Chapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej
DefinicjaSmakuswoim spokojem, bo mimo wszystko tak go odczuwam, mniej pośpiechu do którego przywykłam, dziwnymi światłami, na które potrafiło się czekać kilka minut, by zielone ledwo starczyło do przejścia na drugą stronę. Urzekł mnie miętowym rowerem z kwiatami i mostem z kłódkami, niczym ten w Paryżu. Kameleon też mnie zauroczył.. A co od strony kulinarnej(...)się spróbować hummusa w Hummus Amamamusi, bo właściele wyjechali akurat na te trzy dni, kiedy tam byliśmy, czego bardzo żałuję, no, ale mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będzie mi dane spróbować tego sławnego hummusa :) Dobra jeżeli dotrwaliście do końca tego postu, to jestem z was niesamowicie dumna, bo wyszedł niemiłosiernie długi xd A, na sam koniec życzę wam dziewczyny
More food, love and dreamsprzekształcił się on w ogólnokulinarny. 2. Jak długo przymierzałeś się do blogowania? W ogóle się nie przymierzałem, to była absolutnie spontaniczna decyzja. Jednego dnia zaświtała w mojej głowie, a drugiego dnia słowo ciałem się stało. Nie znałem nawet platform blogowych. Jedyna, która obiła mi się o uszy to blogspot więc wybór był łatwy. 3. Jaki składnik jest zawsze obecny(...)statystyka na blogu ma jakieś znaczenie? Prowadzimy bloga czysto hobbistycznie, nie czerpiemy z tego zysków. Więc statystyka jest rzeczą drugorzędną. Oczywiście lubimy być miło połechtani, gdy widzimy, że danego dnia na blogu było kilka czy kilkanaście tysięcy osób. Jasne, to miłe. Ale o wiele milsze i wartościowe są komentarze, które zostawiają czytelnicy. Wtedy realnie widzimy, że nasza praca komuś się
Marder&Marder ManufactureDziś przedstawiam coś wyjątkowego i wbrew pozorom bardzo łatwego w przygotowaniu. Soczyste piersi kacze z chrupiącą skórką w pysznym sosie rabarbarowo-pomarańczowym z pewnością zachwycą wszystkich
karmelowyuświetnić swoją obecnością naszą pierwszą rocznicę ślubu pojawiając się na świecie. Właściwie to zadecydowali o tym lekarze, ale to już szczegół. Na najbliższe osiemnaście lat nasza rocznica zeszła na drugi plan. Potem może jakoś Syna stopniowo wypchniemy w świat i zaczniemy świętować bardziej romantycznie. Oby tak było. Oby życie i wychowanie Syncia romantyzmu nas nie pozbawiło. Zostawię już te sentymenty(...)jubilata i jego najważniejszych gości najlepsze okazały się borówki, które nie doczekały nawet zdmuchnięcia świeczki ;) Kolejny temat oswojony ;) Polecam samodzielne przygotowywanie tortów. Można wykorzystać najlepszej klasy, ulubione produkty, dać się ponieść fantazji, a przede wszystkim mieć pewność co się daje do jedzenia swoim pociechom i ich gościom. Warto tylko wcześniej przygotować opakowanie do przechowywania w lodówce, gdyż śmietana chłonie wszelkie
Kuchnia po mojemuKołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach
Smakowy RajIlość: 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 4 sztuki liści alg morskich – 1,5 szklanki ryżu do sushi – 2 łyżki sosu do
Podwójnaporcjapoczątku roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj(...)Tosi, Mai, Ali i Ewy poznajemy na początku książki, to przeszłość Matyldy otwierana jest przed nami sukcesywnie. Losy tych kobiet przeplatają się ze sobą pewnej wiosny i namawiając jedna drugą, postanawiają kupić bus i wyruszyć przed siebie w kierunku morza. Każda z nich i Krzyś czegoś szuka i za czymś tęskni, więc wyrwanie się z Rodzinnej i oderwanie
Weekendy w domu i ogrodzieNiemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia, czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i występują w trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w polewie czekoladowej. Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają(...)przełożyć ją do słoja i zalać syropem, w którym się gotowała. Jeśli chcemy mieć skórkę na dłużej wystarczy szczelnie zakręcone słoje pasteryzować około 5 – 7 minut. - w drugim sposobie: skórkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wsypujemy do słoja, zasypujemy 2 – 3 łyżkami cukru, szczelnie zakręcamy i potrząsamy słojem, by cukier się równomiernie rozprowadził. Odstawiamy na pewien czas
Smakowy RajJakiś czas temu podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni , które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić pyszne papu. Czekałam na
karmelowytemat. Sobota: Damian Winkowski/Nokaut “Jak zarobić 30 tys. na blogu (miesięcznie)? O monetyzacji słów kilka” - ciekawa prelekcja o wtyczkach, jakie Nokaut.pl oferuje blogerom. Co by nam one mogły dać? Np. do każdego przepisu mogłybyśmy dodawać rekomendowane składniki z linkami, w jakim sklepie możecie je kupić. Nie jestem jednak pewna, czy wtyczki te działają na Bloggerze. Na pewno są dostępne(...)stanowisku były zdrowe ciasta i babeczki. W porze lunchu wciągnęłyśmy przepyszną pizzę w budynku III Parku Technologicznego (zapomniałam jak nazywała się ta restauracja..). Pizza była naprawdę smaczna, godna polecenia! Drugiego dnia postawiłyśmy na burgera z food trucka Zebra Burger . Smaczny, tylko czemu człowiek się tym zawsze tak musi ubrudzić.. Podsumowując, SeeBloggers to naprawdę wartościowe wydarzenie. Warsztaty i panele były
two broke sistersIle domów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej
Pełny talerzCzasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić
Proste-przepisy.plwcale nie muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań. Zupa chrzanowa (4 porcje) 6 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 750 ml bulionu warzywnego 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka oliwy(...)migdałów Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z połową masy serowej. Wykładamy ją do formy do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu
My Chcemy Jeśćtortu to czysta przyjemność. Przyznam sie Wam nieskromnie, że zakochałam si ę w tym torcie. Mam nadzieje, ze Wam te ż będzie smakował. Smacznego! **** Da diverso tempo stavo pensando di realizzare un torta né troppo pesante, né troppo dolce. Ed è così che è nata la torta al limone con la crema al limoncello(...)pellicola e lasciate riposare in frigo per un'ora. Tort z kremem limoncello Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i plasterkami cytryny. **** Torta al limone e limoncello Tagliate la torta in 3 dischi di uguali dimensioni. Distribuite la crema su 2 dischi, chiudete con il terzo disco
La grande e la piccola cuoca