drugie danie - 14640 przepisów (strona:726/976)

Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 182

Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków

Karo in the Kitchen
Ciasteczka ziemniaczane dla judoków czyli poWeekendowe Łakocie odc.133 111

głodne więc ciasteczka ziemniaczane okazały się rewelacyjnym pomysłem.  Zapraszam po przepis. Jest to mocno przeze mnie zmodyfikowana receptura Olgi Smile . Najlepsze od razu po upieczeniu choć i na drugi dzień smakują świetnie. Nie zachowują niestety chrupkość. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżkę cukru. Mieszamy i czekamy przez chwilkę. Jeżeli nadal jest bardzo miękkie ponownie dodaję cukier i mąkę. Wszystko zależy, jakie mamy ziemniaki. Masa musi osiągnąć taką konsystencję, aby dało się z niej formować placuszki. Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Studzimy ciasteczka na kratce. Przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 160

porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą – tego mój instruktarz nie obejmuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)można wcinać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego i słonecznej wiosennej pogody ! A jak zostanie..drugiego dnia , nawet w odgrzane w mikrofali , pachnie dymem i jest boskie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Ziołowy omlet z serem feta 196

Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów(...)przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet się zetnie, a jego brzegi zaczną odchodzić od brzegów patelni. Ponieważ omlet jest cieniutki, nie trzeba przewracać go na drugą stronę. Zdejmij omlet z patelni i posyp pokruszonym serem feta. W podobny sposób usmaż pozostałe omlety, do wyczerpania mieszanki jajecznej. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem.  *** Podoba Ci się

Chilli Czosnek i Oliwa
Pralinki Bounty 160

właśnie przyniosłem ci prezent. Kłapouch odjął prawe kopyto od prawego ucha, okręcił się dokoła siebie samego i z wielkim trudem przyłożył lewe kopyto do lewego ucha. - Muszę to usłyszeć drugim uchem - powiedział. - A teraz powtórz jeszcze raz to, coś powiedział. - Prezent - rzekł Prosiaczek bardzo głośno. - Masz wciąż mnie na myśli? - Tak. - Wciąż jeszcze moje urodziny? - Ależ tak, Kłapouszku(...)Prosiaczek poczuł się strasznie nieszczęśliwy i sam nie wiedział, co powiedzieć, a wreszcie pomyślał sobie, że to i tak nie zda się na nic. Wtem usłyszał czyjeś wołanie z drugiej strony strumienia. Był to głos Puchatka. - Przyjmij ode mnie najlepsze życzenia, Kłapouniu! - wołał Puchatek, który zapomniał, że to już dziś raz powiedział. - Dziękuję ci, Puchatku, już mi je dziś

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chlebki naan a'la kebab 253

czym je wypełnicie, to zależy tylko od Was i Waszych upodobań.  Chlebki są tak smaczne, że śmiało można je jeść na ciepło, posmarowane świeżym ziołowym masełkiem. Nie dajcie się prosić :) Składniki: Na 10 chlebków: 600g mąki pszennej 300ml mleka 2% 45g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego(...)dolać) i włączamy piekarnik na 200st C, grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej

Kuchnia w czekoladzie
Curry z białym serem i Air 122

Składniki: 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 kawałek białego sera, pokrojony w większą kostkę (około 250g) 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (nie miałam, dałam w proszku) 1 łyżka curry ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soli morskiej (jeśli zwykłej, to mniej) ½ łyżeczki pieprzu Cayenne (ewentualnie czarnego) 1 puszka pokrojonych pomidorów ¾ filiżanki wody kleks śmietany lub majonezu Normal(...)dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż przez około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wmieszaj kmin rzymski, curry, kurkumę, pieprz cayenne. Odczekaj pół minuty i wmieszaj pomidory, wodę i drugą łyżeczkę soli. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę lub majonez. Delikatnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż kostki białego sera na patelnię, doprowadź do wrzenia. Wychodzą 2 porcje. Tego słucham... ( Talkie Walkie

Qlinarnie i Qlinarnie
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 115

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też(...)minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy gaz i od samego początku, na najmniejszym płomieniu zaczynamy dusić danie. Musicie pamiętać, że NIE WOLNO (!) stawiać naczynia tajine bezpośrednio na ogniu! Pamiętajcie również, że NIE WOLNO (!) dusić na dużym, a nawet średnim płomieniu! Tajine to naczynie bardzo wrażliwe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Torcik cappuccino 326

oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-) Składniki na ciasto: 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą(...)ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko wystudzić, dodać do kremu i wymieszać. Jeden blat ciasta posmarować całym kremem i przykryć drugą połową Składniki na krem na górę: 250 ml śmietany kremówki 1,5   łyżki cukru pudru 20 g kawy cappucino (proszku) do oprószenia Kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Na słodko lub wytrawnie
Kurczak w sosie pomidorowo-pieczarkowym 142

Pyszne chrupiące skrzydełka ..ale już nie są chrupiące, bo w sosie  i z dodatkiem pieczarek i cebuli....ale nadal pyszne...kiedyś w takim sosie robiłam

Moje domowe kucharzenie
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 156

Taki pomysł na pasztet przyszedł mi do głowy w zastępstwie - za pasztet z cieciorki, którą byłam pewna, że mam, a okazało się, że już zjedliśmy całe

Kolorowy Przepisownik
Omlet z wątróbką i warzywami 205

Wątróbka drobiowa w innym wydaniu, razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie.     Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm: -4 jajka -2

Maminek kulinarny
Pieczone stripsy w jogurtowej marynacie a'la KFC. 396

Chyba każdy szukał kiedyś sekretnej receptury na panierkę do kurczaków z KFC :) Niestety jest ona tak pilnie strzeżona, że tylko nieliczni znają jej sekret :) Ja mam

DefinicjaSmaku
Cantuccini - proste i pyszne ciastka z Toskanii 94

postanowiłam sprawdzić, jak mi się udadzą prawdziwie domowe cantuccini. Przejrzałam sporo włoskich przepisów i zdecydowałam się na prawie idealne powtórzenie przepisu Benedetty z kanału na YT Fatto in Casa da Benedetta. Ciastka udały się znakomicie. Do tego warto pamiętać, że te ze sklepu nie są tanie, zatem lepiej zrobić samemu i cieszyć się odrobiną Italii pod własnym dachem. Zaskoczyło mnie(...)wyjąć, przestudzić trochę, na przykład 10 minut na kratce kuchennej.  Po tym czasie kroić skośne kromki o grubości około 2 centymetrów i przełożyć z powrotem na blachę.  Drugie pieczenia można zrobić z nawiewem. Znowu utrzymać 175 stopni i podpiec, zrumienić cantuccini jeszcze 10 minut.  Są to ciastka tyleż egzotyczne co swojskie. Proste, pyszne i przez

I tu będę miała takie te
Domowy bigos 104

Bigos to danie, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt lub innych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga czasu, gdyż najlepszy bigos musi być wielokrotnie podgrzewany i schładzany, wówczas nabiera smaku. Przepis na bigos w każdym domu jest chyba podobny. Podstawą jest kapusta kiszona, grzyby suszone, mięso i boczek wędzony. Kapustę kiszoną można mieszać pół na pół z kapustą(...)się na małym ogniu około 3–4 godzin, aż mięso będzie miękkie, a smak wszystkich składników się połączy. Garnek z bigosem studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ponownie gotujemy bigos, ok 1/2 godziny. Gotujemy potrawę przez kolejne 2- 3 dni, gdyż bigos tak przyrządzony zyskuje na smaku i aromacie. Bigos jest dość ciężkostrawną potrawą, dlatego warto

Kasia i jej kobiecy świat