drugie danie - 14640 przepisów (strona:630/976)

kotlety ze schabu z kurkami 150

wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę  razem z wieprzowym schabem, gdyż jest to jedno z moich  ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki,  soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną.   Składniki dla  czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety(...)kilkanaście sekund. Następnie na patelnię dodajemy grzyby doprawiamy je pieprzem i smażymy przez kilkanaście minut na dość dużym ogniu. Teraz na drugiej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i układamy zamarynowane kotlety ze schabu, rumieniąc je z każdej strony na złoty kolor. Przesmażone kotlety dodajemy do grzybów, całość podlewamy słodką śmietaną, solimy

Miód i pieprz
Galette z cukinią i ricottą 191

wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się(...)kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym. Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wałkujemy

Wędrówki po kuchni
Karkówka z szynkowaru 134

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po

Proste-przepisy.pl
Fit and healthy czyli kilka słów wstępu 135

jednak przejdę do właściwych postów, kilka słów wstępu. Moja przygoda ze zdrowym odżywianiem rozpoczęła się kilka lat temu, kiedy po pierwsze dolegliwości zdrowotne zaczęły mi mocno przeszkadzać, a po drugie waga wskazywała zbyt wiele. Ze względu na to, iż był to okres wielkiego boom na tzw. fit lifestyle czyli zdrowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną, materiałów do zgłębiania(...)jestem dietetykiem i cały czas zgłębiam wiedzę z dziedziny odżywiania we własnym zakresie. Fit kuchnia czyli co nowego znajdziecie na blogu? niewątpliwie masę sprawdzonych przepisów zdrowych dań, które nie dość, że są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych, to świetnie sprawdzają się w opcjach codziennego jadłospisu oraz tych dla osób walczących o fit sylwetkę. pojawią

Tetiisheri
Puszyste naleśniki 154

Puszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Przepis na thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą

Kuchnia Pokoleń
Omlet z bekonem i cebulką 142

Dzisiaj omlet w wersji wytrawnej. takie śniadanie doda nam energii na długi czas. Przygotowanie nadzienia – łyżkę masła roztopić, wrzucić cebulkę pokrojoną we wiórki i smażyć

Kuchnia Pokoleń
Domowa granola 163

Domowa granola Kiedy nie masz pomysłu/czasu na przygotowywanie śniadania, domowa granola jest świetnym rozwiązaniem! Przygotowanie granoli zajmuje nie więcej jak kilkadziesiąt minut, potem wystarczy cieszyć

Moje Qulinaria
Pieczony pasztet z łopatki 215

pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat , takie życie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pieczony pasztecik , plus ogóreczek(...)tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie się rozdzielać , dokładamy wątróbkę , dusimy jeszcze około 3 minut , wyłączamy gaz i zostawiamy na noc do ostygnięcia . Wątróbka ma pozostać niedogotowana . Na drugi dzień przepuszczamy przez maszynkę o jak najdrobniejszym sitku , razem z warzywami , galaretka i tłuszczykiem , jednym słowem całą zawartość garnka , bez garnka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz

Ogrodnik w podróży
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 134

masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki kleiku ryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym razem zrobię bez kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone(...)się przyrumieniły, po wyjęciu z piekarnika odczeka c aż przestygną i masa jeszcze bardziej się zwiąże. Ja najbardziej lubię quiche na zimno, a już w ogóle genialny jest na drugi dzień po pogrzaniu. te zdjęcia robiłam w kuchni, stąd inny kolor Smacznego

greenscarf
Letni obiad wegetariański III, Detektyw 168

Pyyszne! Na zdjęciu: bób, mizeria, nuggetsy jaglane (pomysł od smakoszki jaroszki ), cukinia z curry, ziemniaki po węgiersku  (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy? Składniki: 1 filiżanka

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka 163

proste, a efekt zachwycający! Całe danie skomponowane przez szefa Tomka Nowaka to prawdziwa petarda! Każdy element dania zaskakuje smakiem, różne tekstury połączone w całość robią niepowtarzalne wrażenia smakowe. Zachęcam Was gorąco do przygotowania tego dania w domu i oczywiście do skorzystania z oferty szkoleń w Centrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler(...)będzie miękka odlewamy mleko i blendujemy ją na puree. Dodajemy do smaku curry, sól, musztardę i chili. Mieszamy. Jabłka kroimy w cienkie plastry, obsypujemy cukrem pudrem, układamy jeden obok drugiego na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 80 stopni C przez 1 godzinę. Gotowe dodatki układamy na talerzu wg uznania. Bezglutenowe pierogi z selera przygotowałam w duecie

Smakowity Blog Kulinarny
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 152

Witajcie :) Nasze dzisiejsze danie to wyśmienita propozycja na obiad, ale również jako przekąska na party :) Uwielbiamy róże wersje nadziewanego ciasta francuskiego i dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście.  Nasza wersja to dwa rodzaje farszu : - z pieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji(...)papryką, pieprzem i ziołami. Mieszamy i drugi farsz gotowy :) Teraz czas na ciasto. Ciasto francuskie musi być schłodzone, więc trzymajcie je zawsze w lodówce. Rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty, wielkość jest dowolna. My tniemy je na kwadraty o boku ok. 6 cm. Jedno ciasto faszerujemy pieczarkami, a drugie farszem szpinakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

vegetanie
Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru 178

Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim

Parowar Faceta
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 138

polskiej kuchni regionalnej stało się tematem przewodnim wielu zacnych akcji kulinarnych.  Uwielbiam te chwile, kiedy mogę łączyć ulubione smaki.  Chwile, kiedy nie muszę wybierać między jednym a drugim, i zamiast tego po prostu użyć obu, a nawet trzech - Trzech znaków smaku (klik). Wybrałam więc dwójniak, jabłka łąckie i miód kurpiowski - cudowne trio, z którego powstał niebywale(...)Kotliny Łąckiej. Owoce te charakteryzują się dość wysoką kwasowością, tzw. „górską zieloną nutką”, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką jędrnością miąższu oraz rumieńcem większym i wyraźniejszym niż jabłka danego gatunku pochodzące z innych miejsc. W dodatku, jak mawiają sadownicy, „nie rdzewieją” – czyli obrane nie brązowieją. Swój wyjątkowo wyrazisty smak i zapach oraz piękne wybarwienie jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny

KUCHARNIA