drugie danie - 14640 przepisów (strona:736/976)

Roladki drobiowe z bananami 296

Lubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami

mojewypiekiinietylko
KARTACZE 175

W moim regionie, na Podlasie właśnie tak się je nazywa. Choć w innych częsciach Polski spotyka się je tez pod nazwą kołduny, cepeliny...Jakby ich nie

Z Majeczką w kuchni
Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą 104

Drugi dzień Nowego Roku, a zarazem pierwszy tzw. roboczy, przywitał mnie paskudną pogodą. Niewiele miała ona wspólnego z zimą, prędzej z dokuczliwą końcówką jesieni. Wiało, padało, a w powietrzu czuć było przenikającą do szpiku kości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało(...)garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.  Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Benuś 243

jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)ponownie wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i mixem do ubijania śmietany. Masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami 121

Zostało mi 6 białek po robieniu faworków. Zapowiedzieli się goście – trzy dni pod rząd. Co można zrobić lepszego do kawy niż bezy? Upiekłam za jednym zamachem

Karo in the Kitchen
Makaron z indykiem i warzywami 70

Makaron z indykiem i warzywami  przepis na indycze ragu bianco z makaronem.  Makaron z indykiem i warzywami przygotujesz w około 40 minut. To proste danie, które zaskakuje bogactwem smaków i łatwością wykonania poznałam podczas warsztatów kulinarnych  "W domu sięgnij po indyka". Przepis na makaron rigatoni z indyczym ragu bianco (tak brzmi jego oryginalna(...)mięso, do chwili, aż będzie miękkie. 5. Dopraw do smaku, dodaj masło, świeże zioła i drobno pokrojone warzywa.  W tak drobną kostkę kroimy warzywa do ragu 6. W drugim garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być jeszcze lekko twardy.  7. Dodaj makaron so sosu i gotuj tak długo, aż sos zrobi się kremowy

Cztery Fajery
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 84

każdy znajdzie coś dla siebie, gdyż naleśniki mają dwa różne nadzienia – wegetariańskie i z wędzonym łososiem. Uwielbiam zapraszać gości i razem z nimi gotować! Te naleśniki to idealne danie na tego typu spotkania – każdy dostaje swoją stertę usmażonych naleśników, farsz i zaproszenie do pracy Właściwie nie do pracy, bo gotowanie to czysta przyejmność! Appetizers(...)zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy

Martyna Cooks
Lazania z cukinią na okrągło 130

Lazania z cukinią na okrągło-czyli zawijane plastry cukinii z sosem mięsno- pomidorowym, pod beszamelem. Dla mnie smaki lata to oczywiście świeże i aromatyczne warzywa. Pomidory

Kasia i jej kobiecy świat
Cukiniowe spaghetti z pesto, halloumi i pomidorami 139

czuję, że cukiniowe spaghetti będę jeść przez cały rok. Dlaczego? Po pierwsze uwielbiam cukinię i wszystko co można z niej przyrządzić. Cukinia jest po prostu smaczna i basta! Po drugie, cukinia jest dostępna przez cały rok! Po trzecie kocham pesto o przeróżnych smakach. Do cukinii mogę wykorzystać pesto z jarmużu czy pesto z kolendry lub wymyśleć kolejne(...)Dodaj pesto i wymieszaj. Przekrój pomidorki na pół i wymieszaj delikatnie z makaronem. Rozłóż makaron na talerze. Rozgrzej grillową patelnię lub grill i ugrilluj halloumi. Ułóż ser na wierzchu dania. Posyp zgniecionymi orzechami i gotowe do jedzenia.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Cukiniowe spaghetti z pesto

codojedzenia
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną 110

  Mięso kaczki jest smaczne i świetnie nadaje się na świąteczny obiad,ale należy uważać żeby jej nie przesuszyć. Kaczka musi być soczysta,a skórka powinna

Bon appetit mon amie
Tortilla ziemniaczana z oliwkami 155

W Lidlu trwa właśnie tydzień kuchni iberyjskiej. Dostępny jest tam cały szereg produktów nawiązujących do kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Z tej okazji zapraszam Was w podróż kulinarną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krokiety z serem i ziemniakami 148

kościelnych i cywilnych. Pojawia się zazwyczaj w okolicach północy i gdyby Wyspiański żył w naszych czasach, to w „Weselu” zamiast chochoła pojawiałby się krokiet. Pan Krokiet. Nie należy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz(...)patelni i krokiety przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krokiety można mrozić i po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Jeśli zostanie wam farsz, to możecie na drugi dzień dodać do niego jajko i odrobinę mąki i usmażyć placuszki. Krokiety proponuję podać z barszczem na zakwasie. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Przepis na najlepszy barszcz jest

ladykitchen
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 156

każdy znajdzie coś dla siebie, gdyż naleśniki mają dwa różne nadzienia – wegetariańskie i z wędzonym łososiem. Uwielbiam zapraszać gości i razem z nimi gotować! Te naleśniki to idealne danie na tego typu spotkania – każdy dostaje swoją stertę usmażonych naleśników, farsz i zaproszenie do pracy Właściwie nie do pracy, bo gotowanie to czysta przyejmność! Appetizers(...)zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy

Martyna Cooks
Tartine Bread - Pszenny chleb na zakwasie 172

się to chleba, czy innych rzeczy w naszym życiu! I tak jest z tym chlebem! Jest wymagający! Czasochłonny, ale tak bardzo warto! Poświęćcie mu dzień, poczekajcie na niego i dajcie się rozkochać! Poprostu! Składniki na 2 bochenki: Na 8-12 godzin przed rozpoczęciem przygotowania ciasta na chleb musimy przygotować leaven . Potrzebujemy: 1 łyżka zakwasu pszennego, 200 g letniej wody(...)dzielimy na dwie części - formujemy kulę i odkładamy na kolejne 30 minut - w tym czasie ciasto przykrywamy miskami. Po upływie tego czasu ciasto delikatnie obsypujemy mąką i przekładamy na drugą stronę - dobrze użyć do tego skrobaczki cukierniczej/piekarniczej. Ciasto składamy, nie dociskając mocno - ufirmować kulę i przełożyć do koszyków wyłożonych ręczniczkami i obsypanymi mąką ryżową - góra chleba będzie teraz

Plate of Joy
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 172

każdy znajdzie coś dla siebie, gdyż naleśniki mają dwa różne nadzienia – wegetariańskie i z wędzonym łososiem. Uwielbiam zapraszać gości i razem z nimi gotować! Te naleśniki to idealne danie na tego typu spotkania – każdy dostaje swoją stertę usmażonych naleśników, farsz i zaproszenie do pracy Właściwie nie do pracy, bo gotowanie to czysta przyejmność! Appetizers(...)zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy

Martyna Cooks