drugie danie - 14640 przepisów (strona:743/976)

Kaiserschmarrn – omlet cesarski z Wiednia 104

Coś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Urocza nazwa Kaiserschmarrn składa się ze słów

smakowitehistorie.com
Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 264

Sekretem przepisu na kurczaka, który jest kruchy i soczysty jest MARYNATA. W tym przypadku marynowanie w sosie sojowym i przyprawach (najlepiej przez noc) jest absolutnie nie

Kierunekuchnia
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 191

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Zazwyczaj są to niskie ciasta, które wypieka się w różnych kształtach i najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to

Kuchnia MagdaLeny
Kulebiak z rybą i ryżem 200

Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki 189

Na dzisiejszy obiad zaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula

Justa próbuje gotować
Bigos z kiszonej kapusty 272

Bigosik bardzo lubimy i zawsze gości u nas na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki. składniki

Monia miesza i gotuje
Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi" 222

Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w ogóle zaowocują. Na szczęście zawsze mogę liczyć na asortyment w moim ulubionym sklepie 😀 Roladki są bardzo smaczne i soczyste. A jeśli dodatkowo podacie je z soczystą surówką, poczujecie niebo(...)Alexa, który wciąż uważa, że nie jest uzależniony i potrafi się kontrolować. Tymczasem znika na dzień i zostaje przywieziony na oddział po nafaszerowaniu się różnymi lekami i narkotykami. Druga część książki jest formą powieści. Z rozmów z przyjaciółkami dowiadujemy się o nieszczęśliwym romansie Suzanne z reżyserem lub producentem filmowym. Czytamy o jej tęsknocie za posiadaniem dziecka, o syndromie hollywoodzkiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowa lekkość brzucha - recenzja książki Robynne Chutkan 126

jelit? Jak utrzymać ciągłość ruchu w układzie pokarmowym? Jakie są powody powody zaparć i jak te problemy rozwiązać? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie właśnie w tej części książki. Druga - Co się zepsuło w Twoim brzuchu? Ta część dotyczy, tak jak wskazuje podtytuł - najpopularniejszych i najczęstszych problemów umiejscowionych w naszych brzuchach.  Została ona podzielona na rozdziały, które(...)nakierować na jakiś mechanizm, który być może właśnie odpowiada za te wszystkie nieprzyjemne objawy, które są związane z nieprawidłowym działaniem układu pokarmowego. W skrócie... książka jest godna polecenia! Dane o książce: Liczba tron: 376 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Feeria

Di gotuje
Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 204

Dzisiaj ponownie zachęcam Was do zrobienia ciasta z truskawkami. Tym razem mam dla Was waniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić? Ciasto zrobiłam w dwóch jednorazowych, papierowych foremkach od PapilArt . Jedną, w ten weekend, zabrałam ze sobą na piknik pod gołym niebem. Jednorazowe foremki nadają się do tego idealnie.  Przepis(...)sprawdzamy, czy spód ciasta nie uniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy w miejscu, gdzie ciasto się uniosło, przekłuć je raz widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto raczej się nie uniesie. Ciasto wyjmujemy z pieca, gdy będzie miało ładny brązowy kolor. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowany budyń. Truskawki kroimy na pół

Smak mojego domu
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 189

Jestem sztandarowym przykładem niewdzięcznika. Wiem o tym. Ale nawet nie jest mi z tym źle. Krótkie włosy mają prawie same zalety. (Tak wiem, pozornie jedno z drugim nie ma związku, ale zaraz do tego dojdziemy. Mam nadzieję.) Szybko się je myje, szybko suszy, łatwo układa. Człowiek (ja) wstaje o świcie, niewyspany, idzie do łazienki. Robi siusiu, myje(...)komplementy. Nie chwalę się - to chyba jedyna część mojej osoby, która potrafi wzbudzić w innych kobietach zazdrość. Ciągle słyszę - jak Ty możesz je tak krótko obcinać...? Ile ja bym dała za takie włosy... A ja bym je chętnie oddała! No dobra, tylko czasami, jak już naprawdę mnie zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 230

Trafiły mi się bakłażany więc znowu nakupiłam ich jak głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to

Monia miesza i gotuje
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 244

Zapraszam na obiad z resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka

codojedzenia
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 282

Syberyjskie pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane pieprzem. Podane z musztardą, cytryną lub octem. W niczym – poza wielkością – nie są podobne do naszych polskich uszek. „Pielmień” to w języku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii(...)części, rozwałkowujemy na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Pielmiennicę posypujemy cieniutko mąką (wygodnie to zrobić przez gęste sitko), nakładamy na nią rozwałkowany płat ciasta. W dołki nakładamy gotowe nadzienie. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta, nakładamy na pielmiennicę. Lekko dociskamy kulki nadzienia, a całość traktujemy wałkiem – kawałki ciasta zlepią się i połączą, jednocześnie wytną z formy. Usuwamy ciasto naokoło, pielmiennicę odwracamy i wytrzepujemy

Karo in the Kitchen
MAZUREK mocno czekoladowy 300

lekko na rauszu i dodatki , które przenoszą w inny wymiar! I poddałam się ...robię! Jako, że są Święta za pasem, i mam dziecko w tej chwili na barana, a drugie pod nogami mnie gilgocze..to nie będę zmieniać tekstu, ale będę się go kurczowo trzymała ,co by czegoś nie spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników(...)podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą.  Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako, że ja nie mogłam wytrzymać, odkroiłam sobie brzeg- pierwszy pasek, by zobaczyć rzecz jasna, jak smakuje , jak się prezentuje, jak wygląda... Faktycznie, smak jest nieziemski. Jak zdążę

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno 264

Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste.  Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc

Kto ugości moich gości?
Adaptogeny: czym są i czy warto je przyjmować? 99

działanie adaptogenów polegające na wzmacnianiu zdolności przystosowawczych organizmu w niekorzystnych warunkach. Twórcą terminu, „adaptogen” był rosyjski naukowiec Lazarev. Koncepcja adaptogenu została poszerzona przez Brekhmana i Dardymova. Według nich, żeby daną substancję można było zaklasyfikować jako adaptogenną, powinna ona spełniać trzy kryteria: – nie może być toksyczna dla organizmu, nie może zakłócać jego prawidłowego funkcjonowania; – powinna przyczyniać się do wzrostu odporności(...)białkowe itp.) mogą budzić kontrowersje. Po pierwsze, dosyć dużo się mówi o tym, że nasza skłonność do ich kupowania to efekt zakrojonych z na szeroką skalę działań marketingowych. Po drugie, w niektórych przypadkach działanie suplementów porównywane jest do placebo. Po trzecie – część z nich przyjmowana niewłaściwie może bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Po czwarte wreszcie, w przypadku niektórych osób

Żyję by jeść
WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI 476

wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu mają(...)pół godziny.** *typu śmietana do sosów i zup, lub kremówki **Omlet łatwiej się kroi po przestygnięciu, ale można go również podawać na gorąco, bardzo dobrze smakuje również odgrzany na drugi dzień

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kurczak panierowany po amerykańsku 303

Kurczak panierowany po amerykańsku czyli prawdziwy, chrupiący przysmak z południa USA. Southamerican buttermilk chicken to rasowa klasyka kuchni amerykańskiej. Soczysty, delikatny, kruchy, chrupiący. Kurczak panierowany po

Pociąg Do Kuchni
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 353

Witam po kolejnej długiej przerwie. Tym razem bez zbędnych wstępów i tłumaczeń podrzucam pomysł na pyszny obiad. Tym bardziej muszę się streszczać, że Syn odzwyczajony od

Kuchnia po mojemu
Pączki siostry Anastazji 134

pączki zrobiłam z 500 g mąki, proporcjonalnie zmniejszając ilość pozostałych składników i otrzymałam 15 sztuk pączków. Wprowadziłam jeszcze zmianę w ilości drożdży - użyłam 20 g ( wg oryginalnego przepisu powinnam dać ich 50 g ) i wymieniłam margarynę na masło ( nie używam w swoich wypiekach margaryny )   Składniki: 2 kg mąki pszennej  200 g drożdży świeżych około 500 ml mleka(...)znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną na której leżały do góry. Smażyć przez około 4 minuty z jednej strony, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę ( np. przy pomocy patyczka do szaszłyków ) i smażyć kolejne 4 minuty. Usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki można

Opowieści z piekarnika
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 211

wypadku Paweł jest ode mnie o wiele bardziej nowatorski. Ma po prostu znacznie lepszą wyobraźnię smakową, czego bardzo mu zazdroszczę. Intuicyjnie wie, jaki dodatek podkręci smak poszczególnych dań i podobnie jak ja lubi przełamywać stereotypy. Może właśnie dlatego w naszej kuchni jest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam(...)przypadku wywar gotował się ponad 2,5 godziny i był wyjątkowo esencjonalny, w związku z tym do żurku wykorzystałam nieco mniej niż połowę czyli około 1,5 litra wywaru (drugą część zamroziłam - będziemy na niej gotować grochówkę). Wywar przecedzić, wlać zakwas na żur, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać pokrojoną wędzonkę i kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynka z szynkowara. Konkurs ! 247

pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby  codzienne przekręcić szynkę  na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć wtedy wymieniamy zalewę na ta która zostawiliśmy sobie wcześniej - starą(...)Konkurs trwać będzie od 2 - 8 kwietnia 2016 roku. Wyniki ogłoszę w przeciągu 3 dni w osobnym poście na blogu. Osoba która wygra będzie miała 5 dni na podanie danych do wysyłki, po tym czasie jeśli wybrana osoba się nie odezwie wybiorę następną osobę. Wpisy proszę dodawać pod tym postem. Anonimów proszę o podpisywanie się oraz zostawienie swojego maila. Jedna

Gotowanie...to proste !
Pierogi z kapustą i grzybami 164

mąka wysokiej jakości. Ale do rzeczy: najpierw farsz. Nie podam wam konkretnych proporcji, to nie ma większego znaczenia, to już od was i waszego indywidualnego smaku zależy czego chcecie dać więcej, a czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona(...)okrągłe było :) No i jak już kółka mamy wycięte, a farsz ostygnięty to nakładamy i lepimy :) To znaczy na połówkę każdego wyciętego kółka nakładamy niewielką ilość farszu, przykrywamy drugą połówką i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Niezbyt skomplikowane, ale trochę pracy z tym jest. Jak już wszystkie pierogi ulepimy to w dużym garnku gotujemy wodę (osoloną). I na wrzątek

Marder&Marder Manufacture