jest smaczniejsza od oryginalnej, za sprawą bogato wypełnionego wnętrza placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Quritto KFC – tortille przełożone kurczakiem i kukurydzą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Meksykańśka Trudność: Łatwe Porcje 3 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 290 kcal Meksykańska quesadilla. Placki tortilli pszennej z farszem z kurczakiem(...)wnętrza. QUESADILLA Na patelni ułóż placek tortilli, wyłóż na niego podsmażone składniki (kurczak, papryka, kukurydza). Polej po całej powierzchni niewielką ilością sosu barbecue, posyp tartym żółtym serem. Wierzch przykryj drugim plackiem tortilli. Patelnię przykryj pokrywką i podsmaż jej zawartość na niewielkiej mocy palnika, aż ser zacznie się topić i rozpływać. Ciepłą quesadillę przekrój na 4 części i serwuj
ProstePesto.plSketch jako filozofię wyznacza sobie ciągłe ulepszanie i dążenie do doskonałości." - takie motto przyświeca przestronnej restauracji usytuowanej w pięknym gmachu Teatru Wielkiego. Szefem kuchni jest Sebastian Olma, zwycięzca drugiej edycji telewizyjnego programu Top Chef. Sebastian to jeden ze zdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia. Miałam przyjemność go poznać i wspólnie gotować na kilku warsztatach kulinarnych . Podczas naszej(...)pewien niedosyt... Bardzo dużo dobrego słyszałam o tym lokalu, ale niestety kanapki nieco nas zawiodły. Desery poprawiły nasze nastroje, więc pewnie jeszcze się tu wybierzemy, żeby spróbować innych dań. Sketch w Teatrze Wielkim Warszawa, Plac Marszałka Piłsudskiego 9 Rezerwacje : +48 602 762 764 Rezerwacje grupowe : +48 502 735 700 rezerwacje@sketch.pl Godziny otwarcia: 12.00-01.00 Akceptowane
Kulinarne przygody Gatitymąki tortowej i 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej] 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego [dałam świeży] Krem: 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny [zapomniałam] 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać cały czas miksując, ciepłą żelatynę.Połowę kremu wyłożyć na ciasto w tortownicy , ułożyć kilka przeciętych truskawek, położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek(...)mielony czarny pieprz W misce roztrzepać widelcem żółtko z odrobiną wody. 1 surowe żółtko Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na dwa prostokąty – jeden węższy, drugi szerszy, ale oba o tej samej długości (węższy ma mieć szerokość 11 cm, a szerszy 14 cm). 275 g ciasta francuskiego Mniejszy płat ciasta francuskiego położyć na blachę do pieczenia
Moja Delicjaświetne danie powstało dzięki mojej współpracy z Almą. Coolomat to nie jest sprzęt do gotowania na parze, a urządzenie, które pozwala odbierać zamówienia ze sklepu alma24 7 dni w tygodniu, 24h na dobę, bez konieczności oczekiwania na kuriera w określonych godzinach. Nie trzeba się obawiać o temperaturę, gdyż szafki w coolomacie to zamrażarki(...)mięsie wraz z nitkami chili. Ryż jaśminowy przesypujemy do pojemnika do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Mięso na folii aluminiowej wkładamy na drugi poziom urządzenia do gotowania na parze po 5 minutach od włączenia ryżu. Ananasy na trzecim poziomie również na folii wstawiamy na 10 minut przed końcem pracy parowaru. Roszponkę myjemy, osuszamy, siekamy
Parowar Facetaczego się składają. Może tam być dosłownie wszystko. I tak nie widać, jest gładko przemielone. Doda się garść (albo wiadro) polepszaczy smaku i nikt się nie zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa(...)Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut. Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli
Marder&Marder Manufacturewchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego oraz osoby które zrezygnowały z mięsa w diecie, bądź jedzące go bardzo mało, szczególnie zaś młode kobiety i nastolatki. Zagrożone są także kobiety w drugim i trzecim trymestrze ciąży, ponieważ w tym czasie z powodu szybko rosnącego dziecka, zwiększa się zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Skutkiem niedoboru żelaza jest najczęściej anemia, ale mogą wystąpić(...)owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami
Przepysznik - BLW i nie tylkodzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia(...)najpierw warstwę warzyw, potem rybę, następnie znowu warzywa i znowu ryba. Na górze muszą być oczywiście warzywa. Całość odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień, jak całość się przegryzie. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plSzynkę przygotowałam według przepisu z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej , Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej z 1929 roku. Książka zawiera przepisy trzech kuchni polskiej, litewskiej i
królestwo garówTort jogurtowy z ananasem to delikatne ciasto na kruchym migdałowym spodzie z ciemnym biszkoptem przełożonym jogurtowym kremem z kawałkami ananasa. Rozpływa
KuchniaWeDwoje.plU pragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze
Food SquarePrzepis na dwa pyszne torty Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiec pyszny tort, jak się okazało, moja mama również zrobiła tort
Mój pomysł naW mojej rodzinie kaszę gryczaną jadało się na śniadanie.Każdy wiedział,że jest bardzo zdrowa.Osoby ,które są na diecie mogą z całą pewnością ją spożywać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZawijane bułeczki szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber . Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;) Składniki: 450
Codziennik KuchennyDziś placek do barszczu, czyli alternatywa dla krokietów i pasztecików. Idealny do czerwonego barszczu. Przepis znalazłam na blogu kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg
Kulinarne życieOtrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny
Łycha smakówW UK bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do
Walijskie PichcenieSzczerze mówiąc wcale nie wiem czy się z niego cieszę, czy jest mi obojętny... Cieszyłam się rok temu, to na pewno, w końcu początkiem stycznia miałam po raz drugi zostać matką, poczyniłam wiele planów na ten nowy rok, postawiłam osobiste wyzwania i w ogóle... No i matką zostałam :-) Z tego cieszę się bez wątpienia i najbardziej :-) Każdego dnia napędzam się(...)Bardziej stawiam na to pierwsze - siebie, dzieci, rodzinę... tu zyski trzeba wygenerować za wszelką cenę, wszelkie inne sprawy niech toczą się same... nawet ze stratami, trudno... najważniejsze, by nie dać się zwariować temu i tym co dookoła... ;-) A czego Wam życzę na ten Nowy Rok? Spełniajcie jak najwięcej swoich marzeń, realizujcie się w rolach, w jakich osadza Was życie
Czary - gary w kuchniorganizmu. Z tego samego powodu nie jest polecane spożywanie suchych, nienawodnionych nasion. Dzienna zalecana dawka na osobę dorosłą to 15g nasion (pełna łyżka stołowa). Jeśli będziecie jeść co drugi dzień odrobinę więcej, w postaci takiego deseru – nie zaszkodzi. Sprawdziłam. Deser można przygotować na dwa sposoby – ugotowany lub surowy. W przypadku wersji raw zalewamy podaną ilość nasion odpowiednią ilością zimnego(...)ręcznym blenderem, dosypuję do smaku mielony kardamon i na ostro – pół papryczki chili bez nasion lub pieprz cayenne. Owoce podkręcone takim pikantnym dodatkiem uwalniają jeszcze więcej smaku, tylko dajcie im szansę. Kapsaicyna odpowiedzialna za ostry piekący smak papryczki chili podrażni Wasze kubki smakowe szykując je na słodki i egzotyczny smak mango, a delikatne mleczne nasionka chia ugaszą ogień
Karo in the KitchenByć może sam pomysł na tą potrawę brzmi dla Was dziwnie i nietypowo, ale zaufajcie mi, to jest obłędnie pyszne. Dobrej jakości ser feta, usmażony w
nietylkopasta.plKaczka w pomarańczach, to nasze kolejne smakowite odkrycie. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam kaczki w ten sposób, choć wiele razy o nim słyszałam. Gdyby nie
Smaczne ZdroweMamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec
Kolizje SmakówJedliście kotlety z ciecierzycy? Jeśli nie, to żałujcie, bo są wyśmienite a ciecierzyca jest bardzo zdrowa. SKŁADNIKI • 400 g ciecierzycy • 3 cebule • 5 ząbków czosnku
Mała w garnku mieszaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne sajgonki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Do przygotowania porcji ok. 20-25 sajgonek potrzebujemy: - papier ryżowy (25 sztuk
Bez CebuliDanie, które zawsze robi u nas w domu mój małżonek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Garfielda "Mam natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy(...)podawaj. Całość potrawy można posypać startym serem np. parmezanem, albo każdym innym żółtym, u nas z racji alergii na mleko nie denerwujemy córy widokiem sera (zbyt często, bo drugie dziecko lubi sery więc nie zabronimy mu jeść) i posypaliśmy wszyscy nateczką
Państwo Wojtczuk gotująrazem. Dziś proponuję wrócić do kilku starych przepisów, które chociaż nie były tworzone pod sylwestrową ucztę, śmiało można dziś zaserwować. Oto kilka moich propozycji na słone przekąski i dania: Słone paluszki z cebulką i na ostro - przepis, na którym wzorowałam się, robiąc krakersy Kuleczki ziemniaczane Chlebek naan - prosty i łatwy, świetny do sosów, dipów czy gulaszy Bagietki(...)masło z taką ilością czosnku i przypraw, jaką lubisz, ponacinać dość gęsto bagietkę, nałożyć solidną ilość masła w nacięcia i zapiec do zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą
Anioszek w kuchniOstatnio mniej piekłam ciast i ciasteczek, więc mnie naszło na słodki obiad. Prawdę powiedziawszy te racuchy można jeść o każdej porze dnia i nocy, na ciepło
greenscarfksiążek od Wydawnictwa Znak - wysyłka tylko na terenie Polski. Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa(...)marynowania. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz na niej kromki chleba skropione oliwą. Zdejmij chleb i ułóż rybę skórą do dołu. Smaż ok. 3-4 min., następnie przewróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 1 min. Zdejmij skórkę z papryki i pokrój ją na paseczki. Na kromkach chleba ułóż kawałki bakłażana, papryki i cebuli, posmaruj sosem picada
Chilli Czosnek i Oliwadlatego, że to mięso ma swój charakterystyczny smak, nie trzeba kombinować z przyprawami i składnikami. I tak jest w tej potrawie. Nie przesadzona ilość przypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule(...)przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę rozmarynu. Ma intensywny aromat wiec uważać z ilością. Drugą połowę postanowiłam usmażyć na chrupko na patelni z tłuszczem z podsmażania mięsa. Wrzucić je więc na patelnię bez żadnych przypraw i na wolnym tłuszczu podsmażać ze wszystkich stron
Sztuka gotowania w/g Samiryswobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy je włożyć na patelnię w tym samym czasie. Ryba „po grecku” spożywana może być wg upodobań albo na ciepło, w tym w charakterze pełnowartościowego dania samego w sobie, albo występować w charakterze zimnej przystawki. Ryba „po grecku” 2015-12-17 02:01:27 Ryba „po grecku”, czyli potrawa nie mająca właściwie nic wspólnego(...)ponownie patelnię i dusimy mięso do miękkości – zwykle od 5 do 15 minut zależnie od gatunku i grubości kawałków ryby, w razie potrzeby odwracamy też w międzyczasie mięso na drugą stronę. Rybę wykładamy na półmisek, przykrywamy warzywami i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy najlepiej na ciepło z lekkim pieczywem, choć niektórzy preferują rybę „po grecku” jako zimną przystawkę. Pokrewne inspiracje
Kulinarna PokusaWitam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g
Uwaga Babcia GotujePizzę dzieciaki uwielbiają, przy niedzieli czesto sięgam po taką alternatywę fast foodów. Polecam każdemu, nie tylko małym łasuchom. Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki
Z Majeczką w kuchni