drugie danie - 14640 przepisów (strona:760/976)

RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI 219

Cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami, natką pietruszki i tymiankiem, z dodatkiem tartego parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem wina (w wersji dla dorosłych :D) jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.  Zapach, który unosi się w domu podczas jego przygotowywania jest obłędny, a od samego risotto ciężko się(...)wyczerpania wywaru, za każdym razem co jakiś czas mieszając.   Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość powinna zająć jakieś 16-18 minut . Na koniec dodaj drugą łyżkę masła, wsyp natkę pietruszki oraz tarty ser, dosól i dopieprz jeszcze raz do smaku, zamieszaj. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 211

550g mąki i cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby było ciepłe ale tak, żeby dało się w środku utrzymać palec – bez bólu. Mleko w momencie dodania do mąki z drożdżami powinno mieć nie więcej niż 50⁰C (powyżej tej temperatury drożdże zginą i nie zdążą wyrosnąć(...)minut. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka lub cytrynową herbatą. Przechowywane w chlebaku lub zawinięte w lniane ścierki, smaczne są i na drugi, i na trzeci dzień. Ale szczerze wątpię w to, żeby na trzeci dzień coś Wam zostało ;) SKŁADNIKI ciasta na 12 bułek 550-600g mąki pszennej, 500 lub 550 2 opakowania drożdży instant

Karo in the Kitchen
Biszkopt z owocami 152

kulturze i wychowaniu będzie kiedy indziej. Moje dwa kulinarne twory w zeszły weekend zgarnęły nagrody. Moskole z masłem wygrały plebiscyt Gazety Krakowskiej „Małopolanie Gotują”, a tort, który robiłam drugi raz w życiu wygrał Góralskie Wypieki. Wiecie ile to emocji? Ktoś się może przyczepić, że to z dupy wzięte plebiscyty i konkursy, bo takie głosy słyszałam. Dla niektórych może(...)coś, co wprawiło Najcierpliwszego w osłupienie – ciastem trzeba rzucić. Całą tortownicę upuszczamy z impetem na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu odcinamy ostrym nożem od boków tortownicy. Ciasto da się przekroić nitką bawełnianą lub ostrym i długim nożem. Syrop do nawilżenia biszkoptu: dwie szklanki wody sok z dwóch limonek pół szklanki cukru trzcinowego Wszystko gotujemy razem do momentu

ladykitchen
Pizza inaczej, Stromboli 191

Stromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli

Kuchnia Pokoleń
śledź od "zielonego" do rolmopsa 175

śledziowe rolmopsy Już jakiś czas temu zauważyłem, że z bliżej mi nieznanych względów, przy wykonywaniu dań ze śledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc,  można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez(...)soli. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, oraz szklanką octu, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Obieramy drugą cebulę i kroimy ją w cząstki, ogórki kroimy na pół ( większe w ćwiartki). Śledzie wyjmujemy z octowego roztworu i usuwamy z nich kręgosłupy ( robimy to rękoma, nie używając noża

Miód i pieprz
Kotleciki z kaszy jaglanej 178

Kilka miesięcy temu w mojej kuchni nastąpił prawdziwy szał na kaszę jaglaną. Dodaję ją praktycznie do wszystkiego. Stało się to za sprawą Smakoterapii , z której

Food Square
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 183

dość czasochłonne, bo trzeba osobno przygotować każdą warstwę, a potem poczekać, aż każda zastygnie przed nałożeniem kolejnej. Mimo wszystko, przy dobrej organizacji, nie jest źle. No skoro ja dałam radę... Trzeba tylko całość dobrze skleić, żeby w trakcie nakładania masy nic się nie rozjechało.Pierwszą warstwę najłatwiej nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego - z dużą okrągła końcówką, lub po prostu woreczkiem(...)pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej.Ułożyć pierwszy trójkąt kątem prostym do siebie, przyciągnąć do niego jeden z bozostałych końców. Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą. Tak samo złożyć pozostałe trójkąty.Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MINI TORCIKI ŚMIETANOWO-MALINOWE 272

wychodzą 😉 Są bardzo wygodne w użyciu, gdyż występują w gotowych, litrowych rękawach cukierniczych, z których po otwarciu można bezpośrednio dozować lub nakręcić jedną z czterech końcówek do dekoracji i dać się ponieść wyobraźni 😀 Jeśli nie zużyliśmy całego nadzienia, wystarczy go zamknąć i włożyć do lodówki. Powiem szczerze, że początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona do gotowych kremów cukierniczych. Zawsze przygotowywałam swoje(...)pączków lub szklanki. Powinno wyjść 9 kółek na 3 torciki.  Na pierwszym blacie rozsmarowuje odrobinę masy śmietanowej, a następnie robimy rozetki z nadzienia malinowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym również rozsmarowujemy masę śmietanową i robimy rozetki malinowe. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanową i dekorujemy rozetkami z nadzienia malinowego. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą

Kuchnia MagdaLeny
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 724

Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują(...)następnie dokładnie wymieszać. Do masy dodaj mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrób ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta rozwałkuj przez drugi arkusz papieru. Jeśli paszteciki mają być większe w formie strucli to należy rozwałkować całe ciasto. Na cieście rozłożyć farsz a następnie używając papieru zwinąć w struclę lub rulonik jeśli mają

Ola la LCHF
Zupa serowo - cebulowa. 139

Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś(...)ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy. Pajdę chleba smarujemy obficie oliwą z oliwek, na suchej patelni rumienimy jedną stronę, obracamy układamy gruby plaster sera i rumienimy drugą stronę, w tym czasie ser ładnie się nam rozpuści. Możecie też grzanki zrobić w piekarniku bądź na grillu w mikrofali. Można też zupę przelać do dużych kokilek, na wierzch ułożyć

SMYKWKUCHNI
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 260

spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula z łupinką - , obierz cebulę z wierzchniej warstwy łupinki, pod spodem jest druga - czysta, opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka(...)niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa i przyprawy - przed gotowaniem według Etap II. Wywar wołowy zaraz po ugotowaniu. Wydanie dania umieść w talerzu porcję świeżo ugotowanego makaronu dodaj drobno pokrojoną, świeżą zieloną pietruszkę zalej całość gorącym rosołem Rosół wołowy z makaronem domowym. Przepisy ze składnikiem: Wywar

Szybko Szybkowar
Masterchef... Wygrywa zapiekany camembert z Kahlua i orzechami! 145

talerzu leżała kupka szparagów. Kobieta podała talerz z taką czułością i napięciem, z jakim nieść można cudem odnalezione dziecko.  Muzyka ucichła i wtedy po kolei, jeden po drugim pojawili się ci z naprzeciwka.  Zatopili widelce w szparagi, a potem zaczęli przeżuwać.  Powolnym ruchem dolnych szczęk towarzyszyło milczenie. Czasem kamera pokazywała kobietę, jej spocone czoło(...)niego prawo, tak jak i Wy macie prawo myśleć zupełnie inaczej.  Twardy orzech do zgryzienia...  Jednak dobre jedzenie ponad wszystko! Zatem na koniec proponuję danie absolutnie bezkonkurencyjne. I w tym wypadku nie dopuszczam myśli, że znajdzie się Ktoś odmiennego zdania:) Nie uwierzcie podszeptom, że jak to - Kahlua i camembert, że to nie pasuje

KUCHARNIA
Pieczone kacze udka 190

Soczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny

Zasmakuj Kuchni
Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white) 357

Faworki cake pops (tak je sobie nazwałam, bo pierwsze skojarzenie to było ciastko na patyku 😉) to taka moja fanaberia ich wykonania - by były oryginalne i w

Kolorowy Przepisownik
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 298

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami

My Culinary Art