Dania z jajkami i naleśnikami nigdy mi się nie znudzą myślę, że nie jestem sama. Ścięte białko, płynne żółtko do tego pyszny naleśnik, trochę sera, warzywa na maśle i czego chcieć więcej. Galette complète to przepis wywodzący się z Francji, gdzie całość dzieje się w towarzystwie masła. Moja dzisiejsza wersja Galette Complète też opiera się tylko i wyłącznie(...)posyp odrobiną sera i zakryj pokrywką do momentu kiedy białko będzie ścięte a żółtko płynne. Tak postępuj z pozostałymi naleśnikami, co 2 naleśnik posmaruj patelnię odrobiną masła. 3. Na drugiej patelni w między czasie dodaj odrobinę masła i dodaj pokrojone w paski za pomocą obieraczki do warzyw marchewkę i cukinię. Posól do smaku i duś do momentu, aż warzywa
globuskulinarnyłyżeczka octu NA ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru 2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy(...)wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej osoby wyciągamy placka z formy trzymając za folię i przekładamy na deskę lub pojemnik. Delikatnie odwijamy, żeby nie uszkodzić galaretki, usuwamy folię i gotowe. MAŁA RADA : Można użyć gotowych rolad
Pani na deserOstatnimi czasy w mojej kuchni zdecydowanie króluje kurczak. Wszystko za sprawą zmiany odżywiania i liczenia kalorii. Jako, że mój małżonek już nie może patrzeć na
Pobite gary Barbarychleba znalazłoby się na pierwszym miejscu. Zapach piekącego się chleba lub bułek w naszym domu znają już wszyscy członkowie rodziny, znajomi i sąsiedzi. Nie da się go ukryć, nie da się go wywietrzyć w 10 sekund. Nie szkodzi. To piękny zapach obiecujący pyszne jedzenie. I choć na moim osiedlu jest aż 5 piekarni, to gdy tylko mogę i czas pozwala(...)róże zakwitają drugi raz :) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016
Posadzone i zjedzoneGulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę. postanowiłem jednak dzisiaj z tym przyrządzaniem gulaszu nieco pokombinować- byle tak, by nie PRZEkombinować...:) Efekt okazał się być więcej niż zadowalający, zatem przepis za pamięci zapisuję, i na blogu czym prędzej się(...)gotowanie swój rozum przecież ma- w trakcie sprawdzamy i dusimy dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce) czosnek
Aromatyczne PodróżeRyba po grecku – klasyka gatunku. Każdy wie z czego mniej więcej się składa i przynajmniej raz w życiu miał przyjemność jeść tą potrawę. Jedno z najpopularniejszych dań pojawiających się na wigilijnym stole i nie tylko. Co ciekawe nazwa nie ma zupełnie nic wspólnego z kuchnią grecką, a rodowici Grecy nigdy o niej nie słyszeli :) Poniższy przepis jest autorstwa(...)mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W przygotowanym naczyniu układamy połowę porcji ryby (jeden kawałek obok drugiego). Na nią nakładamy połowę porcji naszego greckiego sosu. Następnie znów układamy resztę pozostałej ryby i ponownie przykrywamy ją sosem. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
MyCookBook.plSkładniki: łopatka bez kości 35 dag/mielona, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 mniejsza, pieczarki 6 mniejsze, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie
BaRepasW Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 porcja rosołowa 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie
ClauditteMissCookingWitam Kochani :-) Ale ten czas leci...mam wrażenie jakby wczoraj było lato, wakacje, a tu już w telewizji pojawiły się pierwsze świąteczne reklamy... jak dla mnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do
Proste-przepisy.plZarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Tort biała czekolada z truskawką Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej(...)podzielić na 3 części (blaty). Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować 1/4 kremu z białej czekolady. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować na wierzchu 1/4 kremu z białej czekolady i wyłożyć pozostałą frużelinę. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Wierzch i boki
Wypieki i Rumieńcetego dnia były naprawdę imponujące). I tak patrząc na nich, pozazdrościłam. Z wielkimi bólami dałam się jednak porwać wakacyjnym marzeniom o harcach w morzu, i razem z nimi dałam nura. Ach, cóż to była za zabawa! Patrząc na Młodą, miałam wrażenie, jakbym cofnęła się w czasie, i to o kilka ładnych lat, kiedy nikt siłą, prośbą ani groźbą, z wody(...)domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem, czym bardzo zdenerwowałam moją Mamcię, która też na naszą cześć sernik przygotowała (jak się później okazało, jeden był pieczony, a drugi na zimno, więc tragedia żadna się nie stała). I gdy już myślałam, że może jednak trochę przesadziłam, okazało się, że drożdżówki znalazły wielu amatorów, z moją młodszą Siostrą na czele
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam tortillę i wcześniej kupowałam gotowe placki w sklepie. Jednak ich skład pozostawia wiele do życzenia, więc postanowiłam robić je sama w domu. Domowe tortille mają
Kuchnia MagdaLenyfarsz: 500 g białych szparagów, 140 g sera białego, 140 g twarogu solankowego wędzonego, ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20
królestwo garówKolejna kiszka ziemniaczana gościła na naszym stole. Miała być pierwotnie przed lub po Wielkanocy, ale Mama już zakupiła kiszki na białą kiełbasę i nie
Gosia gotujespółka pod postacią przyprawy do piernika w wersji płynnej. A dokładniej jako keto likier pierniczkowy. Inspiracją do tego wyrobu był post Beaty Śniechowskiej na IG . Jest ona zwyciężczynią drugiej edycji programu MasterChef i szefową restauracji Młoda Polska Bistro. Poznałam ją podczas ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych , w których miałam przyjemność uczestniczyć i od tej pory obserwuję jej poczynania(...)Esencja Świąt Bożego Narodzenia w płynie, czyli keto likier pierniczkowy to wspaniały trunek, który z pewnością uświetni każde świąteczne spotkanie. Tylko uwaga - jest tak dobry, że można stracić kontrolę... Dania Koktajle Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword likier , piernik Porcje 20 kieliszków Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 5 minut Składniki 300 ml gęstego mleka kokosowego 1 szczypta soli himalajskiej
Modern Cave Girlzastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy sos – wyjątkowo kremowy i aromatyczny. Smak mojego dzieciństwa! To świetne danie zarówno dla starszych dzieci (pieczarki mogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych. Lubię też w pulpetach w sosie to, że pasuje do nich wszystko – jeśli w domu(...)Zobacz także: Placuszki z dyni (dyniowe pancakes) Dynia to królowa jesieni. Nie każdy za nią przepada, jednak ... Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świ... Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzone... Łosoś w porach Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj
Poezja smakuprzygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach. Nic to! I tak dałam radę :) Domieszałam kilka ulubionych przypraw, dorzuciłam trochę aromatu pomarańczy i otrzymałam wędlinkę na kanapki o iście rewolucyjnym, ale jakże pysznym smaku! Sama nie spodziewałam się takiego efektu - wędlinka wyszła(...)250C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać kolejne 50-60 minut - środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu, grzałka góra-dół. W połowie pieczenia odwrócić torebkę z mięsem na drugą stronę - żeby druga strona mięsa bardziej przeniknęła marynatą - i nadziać ja kilka razy widelcem, aby łatwiej uchodziła para. Po wyłączeniu piekarnika, nie otwierać go, tylko pozwolić mięsu
Grunt to przepis!konieczne. Wyjmij ugotowane jajko łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy. Powtórz te czynności z drugim jajkiem. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oleju i gdy będzie już mocno rozgrzany włóż kromki chleba. Smaż do ładnego zarumienienia po czym odwróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Dodaj więcej oleju jeżeli będzie to konieczne. Zdejmij kromki z patelni(...)layer of the avocado on the warm fried bread slices. Top each with an egg, and sprinkle with salt and black pepper. Enjoy! Przepis na to genialne danie znalazłam tutaj. Artykuł Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg pochodzi z serwisu karmelowy blog kulinarny
karmelowyprostu śliczne! Pięknie się błyszczą, nie widać na nich zacieków i wyglądają bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków. Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć(...)lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender, parowar, zestaw garnków, patelnia ceramiczka i patelnia Talent 26 cm!). Zapewniamy, że wszystkie sprzęty są super
Plate of JoyBrioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z
Karo in the Kitchenjeszcze nie przeszłam od teorii do praktyki. Dzisiejsze ciastka są dziełem mojej mamy, która w ostatnim czasie wyprodukowała aż dwa rodzaje keto świątecznych ciastek . Jak starczy czasu, to te drugie też pojawią się wkrótce na blogu. Tymczasem, łapcie przepis na te piękne i pyszne keto świąteczne ciasteczka cynamonowe. Cynamon rządzi w czasie Świąt Na przestrzeni najbliższych kilku(...)minerały oraz antyoksydanty. Świąteczne ciasteczka cynamonowe Pachnące cynamonem keto świąteczne ciasteczka będą świetnym uzupełnieniem świątecznych wypieków. Sprawdzą się także jako smakowite świąteczne podarunki lub słodki dodatek do prezentu. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , czekolada , finger food , pierniczki Porcje 20 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 8 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Ciastka
Modern Cave GirlUwielbiam ravioli robione samodzielnie, choć rzadko decyduję się na ich przygotowanie ze względu na pracochłonność. Ale naprawdę warto! To danie idealne na leniwą sobotę lub niedzielę, wtedy kiedy lepienie przy dobrej muzyce sprawi Ci przyjemność. Wtedy, kiedy domownicy nie będą krzyczeli że obiad i to już bo są głodni. Na takie dokładnie dni zostaw sobie(...)upodobań. Ciasto na makaron rozwałkuj na cienkie blaty za pomocą maszynki do makaronu. Plat ciasta połóż na omącony blat i układaj za pomocą łyżeczki małe porcje farszu z ricotti. Drugim arkuszem makaronu przytyj ten z nadzieniem i dociśnij makaron naokoło farszu. Wycinaj ravioli za pomocą noża, radełka lub specjalnej foremki. Możesz zrobić je kwadratowe lub okrągłe. Tak przygotuj
nietylkopasta.plUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma
Kuchnia ŁukaszaMam dziś dla Was kolejny przepyszny makaronowy przepis, tak pyszny jak inne dziesiątki propozycji które znajdziecie na moim blogu. Tym razem postawiłam na ciekawe połączenie składników
nietylkopasta.plczęść poprzednia TUTAJ . Dział II Kobieta a reszta świata (...) Rozdział 1. Kobieta a druga kobieta art.11 §1 Z zastrzeżeniem art.11 §2 i art.108a Kobieta nie może szczerze lubić drugiej kobiety. §2 Kobieta może z innymi Kobietami zawierać sojusze , w szczególności o charakterze strategicznym,zwane dalej przyjaźniami . §3 Wyłączenia przedmiotowe wskazane w §2 nie dotyczą relacji teściowych i synowych(...)mięso 8. Po chwili zmniejsz ogień. Smaż 2-3 minuty z każdej strony *Bo w każdy prawdziwy facet ma tłuczek lub kamień... Ekspertem od schabowych jest P. Przepraszam Mamo. Dałaś przepis,no ale.... Ja wolę jednak smażyć boczniaki ;) Którą opcję wolicie
Fiolka w kuchninadzieję, że w jakiś sposób pomagają Wam one w Waszych kuchennych krzątaninach. PS. Jeśli widzicie rzeczy, które wymagają poprawy zarówno w funkcjonowaniu bloga, jak i w samych wpisach - dajcie znać (w komentarzach lub na psgotujemy@gmail.com), na pewno przemyślę każdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy(...)wykładamy tężejącą galaretkę i przykrywamy biszkoptem orzechowym II. Następnie nasączamy biszkopt orzechowy II, wykładamy część masy orzechowej (część masy zostawiamy jeszcze do dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków
psgotujemysłonymi krakersami. Chrupkie, słone ciasteczko maczane w gęstym, ziołowym serowo-oliwkowym sosie jest ucztą dla mojego podniebienia. Dodatek mięty doskonale niweluje czosnkowy zapach, nadając przyjemnie orzeźwiający smak naszym potrawą. Drugą moją propozycją jest szybka sałatka z serem typu śródziemnomorskiego w kostkach. Ta zielona sałatka doskonale nadaje się na kolacje, jak i spotkania z przyjaciółmi. Robi się ją bardzo szybko(...)bardziej doprawić sos pieprzem. Znów miksujemy. Przelewamy sos do sosjerki i wkładamy na chwilę do lodówki (5-10 minut). Podajemy schłodzony, np. z krakersami lub jako dodatek do dań głównych. ... idealny sos do szybkich przekąsek i dań głównych Szybka sałatka z serem i oliwkami: Liście sałaty i roszponki myjemy i układamy w naczyniu, w którym
Słodkie okruszkiGołąbki z kapusty włoskiej charakteryzują się większą delikatnością i taką maślaną konsystencją. Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część
Jadło i czytadło