drugie danie - 14640 przepisów (strona:769/976)

Paryski kłos z lawendą 141

Lawenda pięknie już zakwitła, jej zapach unosi się po całym ogrodzie. Już czas, aby znalazła miejsce w potrawach. Pierwszą z nich będzie chrupiąca bułka paryska w

Basia w kuchni
American cripsy chicken 246

Lubicie kurczaka albo skrzydełka w pysznej chrupiącej panierce? jeśli tak ..to taki kurczak na pewno wam posmakuje..Ja miałam okazję wypróbować takiego kurczaka..a dokładniej u

Moje domowe kucharzenie
SCHAB SUSZONY W ZALEWIE SOLNEJ 236

   Po schabie suszonym w ziołach wiedziałam , że na nim się nie skończy . Następny w kolejce był schab suszony w zalewie solnej . I choć bez

Smaczne Zdrowe
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 185

Wiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i mocno przyprawionego bulionu nie trzeba rezygnować z pełnego smaku – wystarczy delikatny bulion utemperować, zaokrąglić i wzbogacić sezonowymi dodatkami. Miso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku(...)części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty.   Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy

Karo in the Kitchen
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 207

Wiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i mocno przyprawionego bulionu nie trzeba rezygnować z pełnego smaku – wystarczy delikatny bulion utemperować, zaokrąglić i wzbogacić sezonowymi dodatkami. Miso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku(...)części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty.   Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy

Karo in the Kitchen
Bruschetty na Sylwestra! Szybkie Menu Sylwestrowe 359

MENU SYLWESTROWE SZYBKIE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ SYLWESTROWĄ Wraz ze sklepem Lidl , chciałabym Was zaprosić na drugi post z propozycjami szybkich, smacznych, aromatycznych przekąsek na Noc Sylwestrową. Takie, które zrobicie dosłownie w kilka minut, będą smakowały wszystkim i w dodatku będą prezentować się fenomenalnie. Wy zaoszczędzicie dużo czasu np. na makijaż i zadbanie o siebie. Proponuję Wam przygotowanie szybkich i aromatycznych(...)bądź nie, papryczkami, świeżą bazylią, orzechami, migdałami czy włoską szynką. Sięgnij także po gotowy zestaw do bruschetty, pasta z suszonych pomidorów, papryki i oliwek czarnych jest idealna do tego dania.           Tak przygotowane bruschetty wystarczy wyeksponować na dużej desce, zobaczycie, jak szybko będą znikać ze stołu ;-))). Są bardzo fajną przekąską, lekką i pożywną

SMYKWKUCHNI
Szwecja, moja nowa miłość, część I 151

kondygnacyjny wieżowiec o 190 m wysokości, będący najwyższym w Europie budynkiem mieszkalnym. Stąd pięknie oświeconym przez słońce deptakiem dotarłyśmy nad miejską plażę z widokiem na most łączący Szwecję z Danią. Wzdłuż brzegu ustawione są charakterystyczne pomosty, którymi Szwedzi przed pracą schodzą do morza na poranną kąpiel. Nie miałabym nic przeciwko takim porankom:) Zabawnym zakończeniem pobytu w Malmo było spotkanie(...)Fjallbacki , której współautorem jest Christian Hellberg, jeden z najwybitniejszych szwedzkich szefów kuchni. Już wiem, że następne tygodnie upłyną mi na próbowaniu szwedzkich przepisów. A Was już dziś zapraszam na drugą, bardziej kulinarną część relacji ze Szwecji - zobaczycie jak zainspirowała mnie kulinarnie, ale to po powrocie z wakacji. Do zobaczenia za tydzień

KUCHARNIA
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 234

zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz częściej. Rosół z pieczarkami(...)rękach małe pulpeciki i układamy je na talerzu podsypanym mąką (skrobią) ziemniaczaną. Czysty rosół zagotowujemy. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dorzucamy do rosołu. Dodajemy do niego także drugą marchewkę pokrojoną na plasterki. Gdy rosół będzie się już lekko gotował, znajdujemy miejsce gdzie uwalniają się bąbelki. Bierzemy wtedy pulpecik, bardzo lekko obtaczamy go w mące, kulamy w dłoniach

Poezja smaku
Makaron z serem – zapiekanka makaronowa 193

Makaron z serem… Tak, to dobre i tanie jedzenie na pocieszenie, ale nie tylko. Za czasów studenckich to był w moim wykonaniu szybki kulinarny banał na

Karo in the Kitchen
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 102

hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę jak i na szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale wholesale nfl jerseys(...)przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów

Martyna Cooks
Kotlety z młodej kapusty 221

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub  zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z

Bananowe Pole
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 212

da się wyeliminować słodyczy z diety dziecka. Najprościej sięgnąć po sklepowe batony, ciastka, żelki, pianki, które kuszą kolorowymi opakowaniami i krzyczą z reklam : zjedź mnie, jestem pyszny i zdrowy. Niestety nic nie mówią o zawartości syropu glukozowo-fruktozowego, chemicznych konserwantów, polepszaczy i ulepszaczy. Brrrryyy ohyda. Słodkie ulepki, które nic dobrego nie wnoszą do diety naszego dziecka. Dlatego jak ognia unikam(...)Batony z płatkami owsianymi i bakaliami 3. Koktajle mleczno-owocowe, sorbety owocowe to dobra alternatywa dla słodyczy.Z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego to idealna przekąska lub dodatek do drugiego śniadania. W sezonie dobrze sięgać po nasze rodzime owoce: truskawki, maliny, śliwki gruszki itp. W sezonie zimowym dobrą i zdrową alternatywą są mrożone owoce. Ponieważ owoce zawierają naturalne cukry

WYSPA SZCZĘSLIWA
ryba po grecku 146

                      ryba po grecku Ryba, to zawsze dobra propozycja pełnowartościowego posiłku, szczególnie teraz w okresie

Miód i pieprz
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 255

szybko rozgrzać np. na patelni – aby była gorąca, ale niezbyt długo, bo wyschnie. Gorąca tortilla staje się bowiem wiotka i możemy ją przez pewien czas swobodnie kształtować. To również danie bardzo uniwersalne, gdyż możemy podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. W praktyce może posłużyć zarówno za pełnowartościowy samodzielny posiłek, np. na obiad(...)minuty. Osobną patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Kładziemy na nią paski kurczaka i smażymy dość intensywnie do zarumienienia przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Placki tortilli kolejno podgrzewamy, np. na rozgrzanej dużej patelni, aby stały się bardziej wiotkie. Układamy na nich kolejno sałatę, duszone warzywa i kurczaka, po czym zawijamy w koperty

Kulinarna Pokusa
Sernik 165

słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi(...)piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty, ale nie ma możliwości tego sprawdzić, bo ciasto znika przeważnie już następnego dnia

w mojej kuchni