drugie danie - 14640 przepisów (strona:798/976)

Idealne ciasto na pizzę 399

zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone. Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu. W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych barach szybkiej obsługi. Jeśli byliście we Włoszech z pewnością próbowaliście pizzy(...)termoobieg) i rozgrzewaj piekarnik przez godzinę. Krok 4 Ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj w kule. Jedną odstaw do misy i przykryj. Drugą posyp delikatnie mąką i ręcznie, albo przy pomocy wałka uformuj placek na pizzę (instrukcję jak to zrobić znajdziesz tutaj ). Krok 5 Gotowe ciasto przełóż na łopatę do pizzy, jeśli

Niedzielny kucharz
Lazania (Lasagne) 177

Kolejne danie, które nie wymaga od nas spędzania w kuchni zbyt dużo czasu. Nie jest to na pewno posiłek dla osób będących na diecie, ale jest bardzo smaczny i o niebo zdrowszy niż jakiś tam fast food. Przygotowując samodzielnie lazanię (j.włoski lasagne), wiemy jakich produktów używamy i nie trujemy się różnego rodzaju(...)około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach. Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się nakładała. Bardzo smaczna jest, również na drugi dzień po podgrzaniu

Kuchcik gotuje
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 321

odmienić smak naszego wypieku. Cukier Do ciasta drożdżowego możemy użyć prawie każdego rodzaju cukru. Od zwykłego białego do brązowego, który nadaje pięknego karmelowego smaku i koloru. Zamiast cukru można dać, np. miód, syrop z agawy lub melasę. Wybór zależy już tylko od nas. Dodatki Do ciasta drożdżowego można dodać praktycznie wszystko. W zależności od tego, co przygotowujemy mogą to być(...)samego rana. Wystarczy, że wieczorem poprzedniego dnia wyrobimy ciasto i pozostawimy je w lodówce do wyrośnięcia. Rano pozostaje nam tylko uformować bułki czy tam chlebek, odstawić na drugie wyrastanie i upiec ;) 5. Formowanie Wyrośnięte ciasto odgazowujemy,  uderzając je pięścią. Następnie wyjmujemy z miski i krótko wyrabiamy rękami. Dopiero teraz formujemy je w pożądany kształt. Warto tu wspomnieć

Nastoletnie Wypiekanie
FIT PANCAKES KOKOSOWE NADZIEWANE KREMEM NUTLOVE COCO CRUNCH 95

Kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION ze sklepu SFD rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczne FIT CIASTKA CZEKOLADOWE , a dziś zapraszam na coś pysznego

Ostra na Słodko
Skandynawski biszkopt z jabłkami 177

ciągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam(...)tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć. Kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jabłkami i orzechami. Na paterze ułożyć spodni blat ciasta, nasączyć połową rumu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałym rumem, wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatni blatem (z orzechami). Wyrównać brzegi ciasta. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 185

dnia zjemy po jednym groszku i w końcu nie będzie już ani jednego, to wtedy nastąpi Boże Narodzenie.  - No tak - Tygrysek pokiwał głową - to chyba jasne. (...) A czy dałoby się to zrobić z malinami? Czy wyszłoby to samo?  - Tak, oczywiście. Tylko, że nie mamy malin (...). Jest tylko kompot malinowy, ale kompot się do tego nie nadaje. Bo cały(...)się od typowej chałki dodatkiem sporej ilości kardamonu, za którym przepadam i który dodaje wypiekowi niezwykłego aromatu. Moje ciasto podzieliłam na dwie części. Z jednej powstała okrągła chałka, a drugą napełniłam masłem, cukrem i cynamonem i upiekłam w formie wieńca, choć splot był iście amatorski:) Obie wersje smakowały wybornie, a część chałki stała się podstawą do absolutnie genialnego bread

KUCHARNIA
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 587

   Moja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana , dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły

Smaczne Zdrowe
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 592

Mimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała

Karo in the Kitchen
Ptysie z bitą śmietaną 97

minut. Kolejno temperaturę zmniejsza się do około 170-175 stopni Celsjusza i piecze ptysie przez 10-15 minut. Niektórzy uważają, iż bardzo wysoka temperatura pozwala ptysiom lepiej wyrosnąć. Druga szkoła pieczenia ptysi to utrzymanie tej samej temperatury przez cały czas pieczenia. W taki też sposób przygotowałam ptysie z przepisu poniżej. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook(...)należy się upewnić, iż po ich połączeniu a przed formowaniem ptysi ciasto będzie całkowicie wystudzone. Ptysie przygotowane z letniego ciasta będą miały problem z wyrośnięciem. Szukasz przepisów na słodkie dania z bitą śmietaną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę bezową z bitą śmietaną. The post Ptysie z bitą śmietaną appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Pierwsza pomoc przy napadzie padaczki 69

sobą zwierają (tzw. szczękościsk), a gałki oczne zwracają się ku górze, skóra przybiera białą lub sinawą barwę wskutek zatrzymania oddechu (tzw. bezdech). Po około pół minuty rozpoczyna się druga faza napadu, kiedy to następują szybkie naprzemienne skurcze i rozkurcze mięśni, zwane drgawkami. Wraca oddech, z ust wydobywa się pienista wydzielina, czasami podbarwiona krwią, jeśli został przygryziony język. Wówczas może(...)napadu padaczki. Taka postawa naprawdę pomaga. Życzę Wam, aby nie mieliście potrzeby korzystania z przedstawionych tutaj informacji. Ale w przeciwnym wypadku życzę Wam powodzenia i wierzę w Wam, że dacie radę pomóc. Pozdrawiam serdecznie, Mariola P.S. Więcej wpisów z serii “Życie z letalną chorobą dziecka” znajdziecie tutaj . Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo

Lamarida.pl
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 158

Pamiętam smak ribollity , którą jadłam na wakacjach w Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się(...)łyżki oliwy.  Rozlej zupę pomiędzy miseczki. Do każdej włóż po 1 grzance, posyp po 1 łyżeczce parmezanu i skrop oliwą. Podawaj gorącą. Zupa świetnie smakuje także na drugi dzień.  A Wy jak lubicie się rozgrzewać jesienią? Jakie zupy gotujecie jesienią

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem 134

Pyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na

Kolorowy Przepisownik
Rogale marcinkowickie 139

wymieszaniu z płynem  II etap To ostateczne przygotowanie ciasta.Masę zimną i twardą wyjmujemy z lodówki godzinę przed dalszą pracą. Po tym czasie zmięknie na tyle, że da się wałkować na umączonym lekko blacie, raczej należy delikatnie podsypywać mąką, żeby ciasto zostało jak najdelikatniejsze. Trzeba je rozwałkować na duży płat, będzie w nim widać i maślane kropy i drożdżowe(...)minut do ROZGRZANEGO do 180 st. piekarnika. Czas pieczenia na złoty, delikatny brąz wymaga pilnowania, każdy piekarnik piecze po swojemu. Ja piekę dwie blachy jedna nad drugą na ustawieniu piekarnika do pieczenia ciast, to jest rodzaj delikatnego termoobiegu, producent obiecuje, że pozwala to uzyskać w całym piekarniku jednakową temperaturę. Po wyjęciu gotowych rogali trzeba je jeszcze pomalować lukrem utartym

I tu będę miała takie te
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 177

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 196

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Letnia tarta prowansalska, Bóbrka-Trzcinica-Stępina 165

Ciasto do tarty ( cornbread ) robi się w mgnieniu oka (wszystko trzeba wymieszać łyżką lub ręką i do piekarnika; tylko szybko – w przeciwnym razie będzie twarde i

Qlinarnie i Qlinarnie