To już kolejna propozycja na zagospodarowanie pysznej cukinii. Cukiniowy okres dopiero przed nami, ale w sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego
Smaki Ewystary żeby nie trzeba było dodawać drożdży, tak pewnie minimum z pół roku musi mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy(...)grzecznie aż ostygnie. A jeśli faktycznie ktoś ma młody zakwas i doda troszkę drożdży, to proces wyrastania będzie znacznie szybszy, myślę, że po 2 godziny na pierwsze i drugie rośnięcie trzeba by poświęcić. Jakoś tak bardzo niedługo, w najbliższym czasie, zrobię też chleb orkiszowy z automatu, z maszyny chlebowej. Bo doszły mnie słuchy, że moje czytelniczki się tego
Marder&Marder ManufactureNaleśniki to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Proste do przygotowania i niesamowicie smaczne. Jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką(...)kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Najpierw przesmażyć cebulę, a gdy ona się zeszkli dodać mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać
UgotowaćTakie inne danie, wątróbka z jabłkiem jest stosunkowo popularna, ale z rabarbarem, nigdy nie słyszałam i tak mi przyszło do głowy, rabarbar kwaskowy, jabłka najlepiej pasujące do wątróbki też są kwaskowe, dlaczego by nie zaryzykować i nie spróbować takiego połączenia! Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, czasem warto eksperymentować. Dzieci zajadały się z apetytem(...)zwiększyć ogień. Dodać wątróbkę z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć mieszając. W momencie, gdy mąka zacznie przypalać się do patelni dolać szklankę mleka. Dusić, aż wątróbka będzie miękka. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdobienia
dom-agi.ploleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną(...)Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarneoleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną(...)Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarneKOTLETY MIELONE to popularne i chętnie serwowane danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka(...)nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone
Kuchnia BeatyPrzepis na wegański dip czosnkowy - dla Andżeliki :)) Króla brokuła znają wszyscy. Piękny zielony, źródło wapnia i witaminy C; po trosze też innych witamin i minerałów. Najlepiej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g(...)pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło
mojewypiekiinietylkoszynki parmeńskiej6 listków laurowych4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowaniasól morska i świeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:sznurek (najlepiej wędliniarski) 6 kawałków po około 30 cm każdyWyjątkowe danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, ale wcale takim nie jest. Dodatkowo jest niezwykle reprezentacyjne i może stanowić doskonałą potrawę na ciepło, z okazji(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka
Świat Domowej KuchniDzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami
Oryginalny smakKopytka : 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke(...)Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia Kopytka z sosem: Kopytka wykladamy na talerz Polac sosem kopytka I danie gotowe Smacznego
Klaudynkowa kuchniaCzarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z
Apetyczna babeczkaW okresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest kapusta kiszona. Minęły już czasy
Smaczne ZdroweFrancji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam, ze na podane mi Coquille Saint Jacques patrzylam dosc nieufnie. Zaraz potem okazalo sie, ze jest to jedno z moich ulubionych dan. Jak juz wspomnialam okres Swiat i Nowego Roku to czas wszelkich morskich stworzen, w sklepach az roi sie od roznych promocji. Wlasnie dzieki takim promocjom moglam nabyc za nieduze(...)Przegrzebki posypujemy curry, sola i pieprzem. Oliwe z oliwek rozgrzewamy na teflonowej patelni. Ukladamy przegrzebki zgodnie ze wskazowkami zegara. Smazymy je 2 minuty z kazdej strony. Przewracamy je na druga strone w takiej samej kolejnosci jak ukladalismy na patelni. Przegrzebki powinny byc sprezyste. 1 lyzke octu winnego mieszamy z 2 lyzkami oliwy z oliwek az do uzyskania jednolitego plynu
Przysmaki Karolki