Danie, które zawsze robi u nas w domu mój małżonek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Garfielda "Mam natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy(...)podawaj. Całość potrawy można posypać startym serem np. parmezanem, albo każdym innym żółtym, u nas z racji alergii na mleko nie denerwujemy córy widokiem sera (zbyt często, bo drugie dziecko lubi sery więc nie zabronimy mu jeść) i posypaliśmy wszyscy nateczką
Państwo Wojtczuk gotująrazem. Dziś proponuję wrócić do kilku starych przepisów, które chociaż nie były tworzone pod sylwestrową ucztę, śmiało można dziś zaserwować. Oto kilka moich propozycji na słone przekąski i dania: Słone paluszki z cebulką i na ostro - przepis, na którym wzorowałam się, robiąc krakersy Kuleczki ziemniaczane Chlebek naan - prosty i łatwy, świetny do sosów, dipów czy gulaszy Bagietki(...)masło z taką ilością czosnku i przypraw, jaką lubisz, ponacinać dość gęsto bagietkę, nałożyć solidną ilość masła w nacięcia i zapiec do zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą
Anioszek w kuchniOstatnio mniej piekłam ciast i ciasteczek, więc mnie naszło na słodki obiad. Prawdę powiedziawszy te racuchy można jeść o każdej porze dnia i nocy, na ciepło
greenscarfksiążek od Wydawnictwa Znak - wysyłka tylko na terenie Polski. Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa(...)marynowania. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz na niej kromki chleba skropione oliwą. Zdejmij chleb i ułóż rybę skórą do dołu. Smaż ok. 3-4 min., następnie przewróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 1 min. Zdejmij skórkę z papryki i pokrój ją na paseczki. Na kromkach chleba ułóż kawałki bakłażana, papryki i cebuli, posmaruj sosem picada
Chilli Czosnek i Oliwadlatego, że to mięso ma swój charakterystyczny smak, nie trzeba kombinować z przyprawami i składnikami. I tak jest w tej potrawie. Nie przesadzona ilość przypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule(...)przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę rozmarynu. Ma intensywny aromat wiec uważać z ilością. Drugą połowę postanowiłam usmażyć na chrupko na patelni z tłuszczem z podsmażania mięsa. Wrzucić je więc na patelnię bez żadnych przypraw i na wolnym tłuszczu podsmażać ze wszystkich stron
Sztuka gotowania w/g Samiryswobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy je włożyć na patelnię w tym samym czasie. Ryba „po grecku” spożywana może być wg upodobań albo na ciepło, w tym w charakterze pełnowartościowego dania samego w sobie, albo występować w charakterze zimnej przystawki. Ryba „po grecku” 2015-12-17 02:01:27 Ryba „po grecku”, czyli potrawa nie mająca właściwie nic wspólnego(...)ponownie patelnię i dusimy mięso do miękkości – zwykle od 5 do 15 minut zależnie od gatunku i grubości kawałków ryby, w razie potrzeby odwracamy też w międzyczasie mięso na drugą stronę. Rybę wykładamy na półmisek, przykrywamy warzywami i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy najlepiej na ciepło z lekkim pieczywem, choć niektórzy preferują rybę „po grecku” jako zimną przystawkę. Pokrewne inspiracje
Kulinarna PokusaWitam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g
Uwaga Babcia GotujePizzę dzieciaki uwielbiają, przy niedzieli czesto sięgam po taką alternatywę fast foodów. Polecam każdemu, nie tylko małym łasuchom. Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki
Z Majeczką w kuchnidrożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy. Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać. Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy. Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę
Kulinarne przygody Gatityznam. Moje wrażenia Po przybyciu na miejsce stwierdziliśmy, że frekwencja zdecydowanie przekroczyła oczekiwania organizatorów . Tłumy kłębiły się przy stoiskach i trzeba było czekać 20-30 minut, aby dostać swoje danie. Największą popularnością cieszyły się stoiska z burgerami. Mimo że było ich ze cztery, to i tak trzeba było czekać w kolejce nawet godzinę. Niestety zrezygnowaliśmy(...)laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie trufle. Ciekawą ofertę zaprezentowała Pani ze Smaku obfitości przygotowująca "na żywo" pierogi
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam do sporządzenia domowych lodów, w tym wypadku waniliowych i oczywiście bezglutenowych. W obiegowej opinii panuje fałszywe przekonanie, że prawdziwych lodów nie da się w domu zrobić, że potrzebne są jakieś maszyny, a w ogóle to najlepiej te lody kupić. Lecz te kupione to czysta chemia z glutenem na czele, te domowe są prawdziwe, z prawdziwego mleka (niestety krowiego(...)już późnym wieczorem). 7. Po upływie kolejnych dwóch godzin znów trzeba zamieszać, warto to jeszcze raz powtórzyć. A następnie pozostawić na całą noc w zamrażalce. 8. Lody gotowe na drugi dzień. Warto je wyjąć na chwilę przed nakładaniem, by trochę odtajały. Są naprawdę niezwykle smaczne. Bardzo polecam. Potrudźcie się, a uwolnicie się raz na zawsze od sztucznych kupnych lodów
Kawa z mlekiemswoim blogu, aby się rozeznać co jest najbardziej chodliwe? Jakie potrawy, przepisy mają największą ilość odsłon, które wzbudzają największe zainteresowanie? I jak pierwsze mnie wcale nie zdziwiło, tak drugie miejsce ,(choć to minimalna różnica) bardzo zaskoczyło, a zarazem sprawiło ogromną przyjemność. A więc na pierwszym miejscu są wszelakie ciasta, a zaraz za nimi są....proste, regionalne potrawy(...)pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao. Kurkumę dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą i czym tam jeszcze chcemy. Ciasto choć mocno nie wyrasta, jest bardzo delikatne i wilgotne. Nic a nic nie przypomina
Dieta moja pasjaokoło trzech tygodni lub zapasteryzować w słoiczkach. Mój sos wyszedł bardzo pikantny, na drugi dzień, po odstaniu w lodówce konsystencja, ani smak nie zmieniły się (niektórzy twierdzą, że na drugi dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym). DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI Składniki: 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych(...)gorący do słoiczków lub buteleczek. Smacznego! Koniecznie wypróbujcie go z chrupiącymi warzywami. Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie
Naturalna Kuchniaoczach gotujących pojawia się charakterystyczny błysk. Jest jak wiatr, który dmucha w żagle i sprawia, że płyniemy coraz śmielej między słowami, gestami, śmiechem, gubiąc po drodze obawy, czy damy radę, czy uda nam się tak, jak innym. Udaje się. To co skomplikowane, pozornie trudne i nie do wykonania, okazuje się łatwe i bezproblemowe. Rodzą się nowe pomysły(...)Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy z solą morską i rozmarynem / Kiszone mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów Fantastycznie było obserwować Osoby, które nie robiąc nigdy wcześniej domowego makaronu, wywałkowały najpiękniejsze okazy tagliatelle. Z prawdziwą przyjemnością przyglądałam się zarumienionym od emocji policzkom, gdy powstawały trufle
KUCHARNIAkońca udany zabieg, bo chlebek był trochę ciężkawy i nie chciał rosnąć, choć na smaku nic nie stracił, a za to zyskał na zdrowotności ;) 50ml oliwy z oliwek - dałam pół na pół z zalewą z suszonych pomidorów oliwa - do smarowania chleba 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 łyżki soli(...)małej tortownicy o średnicy 20cm, wtedy bochenek będzie rósł w górę. Generalnie zastosowałam tu zasadę, niech każdy ma to co lubi, czyli Pan Mąż dostał jeden chleb płaski, ten drugi mój był za to wysoki, okrąglutki. Chlebki naciąć poprzecznie ostrym nożem w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. aż podwoją
Grunt to przepis!