drugie danie - 14640 przepisów (strona:737/976)

Spaghetti z klopsikami wg kota Garfielda 131

Danie, które zawsze robi u nas w domu mój małżonek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Garfielda "Mam natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy(...)podawaj. Całość potrawy można posypać startym serem np. parmezanem, albo każdym innym żółtym, u nas z racji alergii na mleko nie denerwujemy córy widokiem sera (zbyt często, bo drugie dziecko lubi sery więc nie zabronimy mu jeść) i posypaliśmy wszyscy nateczką

Państwo Wojtczuk gotują
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 177

razem. Dziś proponuję wrócić do kilku starych przepisów, które chociaż nie były tworzone pod sylwestrową ucztę, śmiało można dziś zaserwować.  Oto kilka moich propozycji na słone przekąski i dania: Słone paluszki z cebulką i na ostro - przepis, na którym wzorowałam się, robiąc krakersy Kuleczki ziemniaczane Chlebek naan - prosty i łatwy, świetny do sosów, dipów czy gulaszy Bagietki(...)masło z taką ilością czosnku i przypraw, jaką lubisz, ponacinać dość gęsto bagietkę, nałożyć solidną ilość masła w nacięcia i zapiec do zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą

Anioszek w kuchni
Marchewkowe racuchy 160

Ostatnio mniej piekłam ciast i ciasteczek, więc mnie naszło na słodki obiad. Prawdę powiedziawszy te racuchy można jeść o każdej porze dnia i nocy, na ciepło

greenscarf
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 137

książek od Wydawnictwa Znak  - wysyłka tylko na terenie Polski.  Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim  Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa(...)marynowania. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz na niej kromki chleba skropione oliwą. Zdejmij chleb i ułóż rybę skórą do dołu. Smaż ok. 3-4 min., następnie przewróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 1 min.   Zdejmij skórkę z papryki i pokrój ją na paseczki. Na kromkach chleba ułóż kawałki bakłażana, papryki i cebuli, posmaruj sosem picada

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z karczka jagniecego duszone z ziemniakami w sosie z pomidorami 201

dlatego, że to mięso ma swój charakterystyczny smak, nie trzeba kombinować z przyprawami i składnikami. I tak jest w tej potrawie. Nie przesadzona ilość przypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule(...)przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę rozmarynu. Ma intensywny aromat wiec uważać z ilością. Drugą połowę postanowiłam usmażyć na chrupko na patelni z tłuszczem z podsmażania mięsa. Wrzucić je więc na patelnię bez żadnych przypraw i na wolnym tłuszczu podsmażać ze wszystkich stron

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba „po grecku” 268

swobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy je włożyć na patelnię w tym samym czasie. Ryba „po grecku” spożywana może być wg upodobań albo na ciepło, w tym w charakterze pełnowartościowego dania samego w sobie, albo występować w charakterze zimnej przystawki. Ryba „po grecku” 2015-12-17 02:01:27 Ryba „po grecku”, czyli potrawa nie mająca właściwie nic wspólnego(...)ponownie patelnię i dusimy mięso do miękkości – zwykle od 5 do 15 minut zależnie od gatunku i grubości kawałków ryby, w razie potrzeby odwracamy też w międzyczasie mięso na drugą stronę. Rybę wykładamy na półmisek, przykrywamy warzywami i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy najlepiej na ciepło z lekkim pieczywem, choć niektórzy preferują rybę „po grecku” jako zimną przystawkę. Pokrewne inspiracje

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 202

Witam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g

Uwaga Babcia Gotuje
PIZZA Z KURCZAKIEM 1129

Pizzę dzieciaki uwielbiają, przy niedzieli czesto sięgam po taką alternatywę fast foodów. Polecam każdemu, nie tylko małym łasuchom. Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 209

drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.   Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać. Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy. Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę

Kulinarne przygody Gatity
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 119

znam. Moje wrażenia Po przybyciu na miejsce stwierdziliśmy, że frekwencja zdecydowanie przekroczyła oczekiwania organizatorów . Tłumy kłębiły się przy stoiskach i trzeba było czekać 20-30 minut, aby dostać swoje danie. Największą popularnością cieszyły się stoiska z burgerami. Mimo że było ich ze cztery, to i tak trzeba było czekać w kolejce nawet godzinę. Niestety zrezygnowaliśmy(...)laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie trufle.   Ciekawą ofertę zaprezentowała Pani ze Smaku obfitości przygotowująca "na żywo" pierogi

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe lody waniliowe (bezglutenowe) 182

Zapraszam do sporządzenia domowych lodów, w tym wypadku waniliowych i oczywiście bezglutenowych. W obiegowej opinii panuje fałszywe przekonanie, że prawdziwych lodów nie da się w domu zrobić, że potrzebne są jakieś maszyny, a w ogóle to najlepiej te lody kupić. Lecz te kupione to czysta chemia z glutenem na czele, te domowe są prawdziwe, z prawdziwego mleka (niestety krowiego(...)już późnym wieczorem). 7. Po upływie kolejnych dwóch godzin znów trzeba zamieszać, warto to jeszcze raz powtórzyć. A następnie pozostawić na całą noc w zamrażalce. 8. Lody gotowe na drugi dzień. Warto je wyjąć na chwilę przed nakładaniem, by trochę odtajały. Są naprawdę niezwykle smaczne. Bardzo polecam. Potrudźcie się, a uwolnicie się raz na zawsze od sztucznych kupnych lodów

Kawa z mlekiem
Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 147

swoim blogu, aby się rozeznać co jest najbardziej chodliwe? Jakie potrawy, przepisy mają największą ilość odsłon, które wzbudzają największe zainteresowanie? I jak pierwsze mnie wcale nie zdziwiło,  tak drugie miejsce ,(choć to minimalna różnica) bardzo zaskoczyło, a zarazem sprawiło ogromną przyjemność. A więc na pierwszym miejscu są wszelakie ciasta, a zaraz za nimi są....proste, regionalne potrawy(...)pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao.  Kurkumę  dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą i czym tam jeszcze chcemy. Ciasto choć mocno nie wyrasta, jest bardzo delikatne i wilgotne. Nic a nic nie przypomina

Dieta moja pasja
Domowy słodko-kwaśny sos chiński. Dodatek do dań w azjatyckim stylu. Równowaga smaków. Równowaga zmysłów. 519

około trzech tygodni lub zapasteryzować w słoiczkach. Mój sos wyszedł bardzo pikantny, na drugi dzień, po odstaniu w lodówce konsystencja, ani smak nie zmieniły się (niektórzy twierdzą, że na drugi dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym). DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI Składniki: 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych(...)gorący do słoiczków lub buteleczek. Smacznego!   Koniecznie wypróbujcie go z chrupiącymi warzywami. Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie

Naturalna Kuchnia
A to było tak... 106

oczach gotujących pojawia się charakterystyczny błysk.  Jest jak wiatr, który dmucha w żagle i sprawia, że płyniemy coraz śmielej między słowami, gestami, śmiechem, gubiąc po drodze obawy, czy damy radę, czy uda nam się tak, jak innym.   Udaje się. To co skomplikowane, pozornie trudne i nie do wykonania, okazuje się łatwe i bezproblemowe. Rodzą się nowe pomysły(...)Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy z solą morską i rozmarynem / Kiszone mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów Fantastycznie było obserwować Osoby, które nie robiąc nigdy wcześniej domowego makaronu, wywałkowały najpiękniejsze okazy tagliatelle. Z prawdziwą przyjemnością przyglądałam się zarumienionym od emocji policzkom, gdy powstawały trufle

KUCHARNIA
Chleb pomidorowy 165

końca udany zabieg, bo chlebek był trochę ciężkawy i nie chciał rosnąć, choć na smaku nic nie stracił, a za to zyskał na zdrowotności ;)   50ml oliwy z oliwek - dałam pół na pół z zalewą z suszonych pomidorów oliwa - do smarowania chleba   2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 łyżki soli(...)małej tortownicy o średnicy 20cm, wtedy bochenek będzie rósł w górę. Generalnie zastosowałam tu zasadę, niech każdy ma to co lubi, czyli Pan Mąż dostał jeden chleb płaski, ten drugi mój był za to wysoki, okrąglutki.  Chlebki naciąć poprzecznie ostrym nożem w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. aż podwoją

Grunt to przepis!