szynki parmeńskiej6 listków laurowych4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowaniasól morska i świeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:sznurek (najlepiej wędliniarski) 6 kawałków po około 30 cm każdyWyjątkowe danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, ale wcale takim nie jest. Dodatkowo jest niezwykle reprezentacyjne i może stanowić doskonałą potrawę na ciepło, z okazji(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka
Świat Domowej KuchniDzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami
Oryginalny smakKopytka : 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke(...)Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia Kopytka z sosem: Kopytka wykladamy na talerz Polac sosem kopytka I danie gotowe Smacznego
Klaudynkowa kuchniaCzarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z
Apetyczna babeczkaW okresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest kapusta kiszona. Minęły już czasy
Smaczne ZdroweFrancji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam, ze na podane mi Coquille Saint Jacques patrzylam dosc nieufnie. Zaraz potem okazalo sie, ze jest to jedno z moich ulubionych dan. Jak juz wspomnialam okres Swiat i Nowego Roku to czas wszelkich morskich stworzen, w sklepach az roi sie od roznych promocji. Wlasnie dzieki takim promocjom moglam nabyc za nieduze(...)Przegrzebki posypujemy curry, sola i pieprzem. Oliwe z oliwek rozgrzewamy na teflonowej patelni. Ukladamy przegrzebki zgodnie ze wskazowkami zegara. Smazymy je 2 minuty z kazdej strony. Przewracamy je na druga strone w takiej samej kolejnosci jak ukladalismy na patelni. Przegrzebki powinny byc sprezyste. 1 lyzke octu winnego mieszamy z 2 lyzkami oliwy z oliwek az do uzyskania jednolitego plynu
Przysmaki KarolkiWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski. Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez butelki z uprzednio zamarzniętą wodą do mrożonej żywności, oraz worki z zamrażalnikiem do tego, co wychodzi z lodówki. Cała zawartość lodówki jest przenoszona do zamrażarki, najlepiej poza upałem. Drugi krok, zabezpieczyć podłogę ręcznikami lub mopami. Im więcej jest mrozu, tym więcej wody będzie: jeśli zamrażarka jest pełna mrozu, ręczniki umieszczone wewnątrz, a nawet pojemniki nie będą zbyt duże(...)przedmiotu!), zamiast ryzykować zalanie kuchni. Rozmrozić lodówkę za pomocą pary wodnej: napełnić pojemnik wystarczająco duży, aby zmieścił się w komorze do rozmrażania za pomocą wrzącej wody. Umieścić go w danej komorze, zamknąć drzwi i pozostawić na 10 minut przed sprawdzeniem: gorąca para wodna topi mróz. Jeśli woda stanie się zimna, opróżnij pojemnik i zacznij od nowa. Na bardzo mroźną lodówkę
ProstePesto.plrodzaju porady, pozwalające przyspieszyć gotowanie. Niestety, nie zawsze da się pójść drogą na skróty. Jeszcze do nie dawna byłam przekonana, że jedną z nielicznych kuchennych dziedzin, w której nie da się oszukać czasu jest produkcja domowych alkoholi i nalewek. Zwykle muszą one odstać kilkanaście dni, a czasem jest to nawet kwestia wielu miesięcy. Ale ostatnio udało mi się znaleźć mały(...)rozwój bakterii. Zachowując przy tym ich wszystkie właściwości odżywcze. Przekonałam się o tym wykonując prosty eksperyment przy pomocy pomidora przekrojonego na pół. Jedną część włożyłam do pojemnika SuperVAC, a drugą położyłam tak jak zwykle. Poniżej widzicie co się z nimi stało po tygodniu w lodówce. Efekty mówią same za siebie. Cały sekret tkwi w szczelności, gdyż w przeciwieństwie
okolicepalnika.plPrzepyszne chrupiące kotlety ziemniaczane. Danie bardzo proste, efektowne i smaczne. Składa się z zaledwie kilku składników, a efekt jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! Najlepiej zrobić od razu z podwójnej porcji. :) Potrzebujemy: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz(...)ziemniaków. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, posiekany koperek, a także pieprz i sól. Wyrabiamy przez chwilę, aby składniki się ze sobą połączyły. W talerzyku rozkłócamy jajko, w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej nabieramy sporą łyżkę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Przez środek nakładamy pasek korbacza i zawijamy boki, aby ukryć w środku serową nitkę. Takiego krokieta
MamaOskarkaLubię kolorowo! Sos orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z mięsem powędrowały do wspólnego garnka. To danie widziałam kiedyś gotowe w słoiku, nawet jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Postanowiłam odtworzyć ten smak i myślę, że mi się to udało. Mam nadzieję, że Przypadnie(...)talerz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Batata obierz i pokrój w dużą kostkę. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki. Roztop drugą łyżkę masła i wrzuć cebulę, chili, pokrojone suszone pomidory i bataty na patelnię. Smaż aż cebula się zeszkli. Wlej wywar z kurczaka, dodaj orzechowe masło i czosnek. Zagotuj
codojedzenianapełnić takim farszem naleśniki, a następnie zapiec je w piekarniku, jeszcze kiedy indziej, do takiej patelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Jeśli mamy ugotowane w mundurkach ziemniaki i już zmielone mięso, robi się(...)chwilę, po czym dokładamy mielone mięso. Kiedy mięso straci różowy kolor, dodajemy pomidory wraz z zalewą (ja jeszcze nalewam do puszki po pomidorach niewielką ilość wody, mieszam, przelewam do drugiej puszki, zbieram wszystko to, co zostało na jej ściankach i wlewam na patelnię) . Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż sos pomidorowy wyraźnie się zredukuje
Smaki Na Talerzutortellini Bardzo smaczna sałatka z serowym makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym czosnkowym sosem. Rewelacyjna opcja na imprezy ale nie tylko. Sałatka ta może stanowić pożywną kolacje lub ciekawe drugie śniadanie w pracy. Polecam! 250g tortellini z serem 20 dkg szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony(...)sałatki. Dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę jeszcze doprawiamy solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji – KLIKNIJ TUTAJ Imprezowe hity! Przepisy na przekąski, dania i przystawki – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tortellini pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprzedstawić caprese w dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie? Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie się sprawdzi zarówno jako starter, jak i jako lekka kolacja. Polecam je szczególnie diabetykom, którzy zwracają uwagę na ilość węglowodanów w posiłkach. Dziś(...)listkami bazylii. 1 porcja to ok. 360kcal , węglowodany: 9g. białko: 20g, tłuszcz: 27g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9WW i 3,2WBT A teraz wersja druga, moja własna wariacja na temat caprese. Pewnie się zdziwicie, że na ciepło i że zapiekana w ogórkach. Uwielbiam takie eksperymenty, tym bardziej jeśli są udane i później mogę się
Dietolog