PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN Kurczak pieczony w całości. Bardzo efektowne i wbrew pozorom niewymagające danie. Czasochłonne – owszem, ale niewymagające. Warzywa mogą być dowolne – Twoje ulubione albo wcale, też można. Marynata też ma pełną dowolność, rodzaj ziół też można zmienić, kurczak na pewno wyjdzie pyszny. To mogę zagwarantować! Miłego gotowania! Roasted chicken. Very glamorous dish(...)piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka na drugą stronę i zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni (w zależnośc od piekarnika). Kontroluj mięso co kwadrans, podlewając je powstałym sosem. Piecz mniej więcej godzinę na kilogram. blabla blabls Wash
Martyna CooksPIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN Kurczak pieczony w całości. Bardzo efektowne i wvrew pozorom niewymagające danie. Czasochłonne – owszem, ale niewymagające. Warzywa mogą być dowolne – Twoje ulubione albo wcale, też można. Marynata też ma pełną dowolność, rodzaj ziół też można zmienić, kurczak na pewno wyjdzie pyszny. To mogę zagwarantować! Miłego gotowania! Roasted chicken. Very glamorous dish(...)piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka na drugą stronę i zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni (w zależnośc od piekarnika). Kontroluj mięso co kwadrans, podlewając je powstałym sosem. Piecz mniej więcej godzinę na kilogram. blabla blabls Wash
Martyna Cooksśredniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)maśle- zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml
Karo in the KitchenJeżeli nie macie pomysłu na słone przekąski to zachęcam do przyrządzenia bagietek faszerowanych serkiem wiejskim, szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne
UgotowaćPoniedziałek … znowu jak co tydzień, ale dla tych, którzy po urlopach muszą wracać do pracy to jest TEN poniedziałek. Humor może nam poprawić jedynie słodkie paleo
PaleoLifeWielogodzinna podróż z dzieckiem jest nie lada wyzwaniem! Myślimy o tym co zabrać, jak dziecko ubrać, gdzie zrobić przystanki, a bardzo często zapominamy o przekąskach. Później
Kolizje SmakówUwielbiam wytrawne tarty, szczególnie te na spodzie z ciasta francuskiego. Dziś chciałam Wam polecić moją ulubioną ostatnio-ze szpinakiem. Jak dla mnie połączenie szpinaku z
Mania GotowaniaKtóż z nas nie lubi wędlinki własnej roboty...? Myślę, że niewielu. W końcu tylko wtedy wiemy tak naprawdę co jemy. Dla tych którzy nie
Smaczne Zdrowewoli "śluski kląskie", bo jak już się raz usłyszy to koniec, inaczej powiedzieć się nie da. Uwielbiam! Choć moja miłość do nich nieco przygasła od kiedy zaczęłam odchudzać siebie i swoją kuchnię. Za to zawsze mogę liczyć na dobre kluski u teściowej, łącznie z dokładką "Justynko, dwie tylko zostały, kto to zje, a ty tak lubisz.." :) Nigdy nie umiałam odmówić(...)miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - dokładnie tyle, aby wyrównać miejsce po 1/4 części ziemniaków. Z powrotem wkładamy wcześniej odłożone ziemniaki, dodajemy jajko (lub jak trzeba to drugie też, ale to się okaże podczas pierwszej próby "kulania" klusek). Solimy i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kluski - zrobiłam mniejsze, ale wiadomo tradycyjne są większe. Formujemy więc takie, jakie lubimy
bistro mamaQuesadilla (czyt. kesadija) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tradycyjna jej wersja bazowała jedynie na dwóch tortillach kukurydzianych, pomiędzy którymi znajdowała się warstwa roztopionego sera. Historia quesadilli sięga połowy XVI wieku. W wyniki najazdu Hiszpanów na terytorium obecnego Meksyku, znacznie wrosła jakość tamtejszego jedzenia, poprzez przywiezione przez nich mięso. Może i ówczesnym czasie kuchnia meksyku nie należała(...)boczek i posypujemy serem. Tortille składamy na pół i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grzejemy na wolnym ogniu, aż jedna ze stron się zarumieni i będzie chrupiąca. Przekładamy na drugą stronę i grzejemy, aż druga strona się zarumieni a ser całkowicie się roztopi. Gotową quesadillę kroimy na trzy-cztery równe trójkąty. Swoje quesadille podałem z sosem śmietanowo-musztardowym
Jacob TastesKOKOSOWY: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka) * 200 g białej czekolady, połamanej 350 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku (dałam 3 łyżki, w przepisie brak cukru) DODATKOWO: 1 szklanka Amaretto (zamiast Amaretto nasączyłam biszkopt ponczem zrobionym z wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny, cukrem pudrem(...)bardzo, bardzo mało słodki). SKŁADNIE TORTU : Biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Na paterze ułóż pierwszy blat, nasącz go Amaretto lub ponczem, posmaruj go 1/3 kremu kokosowego. Połóż drugi blat, naponczuj go, posmaruj połówką pozostałego kremu i połóż kolejny blat. Nasącz go i pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu
Słodko-Słony Świat Ilonychować głęboko, gdzie nikt nie spodziewałby się ich znaleźć. Albo przygotowywać te, na których można sobie zęby połamać zaraz po upieczeniu. Wtedy jest szansa, że konsumenci, zrażeni i nieusatysfakcjonowani, dadzą im poleżeć i w spokoju doczekać Wigilii... Cóż, pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, mają być chrupkie, więc zbyt długie leżakowanie im nie grozi. Przepis znalazłam w książce Scandilicious baking(...)łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1.2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Melasę, syrop, mleko i żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż bardzo dobrze, że wystarczy odpowiednia temperatura etc. Ja się zupełnie nie zgadzam. Prawdopodobnie dlatego, że mój piekarnik ma dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę, jak i pieczywo i kamień przy nowoczesnym sprzęcie wciąż wygrywa. Do tej pory używałam tego szamotowego. Od początku kilkakrotnie uczulano mnie(...)recenzji mojej nowej kuchennej skały. tak szamotu, jak granitu nie można myć detergentami i wodą, by nie zepsuć jego działania. Dużo łatwiej pozbyć się resztek po pieczeniu z tego drugiego, nawet jeśli wycieknie na niego ser. Skrobiąc jego powierzchnię trudniej go uszkodzić. granit o wiele dłużej utrzymuje ciepło (nawet po 2h od pieczenia wciąż był bardzo ciepły), pieczenie więc
Kuchenna Kontrrewolucyapostaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata i wczesnej jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. STARCIE CUKINII (3 min): cukinię dobrze myjemy, jeśli ma jakieś skazy na skórce – ścinamy je a resztę skóry zostawiamy (chyba, że mamy(...)zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia na jednej stronie (ok. 1,5 min), następnie przewracamy łopatką zdecydowanym ruchem i dosmażamy drugą stronę (ok. 1 min). Jeżeli placki mimo wszystko rozpadają Wam się na patelni, to znak, że albo źle odsączyliście cukinię (wtedy niestety musicie dosypać więcej mąki, co sprawi, że placki
Nerds KitchenFasola biała, ta drobniejsza jest jak dla mnie do gotowania fajniejsza, bo nie dość, że szybciej się gotuje, to bardziej mi smakuje. Po namoczeniu ją
Moniki Smakołykiobiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love Italian cuisine! Today another version of risotto(...)prawie cały płyn dorzucamy na patelnię jogurt i mieszamy wszystko ciągle smażąc aż risotto osiągnie właściwą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia, najpierw od strony skóry, potem z drugiej strony. Niech zarówno skóra jak i mięso się ładnie zarumieni, a łosoś usmaży w środku. Chop the onion, cut the dried tomatoes in slices
Martyna CooksWitam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w
Uwaga Babcia Gotujeda się ukryć, ale na ciasto w stylu batonika kinder country jest jakiś szał. Mnie osobiście jakoś to nie ruszało. Ruszyło mojego syna. Któregoś dnia na messegera dostałam link od niego z dopiskiem "zrobisz? 😇" Nie było wyjścia, nie w kwestii kulinarnych zachcianek nie potrafię odmówić mojemu dziecku. Poczytałam kilka przepisów i to całe ciasto to nic innego jak krem(...)sztywno. Na końcu cienkim strumieniem wlałam przestudzoną białą czekoladę i zmiksowałam bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej wsypałam ekspandowane ziarna, do drugiej pokrojone drobno ciastka Oreo. Tak jak widać na zdjęciu poniżej na połowie formy wyłożyłam masę z ziarnami, a na drugiej połowie masę z ciastkami. Wyrównałam powierzchnię, na którą
Blondynka Gotujepstrąg w śmietanie Lekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z koperkiem i skórką z
Miód i pieprzWitam Kochani :-) Jako, że w powietrzu czuć już jesień, dni stają się coraz krótsze, pora na jesienne przysmaki, a mianowicie dania z np orzechami :-) Jakiś czas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa(...)zostawiamy i rozrabiamy w nim składniki. Do mleka dodajemy margarynę. Wymieszane składniki wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń, następnie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Przykrywamy drugim spodem. ponczujemy go i studzimy. MASA ORZECHOWA Orzechy włoskie mielimy. (warto odłożyć garść orzechów do posypania ciasta) Do garnka dajemy mleko i orzechy, całość gotujemy, aż do redukcji mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużywnością. Dlaczego? Po pierwsze prowadzi bloga, którym głównym tematem jest promocja zdrowego stylu życia oraz zamiłowanie do zdrowej żywności. Znaleźć tu można wiele ciekawostek dietetycznych oraz zdrowych przepisów. Po drugie sprzedaż oferowanych produktów znajduje się na platformie Allegro . Produkty, które otrzymałam do zrecenzowania to: komosa ryżowa suszone liście moringa olej z nasion marchwi SUSZONE LIŚCIE MORINGA Moringa(...)ryżowej pisałam na blogu już nie raz. Uwielbiam ją! Oprócz swoich cudownych właściwości zdrowotnych ma przepyszny, orzechowy smak, który można poczuć już po otworzeniu opakowania :) Świetnie komponuje się w daniach wytrawnych i słodkich, na zimno i ciepło :) OLEJEK Z NASION MARCHWI Olej z pestek marchwi to 100%, naturalny, zimnotłoczony olejek służący do celów kosmetycznych. Jak możecie zauważyć
Zdrowie na języku :Pobiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba mu poświęcić chwilę – w końcu to risotto! Miłego gotowania. I love Italian cuisine! Today another version of risotto(...)prawie cały płyn dorzucamy na patelnię jogurt i mieszamy wszystko ciągle smażąc aż risotto osiągnie właściwą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia, najpierw od strony skóry, potem z drugiej strony. Niech zarówno skóra jak i mięso się ładnie zarumieni, a łosoś usmaży w środku. Chop the onion, cut the dried tomatoes in slices
Martyna Cooksmargaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2-3 torebki przyprawy do piernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe(...)przed świętami): MASY do przełożenia pierników: 1. masa: Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim. 2. masa: Cukier, mleko i orzechy zagotować, cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Zestawić z ognia i dodać masło, następnie spirytus i jeszcze raz wymieszać. Posmarować drugi blat
Domowa Cookierenka AgiKluski na parze to taka troszkę inna wersja pączków gotowanych na parze i podawanych na gorąco. Przynajmniej mi tak się one kojarzą. Co w nich najlepsze
Słodka StronaSezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i
Kulinarne przygody Gatitypomarańczy zabrałam się do dzieła. Oczywiście wszystkich pomarańczy do orange curd nie wykorzystałam. Dzięki nim wyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek do niego. Przepisy po kolei zamieszczać będę na blogu, a tymczasem zapraszam na przepyszny krem pomarańczowy, czyli... Orange curd porcja na 1 słoiczek o pojemności(...)nieco luźniejsza konsystencja i słodki smak, ale z wyczuwalną goryczką (jak w gorzkiej konfiturze z pomarańczy) dużo bardziej mi odpowiadają, niż konsystencja i smak lemon curd. To moje drugie podejście do kremu typu curd i teraz mogę powiedzieć, że jestem w pełni zadowolona, dlatego polecam go serdecznie :) Jeśli wiecie, że gorzkawy posmak może nie przypaść Wam do gustu
Ratunku obiad