drugie danie - 14640 przepisów (strona:756/976)

Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit 119

Kokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej

My Chcemy Jeść
Hamburgery z wieprzowiną barbecue 134

Inna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue.  Hamburgery: 500g

Szefowa kuchni
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 200

Obłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić

Pociąg Do Kuchni
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 211

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą, nieco pikantną, lekką i orzeźwiającą salsą pomidorową z awokado, czyli szybką sałatką na bazie świeżych pomidorów. Karmazyn jest drapieżną rybką morską z gatunku skorpenowatych, ma bardzo delikatne, soczyste i kruche białe mięso(...)międzyczasie przygotować salsę. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać, także pokroić w drobną kostkę, dodać do pomidorów i skropić sokiem z drugiej połowy cytryny. Szalotkę i czerwoną cebulę drobno posiekać (najlepiej w piórka). Dodać do pomidorów, oprószyć solą. Dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i szczypior oraz

Pociąg Do Kuchni
"Juiceman" - Andrew Cooper 248

książka niespodzianka, w sumie podwójna. Bo się jej kompletnie niespodziewałam, tu dziękuję Wydawnictwu Buchmann :) Drugie "bo" po otwarciu koperty zobaczyłam taaaką okładkę, Pan wygląda bardzo zachęcająco :) Ale nie oceniaj książki po okładce, więc od razu zabrałam się za czytanie. Oglądanie też, ale tu warte uwagi są głównie treści, zdjęcia też zachęcające, nawet bardzo! Wróćmy jednak do treści. Autorem(...)roślinne, jakie proporcje.Dlaczego w naszym codziennym menu tak ważne są posiłki płynne. Co nieco o przyprawach, składnikach. Czytelne oznaczenie przepisów pod katem ostrości napoju, zawartości alkoholu i czy dany napój jest przyjazny dla naszych dzieci. A dla osób chcących wgryźć się w temat bardziej jest kilka stron do poczytania o produktach polecanych na stres, alkalizowanie, oczyszczanie, trawienie, przeziębienie

Blondynka Gotuje
Chleb orkiszowy pieczony na kamieniu. Najsmaczniejszy, najłatwiejszy. 262

Taki chleb to cudo. To smak dzieciństwa. Najsmaczniejszy jeszcze ciepły. Kromka chleba posmarowana tylko masłem i posolona. Kromka pierwsza.... Kromka druga...... Na dwóch się na pewno nie skończy, to gwarantuję. Chleb piekłam na specjalnym kamieniu do wypieków. Można piec na nim chleb, bułki, pizzę itp. Kamienie do wypieków wymagają długiego czasu nagrzewania w bardzo wysokiej temperaturze, ale też efekt(...)mąki orkiszowej typ 720 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 400 ml letniej wody 10 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżka miodu naturalnego (ja dałam wielokwiatowy) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z odrobina wody. Odstawiamy na kilka minut, aby powstał zaczyn. Po tym czasie dodajemy do miski z zaczynem pozostałe

Naturalna Kuchnia
Perfekcyjny krem budyniowy-PORADY 213

gęsty, za rzadki, zważył się, a może miał grudki? Nie martw się..mi też ;) Pamiętaj tylko, by zważonego kremu nie wyrzucać od razu do kosza! Da się uratować i co ciekawe, w ogóle nie jest gorszy od tego niezważonego.  Podstawowy przepis na ten krem możecie znaleźć  TUTAJ Co więc zrobić, by krem budyniowy spełnił nasze(...)się wodą. Cały czas mieszając, pod wpływem ciepła krem zrobi się jednolity. Wtedy należy zdjąć go z ognia i schłodzić w lodówce, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  2. Drugim sposobem jest w oddzielnej misce utrzeć dodatkowo mniej więcej 1/4 kostki miękkiego masła, a następnie powoli dodawać zważony krem budyniowy.  3. Trzecim sposobem jest dodanie do zważonej masy

Nastoletnie Wypiekanie
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 198

kwaśnej śmietany - 1/3 opakowania przyprawy piernikowej Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku. Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka i pigwę. NADZIENIE: /Mus jabłkowo-pigwowy... - 2 kg jabłek - najlepiej reneta lub koksa - 3 duże pigwy(...)hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny. W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Działanie: - używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający

Wypisz Wymaluj
Ciasto Delicja z kremem i jabłkami +FILM 1827

 Cześć Kochani :)  I mamy jesień :) Osobiście bardzo lubię tą porę roku, oczywiście jak jest słoneczna i kolorowa.  W kuchni jesień to czas wypieków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kubdari z jagnięciną 84

Kolejny raz udało się nam kupić mieloną jagnięcinę i choć wkładaliśmy ją bez pomysłu do koszyka, wiedzieliśmy, że zrobimy z niej pyszne danie. Inspiracji szukaliśmy w kuchni gruzińskiej i spośród wielu bardzo interesujących potraw wybraliśmy kubdari z jagnięciną . Jest to drożdżowy placek nadziewany mielonym mięsem i doprawiony aromatycznymi przyprawami. Gruzińskie placki drożdżowe kubdari są łatwe(...)patelnię, położyć na nią przygotowane placki z jagnięciną (łączeniem do dołu). Smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 minut – do zrumienienia się ciasta, po czym przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 8 minut (także pod przykryciem), na 2 minuty przed końcem na zrumieniony placek położyć kawałek masła wielkości łyżeczki. Kubdari z jagnięciną podawać na ciepło

niecodziennikpary
Chmurki z białek 170

Kilka razy pisałam już o tym, że strasznie nie lubię nic wyrzucać ;/ Uwielbiam kombinować tak, aby w miarę możliwość wykorzystać wszystko do maksimum. Czasami taka kreatywność

PatiGotuje
Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) 132

ugotować. Może  z pomocą przyjdzie Wam mój cykl wielkanocny, który dziś rozpoczynam.  Chciałabym podzielić si ę  z Wami kilkoma moimi sprawdzonymi przepisami na wielkanocne potrawy, dania obiadowe, przystawki, słodkości, jakie królują na moim wielkanocnym stole. Bananowa babka jest moim pierwszym wielkanocnym przepisem. B abka z dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich, aromatyzowana(...)vanigliato per dolci, un pizzico di sale e un pizzico di noce moscata. Aggiungete l'uva sultanina e le noci sgusciati e tritate finemente. Mescolate bene il tutto. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy rozpuszczone masło z cukrem oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do pierwszej

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 181

Te serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią

Karo in the Kitchen
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 190

Prawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący

Pociąg Do Kuchni
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 257

  Podczas przeglądania książki Basi Ritz "Dom pełen smaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało

W poszukiwaniu inspiracji
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 162

 Niestety pierogi nie są moją mocną stroną :( Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo

Walijskie Pichcenie