akwarystyce! :) Zupę zdarzyło mi się jeść dwa razy w wietnamskiej knajpce "White Ginger" w Monachium, przy czym za drugim razem właśnie tą zupą świętowałam świeżo zdany niemiecki egzamin maklerski, więc byłam w totalnej euforii! Pewnie dlatego tak bardzo mi smakowała(...)prażonym czosnkiem i kolendrą, na osobnym talerzyku kładę pozostałe kiełki i ćwiartki limonki, żeby każdy mógł sobie jeszcze doprawić zupę. Doskonała zupa jako przystawka lub I danie. Smacznego
Kuchnia PrezydentowejWitam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować
Uwaga Babcia Gotujebyła wrzucana do wielganych miednic, po których kazano mi chodzić i ją ubijać. Myłam wcześniej nogi, nie posądzajcie mnie o coś Tak sobie radośnie chodziłam z jednej miski do drugiej, brodząc w soku. Potem, Kapusta przekładana była do kamionkowej beczułki, w której też sobie radośnie tuptałam. Taka kiszona kapusta dochodziła sobie u nas na balkonie przykryta talerzykiem i obciążona(...)słoiku kapustę dodatkowo ugniatamy. Zakręcamy i odstawiamy na ok. 1 tydz. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/domowa-kiszona-kapusta-sloikow/ MieszamWGarnku Artykuł Domowa kiszona kapusta do słoików pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkurzeczy. Na gotowanie, jeszcze w tej temperaturze i zaawansowanej ciąży, nie mam siły. Zapraszam zatem na coś, co robi się dosłownie w minutę. Będzie świetne na śniadanie pierwsze lub drugie czy kolację. Doskonale syci a do tego czujemy jakbyśmy bezkarnie pałaszowali niezłej klasy deser. Czego chcieć więcej? Tratata przed Państwem koktajl z tego co w domu, czyli(...)masę mleczno-szałwiową i na nią masę owocową. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/koktajl-bananem-brzoskwiniami-ananasem-nasionami-chia/ MieszamWGarnku Artykuł Koktajl z bananem, brzoskwiniami, ananasem i nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutemperaturę około 90°C. Ta opcja jest idealna do potraw z wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa jest podgrzewana do temperatury około 75-80 °C i następuje to znacznie wolniej niż(...)jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek), powidła lub świąteczny bigos dla całej rodziny. Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot ® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale od 30 minut do 20 godzin, który służy nam bez zarzutu już prawie cztery lata
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatni rok, a właściwie ostatnie dwa lata były dla mnie przełomowe pod wieloma względami. Wydarzyło się tak wiele, że mnie samej wydaje się to niemałym szaleństwem
Ratunku obiadEuropy na początku XVI wieku z dworu władcy azteckiego Montezumy, gdzie wypatrzył ją konkwistador Hernán Cortés. Od tej pory była używana do deserów, lodów, napojów i kosmetyków. Po drugie jedynie w Meksyku, żyją pszczoły i kolibry, które są przystosowane do zapylania wanilii. Po trzecie na Madagaskarze rośnie najlepsza wanilia na świcie, którą zapyla się ręcznie(...)używasz i teraz jest gotowe, ahhh tylko podgrzej, by wydobyć wszystkie aromaty. Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz pod tym daniem. Dziękuję . W związku z tym, że założyłem grupę kulinarną na Facebook , gdzie amatorzy i zawodowcy dzielą się swoimi przepisami, chciałbym Cię tam zaprosić. Oczywiście to nie jedyne danie
RafalCookwęgierski pörkölt ) powstaje zawsze z wołowiny lub wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana(...)pomidora całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut. Próbujemy – ponownie doprawiamy. Jeszcze odrobiną słodkiej lub ostrej papryki, solą, pieprzem. Zupę podajemy gorącą– jeszcze lepsza i bardziej wyrazista jest na drugi dzień. SKŁADNIKI 350-400g łaty wołowej (bavette), rostbefu lub antrykotu 1,2l bulionu wołowego (1,5l jeśli macie 400g mięsa) 3-4 średnie ząbki czosnku 250g cebuli, najlepiej różne
Karo in the KitchenSzaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu(...)każdą z 4 stron. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut. W trakcie pieczenia warto raz odwrócić szaszłyki na drugą stronę. W międzyczasie gotujemy ryż i ewentualnie również soczewicę. Soczewicę gotujemy na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie w ilości ok. 300 ml, pod przykryciem przez ok. 12 minut. Powinna
Kulinarna PokusaDobre ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś proponuję coś zupełnie innego. Pyszny i zaskakujący tort z blatami pieczonymi na bazie gotowanego, brązowego ryżu, bez dodatku cukru, o delikatnym, cynamonowym zapachu i z
Cakes By KejtOto moja ulubiona warzywna, wiosenna naleśnikowa lasagne. Jeśli myślicie, że potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego
KreatywnePinyzapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone. Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu. W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych barach szybkiej obsługi. Jeśli byliście we Włoszech z pewnością próbowaliście pizzy(...)termoobieg) i rozgrzewaj piekarnik przez godzinę. Krok 4 Ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj w kule. Jedną odstaw do misy i przykryj. Drugą posyp delikatnie mąką i ręcznie, albo przy pomocy wałka uformuj placek na pizzę (instrukcję jak to zrobić znajdziesz tutaj ). Krok 5 Gotowe ciasto przełóż na łopatę do pizzy, jeśli
Niedzielny kucharzKolejne danie, które nie wymaga od nas spędzania w kuchni zbyt dużo czasu. Nie jest to na pewno posiłek dla osób będących na diecie, ale jest bardzo smaczny i o niebo zdrowszy niż jakiś tam fast food. Przygotowując samodzielnie lazanię (j.włoski lasagne), wiemy jakich produktów używamy i nie trujemy się różnego rodzaju(...)około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach. Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się nakładała. Bardzo smaczna jest, również na drugi dzień po podgrzaniu
Kuchcik gotujeodmienić smak naszego wypieku. Cukier Do ciasta drożdżowego możemy użyć prawie każdego rodzaju cukru. Od zwykłego białego do brązowego, który nadaje pięknego karmelowego smaku i koloru. Zamiast cukru można dać, np. miód, syrop z agawy lub melasę. Wybór zależy już tylko od nas. Dodatki Do ciasta drożdżowego można dodać praktycznie wszystko. W zależności od tego, co przygotowujemy mogą to być(...)samego rana. Wystarczy, że wieczorem poprzedniego dnia wyrobimy ciasto i pozostawimy je w lodówce do wyrośnięcia. Rano pozostaje nam tylko uformować bułki czy tam chlebek, odstawić na drugie wyrastanie i upiec ;) 5. Formowanie Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, uderzając je pięścią. Następnie wyjmujemy z miski i krótko wyrabiamy rękami. Dopiero teraz formujemy je w pożądany kształt. Warto tu wspomnieć
Nastoletnie Wypiekanie