ciasteczka często będą u nas gościć, są po prostu rewelacyjne. Na dodatek bajecznie proste w wykonaniu. Wspaniały pomysł na drugie śniadanie lub po prostu coś chrupiącego do kawy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej lub dowolnej razowej szczypta soli po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 3 szklanki płatków owsianych górskich 2 jajka(...)czasu gdy wystygną i ściągamy z blachy. P rzechowujemy w szczelnym pojemniczku. Smacznego :) Z podanego przepisu wyszło mi 30 sporych ciasteczek. MAŁA RADA: Do ciasta zamiast smalcu można dać masło. Do ciastek dodajemy swoje ulubione bakalie. Cukier można zastąpić dowolnym słodzikiem lub miodem. Przepis podpatrzony od KINGI
Pani na deserFrittata czyli jajeczna masa zapiekana z warzywami, serem, szynką lub z czymkolwiek zapragniesz. Popularne danie serwowane we Włoszech i Hiszpani. Sycące, a zarazem lekkie i delikatne. W sam raz na śniadanie jako niezły zastrzyk energii! SKŁADNIKI : jajka – 4 sztuki ziemniak – 1 duża sztuka pieczarki – 2 sztuki kukurydza – 2 łyżki szpinak – garść czarne oliwki – 4 sztuki(...)pokrywkę. Znowu dodać odrobinę oleju, do miski wbić dwa jajka, roztrzepać i wlać na patelnię. Po uśmażeniu jednej strony odwrócić, nałożyć wszystkie skladniki z miski i przykryć całość drugim omletem, który został przygotowany wcześniej. Po chwili znów zakryć pokrywką, przełożyć frittatę z patelni na pokrywkę w celu odwrócenia na drugą stronę. Przygrzać przez chwilę i gotowe
kuchniabellissima.wordpress.comGdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko (1-2mm) na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim masę cynamonową (jeśli dalej jest płynna, przekładany ją na kilka minut […] Artykuł Najlepsza szarlotka z cynamonkami
Mienta blogprzechodząc do spraw kibicowskich ;) O! i właśnie w tym momencie przypomniało mi się jakie było moje pierwsze stadionowe jedzenie! Nie, nie były to paluszki z kurczaka ;) Może zrobię to danie i wtedy okaże się, co to było. A na dzisiaj mamy coś, co spełnia chyba w pełni kryteria meczowej przekąski. Małe kawałki kurczaka, miękkie w środku(...)Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski o grubości około 1 cm. W misce połączyć składniki od pozycji 2 do 7 i obtoczyć w masie mięso. Zostawić na 15 minut. W drugiej misce wymieszać rozdrobnione krakersy i płatki (można również użyć bułki tartej) i obtoczyć w nich dokładnie kawałki kurczaka. Paluszki ułożyć na natłuszczonej blasze i skropić od góry oliwą. Wstawić
zadanie-gotowaniejakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne, aby połączyć je z pierwszymi letnimi śliwkami. Może dacie się namówić? Składniki: • 6 łyżek oleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta soli • bułka tarta Dodatkowo(...)końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C. 8. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.Posypać cukrem pudrem. 9. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także na drugi dzień. Smacznego
W mojej kuchnimąki pszennej 4 łyżki masła (ok 50g) 1 jajko 4 żółtka ½ łyżeczki soli 1 łyżkę cukru pudru 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżkę rumu lub spirytusu (rum da fajny smak) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcieramy to wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy(...)wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki
ladykitchenKażdego dnia. Otwierasz przepadzistą torbo-lodówkę i wyciągasz portapranzo, potocznie u nas zwane lunch-box-em. Co w nim króluje? W moim zazwyczaj na zimno, bo inaczej się nie da- rozpychała się frittata mediterranea. Tworzona na tysiące sposobów, z tego co się miało pod ręką, ważne aby przy spożywaniu, była zimna , a i robiła się szybciuśko! Składniki 4 jaja(...)szybko na gaz, pod przykryciem smażyłam na małym ogniu, aby wierzch się również ściął. Nie odwracam tego typu frittaty góra-dół. Na koniec dołożyłam fety i czarnego sezamu. Na drugiej gorącej i suchej patelni uprażyłam pestki dyni, około 3 łyżek na frittatę. Uwaga ! Strzelają! Wtedy są gotowe ! Posypuję frittatę, dzielę na trójkąty i zaczynam tęsknić
Z Kuchni Do Kuchnigrzybami , które bardzo, ale to bardzo zauroczyło mnie zarówno swą delikatnością jak i cudownym smakiem. Choć pracy przy nich niemało, to warto niekiedy poświęcić go na przygotowanie tak cudownego dania. Najlepsze polane stopionym masełkiem... mmmm... Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego(...)trochę więcej mąki, (ja przygotowywałam ciasto w dwóch turach- sypałam więc mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno ciasto wyszło idealne, do drugiego musiałam dosypać mąki, gdyż się kleiło... W ostatnim czasie pierogi przygotowywałam 5x, zdarzyło się to tylko raz, ale niemniej wyczulam) Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej
Smaczne ZdroweDomowy pasztet na Święta to u mnie danie obowiązkowe :) Chociaż każda okazja będzie dobra aby go przyrządzić bo smakuje każdemu! szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 80ml oleju rzepakowego + 3 łyżki do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka(...)oleju i połowę wymieszanych ziół i przypraw(oprócz kurkumy). Dodajemy także odsączonego tuńczyka po czym miksujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Do drugiej miski dodajemy resztę kaszy i cebulki, czerwoną soczewicę, resztę ziół i przypraw razem z kurkumą. Dodajemy […] Artykuł Tuńczykowo-marchewkowy pasztet z soczewicy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogczekała piękna, brązowa podkładka, która okazała się...grubym blatem czekoladowym (o wadze 2 kg), na którym miał stanąć bohater wieczoru: domek z czekolady. Naprawdę w pierwszej (drugiej i trzeciej chyba też) chwili byłam przekonana, że to najzwyklejsza podkładka do pracy ;) W misach robotów kuchennych rozgrzewała się czekolada. Obok nas piętrzyły się stosy najróżniejszych czekolad, pralinek, trufli(...)lodówkach przyszła pora na chatkę. Na początku dość niezgrabnie mi szło, bo najpierw ściany nie chciały stać prosto, a potem dach się obsuwał ;) ale jakoś dałam radę i dom stanął. Przyszedł czas na dekorowanie i tu niestety objawiał się mój antytalent artystyczny ;) Jakoś jednak powstała ta moja słodka rezydencja. Tak czy inaczej, byłam
Codzienna kuchnia niecodziennadojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki. Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli - polecam przepis na KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ dań mięsnych polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM i na powidła. POWIDŁA ŚLIWKOWE W 100 g jest zaledwie 45 kcal. Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon(...)masłem i posypałam tartą bułką. Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta. Ułożyłam na nim śliwki. Zmieliłam migdały. Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki. I jeszcze odrobina cynamonu. Drugą połowę ciasta starłam na tarce. Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem. Wyszło pyszne! Kruche
potrawyregionalnepietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować. Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz(...)już paruje, to wkładamy do niej rybę pamiętając by położyć nasze filety skórą do dołu. Rybka nie potrzebuje zbyt dużo czasu. Starczą jej 2-3 minutki i przewrócenie na drugi boczek. W tak zwanym między czasie do wszystkiego należy ugotować makaron wg przepisu i po odcedzeniu dodać go do warzyw na patelni. Wymieszać i utrzymywać ciepło. Mimo obszernego opisu, obiad
Karczma Honoriettybulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa. W powstały otwór(...)oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i imbir, a po chwili całość posypać łyżeczką curry, wymieszać i podlać bulionem z drobiu. Zredukować, dodać mleko kokosowe, wymieszać i włożyć da sosu plastry schabu. Schab dusić do zredukowania sosu około 15 minut. Podać z ryżem. Bardzo dobrze smakuje ryż długo ziarnisty wymieszany z dzikim
Kulinarny karnet ChristopheraŚwietne połączenie delikatnego mięsa, egzotycznego ananasa i słodkiej żurawiny daje nam niezwykłe danie będące idealną propozycją na niedzielny obiad. Składniki - 2 filety z kurczaka - 4 plastry ananasa z puszki - 4 plastry sera żółtego - słoiczek żurawiny - sól, pieprz - jajko - bułka tarta - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)małą dziurkę lub użyć gatunku z dziurami Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuCo tydzień zaskakuje mnie ten sam problem, czyli co zjeść na śniadanie? Albo szukam czegoś na szybko w Internecie i daje sobie spokój po 10 minutach
Czynniki pierwsze