Treściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają
Słodko-Słony Świat Ilonybardzo różnorodne pyszności i przyprawy, które rzadko spotyka się już na naszych stołach. Po wstępie na temat kuchni staropolskiej zabraliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały przepyszne dania świąteczne inspirowane kuchnią staropolską: Karp w mleku po polsku Przepis dla 4 osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie(...)samym czasie doprowadzamy do wrzenia wywar warzywny i dodajemy do niego migdały, gotujemy przez 15-20 minut. Jaja rozbijamy oddzielając żółtka i białka. Żółtka rozcieramy dokładnie. Do drugiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym nabierając małą łyżeczką wrzucamy kolejno do gotującej się lekko wody. Piana z białek jest gotowa po 2 minutach
karmelowyciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska, które oparły swoją ofertę na trendach nowoczesnych, jak napoje na bazie yerba mate, o których napiszę dalej. Działo się dużo i było ciekawie. Więcej o targach możecie przeczytać(...)ukrywam, że od tego próbowania zaszumiało mi w głowie - mój Mąż był kierowcą, zatem na mnie spoczywał ciężar degustacji;) Zwróćcie uwagę na piękny kolor wina z dzikiej róży (druga butelka od prawej) - niczym pitny miód. Mimo, że większość stoisk prezentuje produkty polskie, na targach można było również znaleźć specjały z innych krajów, np. promował się nowo otwarty sklep internetowy
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj przepis na koktajl. Za oknem szaro i buro, wiele osób kicha, prycha i pociąga nosem. Warto więc zadbać o odporność i wzbogacić swoją dietę w
Dietologpowstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)nasze truskawki bedą gotowe do poukładanie ich na torcie. TORT: PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na kremie układamy pokrojone truskawki, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat,podobnie: nasączamy, smarujemy kremem,układamy truskawki- przykrywamy kolejnym, ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki naszego tortu samrujemy pozostałym kremem- wszystko ładnie wygładzamy
Domowe Tortygdzie można codziennie od poniedziałku do soboty kupić oryginalne, delikatesowe produkty z różnych regionów Niemiec i niemal całego świata, posiedzieć przy piwku w licznych malutkich knajpkach, spróbować lokalnych gorących dań i przekąsek, zjeść prawdziwe precle czy bułkę z Leberkäs. Tłumy turystów i tubylców w centrum Monachium na deptaku Marienplatz - Karlsplatz(...)Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie zrobiło się jakoś tak smutno i pusto... Bo Asia i Paweł to wspaniali, otwarci ludzie, z którymi czułam się tak, jakbyśmy się znali od lat i widywali regularnie, a przecież to było nasze drugie spotkanie
Kuchnia PrezydentowejUgotowana ciecierzyca leżała w garnku i czekała. Początkowo mieliśmy zrobić z niej pyszny, klasyczny, domowy hummus , ale postanowiliśmy wykombinować coś bardziej obiadowego. Tak powstał falafel "inaczej
Bananowe Polekoprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek(...)wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Na środku ciasta układamy jeden naleśnik, na tym 1/3 kopru i pieczarek, jeden filet z łososia, kolejną 1/3 nadzienia, drugi filet i resztę kopru z pieczarkami. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem (brzegi dobrze jest podwinąć pod spód). Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 na 20 cm (musi być odrobinę większy niż
Ratunku obiadWielkimi krokami zbliża się jesień, a co za tym idzie zbliża się też sezon na pyszne dynie. Jak wiecie wykorzystuję je nie tylko do genialnych, rozgrzewających
Ostra na Słodkowzrostu nie potrzebują cukru (czytaj:sacharozy) tak i pyzy nie potrzebują mleka... I choć babcie były zdziwione...ale jak to, tak bez mleka, nie da się... ano da się, da. Mało tego, te pyzy bez dodatku mleka, wyszły jeszcze smaczniejsze niż te z jego dodatkiem. Dla tych, którzy nie tolerują mleka pod żadną postacią, wystarczy, że masło klarowane zastąpią(...)wkładam kolejną partię pyz. I tak aż do ugotowania wszystkich pyz. Ugotowane pyzy odgrzewamy na parze już zdecydowanie krócej niż produkt surowy. Pozostające po obiedzie pyzy przechowuję do drugiego dnia w lodówce (przykryte folią spożywczą) lub pakuję do woreczków i mrożę. Smacznego
Smaczne Zdrowestawały się piękniejsze i ciekawsze. Więc mam nadzieję, że będzie to z korzyścią również dla Was :)Na tym kończę wstęp i przechodzę do pierwszego w tym roku przepisu, prowansalskiego dania o nazwie pissaladiere. To coś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe(...)jest zadanie dla niecierpliwców (mi duszenie zajęło 40 minut), ogień nie może być za duży, a cebule nie mogą się przypalić. Gotowe cebule powinny się niemal rozpadać i dać bez problemu rozgnieść pomiędzy palcami (tak w każdym razie przeczytałam u Nigella Slatera). Cebule sporo stracą na objętości. Początkowo ledwo mieściły mi się na patelni, zaś po 40 minutach duszenia
Chilli Czosnek i Oliwato, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów(...)czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego
Wyprawy kulinarnejest najważniejsza zasada dobrej kuchni - JAKOŚĆ PRODUKTÓW. Niestety zarówno w domu, jak i w restauracjach zdecydowana większość Polaków preferuje "tańsze" zamienniki, trwając w błędnym przekonaniu, że skoro w daniu jest 10 składników to nie będzie czuć różnicy. Nic bardziej mylnego! Finalny smak naszej potrawy tworzony jest przez smak każdego użytego składnika w odpowiedniej ilości. Niektórzy(...)wszystko co potrzeba, teraz pozostały tylko względy finansowe i pogodzenie tego z pracą. Także trzymajcie kciuki, bo muszę się tam uczyć! :D Muszę być kiedyś drugim Gordonem Ramsayem, tylko ładniejszym i milszym... :D Haha! Póki co wybieram się na szkolenie "Basic Barista" w Espresso Academy Firenze, ale dopiero w listopadzie, gdyż wcześniej nie ma wolnych miejsc. W przyszłym
DominikaDolciRadosna, kolorowa, smaczna i wyjątkowa. Kusi wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami. Moim zdaniem takie kolory uśmiech na twarzy wywołują i zwiększenie apetytu powodują
Moniki Smakołyki