Pyszna i szybko się robi. Zamiast sosu beszamelowego dodałam śmietanę, dzięki czemu lasagne wychodzi szybciej, a smakuje równie pysznie. Aromatyczne pomidorki, przyprawione mięso indycze, świeży szpinak
Zasmakuj Kuchnistyczeń-luty 2016 (jest to miesięcznik, ale na początku roku ukazuje się jako dwu), a naprawdę jest co poczytać. Rubryka „24 h z…” zawsze mnie intryguje. Dana osoba, a w tym numerze jest akurat Robert Kupisz, opisuje co robi przez całą dobę, i jak się okazuje większość przedstawianych osób się „lanczuje”, „cziluje(...)zapalne w okolicach młodych, zdrowych komórek. I teraz tadammm: wyniki badań dowiodły, że są dwie substancje, które usuwają właśnie komórki senescentne, pierwszy to związek wykorzystywany w leczeniu białaczki, a drugi kwercetyna, to występująca w naturalnej postaci substancja, którą można znaleźć w cebuli, kaparach, kolendrze i jarmużu, będącego warzywem 2016! I już wiadomo, dlaczego wegusy wyglądają tak młodo. Tak dobrego tekstu
greenscarfJak zapamiętałam z Polski smak późnej wiosny ? Pamiętam, że s makowała jak świeży, młody ogród warzywny . Smakowała jak małe , młode ziemniaki gotowane ze skórką , okraszone świeżym
Jem więc JestemProponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: ok. 700
W kuchennym oknie Ewy0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa kajzerka 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki gęstego majonezu 1
Świat Domowej KuchniGrzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki
Food SquareKolejny marchewkowy wypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na
Mania Gotowaniazbiera się przyjemnie, ale już obróbka taka przyjazna nie jest. W tym roku do naszego żelaznego repertuaru grzybowego dołączył nowy sos. Inspirowany pysznymi borowikami z Bergamo, jest naszą drugą wariacją na temat lombardzkiej kuchni. Pierwszą była torta rustica , którą polecam na jesienne smutki. A dzisiejsza, to adaptacja przepisu z bloga epicurious . Nasze ogrodowe grzyby, dużo wina, rozmaryn... pycha(...)roli w jakiej my używamy zazwyczaj ziemniaków. W sklepach można kupić gotowe mieszanki z przyprawami. Można ją jeść zaraz po przyrządzeniu w formie kleistej papki, albo jeszcze gorącą dać do płaskiego naczynia, mocno wygładzić i poczekać. Kiedy ostygnie kroi się ją w plastry i podsmaża albo grilluje. Zrobiłam to z pozostałą po obiedzie polentą i dodałam do resztkowej sałatki. Pycha
les mirabellessię z okresem beztroski. Kotlecików warzywno-jajecznych pierwszy raz próbowałam stosunkowo niedawno, w restauracji ,,Bioway" w Galerii Bałtyckiej. Jeśli ktoś nie kojarzy, to napomknę tylko, że serwują tam zarówno dania wegańskie, jak i wegetariańskie. Szeroki wybór, duże porcje, same kolorowe i zdrowe posiłki. Zapewniam, że nikt nie wyjdzie stamtąd niezadowolony i... nienajedzony! Wracając do kotlecików - bardzo mi zasmakowały(...)obtoczyć z każdej strony w tartej bułce. Piec przez 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Po upływie tego czasu włączyć funkcję ,,grill" (100 stopni), przewrócić kotleciki na drugą stronę i piec przez kolejne 5-10 minut. Polecam dodatkowo posmarować ich wierzch odrobiną oleju (ładnie się zezłocą). Gotowe. Smacznego
Kuchnia EllieOmlet to zawsze dobra propozycja na szybkie śniadanie. Szczególnie dla dzieci (a przynajmniej moje bardzo lubią;)). Tu poszłam o krok dalej i przygotowałam zarówno masę na
Kolorowy PrzepisownikSałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Do dzisiejszej sałatki z tuńczykiem też
Moja DelicjaCo powiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik i postanowiłam zrobić z niej
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiejszy przepis (jak i kilka innych które wkrótce na blogu) wyszedł całkiem przypadkowo. Jakiś czas temu koleżanka zapytała czy nie chcielibyśmy wiejskiej kury bo ma zamrożoną
Kuchenne WariacjeKlasyczny domowy, świetny na imprezy bądź spotkania rodzinne, a przede wszystkim mega smaczny hamburger. Hamburgery są popularnym 'daniem' na całym świecie. Niestety często te domowe, nie smakują tak dobrze jak te w fast food'ach. Ten przepis jest 100% sprawdzony i nie zawiedzie Was a na pewno zaskoczy jedzących. Przepis jest prosty, ponieważ to prostota jest najlepszym przepisem(...)bułki przypiec trochę dłużej. Dolną część bułki smarujemy majonezem. Kładziemy kolejno dowolne dodatki. W moim przypadku: ogórek, kotlet, pomidor. Na końcu naszej piramidki dodajemy kolejny sos czyli ketchup. Kładziemy drugą część bułki. Gotowe! Najlepiej odczekać po pieczeniu kotletów i bułek około 2-3 minut. Podany przepis na hamburgera jest przepisem gdzie hamburger w 80% zostaje w całości
Klasyka Gotowania