powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)Zarówno czekoladowe serduszka, jak i odłamki czekolady, powstałe przy ich okrajaniu- wykorzystamy do dekoracji tortu. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na cztery równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat,podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem. Trzeci blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki naszego tortu samrujemy
Domowe TortyDzisiaj kolejna wegetariańska propozycja na obiad. :) Lubię eksperymentować z różnego rodzaju bezmięsnymi kotlecikami. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast(...)każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego
Kuchnia EllieNie ma lepszej granoli niż domowa granola! :) Ta czekoladowa granola gryczana jest świetną alternatywą dla wszystkich, którzy oprócz zbóż glutenowych nie tolerują także owsa, który jest
Book of spellsDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the Kitchenzapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane(...)jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek szumowin, przypraw, wszelkich drobinek . Solimy do smaku całość i dodajemy odrobinę – dosłownie na koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony
Karo in the KitchenZima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy
Moja Mama GotujeChcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i budyniem. Niestety
Kolizje SmakówNiewiele jest pozakuchennych dekoracji które podobają mi do ozdoby mieszkania. Z kolei te, które z rzadka zwabią oko, nie są w żaden sposób przyjazne dla portfela
Karo in the Kitchenorzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym daniem. Polecamy!. Jaki stek jest najlepszy Chyba w żadnym innym daniu jakość składników nie ma tak decydującego znaczenia dla ostatecznego efektu jak w przypadku steków. Owszem, można robić steki z antrykotu, rostbefu, krzyżowej(...)swoją cenę, to prawda, bo za dwa w sumie niewielkie steki trzeba zapłacić 30 zł, no ale czasami człowiek musi… ;-). Jak usmażyć steki Pierwsze skrzypce w tym daniu grają oczywiście steki, które usmażyliśmy wzorując się na Gordonie Ramsay’u. Na pewno znacie patent z mierzeniem stopnia wysmażenia mięsa poprzez naciskanie odpowiednich partii dłoni i porównywaniu oporu jaki napotyka palec
Niedzielny kucharzTarty robia łod 1 jakegojś czasu. Niy biere 2 to kans 3 czasu, na wiyrch 4 idzie powciepować 5 roztomajte 6 rzeczy i do tego wcale
Chop w kuchnipołączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy:) Także w przepisie zmieniłam już te składniki. Tort pięknie się prezentował, bardzo dobrze kroił(...)cappuccino.SKŁADANIE TORTU:Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części.Pierwszy blat nasącz 1/3 ilości ponczu. Posmaruj połową kremu cappuccino. Na krem zaś wyłóż połowę frużeliny jeżynowej.Przykryj drugim blatem. Nasącz go ponownie 1/3 ilości ponczu. Posmaruj drugą połową kremu i drugą porcją frużeliny.Przykryj trzecim blatem. Naponczuj resztą płynu. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem
Słodko-Słony Świat Ilonytradycyjnych hiszpańskich wypieków w bożonarodzeniowym okresie.Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie na blasze, bo w przeciwnym razie się rozpadną). Z drugiej strony, tyle cukru i smalcu - istna bomba kaloryczna,. Cóż z tego, skoro polworony są takie smaczne, a połączenie aromatu kakao i cynamonu...po prostu super.Zaczynamy od uprażenia mąki(...)włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz polworonki w dwóch turach albo na dwóch blachach. Polworony piecz 12 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia. Zanim całkowicie ostygną, posyp je cukrem pudrem.Uprażona mąka i migdały.Polworony
Grahamka, weka i kajzerkaPisałam ostatnio o Zaletach Edukacji Domowej , których widzę naprawdę ogrom. Dzisiaj druga część wpisu czyli wady tego rodzaju nauki. Jest ich kilka, nie oszukujmy się, nie jest idealnie jak to w życiu. Moim osobistym jednak zdaniem zalety zdecydowanie przewyższają wady, choć i tych trzeba być świadomym decydując się na ED WADY EDUKACJI DOMOWEJ: odpowiedzialność za nauczanie i wychowanie dziecka(...)jakieś) stypendium dla ucznia na zajęcia dodatkowe bo nie korzystamy z tych zapewnianych przez szkołę z powodu odległości do niej. egzaminy zdawane raz w roku z całego rocznego materiału danego przedmiotu. Brzmi niefajnie i trudno i pewnie takie jest w niektórych szkołach. Na szczęście dla nas nie jest to wada. Jesteśmy w szkole przyjaznej edukacji domowej. Dostajemy od szkoły podręczniki
Dorota SmakujeU mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w
Zgrabne Gotowanietatą. Tata był po nocce więc po prostu zasnął podczas zabawy na podłodze. Musiało mi się nudzić bo wyciągnęłam z szafki watę i porozciągałam ją po całej wykładzinie. Nie dało się tego odkurzyć i tata do dziś mi wypomina, że musiał rolować palcami tą watę żeby ją sprzątnąć z podłogi. Gdy byłam nieco starsza (miałam jakieś 5 lat) zabrałam mamie(...)Tydzień przed komunia mama nie pozwalala mi wychodzic z domu zebym miala cale kolana kiedy po uroczystosci przebiore sie w krotsza sukienke.Miałam i na to sposob... probowlam z drugiego pietra zejsc na dol przy pomocy drzewa ktore roslo bardzo blisko..straż pozarna mnie z niego sciagala:) Byłam też zapaloną kucharka,smażyłam makaron na suchej patelni przy czym podpaliłam sciane
bistro mama