drugie danie - 14640 przepisów (strona:769/976)

QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 108

hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę jak i na szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale wholesale nfl jerseys(...)przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów

Martyna Cooks
Kotlety z młodej kapusty 230

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub  zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z

Bananowe Pole
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 220

da się wyeliminować słodyczy z diety dziecka. Najprościej sięgnąć po sklepowe batony, ciastka, żelki, pianki, które kuszą kolorowymi opakowaniami i krzyczą z reklam : zjedź mnie, jestem pyszny i zdrowy. Niestety nic nie mówią o zawartości syropu glukozowo-fruktozowego, chemicznych konserwantów, polepszaczy i ulepszaczy. Brrrryyy ohyda. Słodkie ulepki, które nic dobrego nie wnoszą do diety naszego dziecka. Dlatego jak ognia unikam(...)Batony z płatkami owsianymi i bakaliami 3. Koktajle mleczno-owocowe, sorbety owocowe to dobra alternatywa dla słodyczy.Z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego to idealna przekąska lub dodatek do drugiego śniadania. W sezonie dobrze sięgać po nasze rodzime owoce: truskawki, maliny, śliwki gruszki itp. W sezonie zimowym dobrą i zdrową alternatywą są mrożone owoce. Ponieważ owoce zawierają naturalne cukry

WYSPA SZCZĘSLIWA
ryba po grecku 153

                      ryba po grecku Ryba, to zawsze dobra propozycja pełnowartościowego posiłku, szczególnie teraz w okresie

Miód i pieprz
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 260

szybko rozgrzać np. na patelni – aby była gorąca, ale niezbyt długo, bo wyschnie. Gorąca tortilla staje się bowiem wiotka i możemy ją przez pewien czas swobodnie kształtować. To również danie bardzo uniwersalne, gdyż możemy podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. W praktyce może posłużyć zarówno za pełnowartościowy samodzielny posiłek, np. na obiad(...)minuty. Osobną patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Kładziemy na nią paski kurczaka i smażymy dość intensywnie do zarumienienia przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Placki tortilli kolejno podgrzewamy, np. na rozgrzanej dużej patelni, aby stały się bardziej wiotkie. Układamy na nich kolejno sałatę, duszone warzywa i kurczaka, po czym zawijamy w koperty

Kulinarna Pokusa
Sernik 171

słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi(...)piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty, ale nie ma możliwości tego sprawdzić, bo ciasto znika przeważnie już następnego dnia

w mojej kuchni
Filled Pasta - makaronowe warsztaty w Jamie's Recipease 163

pewno osoby, które pierwszy raz przygotowywały ciasto makaronowe potrzebowały takiej pomocy i motywacji. Nie zabrakło przy tym pytań kto skąd przyjechał, bo uczestnicy warsztatów byli z różnych krajów. Dana bardzo zainteresował fakt, że jesteśmy z Polski i na dodatek prowadzimy blogi kulinarne :) Przepisu na makaron oszczędzę Wam. Możecie podejrzeć go w jednym ze starszych moich wpisów, gdzie pojawił(...)konkursie Blog Roku 2014.  Jeśli jesteście ciekawi Jamie's Recipease, to bardziej szczegółowo opisałam Wam to miejsce we wcześniejszym londyńskim wpisie   klik   :) O drugim dniu warsztatów, który jednocześnie był dniem moich urodzin (i dniem, kiedy królowa angielska oficjalnie obchodziła swoje urodziny) możecie przeczytać tam  klik Tymczasem ja znikam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z kaszą 169

Mimo, że nie udało mi się uchwycić zdjęciem ich "smaku", to zapewniam, że są pyszne :-) W trakcie przygotowywania sosu może się Wam wydawać, że jest zbyt

Passions hobbies life
Domowy kisiel truskawkowy 147

Przyznam, że z dzieciństwa doskonale pamiętam zarówno kisiel jak i budyń. O ile ten drugi nie budził zbytnich emocji we mnie, to kisiel zawsze uwielbiałam. Tata dodawał do niego starte na tarce jabłko. To była już inna jakość kisielu Truskawkowy i poziomkowy rządziły. Ja wolałam kisiel taki średnio gęsty, ale znam takich, którzy lubili kisiel w którym łycha musiała stać(...)wodą Dodać pokrojone 100 g truskawek. Przelać do kubków/pucharków. Podawać z ulubionymi dodatkami. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-kisiel-truskawkowy/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy kisiel truskawkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 164

wcześniej co i jak. Odciski i wciski wiadomo, na świeżo, malowanie dopiero na suchym. Porcje masy solnej najlepiej powkładać do foliowych woreczków i wyciągać tylko tyle, ile potrzeba w danym momencie; inaczej będzie niepotrzebnie twardnieć. Jeśli chcemy coś wałkować czy wykrawać, najlepiej robić to na folii aluminiowej, na której potem zostawimy ozdoby do wyschnięcia albo włożymy na blaszce do piekarnika(...)grzebać w piachu, wcinać dżdżownice, grzać się w słońcu i składać jaja w sposób naturalny, bez sztucznego przyspieszania. To dlaczego nie jemy jajek - "zerówek"? Bo wszystko ma swoje drugie dno... Ferma to ferma, kury, które przestają "dawać" jajka jadą do rzeźni, no bo po co je utrzymywać? Ponadto - we wszystkich rodzajach chowu kur, również tym "eko", wylęgające się

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Łatwe czerwone curry z kurczaka 179

Łatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PLACUSZKI TWAROGOWO ORZECHOWE Z SOSEM PORZECZKOWYM 130

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ skład, który zawierają czyli wapń, fosfor, witamina D, witamina A, białko, kwas mlekowy

Kuchnia Paulettes
CHLEB HUNZÓW 177

Słyszeliście kiedyś o plemieniu Hunzów - najzdrowszych, najdłużej żyjących i najszczęśliwszych ludziach na świecie? Warto zapoznać się z ich stylem życia i odżywiania, jeśli chcemy uniknąć chorób

Jeść, by żyć w zdrowiu
pyszne krokiety z jajecznym farszem-idealne na Wielkanoc :-) 229

Witam Kochani Święta Wielkanocne lada dzień, wiec już najwyższy czas na świąteczne pichcenie :-) Mam dla Was kilka fajnych rzeczy, i będę je po kolei zamieszczać na

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Urządzenie do robienia mleka sojowego Manta - recenzja 219

chciałam brać sprzętu za ponad 200 zł tylko po to by stał w nieużywany w szafce.  Parę dni później znów będąc w Auchan zobaczyliśmy, że w danym tygodniu jest na nie promocja i cena wynosi 150 zł. Zdecydowaliśmy się na zakup i już po pierwszym dniu użytkowania wiedziałam, że są to dobrze zainwestowane pieniądze. Od zakupu urządzenia minie niedługo(...)Awaryjność: Pierwsze urządzenie po tygodniu od zakupu popsuło się (wyłączało się przedwcześnie), lecz okazało się to wadą fabryczną i sprzęt od ręki został wymieniony na nowy. Druga sztuka działa bez żadnych problemów do dziś.  Podsumowanie: Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego sprzętu. Od momentu zakupu jest regularnie używany do robienia mleka roślinnego. Produkcja domowego

wegujemy
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 216

muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer :D SKŁADNIKI (ok 20-25 sztuk) ciasto 500 g mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka(...)wielkości rondla) i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty w zależności od wielkości pączków. Z reguły po ok. 2 min smażenia pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny

DefinicjaSmaku
Zielone naleśniki ze szpinakiem 166

T o mój ulubiony przepis na naleśniki! Za sprawą dużej ilości jajek i wody gazowanej wychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży

Food Square
SELERYBA + MAKARON ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 163

Moja propozycja na wykwintny obiad to seleryba w towarzystwie makaronu ze szpinakiem z dodatkiem orzechów włoskich! Przyznaję - nie wiem, kto zapoczątkował nazwę "seleryba"! Jednak jest już

wege i kropka
Pampuchy z truskawkami 166

Smak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je  w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również

Kolorowa kuchnia Elki
Caponata 226

Caponata pochodzi z Sycylii i standardowo jest daniem z samych warzyw, przede wszystkim z bakłażana. Jako taki przypomina ewidentnie ratatoiulle czy peperonatę . Różni się jednak od nich dość znacznie szczegółowymi składnikami. Jednym z nich jest zwykle ocet, który nadaje potrawie ewidentnie kwaśnego smaku – choć stopień tej kwaśności zależy od indywidualnych upodobań i proporcji. Przyczyniają się do niej również często(...)kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą kroimy na półtalarki, drugi na plasterki. Z selera odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę

Kulinarna Pokusa
Ravioli z dynią i masłem szałwiowym 93

Ravioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i

Mama Gotuje