surowo, podobnie jak mąkę kokosową :) Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka bananowa pozwala na użycie mniejszej ilości mąki wymaganej w przepisach (nawet o 30%). Przykładowo, zamiast szklanki mąki danego rodzaju, wystarczy użyć 2/3 szklanki mąki Wedo. Mąka bez wątpienia jest również... substytutem glutenu ! Jak zapewne wiecie, wszystkie wypieki zawierające mąki bezglutenowe są mniej puszyste i słabiej wyrastają. Mąka z bananów daje(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 140 ml waniliowego mleka sojowego łyżka syropu klonowego łyżka oleju kokosowego Jajka zmiksować z mlekiem i syropem. W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Połączyć składniki suche z mokrymi. Formę na gofry porządnie natłuścić i rozgrzać. Smażyć gofry około 4-5 minut na małym ogniu
Poranek na słodkoTort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami. Dzisiaj przepis na mój ulubiony tort. Torty albo są ładne albo smaczne, zazwyczaj jedno z drugim nie idzie w parze, często te ładne są ciężkie, tłuste, przesłodzone albo z niesmacznej masy cukrowej ble... Z Tortem Kinder jest zupełnie inaczej ... jest lekki(...)płynna przelej ją do masy śmietanowej i miksuj na niskich obrotach aż do połączenia składników. I V Etap - przekładanie biszkoptu Biszkopt przedziel na 3 równe części. (jeżeli nie dasz rady przedzielić na 3 równe części nie przejmuj się z dwóch też będzie pyszny.) Pierwszy płat biszkopta. Wyłóż na nim maliny (jeżeli używasz malin mrożonych wyciągnij je wcześniej z lodówki
Wylizany RondelZ okazji światowego dnia makaronu od rana myślałam co z niego przygotować. Wymyśliłam dopiero w porze zbliżającej się kolacji - zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem
Kolorowy PrzepisownikNic bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania
My Culinary ArtPrzepis na pikantne fajitas z kurczakiem znalazłam w jednym z magazynów kulinarnych i od razu wycięłam go gdyż wiedziałam, że muszę go kiedyś zrobić. I tak
karmelowyPierogi z kapustą te z słodkiej lub kwaśnej ugotowane, albo na patelni podsmażane, uwielbiam zjadać, a nawet wstyd się przyznać objadać. Nic na to nie poradzę
Moniki Smakołykiktórego można zrobić idealne domowe ravioli. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór proporcji składników. Nie jest to rzecz trywialna: ciasto może wyjść za twarde, albo zbyt wodniste jeśli damy więcej tego lub tamtego Proporcje mąki do jajek, a dokładniej do żółtek i białek są istotne, bo chodzi o uzyskanie optymalnej zawartości wilgoci w cieście . W niektórych przepisach podejście(...)płat – tu bardzo pomocna jest maszynka do makaronu – po czym, wykrawarką albo kieliszkiem, wycinamy kawałki ciasta na domowe ravioli. Na środek wyciętego płata kładziemy farsz, przykrywamy drugim płatem, sklejamy brzegi, starając się usunąć powietrze ze środka. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody. Lekko solimy. Do gorącej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy przez 2-3 minuty (czas zależy
Niedzielny kucharzprocentach z soku ze świeżej zieleniny (lub trawy pszenicznej), fundujemy sobie natychmiastową "transfuzję" krwi. Istnieją dwa popularne rodzaje kokosu: charakterystyczny, brązowy, włochaty kokos oraz młody kokos tajski. Ten drugi jest biały ma łuski, od góry kształt stożka. Dojrzałe kokosy mają gruby i suchy miąższ, a młode niewielką ilość miąższu, ale ponad szklankę wody. Najlepiej wybrać kokosy z miękką, gąbczastą łuską, które(...)jeść same kokosy (prosto z drzewa) i pić świeża wodę kokosową. Oooł jeeee!;-) Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. W etykietach: desery , napoje , znajdziesz przepisy na pyszne dania z użyciem kokosa. Bibliografia: D. Wolfe: Superfoods . Berkeley, California 2009. J. Fuhrman: Super odporność. Białystok 2013. J. Wignall: Na surowo. Mszczonów 2011. J. Zięba: Ukryte terapie . Rzeszów
Jeść, by żyć w zdrowiuoraz miejsce gdzie stoją piramidy. Gracz na początku decyduje czy chce zacząć z trzema piramidami na pierwszym poziomie czy też z dwoma, ale jedna z nich jest już na drugim poziomie. Piramidy w grze służą graczom na dwa sposoby: · - umożliwiają zakup płytek mocy z usprawnieniami – biała piramida i białe płytki służą ekonomii(...)bitwie może zdobyć punkt zwycięstwa) jego armia wkroczy na pole planszy, na którym stoi armia innego gracza. Tego typu ruch jest zawsze przemyślany lub jest próbą zmiany losów w danej partii. Dlaczego każdy atak musi być przemyślany? Bo na jego wynik wpływa wiele czynników – wygrywa ten, kto ma większą siłę w starciu a przy remisie wygrywa obrońca (ale nie otrzymuje
O kuchni z uczuciemZgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali , w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej
Smaczne Zdroweweekendowe pieczenie, ale prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym(...)użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek. W tym czasie naczynia w piekarniku cały czas się rozgrzewają. A chleb trzeba przykryć - na jeszcze ok.15 minut grzania - ściereczką. Drugi przygotowuję tak samo. Chlebek jeszcze na blacie urośnie. Teraz pora na zdwojoną ostrożność i ćwiczenie szybkości. Naczynia są bardzo gorące, wyjmuję je pojedynczo z piekarnika i używając łopatki
I tu będę miała takie teT e gotowane na parze pierogi gyoza to moja ostatnia duma. Stworzyłem je specjalnie dla zimowego numeru Magazynu Kocioł . Postanowiłem dokonać tutaj mariażu kuchni polskiej z
Food SquareDzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Mini calzone, to odpowiednik znanego we Włoszech calzone, które wywodzi się z Neapolu. Technicznie rzecz biorąc, to nic innego jak
Passions hobbies lifeEhh, za dwa dni koniec lata, co uczciłam, a raczej uhonorowałam ostatnim obiedem na tarasie. Przygotowałam ravioli z dyniowym nadzieniem w sosie szałwiowym. Jak widać to
greenscarf