Mimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała
Karo in the Kitchenminut. Kolejno temperaturę zmniejsza się do około 170-175 stopni Celsjusza i piecze ptysie przez 10-15 minut. Niektórzy uważają, iż bardzo wysoka temperatura pozwala ptysiom lepiej wyrosnąć. Druga szkoła pieczenia ptysi to utrzymanie tej samej temperatury przez cały czas pieczenia. W taki też sposób przygotowałam ptysie z przepisu poniżej. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook(...)należy się upewnić, iż po ich połączeniu a przed formowaniem ptysi ciasto będzie całkowicie wystudzone. Ptysie przygotowane z letniego ciasta będą miały problem z wyrośnięciem. Szukasz przepisów na słodkie dania z bitą śmietaną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę bezową z bitą śmietaną. The post Ptysie z bitą śmietaną appeared first on MeCooks Blog
MeCookssobą zwierają (tzw. szczękościsk), a gałki oczne zwracają się ku górze, skóra przybiera białą lub sinawą barwę wskutek zatrzymania oddechu (tzw. bezdech). Po około pół minuty rozpoczyna się druga faza napadu, kiedy to następują szybkie naprzemienne skurcze i rozkurcze mięśni, zwane drgawkami. Wraca oddech, z ust wydobywa się pienista wydzielina, czasami podbarwiona krwią, jeśli został przygryziony język. Wówczas może(...)napadu padaczki. Taka postawa naprawdę pomaga. Życzę Wam, aby nie mieliście potrzeby korzystania z przedstawionych tutaj informacji. Ale w przeciwnym wypadku życzę Wam powodzenia i wierzę w Wam, że dacie radę pomóc. Pozdrawiam serdecznie, Mariola P.S. Więcej wpisów z serii “Życie z letalną chorobą dziecka” znajdziecie tutaj . Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo
Lamarida.plPamiętam smak ribollity , którą jadłam na wakacjach w Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się(...)łyżki oliwy. Rozlej zupę pomiędzy miseczki. Do każdej włóż po 1 grzance, posyp po 1 łyżeczce parmezanu i skrop oliwą. Podawaj gorącą. Zupa świetnie smakuje także na drugi dzień. A Wy jak lubicie się rozgrzewać jesienią? Jakie zupy gotujecie jesienią
Chilli Czosnek i OliwaPyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na
Kolorowy Przepisownikwymieszaniu z płynem II etap To ostateczne przygotowanie ciasta.Masę zimną i twardą wyjmujemy z lodówki godzinę przed dalszą pracą. Po tym czasie zmięknie na tyle, że da się wałkować na umączonym lekko blacie, raczej należy delikatnie podsypywać mąką, żeby ciasto zostało jak najdelikatniejsze. Trzeba je rozwałkować na duży płat, będzie w nim widać i maślane kropy i drożdżowe(...)minut do ROZGRZANEGO do 180 st. piekarnika. Czas pieczenia na złoty, delikatny brąz wymaga pilnowania, każdy piekarnik piecze po swojemu. Ja piekę dwie blachy jedna nad drugą na ustawieniu piekarnika do pieczenia ciast, to jest rodzaj delikatnego termoobiegu, producent obiecuje, że pozwala to uzyskać w całym piekarniku jednakową temperaturę. Po wyjęciu gotowych rogali trzeba je jeszcze pomalować lukrem utartym
I tu będę miała takie teWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
BullioWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
BullioCiasto do tarty ( cornbread ) robi się w mgnieniu oka (wszystko trzeba wymieszać łyżką lub ręką i do piekarnika; tylko szybko – w przeciwnym razie będzie twarde i
Qlinarnie i QlinarniePieczony kurczak w cytrusach – pachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. To danie nie tylko wspaniale wygląda na talerzu, ale tak też smakuje. Czas: 2 h 45 minut (w tym 15 minut przygotowania, 1 h na odstawienie kurczaka z przyprawami do lodówki i 1,5 h na pieczenie) Poziom trudności: średni Cena dla dwóch(...)każdej strony, najpierw przez 45 minut ułożonego na plecach piersiami do góry, a następnie 15 minut na jednym boku, 15 minut na brzuchu i 15 minut na drugim boku. Na koniec odwróć go do pozycji wyjściowej, czyli brzuchem do góry. Po 30 minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz
Niedzielny kucharzWitam serdecznie Propozycja na smaczną zapiekankę z mięsem mielonym w kształcie rozetki. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować: na ciasto: 300 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Gotujesurowo, podobnie jak mąkę kokosową :) Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka bananowa pozwala na użycie mniejszej ilości mąki wymaganej w przepisach (nawet o 30%). Przykładowo, zamiast szklanki mąki danego rodzaju, wystarczy użyć 2/3 szklanki mąki Wedo. Mąka bez wątpienia jest również... substytutem glutenu ! Jak zapewne wiecie, wszystkie wypieki zawierające mąki bezglutenowe są mniej puszyste i słabiej wyrastają. Mąka z bananów daje(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 140 ml waniliowego mleka sojowego łyżka syropu klonowego łyżka oleju kokosowego Jajka zmiksować z mlekiem i syropem. W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Połączyć składniki suche z mokrymi. Formę na gofry porządnie natłuścić i rozgrzać. Smażyć gofry około 4-5 minut na małym ogniu
Poranek na słodkoTort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami. Dzisiaj przepis na mój ulubiony tort. Torty albo są ładne albo smaczne, zazwyczaj jedno z drugim nie idzie w parze, często te ładne są ciężkie, tłuste, przesłodzone albo z niesmacznej masy cukrowej ble... Z Tortem Kinder jest zupełnie inaczej ... jest lekki(...)płynna przelej ją do masy śmietanowej i miksuj na niskich obrotach aż do połączenia składników. I V Etap - przekładanie biszkoptu Biszkopt przedziel na 3 równe części. (jeżeli nie dasz rady przedzielić na 3 równe części nie przejmuj się z dwóch też będzie pyszny.) Pierwszy płat biszkopta. Wyłóż na nim maliny (jeżeli używasz malin mrożonych wyciągnij je wcześniej z lodówki
Wylizany RondelZ okazji światowego dnia makaronu od rana myślałam co z niego przygotować. Wymyśliłam dopiero w porze zbliżającej się kolacji - zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem
Kolorowy Przepisownik