drugie danie - 14640 przepisów (strona:601/976)

Torcik migdałowo pistacjowy 335

ciasto będzie szersze). Układamy wzdłuż 6 namoczonych herbatników, na które wykładamy część masy i równo ją rozsmarowujemy. Aby struktura ciasta była stabilna kolejną warstwę rozpoczynamy od połówki herbatnika (kończymy druga połówką). Ponownie kładziemy masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników i masy z tym, że ostatnią warstwę będą stanowić herbatniki (wyjdzie 7 warstw(...)masła. Dalej postępujemy, jak w przepisie. Torcik migdałowo pistacjowy z powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu

mojewypiekiinietylko
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 211

czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel,wie doskonale,że to najsmaczniejszy y kremów.Na pewno nie skończycie na jednym kawałku.Kupna beza nie jest tak mieciutka jak upieczona w domu(...)końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna jeden spód bezowy wyłożyć połowę masy,przykryć drugim spodem i wyłożyć następną porcję masy.Przykryć ostatnim spodem i przyozdobic według uznaniazostawiłam kilka lyżek kremu i wysmarowałam również bok dookoła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 341

łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej i połowę zielonej papryczki(...)łyżki oliwy, do której dodałem 30 gram masła. Po rozpuszczeniu masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząc przyprawioną stroną do dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni. Na ten sam tłuszcz dodałem cebulę i czosnek, które smażyłem około pół minuty

Wyprawy kulinarne
Bavette z grilla 101

Bavette  - część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu. Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i

królestwo garów
Pieczona łopatka marynowana w musztardzie 94

Myślałam o jakimś wyrazistym smaku i do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki ( oczywiście wiadomo - gorczyca ). Wyszło

Smaki Ewy
Pełnoziarniste pancakes na dzień dobry 252

Co powiecie na śniadanie w amerykańskim stylu? Pyszne, puszyste naleśniki w towarzystwie apetycznych dodatków to zdecydowanie najlepsza recepta na udany poranek. Więc jeśli tylko macie chwilę

peanutbuttermonster
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem 230

  Dzisiaj bardzo prosty i naprawdę szybki sposób na kurczaka nieco inaczej niż tradycyjnie. Nasza propozycja to szaszłyczki z kurczaka i ananasa najpierw delikatnie podsmażane, a

Kolizje Smaków
Papryka faszerowana orzechami 62

tutaj sól nie była potrzebna. Bez wątpienia ten tydzień był pyszny i kolorowy mimo tego, że dania robiłem bez soli, mam nadzieję, że dla Elżbiety i jej projektu będzie to przydatne. Papryka faszerowana orzechami, to mój hit z tego tygodnia, szukając podobnych dań, nie natknąłem się na wersję na słodko, gdzie orzechy naprawdę grają główną rolę, zawsze(...)białą część.  Dobrze, to już mamy idźmy dalej. Po pierwsze i pół, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp kuskus, podpiecz go, aż poczujesz fantastyczny zapach w kuchni.   Po drugie wsyp kuskus do rondla, wlej wody 1 cm powyżej kuskusu i gotuj ok. 10 minut, czasami mieszając, następnie przelej go przez durszlak.  Po drugie

RafalCook
Torcik Walentynkowy z kremem chantilly (Torta di San Valentino con crema chantilly) 121

fino ad ottenere un composto denso e bianco. A questo punto aggiungete i tuorli, poi la farina setacciata con il cacao. Mescolate delicatamente il tutto. Fo derate con carta da forno una teglia rettangolare di 30x40 cm e versate l'impasto.  Infornate la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10 minuti.  Una volta cotta, lasciate(...)wykrawamy k ó ł ka o średnicy 8 cm.  **** Dall'impasto ricavate dei cerchi di 8 cm di diametro. Torciki przekładamy przygotowanym kremem. Układamy jeden na drugi, tworząc 3 warstwy. Wierzch torcików dekorujemy kremem chantilly, oprószamy gorzk ą  czekolad ą.  Przed podaniem torciki schładzamy w lod ó wce. **** Distribuite la crema chantilly su due dischi

La grande e la piccola cuoca
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 191

kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa(...)wystudzony miód – ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe zawijaki makowe 159

miska) miksujemy jajka z cukrem. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy(...)kroimy roladę na równe krążki (szerokość ok. 4 cm) i od razu układamy na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z drugi kawałkiem ciasta. Trak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 190°C - 200°C. Przed pieczeniem wierzch roladek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na 2 poziomie

Moniki Smakołyki
Zawijaski czosnkowe 166

swojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią z czosnkiem zrobiłam podwójną porcję ciasta i jedną zawinęłam z czosnkiem a drugą z cebulką smażoną i tymiankiem. Oryginalny przepis znajdziecie  tutaj  lub na  FB Ja przepis trochę wzbogaciłam o ziarna  i otręby nie licząc farszu. Zawijaski cebulowe(...)godzinę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli.  Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta i posmaruj masłem z czosnkiem. Złóż je w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna). Jeśli wolisz

Gotuj Sam!
Szynka w przyprawach i cebuli pieczona w rękawie. 191

Witajcie:) ostatnio Monika założyła grupę  Intergalaktyczne gotowanie . Jest to bardzo fajne bo w tym  samym czasie w naszych domach powstają pyszne te same dania, chociaż wszystkie mieszkamy daleko od siebie to jednak przez takie gotowanie coś nas łączy, jesteśmy tak jak by razem :) W ten weekend pieczemy mięsa dowolne ale z dodatkiem cynamonu i miodu(...)rękawa do pieczenia, cebulę obieramy i kroimy w ósemki.Przekładamy do mięsa razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, zawiązujemy dobrze końce worka i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso z rękawem przekładamy do blaszki lub brytfanki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin co najmniej. Po włożeniu widelca mięso musi być miękkie. Powiem Wam że moja

Sama słodycz i szczypta chili
Kenia – Hakuna Kurudi 115

których trudno dotrzeć przeciętnemu, zwykłemu człowiekowi. Coraz więcej ludzi może urzeczywistniać i urzeczywistnia marzenia o dalekich wyprawach, w egzotyczne zakątki globu. Obecność zaś przedstawicieli odmiennej kultury czy rasy w danym rejonie już zupełnie nie dziwi miejscowych. Niewiele jest bowiem miejsc, do których za pośrednictwem telewizji czy internetu nie dociera wiedza o pozostałych zakątkach ziemi. Czy sprawia to, że ludzie przestają(...)wahania kupiła bilet. I tak, pewnego dnia wylądowała w Kenii. Świat, który odkryła na miejscu z jednej strony stanowił ucieleśnienie jej wyobrażeń, tych pozytywnych przekonań o wymarzonym miejscu, z drugiej zaś stanowił całkowite zderzenie z jej delikatnością, brakiem życiowego doświadczenia i dość mocno wywierał negatywny wpływ na jej osobę. Kenia okazała się zarówno miejscem wspaniałym, pełnym ludzi przyjaznych, służących

Krzywa Prosta
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 249

smażonych na maśle borowików z orzechami laskowymi tworzy fantastyczną całość. Tworzy danie, któremu nikt się nie oprze i które każdy będzie zajadał ze smakiem! Danie smakuje obłędnie! Smaki fantastycznie się komponują, przegryzają i uzupełniają! Każdy kęs jest początkiem kolejnego! Taka tarta ptysiowa jest fantastycznym pomysłem na przyjęcie! Jest wygodna do podania, pyszna(...)wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy „gniazdka” na blachę wyłożoną papierem. Wyciskamy jedno gniazdo obok drugiego, tak by się łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru

Ostra na Słodko