się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego duży prosty banan 2 łyżki wody różanej orzechy najlepiej laskowe, które ze względu na alergię zamieniam(...)pełni określoną rolę w tej grupie. Mają mocne charaktery, charakteryzują się też siłą fizyczną, niezbędną do życia w lesie i na podmokłych terenach, gdzie trzeba poruszać się łodziami. Z drugiej jednak strony są prostoduszni, delikatni i żyjący niemal w symbiozie z jeżami, wiewiórkami i przeróżnymi ptakami. W pewnym momencie dołącza do nich nastolatek, który użala się nad sobą
Weekendy w domu i ogrodziejedna z najbardziej inspirujących jaki znam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów, a przede wszystkim parmezanu, sera(...)Mój M. ma tego pecha, albo szczęście, że urodził się 29 lutego i najbliższe urodziny - w przyszłym roku - będą jego siódmymi. Można w niej przygotować klasyczne espresso. Natomiast drugą nazywamy potocznie Mućką, ponieważ jest biała w czarne łaty i można w niej przygotować prawdziwe capuccino. Każdemu wielbicielowi kawy polecam zakup kawiarki, jest to dobra inwestycja, szczególnie dla kogoś
Przepysznik - BLW i nie tylkosamoistnej postaci można przyrządzić na grillu, a jeśli tak, to w jaki sposób? Na pierwsze z tych pytań odpowiemy krótko – nie tylko można, ale jest to jedno z dań dających się dość łatwo i bez dużego wysiłku przyrządzać na grillu. Co do sposobu dokonania tego, na pewno nie jest to żadna magiczna receptura. Wystarczy tylko pamiętać o kilku(...)nada potrawie specyficzny „grillowy” smak. Z kolei szczelne zamknięcie folią od góry ma co najmniej 2 ważne funkcje. Po pierwsze pozwala skumulować wewnątrz gorące powietrze, a po drugie zapobiegnie wysuszeniu warzyw. Dlatego, choć w procesie grillowania zajdzie pewnie w końcu potrzeba podniesienia folii i sprawdzenia stanu warzyw, a ewentualnie też ich przemieszania jakimś narzędziem, to należy ograniczyć ilość
Kulinarna Pokusaprosty w przygotowaniu. Początkowo obawiałam się czy mi wyjdzie bo nigdy wcześniej nie robiłam rolady ale jestem zadowolona z efektu. No i najważniejsze, że smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek(...)blaszce do pieczenia i wykładamy na niego ciemną masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Delikatnie zdejmujemy warstwę papieru tak aby nie uszkodzić jasnych kropeczek. Jeszcze raz przewracamy biszkopt na drugą stronę
Mienta blogakurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej oferty. Obecnie danie to jest popularne w niemal całych Stanach Zjednoczonych, więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia(...)centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Śliwkowy sos BBQ: Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną
Smakowity Blog KulinarnyPizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra
KuchniaWeDwoje.plpokolenie w lesie odbywa się wielkie zgromadzenie, w wyniku którego po pierwsze wybrana zostanie ścieżka jaką przez następne pokolenie będą się kierować wszystkie magiczne stworzonka, a po drugie odbędą się rytuały, dzięki którym żadne ze stworzeń z początkiem dnia nie stanie się człowiekiem. Niestety wszyscy, którzy byli na poprzednim Wielkim Wiecu odeszli i nikt z obecnych(...)założeń scenariuszowych miał się nie udać. Na koniec przybył dzielny palladyn i nas uśmiercił, zanim jednak wszystko się skończyło zły wampir rzucił klątwę przenosząc wszystkich, jak się okazało drugiego dnia gry, do tajemniczego świata Kiratsuli. I tam mieliśmy kolejne role, ja grałam Elfią panią, pierwszą z mieszkanek Kiratsuli, za życia potężną maginię, teraz zdolną jedynie przejąć kontrolę nad trójką niewolników
Przepysznik - BLW i nie tylkomożna je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną kiełbasę, pokrojoną w plasterki na kanapce i z ostrym keczupem - po prostu wybornie :))) w całym daniu najbardziej podoba mi się fakt, że smak szpinaku nie jest wyczuwalny. Ja szpinak lubię, ale Mąż niekoniecznie ;) A blog, na którym je znalazłam to SzczyptaChili.pl , którego autorką jest Martyna(...)kiełbaski na wrzątek i po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 20-30 min. (w zależności od ich grubości). W trakcie gotowania należy co jakiś czas obrócić każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia
Kolorowy PrzepisownikPstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna
Słodka StronaSłyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza. Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki
kulinarnyJaczas pieczenia zależy od wielkości i wieku tuszy; ja miałam ponad rocznego zwierzaka, więc piekłam dwie godziny) w temperaturze 200 stopni C. W połowie czasu odwrócić królika, by druga jego połówka nasiąknęła płynem z pieczenia. Na kwadrans przed końcem pieczenia do naczynia z królikiem włożyć liście chrzanu i dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Upieczonego królika podawać(...)pomidorkami koktajlowymi. Równolegle z królikiem piekłam (przez 20 minut) kolorowe buraki pokrojone na plastry o grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką" Joanny Sykat Małgorzata Rogala napisała "Wzruszająca, pełna subtelnych emocji historia i podążaniu śladami rodzinnej tajemnicy i konieczności zmierzenia się
Weekendy w domu i ogrodzieNiewiele brakowało, a tego przepisu by tutaj nie było. Ot, tak po prostu, najpierw nastawiłem nalewkę, a potem zgubiłem przepis. Odtworzyć go się za bardzo nie dałoby, bo sam go wymyśliłem. Miałem jakieś objawianie, wziąłem kartkę i zacząłem wypisywać składniki. Dlatego też pokładałem w niej wielkie nadzieje i strasznie się wkurzyłem, gdy zgubiłem swoje zapiski. A parę(...)czasie nalew zlewamy przy pomocy durszlaka. Nie musimy dokładnie tego robić, chodzi tylko o oddzielenie owoców od spirytusu. Spirytus z powrotem wędruje do słoja, a owoce do drugiego słoja. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na tydzień na parapecie. Albo w innym ciepłym miejscu. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się szybciej rozpuścił. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy ze spirytusem
Marder&Marder ManufactureDziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam
karmelowyPoniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata