie (ułatwi nam to późniejsze nakładanie), aczkolwiek jeśli nie dysponujemy taką ilością(...)prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić. Dorzucamy do miski wraz ze startym parmezanem. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do całej reszty, doprawiamy i porządnie mieszamy całość. Drugie naczynie żaroodporne (pierwsze zużywamy do fasolki) smarujemy olejem kokosowym, przekładamy do niego mieszankę z kaszą i pieczemy wraz z fasolką 15 minut w 200 stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strong