drugie danie - 14640 przepisów (strona:791/976)

Tort Red Velvet urodzinowy 270

tort Red Velvet. Jadłam taki tort niedawno w jednej z goteborskich kawiarni i bardzo mi smakował. Mój tort Red Velvet zbytnio nie różni się od tego, który był mi dany skosztować…ale jest mniej słodki. Oczywiście jest słodki jak każdy tort! Tort musi być słodki ale zbalansowany. Dodatek orzeźwiającej galaretki, soku z cytrusów i twarogu do kremu(...)misce zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując. Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę owocowego musu, przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek białym kremem serowym i przykryj kolejnym plackiem. Rozsmaruj resztę musu i przykryj ostatnim plackiem. Dociśnij lekko. Posmaruj wierzch i boki tortu białym kremem. Resztą kremu udekoruj

codojedzenia
Kiszka ziemniaczana 125

Tradycja za wschodu Europy , Narody Słowiańskie: Białoruś,Polska ( wschodnia część),Ukraina,Rosja Kochammmmmmmmmm!!!!! W Anglii bardzo ciężko jest dostać flaki akurat do tej potrawy. Ponieważ flak

Viola cooks with passion
Biała lasagne ziemniaczana. 177

Brzmi tajemniczo prawda... Tymczasem to nic innego jak kolejne na tym blogu wcielenie czy tam wyraz mojego  uwielbienia dla ziemniaków i sera w różnego rodzaju

Kuchnia po mojemu
Tort makaronowy 202

Tort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego

Kto ugości moich gości?
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 130

Moje dzisiejsze danie swoją formą nawiązuje do tarty, lecz klasyczną tartą oczywiście nie jest. Swoimi składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest za to zbitką kilku moich kulinarnych pomysłów, dodam że nader smaczną. Dolna warstwa makaronu zatopiła się w pysznym sosie jaki powstał podczas pieczenia środkowej  mięsno-warzywnej, ta zaś(...)średnicy około 23 cm, natłuścić spód i brzegi.   Na samym dnie układamy połowę makaronu, starając się równomiernie go rozprowadzić, na to nakładamy warstwę masy mięsnej na to drugą połowę makaronu, na makaron wylewamy sos beszamelowy. Całość pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Gotową tartę posypujemy słonecznikiem

Jadło i czytadło
Racuchy drożdżowe z jabłkami 134

To nie pierwszy, ale pewnie i nie ostatni przepis na blogu na racuchy. Okazja nadarzyła się sama – zaproszenie od Bożenki na wydarzenie – Ciasto na niedzielę

mojewypiekiinietylko
Rybka + marchewka z jabłkiem 178

Szczerze mówiąc jest to tak banalny przepis, że nawet nie miałam zamiaru go dodawać (zdjęcia robiłam już tak dawno, że zdążyłam zmienić nieco wystrój w kuchni

Ratunku obiad
Wekowanie zup 114

cały tydzień popularne „słoiki” dla studiujących czy pracujących dzieci lub męża pracującego w delegacji urozmaicenie obiadowego menu. W rodzinie często zdarza się, że nie którzy nie lubią danej potrawy i mają swoją ulubioną, zawekowaną zupę. Mąż uwielbia zupę pomidorową, ja krupnik, a dzieci kalafiorową. Wekuję zupy najczęściej ze względu na dzieci , które często kapryszą. Dzięki wekowaniu każdy jest(...)spożycia, sprawdzam czy wieczko jest wklęsłe. Przepis na dobry krupnik Wskazówki. Słoiki mają odporność termiczną na pęknięcia . Aby uniknąć pęknięcia wlewam wrzącą zupę do podgrzanych słoików zaraz po wyparzeniu. Druga metoda polega na wlaniu małej ilości wrzącej wody na dno słoika i przelać ją po kilku sekundach do innego słoika. Do zagrzanych tym sposobem słojów wlewam wrzącą zupę. Dzięki

Ania gotuje
Ale piernik! (druga część przepisu) 220

domu lub wyjąć z lodówki i postawić w temperaturze pokojowej. Ciasto po tak długim kontakcie z niskimi temperaturami jest bowiem twarde i nie dałoby się go wałkować. Po minimum dobie w ciepłym pomieszczeniu mięknie i staje się idealnie plastyczne. Wtedy można z niego upiec blaty, które później smarujemy, np. powidłami(...)deska do krojenia.) Wierzch smarujemy połową powideł. (Jeśli są bardzo gęste można je lekko podgrzać, wtedy łatwiej będzie rozsmarować.) Na tym układamy rozwałkowany marcepan i drugi blat, który smarujemy pozostałymi powidłami. Drugą część marcepanu wałkujemy tak samo jak pierwszą i układamy ją znów na warstwie powideł. Przykrywamy ostatnim blatem. Tym razem dobrze, by równy spód ciasta znalazł

Ratunku obiad
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 184

pudrem. I okruszki moich faworków na futrzastej piersi. Zżarł wszystko. Ani przez chwilę nie żałował. Za każdym razem, gdy zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy(...)nożem do pizzy na wąskie, dwu centymetrowe paski. Po środku każdego robimy nacięcie, przez które trzymając za jeden koniec ciasta, przekładamy jego drugi koniec.   Zawsze najpierw rozwałkowuję całe ciasto, a gotowe powywijane faworki odkładam na drugą stolnicę. Jeśli lekko obeschną nic im się nie stanie.   W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego

Karo in the Kitchen
Pizza dwa w jednym 137

Dzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać. Dodatkowym

W kuchennym oknie Ewy
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 116

mniej klasycznym wydaniu. Zrobiłam z niej sałatkę – świetny dodatek do rolady z polędwiczki wieprzowej z hiszpańskim akcentem w postaci chorizo. Ilość składników może trochę przytłaczać, potrawy też nie da się zrobić w 5 minut, ale warto poczekać na efekt! Przepis jest prostszy niż się wydaje, sami sprawdźcie. Zaczynamy! I’ve recently reminded myself that there is something like groats(...)dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie nie było twarde, a seler łykowaty. W międzyczasie do pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób

Martyna Cooks
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 121

mniej klasycznym wydaniu. Zrobiłam z niej sałatkę – świetny dodatek do rolady z polędwiczki wieprzowej z hiszpańskim akcentem w postaci chorizo. Ilość składników może trochę przytłaczać, potrawy też nie da się zrobić w 5 minut, ale warto poczekać na efekt! Przepis jest prostszy niż się wydaje, sami sprawdźcie. Zaczynamy! I’ve recently reminded myself that there is something like groats(...)dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie nie było twarde, a seler łykowaty. W międzyczasie do pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób

Martyna Cooks
Kurczak po kubańsku 351

Tak mi się kubańska kuchnia spodobała, że postanowiłem „zostać” przy niej dłużej. Przygotowałem pyszny przepis: kurczak po kubańsku. Do dzieła! Kuba, choć to kraj

Kuchennyviral.pl
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 326

Srata-tata czyli tarta stracciatella :)  Zapraszam na tartę z białej czekolady i mleka skondensowanego z wiórkami czekolady mlecznej i gorzkiej. Przepis na tę tartę znalazłam

My Culinary Art