drugie danie - 14640 przepisów (strona:797/976)

Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 186

zwykłego kurczaka zrobić wykwintne i bardzo efektowne danie? Żeby wydobyć z prostych składników jak najwięcej smaku, produkty z których gotujemy muszą być jak najwyższej jakości. Nie bierzemy żadnych zamienników. Nie idziemy na kompromisy. Kurczak – tylko zagrodowy. Kurczak zagrodowy czy kurczak z pierwszego lepszego marketu? Ci z Was, którzy są na lekkostrawnej lub sportowej diecie w większości(...)czosnek obieramy. Pomarańcze – jeśli macie duże, wystarczy jedna. Powinna być naprawdę słodka. Dokładnie ją myjemy z wosku i całą jej skórkę ścieramy na drobnej tarce. Jeśli używacie dwóch pomarańczy, drugą obierzcie i pokrójcie w segmenty. Do rondelka wrzucamy klarowane masło, startą skórkę z pomarańczy, tymianek. Wciskamy przez praskę czosnek. Stawiamy na mały ogień i grzejemy całość do rozpuszczenia

Karo in the Kitchen
Fuczki z prawdziwkami 182

Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone.  Ja jednak je

Moniki Smakołyki
Odrobina Włoch w Warszawie 256

Ostatnio na blogu pojawił się wpis na temat włoskiej pizzy i naszej krótkiej podróży do słonecznej Italii, gdzie mieliśmy okazję spróbować tego popisowego dania. Postanowiliśmy poszukać w Warszawie miejsca, w którym będziemy mogli skosztować pizzy rodem z Włoch, a jako że nadarzyła się świetna okazja (urodziny Madzi), to postanowiliśmy odwiedzić Ciao a Tutti DUE. O tej restauracji słyszeliśmy(...)oczywiście to nie ten sam smak :) Podsumowanie Z czystym sumieniem mogę Wam polecić Ciao a Tutti DUE , znajdziecie tam wyśmienitą włoską pizzę . W Warszawie Ci sami właściciele mają również drugą restaurację, więc i tam będziemy musieli się wybrać i sprawdzić czy pizza jest równie dobra. Uwaga: Jeśli będziecie planowali wybrać się co Ciao a Tutti DUE w weekend koniecznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) 159

Pesto, jak chyba wszyjscy wiycie, przici ōngło 1 dō nołs 2 ze Włoch. We sklepie sie je idzie kupić we małyj krauzce 3 , ale jak fto

Chop w kuchni
Kotleciki mielone z pęczakiem 246

Kotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików

Moje Qulinaria
W stylu bydgoskim 151

wymarzona wręcz pogoda na zweryfikowanie przydatności przepisu, z którego ostatnio nie wyszły mi pączki. Dam mu jeszcze jedną szansę - możliwe, że to ja zrobiłam coś nie tak... O wynikach dam Wam znać w najbliższych dniach, a dzisiaj będzie też słodko, choć zdecydowanie nie pączkowo. Otóż miałam mały zapas białek (o tym, po czym mi zostały, też niedługo opowiem(...)cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlać Amaretto i kawę, cały czas miksując.Na talerzu lub paterze ułożyć jeden krążek bezy do góry nogami, posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć.Wierzch oprószyć przesianym cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.Przechowywać w lodówce.Smacznego!I znów nie jestem pewna, do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 338

Przez dwa lata istnienia bloga nie pojawił się ani razu. Mimo, że to jedno z najszybszych i najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu. Dzisiaj podstawowy przepis na filet z łososia z patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta(...)uwagę na to, jak ciepło rozchodzi się po mięsie – jeśli filet w połowie wysokości zmieni kolor z ciemnego na jasny i będzie już ścięty, przełóżcie go i dosmażcie na drugiej stronie.   Na półmisek wylewamy połowę sosu, rozkładamy na nim świeżo usmażoną rybę, polewamy pozostałym sosem. Podajemy od razu, gorącą. My zjedliśmy ją z wiosenną sałatką z ziemniaków

Karo in the Kitchen
Pianka Bonduelle z zielonego groszku 174

styl życia. Jednym z moich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka(...)groszkowy, który użyjemy jako dodatek i dekorację. 5. Oddzielić żółtka od białek. 6. Żółtka dodać do połowy masy groszkowej i wymieszać szpatułką 7. Białka ubić na sztywno w drugiej misce. Pod koniec ubijania dodać ocet. Gdy piana będzie gładka i błyszcząca wymieszać ją delikatnie ale dokładnie z masą groszkową przy pomocy szpatułki. 8. Kokilki wysmarować masłem 9. Wypełniać kokilki

KreatywnePiny
Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 159

Hygge, scandi, nordi… A jedliście coś naprawdę skandynawskiego? Ten wieniec zrobiłam z ciasta drożdżowego z szafranem i kardamonem – z dokładnie takiego ciasta Szwedzi robią Lussekatter – tradycyjne

Karo in the Kitchen
KOTLETY Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW 333

   Kotlety z kalafiora i ziemniaków to nasze ostatnie, przepyszne odkrycie. Bajeczny smak i możliwość przemycenia warzyw (za którymi nie przepadają najmłodsi), stawia je u

Smaczne Zdrowe
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 139

Szparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.  Masa jest z jajek, śmietany, do której

Moniki Smakołyki
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 389

mikołaja i kilka cukierków? Masz dwie możliwości: poleżeć dalej (i za jakiś czas odruchowo siegnąć po kolejnego cukierka), albo wyjść na spacer z psem, żoną czy dzieckiem. Polecam tę drugą. Nie jest to wymagająca forma ruchu, zatem po kilkunastominutowym odpoczynku można śmiało ruszać w teren. A metabolizm nieco się przyspieszy, umysł odświeży, humor poprawi.    Spacer po kolacji(...)szklankę wody, która wypełni trochę żołądek i zmniejszy apetyt.  Jak widzicie, w Święta wcale nie trzeba rezygnować z tradycyji. Wystarczy lekko ją zmodyfikować, a organizm będzie Wam wdzieczny Dajcie znać, co sądzicie i czy uważacie, że te proste rady uda Wam się zastosować. Pamiętajcie, że chwilę po Świętach czekają imprezy noworoczne i pewnie każdy chce się dobrze czuć

Katsuumi
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 134

Witam Was w drugim poście z cyklu o diecie śródziemnomorskiej . Poprzednio starałam się rozwiać częste wątpliwości i nieporozumienia dotyczące tej diety. Na dziś miałam dla Was przygotowany bardzo długi post dotyczący zasad diety śródziemnomorskiej oraz ich genezy, ale bądźmy szczerzy - nikt nie lubi długich postów. Dlatego postanowiłam podzielić go na dwie części. Dziś wyjaśnimy sobie, jakie znaczenie(...)jagnięciny , naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka . Dwa razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza. Na pozostałe posiłki jada gorące dania złożone z warzyw strączkowych doprawionych mięsem i przyprawami. Po daniu głównym następuje cierpka sałatka, następnie daktyle, tureckie słodycze, orzechy lub soczyste świeże owoce . Ostre lokalne wino wieńczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku 176

orzechów włoskich 20 dkg cukru brązowego (kryształu) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskie łyżki mąki ryżowej Połowę orzechów siekamy drobno nożem, drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów. Wszystkie orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką, po czym dzielimy na 4 wagowo równe części. Na 4 części, dzielimy również cukier. Do przygotowania masy(...)startą gorzką czekoladą, jest jedną z możliwości, z której ja skorzystałam. N asz tort jest gotowy. Teraz wystarczy włożyć go do lodówki, aby masa stężała i związała całość. Koniecznie dajcie znać, jaki jest Wasz ulubiony tort! Czy torty urodzinowe pieczecie sami, czy kupujecie w cukierni? Smacznego! P.S. Tort równie dobrze można upiec w większej tortownicy lub po prostu w prostokątnej

Okiem Blondynki by McBlondi
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 215

Lubicie mięso kaczki? Ja tak średnio ale rosół z kaczki to mój ideał. Jednak ostatnio Rysiowa Mama dała nam kaczkę którą wcześniej poluzowała. Pamiętacie w Julie&Julia przepis na kaczkę luzowaną? Wyższa szkoła jazdy - jednak bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy(...)stwierdzam, że jest to niepotrzebne Moja kaczucha delikatnie pękła w 2 miejscach jednak nie miało to wpływu na jej smak. Przed podaniem należy pamiętać o wyjęciu nici. W drugim naczyniu tego samego typu upiekłam ziemniaczki pokrojone w plasterki posypane sola i tymiankiem. Kaczka smakowała naprawdę wybornie - skórka była bardzo cieniutka i chrupiąca. Nadzienie natomiast puszyste i delikatne. Całość

sierotka maRysia w kuchni