Soczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny
Zasmakuj KuchniFaworki cake pops (tak je sobie nazwałam, bo pierwsze skojarzenie to było ciastko na patyku 😉) to taka moja fanaberia ich wykonania - by były oryginalne i w
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami
My Culinary ArtMoje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień Dziecka J
Mania GotowaniaPonieważ pogoda mnie nie rozpieszcza, a na każdy tutejszy słoneczny dzień przypadają dwa deszczowe, to uparcie przygotowuję dania typowe dla gorących stron – a co tam, niech chociaż moje menu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich(...)zielem angielskim i liśćmi laurowymi – przesmażyć na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie, przez około 4 minuty, aż cebula odrobinę się zeszkli. Dodać czosnek i papryczkę – przesmażyć przez minutę. Dodać drugą łyżkę tłuszczu oraz dwa rodzaje mielonej papryki i kurkumę – przesmażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez dalsze 3 minuty. Wlać zachowany sok z pomidorów
Even Better Foodtwarożek „Mój ulubiony” z posiekaną trybulą, dodajemy sól i pieprz. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy siemię lniane, na niezbyt dużym płomieniu, mieszając, aby równo się przyprażyło. W drugiej miseczce, tej samej wielkości, mieszamy 200 g twarożku „Mój ulubiony” z drobno pokrojoną, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto(...)Następnie powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy ok. 10 minut i polewamy przygotowaną polewą. Wszystkie dania wyszły przepyszne i na koniec sprawiliśmy sobie prawdziwą ucztę! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie
karmelowydelikatna w smaku, puszysta i delikatnie maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta. Składniki: 400 g mąki pszennej szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej) 30 ml wódki 100 g świeżych drożdży (ew. 7 g suszonych) 150 g cukru 150 ml mleka 3,2% 10 żółtek 16 g domowego cukru z wanilią(...)formy i ostudzić na kratce. Przygotować lukier: Do głębokiego talerza przesiać cukier puder. Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę soku z drugiej połówki cytryny. Wymieszać i sprawdzić konsystencję – ma być konsystencja gęstej śmietany (jeśli masa będzie za gęsta dolać znów odrobinę soku, a jeśli wlejemy za dużo i konsystencja zrobi
Moja Delicjadzieciom. Czułam się gorsza, zła, niedobra i niegrzeczna – „nie zasługuję na to by mieć braciszka?” kołatało się w małej głowie z milionem spinek. Prawda była inna. Otóż walka o danie mi wymarzonego brata toczyła się na wielu płaszczyznach. Lata wizyt u lekarzy, pobytów w szpitalach, naszej (matki i córki) rozłąki, smutne odwiedziny w oddalonej klinice, wynagradzane(...)porą dreptałyśmy ulicą, w chłodny dzień. Stojąc na zatłoczonym przejściu, mama poprawiała długi, rozpinany sweter. Poprawiała go, bo pod nim schroniła naszą nową istotkę. Tuliła ją do serca a drugą ręką mocno ściskała mi dłoń. Milczałyśmy wymieniają uśmiechy. Ocierałyśmy łzy. Tylko raz zapytałam: - „na zawsze, prawda Mamusiu?” – „Do końca świata…”. Weszłyśmy do mieszkania. „Witaj w domu Sabciu”… witaj
Wypisz Wymalujotworzyli w naszej okolicy sklepik, gdzie można dostać świeże ryby. Gdy tam poszłam i zobaczyłam piękne filety z łososia, w jednej chwili wiedziałam, co zrobię. Tym razem postanowiłam przyrządzić danie bardzo proste, ale równie smaczne. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników, nie wymaga też wielkich umiejętności. Łosoś sam w sobie jest tak pyszny, że nie potrzebuje wielu(...)wewnątrz została wolna przestrzeń. Wtedy łosoś się nie wysuszy (dzięki gromadzącej się w środku parze) i pozostanie niezwykle delikatny. Po ok. 20 min. od wstawienia, ziemniaki obracamy na drugą stronę i dokładamy papiloty z łososiem. Pieczemy kolejne 20 min. Po tym czasie wszystko powinno być gotowe, dobrze jednak sprawdzić, czy łosoś się dopiekł. Nasze filety były naprawdę duże
Ratunku obiadniedu\u017ca cebula,\r","kilka pieczarek,\r","s\u0142odka papryka,\r","oliwa,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Nale\u015bniki z kurczakiem, kukurydz\u0105 i papryk\u0105","recipeCategory":"dania m\u0105czne, dania mi\u0119sne, warzywa","cookTime":"PT0H40M","prepTime":"PT0H20M","recipeInstructions":["Mleko, wod\u0119, m\u0105k\u0119, jajko, s\u00f3l, cukier i proszek do pieczenia zmiksowa\u0107, \u017ceby ciasto(...)wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć. Kurczaka pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Posolić i popieprzyć. Polać delikatnie oliwą, posypać słodką papryką i zostawić na ok 10 minut. Podsmażyć na patelni, po czym
Bardzo Gruby SmokPizza ” Valencia „ Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie
Ogrodnik w podróżypiersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego(...)pokroić wedle uznania. Przełożyć do miski i polać sosem sałatkowym. Upieczone piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na talerzu najpierw część dolną, polać sosem wiśniowym, obok ułożyć drugą połowę skórą do góry. Zaraz przy niej nałożyć grzyby shimeji z cebulką. Następnie na talerz nałożyć kaszę (najlepiej wykorzystać w tym celu gałkownicę do lodów) i sałatkę. Pozostałą sałatkę
Passions hobbies lifegranicy. Później, powoli, się uspokoiła, a pod koniec podróży nawet zaczęła obwąchiwać najbliższe okolice ciekawskim noskiem. Teraz siedzę na kanapie, przy jednym boku śpi Ptysia, wtulona w drugi - Mila (Łatka dla C. okazała się nie do przeskoczenia). Pączusia, póki co, sika w domu kiedy tylko spuszczę z niej wzrok, przestawia mi buty, gdy tylko zapomnę zamknąć drzwi(...)koloru. Do pasty pistacjowej można dodać nieco kremówki, jeśli, tak jak ja, nie dysponujecie obłędnie dobrym sprzętem. Dzięki temu będzie nieco gładsza, choć idealnie kremowej konsystencji uzyskać się nie da. Lody pistacjowe Składniki: (na 750 ml lodów) 100 g niesolonych pistacji bez łupinek 30 g miodu 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 żółtka 80 g cukru Pistacje
Pożeraczka, czyli raz adobrzespadek glukozy we krwi. To z kolei powoduje wzmożony apetyt i chęć sięgnięcia po następną porcję cukru. Skład, czyli pączek pączkowi nierówny Poza kwestią przybierania na wadze istnieje także druga, niezwykle istotna, sprawa – nasze zdrowie i samopoczucie. Generalnie w tradycyjnych pączkach nie ma zbyt wielu wartościowych składników – biała mąka, trochę jajka, mleka, cukru i mnóstwo tłuszczu(...)pączki nie powinny nam zaszkodzić, pod warunkiem że rzeczywiście skończy się na takiej ilości Nie musimy rezygnować z tradycji, ale na pewno warto kierować się zdrowym rozsądkiem. Nie dajmy się zwariować, tłusty czwartek nie nakłada na nas obowiązku zjadania kosmicznych ilości słodkich wypieków. Można spokojnie znaleźć złoty środek, polegający na umiarze i wyborze tzw. mniejszego zła. Artykuł Czy pączki
Powiedz dietom niePlacki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu
BullioCukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza
Kuchcik gotujezioła (coś na wzór gemisty ) grzyby i cebula krewetki z czosnkiem i chilli A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :) Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta - Przepis krok po kroku Potrzebujesz: na ciasto piwne: 1 jajko 4 łyżki(...)nadmiar odcieknie. 6. Ruchem od siebie wrzucaj kwiaty cukinii na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor, ok. 1-2 min. na stronę. Ja swoje kwiaty cukinii przekładałam na drugą stronę szczypcami. Uważaj na pryskający olej, szczególnie w czasie przekładania kwiatów. 7. Usmażone kwiaty cukinii przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu. Możesz posypać
Chilli Czosnek i OliwaZiemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one
Kuchcik gotujePyszna i szybko się robi. Zamiast sosu beszamelowego dodałam śmietanę, dzięki czemu lasagne wychodzi szybciej, a smakuje równie pysznie. Aromatyczne pomidorki, przyprawione mięso indycze, świeży szpinak
Zasmakuj Kuchnistyczeń-luty 2016 (jest to miesięcznik, ale na początku roku ukazuje się jako dwu), a naprawdę jest co poczytać. Rubryka „24 h z…” zawsze mnie intryguje. Dana osoba, a w tym numerze jest akurat Robert Kupisz, opisuje co robi przez całą dobę, i jak się okazuje większość przedstawianych osób się „lanczuje”, „cziluje(...)zapalne w okolicach młodych, zdrowych komórek. I teraz tadammm: wyniki badań dowiodły, że są dwie substancje, które usuwają właśnie komórki senescentne, pierwszy to związek wykorzystywany w leczeniu białaczki, a drugi kwercetyna, to występująca w naturalnej postaci substancja, którą można znaleźć w cebuli, kaparach, kolendrze i jarmużu, będącego warzywem 2016! I już wiadomo, dlaczego wegusy wyglądają tak młodo. Tak dobrego tekstu
greenscarfJak zapamiętałam z Polski smak późnej wiosny ? Pamiętam, że s makowała jak świeży, młody ogród warzywny . Smakowała jak małe , młode ziemniaki gotowane ze skórką , okraszone świeżym
Jem więc JestemProponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: ok. 700
W kuchennym oknie Ewy0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa kajzerka 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki gęstego majonezu 1
Świat Domowej KuchniGrzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki
Food SquareKolejny marchewkowy wypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na
Mania Gotowania