Kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION ze sklepu SFD rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczne FIT CIASTKA CZEKOLADOWE , a dziś zapraszam na coś pysznego
Ostra na Słodkociągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam(...)tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć. Kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jabłkami i orzechami. Na paterze ułożyć spodni blat ciasta, nasączyć połową rumu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałym rumem, wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatni blatem (z orzechami). Wyrównać brzegi ciasta. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję
Pożeraczka, czyli raz adobrzednia zjemy po jednym groszku i w końcu nie będzie już ani jednego, to wtedy nastąpi Boże Narodzenie. - No tak - Tygrysek pokiwał głową - to chyba jasne. (...) A czy dałoby się to zrobić z malinami? Czy wyszłoby to samo? - Tak, oczywiście. Tylko, że nie mamy malin (...). Jest tylko kompot malinowy, ale kompot się do tego nie nadaje. Bo cały(...)się od typowej chałki dodatkiem sporej ilości kardamonu, za którym przepadam i który dodaje wypiekowi niezwykłego aromatu. Moje ciasto podzieliłam na dwie części. Z jednej powstała okrągła chałka, a drugą napełniłam masłem, cukrem i cynamonem i upiekłam w formie wieńca, choć splot był iście amatorski:) Obie wersje smakowały wybornie, a część chałki stała się podstawą do absolutnie genialnego bread
KUCHARNIAMoja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana , dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły
Smaczne ZdroweMimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała
Karo in the Kitchenminut. Kolejno temperaturę zmniejsza się do około 170-175 stopni Celsjusza i piecze ptysie przez 10-15 minut. Niektórzy uważają, iż bardzo wysoka temperatura pozwala ptysiom lepiej wyrosnąć. Druga szkoła pieczenia ptysi to utrzymanie tej samej temperatury przez cały czas pieczenia. W taki też sposób przygotowałam ptysie z przepisu poniżej. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook(...)należy się upewnić, iż po ich połączeniu a przed formowaniem ptysi ciasto będzie całkowicie wystudzone. Ptysie przygotowane z letniego ciasta będą miały problem z wyrośnięciem. Szukasz przepisów na słodkie dania z bitą śmietaną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę bezową z bitą śmietaną. The post Ptysie z bitą śmietaną appeared first on MeCooks Blog
MeCookssobą zwierają (tzw. szczękościsk), a gałki oczne zwracają się ku górze, skóra przybiera białą lub sinawą barwę wskutek zatrzymania oddechu (tzw. bezdech). Po około pół minuty rozpoczyna się druga faza napadu, kiedy to następują szybkie naprzemienne skurcze i rozkurcze mięśni, zwane drgawkami. Wraca oddech, z ust wydobywa się pienista wydzielina, czasami podbarwiona krwią, jeśli został przygryziony język. Wówczas może(...)napadu padaczki. Taka postawa naprawdę pomaga. Życzę Wam, aby nie mieliście potrzeby korzystania z przedstawionych tutaj informacji. Ale w przeciwnym wypadku życzę Wam powodzenia i wierzę w Wam, że dacie radę pomóc. Pozdrawiam serdecznie, Mariola P.S. Więcej wpisów z serii “Życie z letalną chorobą dziecka” znajdziecie tutaj . Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo
Lamarida.plPamiętam smak ribollity , którą jadłam na wakacjach w Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się(...)łyżki oliwy. Rozlej zupę pomiędzy miseczki. Do każdej włóż po 1 grzance, posyp po 1 łyżeczce parmezanu i skrop oliwą. Podawaj gorącą. Zupa świetnie smakuje także na drugi dzień. A Wy jak lubicie się rozgrzewać jesienią? Jakie zupy gotujecie jesienią
Chilli Czosnek i OliwaPyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na
Kolorowy Przepisownikwymieszaniu z płynem II etap To ostateczne przygotowanie ciasta.Masę zimną i twardą wyjmujemy z lodówki godzinę przed dalszą pracą. Po tym czasie zmięknie na tyle, że da się wałkować na umączonym lekko blacie, raczej należy delikatnie podsypywać mąką, żeby ciasto zostało jak najdelikatniejsze. Trzeba je rozwałkować na duży płat, będzie w nim widać i maślane kropy i drożdżowe(...)minut do ROZGRZANEGO do 180 st. piekarnika. Czas pieczenia na złoty, delikatny brąz wymaga pilnowania, każdy piekarnik piecze po swojemu. Ja piekę dwie blachy jedna nad drugą na ustawieniu piekarnika do pieczenia ciast, to jest rodzaj delikatnego termoobiegu, producent obiecuje, że pozwala to uzyskać w całym piekarniku jednakową temperaturę. Po wyjęciu gotowych rogali trzeba je jeszcze pomalować lukrem utartym
I tu będę miała takie teWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
BullioWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
BullioCiasto do tarty ( cornbread ) robi się w mgnieniu oka (wszystko trzeba wymieszać łyżką lub ręką i do piekarnika; tylko szybko – w przeciwnym razie będzie twarde i
Qlinarnie i QlinarniePieczony kurczak w cytrusach – pachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. To danie nie tylko wspaniale wygląda na talerzu, ale tak też smakuje. Czas: 2 h 45 minut (w tym 15 minut przygotowania, 1 h na odstawienie kurczaka z przyprawami do lodówki i 1,5 h na pieczenie) Poziom trudności: średni Cena dla dwóch(...)każdej strony, najpierw przez 45 minut ułożonego na plecach piersiami do góry, a następnie 15 minut na jednym boku, 15 minut na brzuchu i 15 minut na drugim boku. Na koniec odwróć go do pozycji wyjściowej, czyli brzuchem do góry. Po 30 minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz
Niedzielny kucharzWitam serdecznie Propozycja na smaczną zapiekankę z mięsem mielonym w kształcie rozetki. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować: na ciasto: 300 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Gotuje