wym.24x8cm Składniki: - 240g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 360g mąki pszennej pełnoziarnistej typ2000 - 280g zakwasu żytniego - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione(...)wykładam od razu z silikonowych form (z metalowych po 10 minutach, po dokładnym okrojeniu boków...) i odstawiam na drewnianą deskę do odparowania. Zwykle zostawiam chleby na tej desce do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek, które umieszczam w otwartym chlebaku. Taki chleb na zakwasie jest świeży do ostatniej kromki, do ostatniego okruszka. Odkąd zaczęłam sama piec
Smaczne Zdrowekażdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą(...)miski i zalewamy wrzącą wodą (ok. 600 ml) i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Połowę rozpuszczonej galaretki zostawiamy w misce, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia, a drugą część po całkowitym wystudzeniu miksujemy mikserem na najwyższych obrotach aż zrobi się z niej jasna pianka. Piankę przekładamy na wierzch bitej śmietany, układamy na niej w odstępach jeżyny, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwykłych racuchach i dodaliśmy do nich sos krówkowy – zdecydowanie obłędne połączenie. Więc jak to mawia sama Tiny Tina – TEA TIME BITCHES!!!! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (2 min) Wrzucamy drożdże do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 1/4 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy 3 łyżki(...)patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niej łyżką porcje ciasta – ciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać sobie drugą łyżką. Nie nakładajcie za dużo ciasta, bo placki urosną w trakcie smażenia. Smażymy je średnim ogniu na złoty kolor z obu stron dolewając odrobinę oleju w razie potrzeby. 5. PODANIE
Nerds KitchenPalony łosoś z kapustą kiszoną curry będzie idealnym daniem na noworoczny obiad lub na inną świąteczną okazję. Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i tak jak Wam pisałam poprzednio w relacji ze spotkania zorganizowanego przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest(...)miodem. Mieszamy. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy. Na rozgrzanej suchej patelni opalamy kawałki łososia, najpierw z jednej strony, a potem z drugiej, tak, aby część łososia po środku została surowa. Odstawiamy na 2-3 minuty do odpoczęcia. Na talerz wykładamy kapustę curry, łososia rwiemy na mniejsze kawałki i układamy
Kulinarne przygody Gatityjedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami. Ta zupa to trochę taka kombinacja dwóch dań. Kluseczki zrobiłam jak w tym przepisie na zupę z jarmużem i kiełbasą , a składniki zupy bardzo przypominają tę zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Zupa jest gęsta, pożywna, pełna dobroci(...)resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią. Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty. Na garnek z warzywami wyłożyć
Cooking for Emilywęgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak zawsze jest pyszne. Moje grzybowe zbiory(...)tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Po usmażeniu placki można osączyć na papierowym ręczniku. Sposób podania: na talerzu położyć placek, polać sosem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany
Obiad gotowyEleganckie, wytworne i przede wszystkim przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa na romantyczną kolację we dwoje lub po prostu jako codzienny, pożywny obiad. Delikatny sos szpinakowy z wyjątkowym w smaku łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem(...)mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Łososia nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy rybę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego łososia kroimy na mniejsze kawałki (pozbywamy się skóry). Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki sosu ze szpinakiem, łososia
Słodka Stronapodstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych (czyli takich, które musimy dostarczyć organizmowi w pożywieniu ponieważ nie jest w stanie ich wytworzyć) . Szpinak natomiast to doskonały dodatek do dań gdyż zawiera bardzo dużo żelaza, witaminy C, jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, który pełni zasadnicze funkcje w naszym organizmie, a szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Czosnek(...)bardzo ważna, gdyż chodzi o szybkie zamknięcie porów w mięsie by soki i aromat zostały wewnątrz. Stek smażymy ok 2 minut z jednej strony po czym przewracamy go na drugą stronę na kolejne dwie minuty. Po tym czasie możemy przewrócić go jeszcze raz na pierwszą stronę i smażyć 1 minutę (gdy chcemy by był średnio wysmażony
Wspólne smakipasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości. Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata z użyciem Czanieckich Makaronów , stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ(...)tyle makaronu, aby połowa „bułki” miała grubość ok. 1,5 cm. Następnie przykrywamy ją kawałkiem folii i mocno dociskamy kubkiem lub puszką aby uformować ścisłą strukturę. Nakładamy na to drugą partię makaronu i postępujemy analogicznie. Jeśli naczynie jest wystarczająco głębokie, kontynuujemy do uzyskania 4 połówek – jeśli nie, korzystamy z drugiego pojemnika. Wrzucamy pojemniki z powstałymi bułkami
Nerds KitchenPrzepis znalazłam w Kobiecie i Życiu , ale znacznie zmodyfikowałam. Zamiast pokruszonych herbatników dałam płatki owsiane; nie miałam słodzonego mleka skondensowanego, więc dałam zwykłe skondensowane i dodałam miód, a także nie oblewałam ciasteczek na końcu czekoladą, tylko zostawiłam saute;) Składniki na ok. 25 szt.: * 50 g orzechów włoskich * 50 g migdałów * 50 g żurawiny i wiśni suszonych - w przepisie były(...)blisko siebie i upiec wszystko na jeden raz. Są to ciasteczka z cyklu: samo zdrowie;) Niesłodkie, więc raczej nie jako dodatek do kawy, bardziej jako smaczna przekąska lub drugie śniadanie. Bardzo dobre, polecam:) Komentarze kulinarnespotkania 2011/03/10 17:54:36 jak dla mnie wygladaja bardzo smakowicie i az mnie korci, zeby siegnac po ciasteczko:) sowa_nie_sowa 2011/03/11
Zdrowa Kuchnia SowyJeżeli lubicie eksperymentować to ten przepis jest dla was :) Na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie ale zapewniam że smak jest świetny i rekompensuje
Świat SmakuTypowo amerykańskie śniadanie - puszyste, puchate pancakes'y, których cudny zapach niesie się po całym domu... :) Standardowo podaję je z ciepłym miodem i masłem albo syropem klonowym
Słodko-Słony Świat IlonyTen prosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i
Trzeci talerzjuż niedługo będzie marzyć o tym żeby odpocząć od upałów. Każda pora roku ma soje upodobania kulinarne, a lato aż się prosi o desery które będą lekkie i dadzą odrobinę ochłodzenia. A zatem smacznego!. Przepis podaję na dużą blachę 25x30 cm. Na początku przypomnę Wam tylko, że jajka należy wyjąć z lodówki godzinę lub dwie przed pieczeniem, alby miały taką(...)ścięła. Do gotowej masy śmietankowej dodajemy pokrojone na małe lub większe kawałki galaretki. 4. W blaszce na spodzie kładziemy jedną część biszkopta, przykrywany masą i na wierzch przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Górę posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny przed krojeniem
Apetyczna babeczkaczosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem warzywnym. Pyszne. Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie nikomu frittata nie kojarzy się z daniami azjatyckim. Ja taki przepis znalazłam kiedyś na ciekawym blogu Z widelcem po Azji , zainspirowana książką, którą dzisiaj chciałabym Wam polecić. Książka nosi(...)pokrojoną na kawałki. Ja podaję do niej dodatkowo sos jogurtowo-czosnkowy i sałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można ją zabrać do pracy i zimna smakuje równie dobrze jak ciepła. Smacznego! Autor: Mama /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Moja Mama Gotuje