Ostatnio w mojej głowie ciągle tworzą się historie na temat nadchodzącego wyjazdu na wyspy hiszpańskie. Chodzę ciągle uśmiechnięta, nucę pod nosem i oczom wszystkich ukazuje się
Gotowanie to kochanieZaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje(...)czym smaż je na rozgrzanym (do około 160° C) oleju, we frytkownicy, woku lub na patelni o grubym dnie. Smaż przez około 2 minuty, po czym przewróć na drugą stronę, aż nabiorą złocistego koloru. Osącz na ręczniku papierowym, dopraw solą (na przykład grubą solą morską) i pieprzem i podawaj natychmiast. Bon appétit! *Białe szparagi wymagają dłuższego czasu gotowania. Jeśli
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiekawe danie i w miarę proste do przygotowania (jeśli opanujemy dzielenie królika na kawałki – opis pod przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki „Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam(...)nogi, aż do kości . Złapać za kość i powyginać we wszystkie strony, aby poluzować chrząstki między stawami. Przeciąć nożem między wyluzowanymi chrząstkami, odcinając jedną nogę. To samo zrobić z drugą nogą Z tylniej nogi tasakiem odkroić pałkę a to co pozostanie podzielić na 2 części. To samo zrobić z drugą tylnią nogą Tasakiem odciąć dolną część tuszki
Moja DelicjaTak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna
OliveandThymeKuchnie Świata: Meksyk Składniki: Tortilla: (na 1 sztukę Quesadilli- góra i dół czyli na 2 placki tortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki
KreatywnePinyKiedy informując Męża co do planów obiadowych użyłam sformułowania kapusta faszerowana, nie miał On bladego pojęcia co będzie jadł. Gdy padło hasło gołąbki - wszystko stało się
Kuchnia po mojemuJest czas świętowania. Czas karnawałowego szaleństwa i obżarstwa, po którym w końcu nadchodzi pora na umiar, równowagę i post. Ten duchowy, ale też ten żywieniowy. Postne dania to wyraz tego, w jaki sposób różne części naszego życia łączą się w codzienności. Jak wszystko podlega pewnemu odwiecznemu rytmowi przemian. Przechodzenia od czasu świętowania do czasu wyciszenia. W takim okresie można(...)płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczynia, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę. Sos Śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder łączymy widelcem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
KulinarneImpresje.plKrakowie, ale to w uproszczeniu bułeczki z dziurką w środku. Przyznam, że nie wiem jak obwarzanki z tego przepisu smakują dnia kolejnego, bo u nas nie pozostały na drugi dzień Jedliśmy je jeszcze ciepłe, potem już zimne, ale z innymi dodatkami, część zawiozłam rodzicom…i przy śniadaniu kolejnego dnia jakoś tak pusto się zrobiło, mało okrągło i mało obwarzankowo(...)patelni. Pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/obawarzanki/ MieszamWGarnku Artykuł Obwarzanki z ziarenkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuliczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy(...)kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron, co chwilę przewracając raz na jedną, raz na drugą stronę. Czynność powtórzyłam 3 razy, aż ryba się dokładnie wysmażyła Na talerz przełożyłam brokuła z szynką i porem, obok położyłam jeden kawałek łososia, a na łososia ułożyłam salsę. Dołożyłam gdzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comliczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy(...)kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron, co chwilę przewracając raz na jedną, raz na drugą stronę. Czynność powtórzyłam 3 razy, aż ryba się dokładnie wysmażyła Na talerz przełożyłam brokuła z szynką i porem, obok położyłam jeden kawałek łososia, a na łososia ułożyłam salsę. Dołożyłam gdzie
Szczęśliwa kuchniadodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego (ja tak właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach(...)wcześniejszym dokładnym okrojeniu boków. Z form silikonowych wyjmujemy chleby od razu po wyjęciu z piekarnika Odstawiamy chleby na drewnianą deskę i pozostawiamy do odparowania. Ja zostawiam tak chleby do drugiego dnia, dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek i przechowuję w otwartym chlebaku. Takie chleby pieczone na zakwasie są nie tylko bardzo długo świeże i wilgotne, one są także bardzo
Smaczne Zdrowejest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną” (łac. Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum). Zamieniając to na potrzeby obżarstwa można by rzec : „Cóż jest tuczące? Wszystko jest tuczące i nic nie jest tuczące. Tylko dawka czyni, że dany produkt odkłada się nam w biodrach(...)masując skórę kuraka. Taki relaksujący masaż dla drobiu Jak już przebrnąłeś przez te wszystkie czynności, dodatkowo oprósz kurczaka solą i ułóż na pokrojonej cebuli w blaszce do pieczenia. Na drugiej blaszce ułóż ziemniaki i resztę warzyw, oprósz przyprawami z listy i skrop octem balsamicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spryskaj olejem w sprayu ( nie są wtedy tak bardzo tłuste) lub skrop
Ogrodnik w podróżyNa śniadanie, na lunch, na obiad czy na kolację – nieważne! Omlet to zawsze pierwszorzędny pomysł na szybki, pyszny, nieskomplikowany i sycący posiłek. Z odpowiednio dobranymi dodatkami
Karo in the KitchenWspółpraca ze sklepem Bio-Kraina dała mi możliwość poznania kilka nowych dla mnie wariantów zdrowych słodyczy. Pomyślałam, że być może zastanawiacie albo będzie zastanawiać się nad kupnem owych produktów, także poniższa recenzja będzie mogła Wam w tym pomóc :) Znajdziecie tu opinie na temat energetycznego batonika, wegańskiej gorzkiej czekolady, a także nieco innych sezamków :) Baton z orzechami brazylijskimi daktyle(...)cytryny, imbir W każdym opakowaniu znajduje się 5 sezamków. Są to zdecydowanie inne sezamki od tych standardowo spotykanych w sklepach. Po pierwsze są cieńsze, mniejsze, przypominają "gumowe" listki. Drugą różnicą jest fakt, że głównym składnikiem nie jest sezam, a jak powyżej żurawina czy siemię lniane. Przechodząc do smaku. Sezamki z burakiem i imbirem pachną tą korzenną przyprawą i też
Zdrowie na języku :P