każdy znajdzie coś dla siebie, gdyż naleśniki mają dwa różne nadzienia – wegetariańskie i z wędzonym łososiem. Uwielbiam zapraszać gości i razem z nimi gotować! Te naleśniki to idealne danie na tego typu spotkania – każdy dostaje swoją stertę usmażonych naleśników, farsz i zaproszenie do pracy Właściwie nie do pracy, bo gotowanie to czysta przyejmność! Appetizers(...)zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy
Martyna CooksPostna kapusta wigilijna ma bardzo wiele zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest(...)solidnej szczypcie soli, pieprzu, kminku i cukru. Dusimy ok. 1 – 1,5 godziny, co jakiś czas warto zamieszać, ewentualnie dolać wody. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną
Poezja smakuInaczej zwana kartoflakiem, puszysta dzięki odlaniu wody z przetartych ziemniaków i zastapieniu jej mlekiem. Zapraszam na degustację, koniecznie ze szklanką mleka Składniki: 2,5 -3 kg
Z Majeczką w kuchniprzy tym niezbyt słodka (nie tak jak te gotowe), z dodatkiem ubitej śmietanki i z mnóstwem pysznych owoców. Wiem, wiem, że niezbyt to zdrowe (niestety na ksylitolu się nie da) ale jest tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Zresztą któż z nas nie grzeszy... Torcik troszkę mniejszy niż zazwyczaj, idealny na niezbyt dużą imprezę lub na taką bezożerną rodzinkę(...)trzcinowego(nie trzeba) i proszkami śmietan-fix. Na dolny blat wykładamy ok.1/2-2/3 części śmietany, na to przygotowane, umyte owoce (u mnie była to borówka), przykrywamy lekko kremówką, na to drugi blat bezowy a na niego reszta kremówki i dowolne owoce oraz polewa: W małym garnuszku roztapiamy czekoladę z kremówką (na malutkim palniku) i przestudzoną polewamy owoce. Ja posypuję jeszcze całość
Smaczne ZdrowePrzy okazji któregoś z przepisów napisałam, że uczyłam się gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy
Karo in the Kitchenjest smaczniejsza od oryginalnej, za sprawą bogato wypełnionego wnętrza placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Quritto KFC – tortille przełożone kurczakiem i kukurydzą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Meksykańśka Trudność: Łatwe Porcje 3 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 290 kcal Meksykańska quesadilla. Placki tortilli pszennej z farszem z kurczakiem(...)wnętrza. QUESADILLA Na patelni ułóż placek tortilli, wyłóż na niego podsmażone składniki (kurczak, papryka, kukurydza). Polej po całej powierzchni niewielką ilością sosu barbecue, posyp tartym żółtym serem. Wierzch przykryj drugim plackiem tortilli. Patelnię przykryj pokrywką i podsmaż jej zawartość na niewielkiej mocy palnika, aż ser zacznie się topić i rozpływać. Ciepłą quesadillę przekrój na 4 części i serwuj
ProstePesto.plSketch jako filozofię wyznacza sobie ciągłe ulepszanie i dążenie do doskonałości." - takie motto przyświeca przestronnej restauracji usytuowanej w pięknym gmachu Teatru Wielkiego. Szefem kuchni jest Sebastian Olma, zwycięzca drugiej edycji telewizyjnego programu Top Chef. Sebastian to jeden ze zdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Miałam przyjemność go poznać i wspólnie gotować na kilku warsztatach kulinarnych . Podczas naszej(...)pewien niedosyt... Bardzo dużo dobrego słyszałam o tym lokalu, ale niestety kanapki nieco nas zawiodły. Desery poprawiły nasze nastroje, więc pewnie jeszcze się tu wybierzemy, żeby spróbować innych dań. Sketch w Teatrze Wielkim Warszawa, Plac Marszałka Piłsudskiego 9 Rezerwacje : +48 602 762 764 Rezerwacje grupowe : +48 502 735 700 rezerwacje@sketch.pl Godziny otwarcia: 12.00-01.00 Akceptowane
Kulinarne przygody Gatitymąki tortowej i 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej] 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego [dałam świeży] Krem: 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny [zapomniałam] 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać cały czas miksując, ciepłą żelatynę.Połowę kremu wyłożyć na ciasto w tortownicy , ułożyć kilka przeciętych truskawek, położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek(...)mielony czarny pieprz W misce roztrzepać widelcem żółtko z odrobiną wody. 1 surowe żółtko Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na dwa prostokąty – jeden węższy, drugi szerszy, ale oba o tej samej długości (węższy ma mieć szerokość 11 cm, a szerszy 14 cm). 275 g ciasta francuskiego Mniejszy płat ciasta francuskiego położyć na blachę do pieczenia
Moja Delicjaświetne danie powstało dzięki mojej współpracy z Almą. Coolomat to nie jest sprzęt do gotowania na parze, a urządzenie, które pozwala odbierać zamówienia ze sklepu alma24 7 dni w tygodniu, 24h na dobę, bez konieczności oczekiwania na kuriera w określonych godzinach. Nie trzeba się obawiać o temperaturę, gdyż szafki w coolomacie to zamrażarki(...)mięsie wraz z nitkami chili. Ryż jaśminowy przesypujemy do pojemnika do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Mięso na folii aluminiowej wkładamy na drugi poziom urządzenia do gotowania na parze po 5 minutach od włączenia ryżu. Ananasy na trzecim poziomie również na folii wstawiamy na 10 minut przed końcem pracy parowaru. Roszponkę myjemy, osuszamy, siekamy
Parowar Facetaczego się składają. Może tam być dosłownie wszystko. I tak nie widać, jest gładko przemielone. Doda się garść (albo wiadro) polepszaczy smaku i nikt się nie zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa(...)Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut. Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli
Marder&Marder Manufacturewchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego oraz osoby które zrezygnowały z mięsa w diecie, bądź jedzące go bardzo mało, szczególnie zaś młode kobiety i nastolatki. Zagrożone są także kobiety w drugim i trzecim trymestrze ciąży, ponieważ w tym czasie z powodu szybko rosnącego dziecka, zwiększa się zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Skutkiem niedoboru żelaza jest najczęściej anemia, ale mogą wystąpić(...)owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami
Przepysznik - BLW i nie tylkodzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia(...)najpierw warstwę warzyw, potem rybę, następnie znowu warzywa i znowu ryba. Na górze muszą być oczywiście warzywa. Całość odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień, jak całość się przegryzie. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plSzynkę przygotowałam według przepisu z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej , Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej z 1929 roku. Książka zawiera przepisy trzech kuchni polskiej, litewskiej i
królestwo garówTort jogurtowy z ananasem to delikatne ciasto na kruchym migdałowym spodzie z ciemnym biszkoptem przełożonym jogurtowym kremem z kawałkami ananasa. Rozpływa
KuchniaWeDwoje.pl