Dziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę
karmelowyKUCHNIE ŚWIATA - MEKSYK Składniki: Tortilla: (na 1 sztukę Quesadilli- góra i dół czyli na 2 placki tortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki kukurydzianej
KreatywnePinyKiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i przygotowałam ten kuszący jabłecznik. Jabłek jednak dodałam z 1,5 porcji ale następnym razem zdecydowanie dodam ich z podwójnej porcji. Ponieważ najpierw podpieka się spód to nie trzeba się martwić, że przy takiej ilości(...)temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. 4. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Na wierzch wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta, poprzekłuwać wierzch ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu polukrować. Smacznego Post Babciny jabłecznik pojawił się poraz
UgotujmyTo.plKuchnia indyjska wciąga. Dziwi mnie tylko, że są w niej dania przeznaczone dla dośc biednego narodu, a u nas indyjskie restauracje śrubują ceny, jakby serwowały królewskie menu. Znalezienie knajpy z dobrym indyjskim jedzeniem w niskich cenach graniczy z cudem, dlatego tym bardziej polecam pichcenie w domu, zrobienie samemu mieszanki np garam masala nie jest trudne, kupienie gotowej to też(...)być grubsze niż 1 cm.Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami.Jemy jeszcze ciepłe
Z butelką mleczka w tleKiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini . Przepis znalazłam(...)minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około 2 minuty. Potem zdejmujemy folię i polewamy kurczaka sosem
Blondynka GotujeNastały czasy że jajko to już nie jajko lecz towar o przeróżnej rozpiętości cenowej. Dawniej na straganach miejskiego targowiska wystarczyło powiedzieć duże albo małe :). Obecnie rozmiary
Kuchnia PROzdrowotnamacu jest jak w garncu , przekonałam się już dawno. Ale żeby już w styczniu pogoda serwowała nam danie wprost z kociołka, i to nie tylko na obiad, ale też na śniadanie, kolację i deser...? Muszę przyznać, że taki stan rzeczy nieco mnie rozstraja. Gdy wstaję rano, chwilę przed ósmą, ciągle jest szaro, ponuro i nieprzyjemnie(...)dodatkowo: listki mięty Mleko wymieszać z mleczkiem kokosowym, rozdzielić na pół. Do jednej części dodać 1,5 łyżki nasion chia i kakao, dobrze wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Do drugiej części dodać matchę, chlorellę i ekstrakt, również wymieszać. Schłodzić przez noc w lodówce. Obie masy wlewać równocześnie do miseczki, udekorować listkiem mięty. Smacznego! Ciekawa jestem, kto pomyśli o odśnieżeniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przedstawiam przepis na wegańską i oczywiście bezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych(...)łyżki sosu sojowego, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. 5. Na końcu wrzucamy naszą ugotowaną fasolkę i wszystko razem gotujemy przez około 10 minut i gotowe. Smacznego :-) Na drugi dzień jest oczywiście smaczniejsza, ale nie udaje nam się to, zostaje spałaszowana jeszcze tego samego dnia niestety. Muszę następnym razem zwielokrotnić składniki
Kawa z mlekiemKsiążki kucharskie na prezent, to temat, do którego zabierałam się długo. Po pierwsze – moja kolekcja przekroczyła 300 pozycji, a po drugie – większość po angielsku. W końcu podzieliłam to na etapy. Wybrałam moim zdaniem najfajniejsze, które coś wnoszą i które warto mieć w domowej biblioteczce. Zbieram się też do tego, żeby recenzować każdą książkę po kolei(...)języku angielskim Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli curry. Kilkaset pachnących przyprawami stron i pomysłów na dania curry. Od jagnięciny, przez ryby i drób, po dania wegetariańskie. Wietnam, Indie, Tajlandia i Indonezja. Dokładnie opisane przyprawy, jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania
ladykitchenbarszcz ukraiński Zupa ta nosi nazwę ukraińskiej, chociaż warzono ją przecież na całych wschodnich kresach dawnej Rzeczpospolitej. Ja danie to pamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna. Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak(...)podajemy posypując obficie posiekaną natką pietruszki ( oczywiście do każdej porcji możemy również dodać ugotowane wcześniej żeberka) . Warto przyrządzić większą porcję zupy, bowiem nasz barszcz będzie najsmaczniejszy na drugi dzień po ugotowaniu
Miód i pieprzpierogi w domu? Powiem Wam, że to nic trudnego, i kompletnie nie wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów(...)ułatwi zlepianie pierogów i będzie to sama przyjemność. Pierogi zalepiamy dość mocno, ja mam dwie techniki zerknijcie na zdjęcia na jednych standardowy "splot"- czyli tylko zagniecione, a drugie tak jak zagniatała moja babcia, tak jakby taka jodełka (na ciemniejszym talerzu). Ale to tylko kwestie dekoracyjne, zalepiaj tak jak Ci wygodnie. Pierogi gotowe układamy na bawełnianej ściereczce
SMYKWKUCHNIWiedziałam, że kiedyś nastąpi ten moment, że wstawię placek po cygańsku. Zostałam w pewien sposób zmuszona do tego (nie ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz(...)sosu ). Usmażonego placka kładziemy na talerzu ( kładziemy bardziej na brzegu, tak aby złożony znajdował się na środku talerza ). Na placek nakładamy gulasz z sosem, na to surówkę i przykrywamy drugą połowa placka. Na samej górze placka nakładamy sos majonezowo – ketchupowy. Mam nadzieje, że przepis przekazałam w sposób prosty. SAMACZNEGO
Smaki Ewynaleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać(...)rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Beszamel
Poezja smakuBezglutenowy włoski tort migdałowy Tandorla (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki na blaty migdałowe: 5 białek jaj, rozmiar L 150
WojnaNaSmaki.plzapełnił si ę i bez burczenia dotrwał do południa do obiadu. Wytyczne ze szkoły otrzymałam dwie , przekąska musi być lekka i zdrowa. W pudełeczku na drugie śniadanie Emma zawsze znajdzie owoce oraz krakersy, owsiane ciasteczka lub zbożowe batoniki. Dla przypomnienia podaj ę Wam link do przepisu na batoniki(...)fogli di carta forno . R icavatene quindi dei rettangoli o dei rombi. A quel punto adagiate i cracker su di una teglia foderata sempre con della carta da forno. Infornate i cracker in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15 minuti. Lasciate raffreddare su una gratella. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca