drugie danie - 14640 przepisów (strona:744/976)

Ajurweda, a z czym to się je? 175

jest więc nauką o życiu, ale opartym na głębokim zrozumieniu, czy też poznaniu prawdziwej natury rzeczy. Podstawową różnicą pomiędzy medycyną „zachodnią” a ajurwedą, jest to, że ta druga skupia się na eliminowaniu przyczyn choroby, a nie na leczeniu tylko jej objawów. I tutaj moja intuicja mnie sprowadziła do weganizmu, bo cierpiałam straszne katusze przez ponad rok, przebadano(...)Jednakże określając jakieś produkty jako posiadające element wody, nie ma się samej wody bezpośrednio na myśli, tylko to, że zachowują się tak jak woda. Rzadko jest tak, że dany składnik przejawia tylko jedną cechę, zazwyczaj idą w parze. I tak, elementy wody i ziemi są ciężkie i poruszają się w dół, a zatem smak słodki wychładza dolne części

greenscarf
Karkówka na piwie 163

Przepisów na karkówkę na piwie jest mnóstwo, zatem do końca nie mogę powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, bo to nie ja go wymyśliłam. Z drugiej jednak strony, podam Wam moje autorskie składniki, na bazie których wyczarujecie taką karkówkę na piwie, że zakochacie się w niej od pierwszego "powąchania."  Sporo czasu zajęło mi dobranie takiej mieszanki przypraw(...)ziemniaczki z wody ze świeżym koperkiem i do tego czerwona kapusta, nazywana przez moją Mamę kapustą "szmurowaną." Ja też tak ją nazywam.  Jeśli chcecie przepis na taką kapustkę, dajcie znać w komentarzach - bardzo chętnie Wam go podam. Bon appetit

Garniec Magalie
GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU 74

Dania z jajkami i naleśnikami nigdy mi się nie znudzą myślę, że nie jestem sama. Ścięte białko, płynne żółtko do tego pyszny naleśnik, trochę sera, warzywa na maśle i czego chcieć więcej. Galette complète to przepis wywodzący się z Francji, gdzie całość dzieje się w towarzystwie masła. Moja dzisiejsza wersja Galette Complète też opiera się tylko i wyłącznie(...)posyp odrobiną sera i zakryj pokrywką do momentu kiedy białko będzie ścięte a żółtko płynne. Tak postępuj z pozostałymi naleśnikami, co 2 naleśnik posmaruj patelnię odrobiną masła. 3. Na drugiej patelni w między czasie dodaj odrobinę masła i dodaj pokrojone w paski za pomocą obieraczki do warzyw marchewkę i cukinię. Posól do smaku i duś do momentu, aż warzywa

globuskulinarny
CIASTO TYGRYSEK 225

łyżeczka octu NA ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru  2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO :  2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy(...)wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.  Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka z formy trzymając za folię i przekładamy na deskę lub pojemnik. Delikatnie odwijamy, żeby nie uszkodzić galaretki, usuwamy folię i gotowe. MAŁA RADA : Można użyć gotowych rolad

Pani na deser
Piersi z kurczaka z cytryną 137

Ostatnimi czasy w mojej kuchni zdecydowanie króluje kurczak.  Wszystko za sprawą zmiany odżywiania i liczenia kalorii. Jako, że mój małżonek już nie może patrzeć na

Pobite gary Barbary
Bułki pszenne z ziemniakami puree 178

chleba znalazłoby się na pierwszym miejscu. Zapach piekącego się chleba lub bułek w naszym domu znają już wszyscy członkowie rodziny, znajomi i sąsiedzi. Nie da się go ukryć, nie da się go wywietrzyć w 10 sekund. Nie szkodzi. To piękny zapach obiecujący pyszne jedzenie. I choć na moim osiedlu jest aż 5 piekarni, to gdy tylko mogę i czas pozwala(...)róże zakwitają drugi raz :) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016

Posadzone i zjedzone
Gulasz wieprzowy 134

Gulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę. postanowiłem jednak dzisiaj z tym przyrządzaniem gulaszu nieco pokombinować- byle tak, by nie PRZEkombinować...:) Efekt okazał się być więcej niż zadowalający, zatem przepis za pamięci zapisuję, i na blogu czym prędzej się(...)gotowanie swój rozum przecież ma- w trakcie sprawdzamy i dusimy dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy,  pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce) czosnek

Aromatyczne Podróże
Ryba po grecku 113

Ryba po grecku – klasyka gatunku. Każdy wie z czego mniej więcej się składa i przynajmniej raz w życiu miał przyjemność jeść tą potrawę. Jedno z najpopularniejszych dań pojawiających się na wigilijnym stole i nie tylko. Co ciekawe nazwa nie ma zupełnie nic wspólnego z kuchnią grecką, a rodowici Grecy nigdy o niej nie słyszeli :) Poniższy przepis jest autorstwa(...)mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W przygotowanym naczyniu układamy połowę porcji ryby (jeden kawałek obok drugiego). Na nią nakładamy połowę porcji naszego greckiego sosu. Następnie znów układamy resztę pozostałej ryby i ponownie przykrywamy ją sosem. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin

MyCookBook.pl
smaczne mielone grillowane... 189

Składniki: łopatka bez kości 35 dag/mielona, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 mniejsza, pieczarki 6 mniejsze, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka warzywna z naturalnym ryżem grillowanym kurczakiem z sosem porzeczkowym. 133

Święta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie

BaRepas
Śledzik 174

W Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć

mojewypiekiinietylko
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 107

Składniki: 1 porcja rosołowa 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie

ClauditteMissCooking
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 467

Witam Kochani :-) Ale ten czas leci...mam wrażenie jakby wczoraj było lato, wakacje, a tu już w telewizji pojawiły się pierwsze świąteczne reklamy... jak dla mnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mielonka drobiowa z szynkowaru 163

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do

Proste-przepisy.pl