pierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do
Miód i pieprzWięcej sugestii w tym temacie znajdziecie w przepisie. Hiszpański omlet spożywany może być na ciepło zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. To w gruncie rzeczy bardzo sycące danie i taka ilość jak w przepisie poniżej zwykle wystarczy za obiad dla 2 osób, a za śniadanie dla 4. Można go jednak podawać również na zimno(...)powoli przez 20-25 minut, aż górna jego część się zetnie. Część przylegająca do patelni powinna się zrumienić, ale nie mocno spiec. Następnie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy na drugą stronę, celem wyjęcia omleta. Na tej samej lub innej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i wykładamy na nią omlet przeciwną stroną niż do tej pory. Dosmażamy powoli przez
Kulinarna PokusaPęczotto z grzybami leśnymi Las w tym roku wyjątkowo nie jest dla nas łaskawy i nie obdarza grzybami, albo ja po prostu grzybów nie widzę. M
Pełny talerzSposobów na kotlety jest wiele, każdy ma jakiś swój mniej lub bardziej ulubiony. Ja choć wielką fanką kotletów nigdy nie byłam, to niekiedy jednego
Smaczne Zdroweprzez co najmniej 5 lat po zbiorach, w tym minimum 2 lata w dębowej beczce i 3 lata leżakujace w butelce. Apelacje win . Mówiąc w skrócie, znaki potwierdzające oryginalność danego wina. • Denominación de Origen Calificada (DOCa): Najwyższa dystynkcja w hiszpańskim świecie winiarskim. Dotychczas przyznana wyłącznie regionowi La Rioja. • Denominación de Origen (DO): Wina z tą klasyfikacją mają ściśle uregulowany skład(...)używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina mają dość ostry smak i pozostawiają w ustach uczucie suchości. Z drugiej strony, to im wina zawdzięczają swoja strukturę i wyważony smak. Stopień słodkości wina zależy w dużej mierze od odmiany winogron, z którego wino jest zrobione i regionu, z którego
W kuchni Karmel-itkipomóc! Zainspirowana konkursem „Przy świątecznym stole” na Durszlak.pl przygotowałam przepyszne dania nawiązujące do tych pięknych Świat Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się(...)oraz świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem dekorujemy tartę, zajadamy. Smacznego! Ps. do 2 tart dodałam jajko „marynowane” przez chwilę w soku z buraka – stąd bordowa obwódka. Drugie zostawiłam klasyczne
Ostra na Słodkozamrażarki. Dlaczego? Bo ta tarta jest tego warta...Nie było u mnie zbyt wielu śliwek tej jesieni. Trochę zjadłam prosto z ulubionej, zielonej miski. Prosto z drzewa niestety nie dało rady... W końcu jednak doszłam do tego, że kilka śliwek leżało sobie w lodówce, jeść ich się nie chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie(...)Pokroić na ćwiartki, jeśli są duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRok 2015 i wspólne pieczenie w lutym. Przypominam, że prowadzi je do dzisiaj Ania z bloga Kuchennymi drzwiami . Bardzo lubiłam te wspólne pieczenia. Być może
Leśny Zakątekprawda Kopenhaga to nie Dania, ale zawsze to jakieś spojrzenie na trendy kulinarne panujące w Danii. Wyjazd do Danii w sumie do końca leżał pod znakiem zapytania i wszystko działo się bardzo spontanicznie. Mnie jakoś ciągnie do zimnej północy, Skandynawii i jak zwykle wyjazd okazał się udany. Nie zawiedliśmy się a pod względem kulinarnym niby nic nowego, ale jakoś(...)sumie to byłam trochę przerażona, że może się czyms otrujemy. Nic bardziej mylnego – zjedliśmy hakkeboef, czyli coś w stylu mielonego. Ładnie podane, smaczne. City Kroen Gammeltorv 8. Drugiego dnia poszliśmy na hamburgera – ciężko było zdecydować się na jakąś fajną knajpkę a ta była po drodze do hotelu. Cock’s and cows okazała się dobrym wyborem. Do picia
Szybko Tanio Smaczniewszystko rzucić i wyjechać do Rzeszowa? Stolica Podkarpacia, miasto studenckie, miasto piękne, położone nad rzeką Wisłok. Z doskonałą infrastrukturą oraz z Międzynarodowych Portem Lotniczym, który to dysponuje drugi pod względem długości pas startowy w Polsce. Miasto to, rozwija się w błyskawicznym tempie, na chwilę obecną działa w nim ponad 20 tysięcy przedsiębiorstw, samych miejsc noclegowym w Rzeszowie jest(...)dobrze przyrządzone. Odrobinę za dużo sosu własnego, czyt. wody, w której to pływała porcja rozwalonego mięcha. Będącym w lokalu bardzo polecam kluski śląskie z sosem serowym, przepyszne danie, rewelacyjne!! Przepięknie podane. Ponadto jadłam jeszcze placki ziemniaczane, które absolutnie nie zrobiły na mnie wrażenia...Lekko przypalone, suche i niesłone. Cóż samo miejsce bardzo mi się podobało, lokalizacja
pieprzny smaczekdanie to chyba jedno z moich najcieplejszych studenckich wspomnień kulinarnych – stołówka na wrocławskiej ASP jakieś 8-10 lat temu nie miała zbyt bogatego menu, ale znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety(...)całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści i wszystko elegancko połączy. Kotlety delikatnie pieprzymy z obu stron. Roztrzepujemy jajka z łyżką zimnej wody w głębokim talerzu, w drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej – warstwę około centymetrowej wysokości. Moczymy kotlety z obu stron w roztrzepanych jajkach i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany
Karo in the KitchenKsiążki to jest coś co lubię. W okresie jesienno zimowym dosłownie "połykam" je, jedna za drugą. Lubię różne tematyki,może dlatego, że jestem otwarta na nowe. Kiedy dostałam propozycję zrecenzowania książki Bena Collins`a, pomyślałam, hmm ale to przecież to taka męska tematyka...... ale jasne, czemu nie? Top Gear i legendarny Stig, koleś w białym kombinezonie. Wiem(...)tekstem czerwoną czcionką napiszę Imię i Nazwisko szczęśliwca, który otrzyma książkę "Jak Prowadzić' Ben Collins Następnie ta osoba musi wysłać mi na adres fallenangel172@interia.eu swoje dane adresowe potrzebne do wysyłki nagrody, jeśli nie otrzymam adresu w ciągu 2 dni, w środę wybieram kolejną osobę. Nagrodę wysyłam wyłącznie na terenie Polski, jeśli mieszkasz za granicą podaj adres do rodziny
Blondynka Gotujeopowieść mrożącą krew w żyłach... W tym roku podobnie jak w roku ubiegłym Dobra Wołowina zorganizowała konkurs na Mistrza Wołowiny. Zadaniem było przygotowanie dania z wykorzystaniem wołowiny QMP, napisanie przepisu i wysłanie go razem ze zdjęciem. W zeszłym roku nie odważyłam się a w tym roku niemalże ot tak sobie wysłałam do konkursu dwa przepisy i oba zakwalifikowały(...)podskoków i tańców radości, lekkie zdziwienie, żeby nie powiedzieć szok! Oto ja i moje noże! Ja i moje noże, 3cie miejsce w konkursie na Mistrza Wołowiny Miejsce drugie zajęła Małgosia, autorka Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wyśmienitą wołowiną QMP Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie
Dzieje kuchennej Wiewióry