drugie danie - 14640 przepisów (strona:761/976)

Pizza inaczej, Stromboli 191

Stromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli

Kuchnia Pokoleń
śledź od "zielonego" do rolmopsa 175

śledziowe rolmopsy Już jakiś czas temu zauważyłem, że z bliżej mi nieznanych względów, przy wykonywaniu dań ze śledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc,  można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez(...)soli. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, oraz szklanką octu, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Obieramy drugą cebulę i kroimy ją w cząstki, ogórki kroimy na pół ( większe w ćwiartki). Śledzie wyjmujemy z octowego roztworu i usuwamy z nich kręgosłupy ( robimy to rękoma, nie używając noża

Miód i pieprz
Kotleciki z kaszy jaglanej 178

Kilka miesięcy temu w mojej kuchni nastąpił prawdziwy szał na kaszę jaglaną. Dodaję ją praktycznie do wszystkiego. Stało się to za sprawą Smakoterapii , z której

Food Square
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 183

dość czasochłonne, bo trzeba osobno przygotować każdą warstwę, a potem poczekać, aż każda zastygnie przed nałożeniem kolejnej. Mimo wszystko, przy dobrej organizacji, nie jest źle. No skoro ja dałam radę... Trzeba tylko całość dobrze skleić, żeby w trakcie nakładania masy nic się nie rozjechało.Pierwszą warstwę najłatwiej nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego - z dużą okrągła końcówką, lub po prostu woreczkiem(...)pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej.Ułożyć pierwszy trójkąt kątem prostym do siebie, przyciągnąć do niego jeden z bozostałych końców. Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą. Tak samo złożyć pozostałe trójkąty.Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MINI TORCIKI ŚMIETANOWO-MALINOWE 272

wychodzą 😉 Są bardzo wygodne w użyciu, gdyż występują w gotowych, litrowych rękawach cukierniczych, z których po otwarciu można bezpośrednio dozować lub nakręcić jedną z czterech końcówek do dekoracji i dać się ponieść wyobraźni 😀 Jeśli nie zużyliśmy całego nadzienia, wystarczy go zamknąć i włożyć do lodówki. Powiem szczerze, że początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona do gotowych kremów cukierniczych. Zawsze przygotowywałam swoje(...)pączków lub szklanki. Powinno wyjść 9 kółek na 3 torciki.  Na pierwszym blacie rozsmarowuje odrobinę masy śmietanowej, a następnie robimy rozetki z nadzienia malinowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym również rozsmarowujemy masę śmietanową i robimy rozetki malinowe. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanową i dekorujemy rozetkami z nadzienia malinowego. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą

Kuchnia MagdaLeny
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 724

Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują(...)następnie dokładnie wymieszać. Do masy dodaj mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrób ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta rozwałkuj przez drugi arkusz papieru. Jeśli paszteciki mają być większe w formie strucli to należy rozwałkować całe ciasto. Na cieście rozłożyć farsz a następnie używając papieru zwinąć w struclę lub rulonik jeśli mają

Ola la LCHF
Zupa serowo - cebulowa. 139

Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś(...)ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy. Pajdę chleba smarujemy obficie oliwą z oliwek, na suchej patelni rumienimy jedną stronę, obracamy układamy gruby plaster sera i rumienimy drugą stronę, w tym czasie ser ładnie się nam rozpuści. Możecie też grzanki zrobić w piekarniku bądź na grillu w mikrofali. Można też zupę przelać do dużych kokilek, na wierzch ułożyć

SMYKWKUCHNI
Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 260

spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula z łupinką - , obierz cebulę z wierzchniej warstwy łupinki, pod spodem jest druga - czysta, opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka(...)niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa i przyprawy - przed gotowaniem według Etap II. Wywar wołowy zaraz po ugotowaniu. Wydanie dania umieść w talerzu porcję świeżo ugotowanego makaronu dodaj drobno pokrojoną, świeżą zieloną pietruszkę zalej całość gorącym rosołem Rosół wołowy z makaronem domowym. Przepisy ze składnikiem: Wywar

Szybko Szybkowar
Masterchef... Wygrywa zapiekany camembert z Kahlua i orzechami! 145

talerzu leżała kupka szparagów. Kobieta podała talerz z taką czułością i napięciem, z jakim nieść można cudem odnalezione dziecko.  Muzyka ucichła i wtedy po kolei, jeden po drugim pojawili się ci z naprzeciwka.  Zatopili widelce w szparagi, a potem zaczęli przeżuwać.  Powolnym ruchem dolnych szczęk towarzyszyło milczenie. Czasem kamera pokazywała kobietę, jej spocone czoło(...)niego prawo, tak jak i Wy macie prawo myśleć zupełnie inaczej.  Twardy orzech do zgryzienia...  Jednak dobre jedzenie ponad wszystko! Zatem na koniec proponuję danie absolutnie bezkonkurencyjne. I w tym wypadku nie dopuszczam myśli, że znajdzie się Ktoś odmiennego zdania:) Nie uwierzcie podszeptom, że jak to - Kahlua i camembert, że to nie pasuje

KUCHARNIA
Pieczone kacze udka 190

Soczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny

Zasmakuj Kuchni
Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white) 357

Faworki cake pops (tak je sobie nazwałam, bo pierwsze skojarzenie to było ciastko na patyku 😉) to taka moja fanaberia ich wykonania - by były oryginalne i w

Kolorowy Przepisownik
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 298

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami

My Culinary Art
Ciasto marchewkowe light 227

Moje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień Dziecka J

Mania Gotowania
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 200

Ponieważ pogoda mnie nie rozpieszcza, a na każdy tutejszy słoneczny dzień przypadają dwa deszczowe, to uparcie przygotowuję dania typowe dla gorących stron – a co tam, niech chociaż moje menu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich(...)zielem angielskim i liśćmi laurowymi – przesmażyć na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie, przez około 4 minuty, aż cebula odrobinę się zeszkli. Dodać czosnek i papryczkę – przesmażyć przez minutę. Dodać drugą łyżkę tłuszczu oraz dwa rodzaje mielonej papryki i kurkumę – przesmażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez dalsze 3 minuty. Wlać zachowany sok z pomidorów

Even Better Food
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 161

twarożek „Mój ulubiony” z posiekaną trybulą, dodajemy sól i pieprz. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy siemię lniane, na niezbyt dużym płomieniu, mieszając, aby równo się przyprażyło. W drugiej miseczce, tej samej wielkości, mieszamy 200 g twarożku „Mój ulubiony” z drobno pokrojoną, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto(...)Następnie powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy ok. 10 minut i polewamy przygotowaną polewą. Wszystkie dania wyszły przepyszne i na koniec sprawiliśmy sobie prawdziwą ucztę! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie

karmelowy
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 174

delikatna w smaku, puszysta i delikatnie maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta. Składniki: 400 g mąki pszennej szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej) 30 ml wódki 100 g świeżych drożdży (ew. 7 g suszonych) 150 g cukru 150 ml mleka 3,2% 10 żółtek 16 g domowego cukru z wanilią(...)formy i ostudzić na kratce. Przygotować lukier: Do głębokiego talerza przesiać cukier puder. Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę soku z drugiej połówki cytryny. Wymieszać i sprawdzić konsystencję – ma być konsystencja gęstej śmietany (jeśli masa będzie za gęsta dolać znów odrobinę soku, a jeśli wlejemy za dużo i konsystencja zrobi

Moja Delicja
PRZEDSZKOLAK MARZĄCY O ZMARSZCZKACH I LECZNICZA MOC BOKSERA. 123

dzieciom. Czułam się gorsza, zła, niedobra i niegrzeczna – „nie zasługuję na to by mieć braciszka?” kołatało się w małej głowie z milionem spinek. Prawda była inna. Otóż walka o danie mi wymarzonego brata toczyła się na wielu płaszczyznach. Lata wizyt u lekarzy, pobytów w szpitalach, naszej (matki i córki) rozłąki, smutne odwiedziny w oddalonej klinice, wynagradzane(...)porą dreptałyśmy ulicą, w chłodny dzień. Stojąc na zatłoczonym przejściu, mama poprawiała długi, rozpinany sweter. Poprawiała go, bo pod nim schroniła naszą nową istotkę. Tuliła ją do serca a drugą ręką mocno ściskała mi dłoń. Milczałyśmy wymieniają uśmiechy. Ocierałyśmy łzy. Tylko raz zapytałam: - „na zawsze, prawda Mamusiu?” – „Do końca świata…”. Weszłyśmy do mieszkania. „Witaj w domu Sabciu”… witaj

Wypisz Wymaluj