obficie oliwą z oliwek, syropem klonowym, oprószamy cynamonem, solą i kolendrą. Na blaszkę dodajemy czosnek w łupinach aby również się upiekł Paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i również układamy na drugiej blaszce. Smarujemy olejem. Blaszki wstawiamy do piekarnika. Temp. 200 stopni C czas od 30 do 45 minut. Blaszkę z dynią wyciągamy po 30 minut, będzie już miękka i złota(...)ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu. Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę
SMYKWKUCHNIczarną od słońca aronie by przygotować ciasto lata. O tym, że owoce zawierają dużo cennych witamin i mają właściwości lecznicze to chyba każdy wie. Tego smaku owoców lata nie da się zapomnieć i powracamy do niego co rok. ~~SKŁADNIKI~~ biszkopty okrągłe 1 mała paczka śmietana kremówka 36 % 1 l. serek mascarpone 250 g. żelatyna 2 łyżki + woda do pokrycia(...)może dojść do wrzenia żelatyny - straci właściwości żelujące ). Dodajemy do śmietany i mieszamy energicznie szpatułką lub rózgą kuchenną. Masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy aronie, do drugiej mus malinowy, a do 3 brzoskwinie. Na biszkopty wykładamy najpierw masę z aronią. Następnie masę malinową i brzoskwiniową. Ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki na noc. #MyVictorinox
Kuchnia Paulettesczujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony tej pory roku czyli klimatyczne, jesienne żarełko :D Właśnie dlatego proponujemy Wam przepis na kasztanowe eklerki nadziane pastą z orzechów włoskich ( recenzja ) oraz waniliowym kremem jaglanym . Skusicie się na takie apetyczne cudeńka? :) Składniki: Kasztanowe eklerki(...)rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego. Ciasto należy przełożyć do foliowego sztywnego woreczka, odciąż jeden z rogów tworząc niedużą dziurę i wyciskać partiami na blachę, tworząc kształt eklerków. Piec
Candy Pandasporcji tzw. tradycyjnych dań, to będzie prawdziwe odświeżenie i orzeźwienie dla naszych kubków smakowych. A skoro mowa o orzeźwieniu, to cytryna pierwsza przychodzi mi na myśl. Jej zdecydowana i pewna siebie obecność w tym marokańskim daniu bardzo mi się podoba. Sprawia, że mięsne pulpeciki (przyznajmy - to brzmi swojsko) stają się czymś zupełnie innym - daniem egzotycznym. Spróbujcie(...)koniecznie! PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;) PPS Tak się złożyło w tym świątecznym czasie, że Marzeny i moje dania spotkały się na jednym stole. Pierwszoplanową rolę grały jednak potrawy naszej koleżanki, która jest równie utalentowana kulinarnie, co skromna w ocenie swoich dokonań. Niesłusznie! Dorotko - dziękujemy za super przyjęcie :) Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka
zadanie-gotowanietrudne decyzje i wymyślanie świątecznego menu, a więc przychodzę Wam z pomocą :) Od dziś (przez cały miesiąc) będziecie mogli znaleźć na blogu mnóstwo inspiracji na świąteczne, a następnie sylwestrowe dania. A więc zaczynamy! Na dobry początek prezentuję znakomite ciasto bez pieczenia, które nazwałam: pomarańczowy puch! Ma konsystencję delikatnej, rozpływającej się w ustach pianki (a’la ptasie mleczko), pięknie pachnącej(...)startej, gorzkiej czekolady Wykonanie: Formę o wymiarach ok. 26x26 cm (może też być troszkę mniejsza) wykładamy szczelnie folią aluminiową (spód i boki). Na dnie układamy herbatniki (jeden obok drugiego). Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimną, ale wciąż płynną galaretkę pomarańczową cały czas miksując masę na wolnych obrotach
MyCookBook.plkraju, czyli jaglaną i ryżową. Są dosyć neutralne w smaku (uwaga na jaglaną, ponieważ w zależności od producenta jedna będzie gorzkawa, a druga „delikatna”- to ta druga opcja jest pożądana), dzięki czemu smak banana i kokosa będzie dominował… w końcu chlebek bananowy musi troszeczkę „dawać” bananem Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa(...)łyżeczka sody 1 łyżka nasion chia + 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1 Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj
BlendmanDziś wpis o szefie kuchni, który jest moim autorytetem w kwestiach kulinarnych i o człowieku, którego temperament i ekspresja sprawia, że jedni go kochają, a drudzy nienawidzą - Gordon Ramsay. Gotowaniem interesowałam się od zawsze i możecie się śmiać lub nie, ale zaczęło się od... telezakupów! Wszystkie te magiczne urządzenia do krojenia, siekania, pieczenia etc. Oglądałam każdy program z zapartym tchem(...)myśli. ;) Gordon mnie fascynuje, może dlatego, że tak jak ja jest niespełnionym sportowcem (grał zawodowo w piłkę nożną), a może dlatego, że mimo, że jest ostry jak brzytwa, to da się lubić. Lubię jego styl gotowania, mam dużo jego książek i choć przyznam, że nie są one idealne na polskie realia, to korzystam z wielu podstawowych przepisów
Cooking Monstergotuj do miękkości wszystkich mięs i warzyw - ok 1,5 godziny (cielęcina powinna łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie usuń nadmiar szumowiny, np. łyżką cedzakową lub zwykłą. Drugą połówkę cebuli pokrój drobno. Wątróbkę oczyść i umyj. Osusz ją lekko ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Olej i masło rozgrzej na dużej patelni i wrzuć cebulkę. Zeszklij(...)dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka
Anioszek w kuchnimnie, na blogu znajduje się już kilka jego wersji. Ciasto, które chcę dziś pokazać wygląda jak popularna "chatka", smakuje jak maxi king! A jak smakuje? Tego się nie da opisać, to trzeba spróbować! Ciasto wygląda niezwykle apetycznie: trójkątne kawałki z karmelowym sercem, otulone mlecznym kremem, polewa z gorzkiej czekolady i grubo-siekane orzechy na wierzchu-mmmm! Aby ciasto nie było(...)utrzeć na puch, stopniowo dodając naprzemiennie serek i mleko. 18 krakersów ułożyć na folii aluminiowej, blisko siebie, w 3 rzędach, po 6 sztuk. Wyłożyć połowę kremu, delikatnie rozsmarować. Przykryć drugą warstwą krakersów, rozłożyć resztę kremu. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego, na środku wycisnąć dekoracyjny "wałeczek". Pomagając sobie folią zewnętrzne warstwy krakersów unieść do góry i złożyć w chatkę. Ciasto
6nieboopiniom internautów - kredka do brwi Brow Satin w kolorze Medium Brown. Kredka jest dwustronna - z jednej strony mamy cienką, wykręcaną kredeczkę, która pomaga precyzyjnie wyznaczyć linię brwi, a z drugiej strony - puder w gąbeczce, który idealnie wypełnia brew. Jestem ciekawa jak będzie wyglądała nasza współpraca, póki co zapowiada się dobrze. Kredka jest trwała, nie rozmazuje się. Podkreśla brwi delikatnie(...)Cena standardowa: 9,49 zł Cena w promocji -49% : 4,80zł Na tym etapie to wszystkie nasze zakupy, teraz czekamy na pudry i podkłady. Życzymy Wam udanych zakupów! Dajcie znać, co kupujecie i polecacie
two broke sisterskażdej z nich przewidzian o jedną nagrod ę Garnek granitowy Ballarini LUCCA z 2 uchwytami Kategoria pierwsza - podaj przepis na swoją ulubioną włoską zupę i prześlij jej zdjęcie Kategoria druga - opisz swoją największą kulinarną porażkę Dodatkowym atutem będzie polubienie funpage’a firmy Ballarini oraz bloga Kulinaria potrawy z różnych stron świata na Facebooku. Rozwiązanie konkursu prosimy przesłać na adres(...)Ballarini. 7. Nagroda zostanie wysłana przez firmę Ballarini tylko na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, na adres podany przez Zwycięzcę konkursu. 8. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzcę konkursu danych niezbędnych do wysyłania nagrody (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników. 9.Jeśli zwycięzca nie prześle niezbędnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest danie, które przygotowuję zawsze, gdy jestem bardzo głodna, ale nie mam czasu bądź chęci na sterczenie w kuchni. Jest supertanie, ze składników, które niemalże zawsze są w domu. Idealnie komponuje się z ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM(...)według uznania. Trzeba smakować i wyczuć idealną dla siebie ilość). Gdy mięso lekko się zarumieni wlewamy na patelnię keczupową mieszankę. Pozwalamy mięsu gotować się w sosie na małym ogniu. Drugą cebulę kroimy w piórka i razem z pokrojonymi owocami oraz sokiem z puszki, wrzucamy na 2-3 minuty do reszty potrawy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupracy o tym zapomniałem i zgłodniałem. A że weekend był to mogliśmy nieco więcej fajnych rzeczy zrobić. Tak więc powstały właśnie te rolady z polędwiczki, do tego - jako kolejne danie - klops nadziewany w sosie grzybowym i ziemniaki boulangère. Prawdziwym hitem były właśnie te ziemniaki. Niby prosta rzecz: krojone w talarki i pieczone w bulionie(...)nacinamy polędwicę. Nie bardzo wiedziałem jak to opisać, więc pokazuję na zdjęciach. Chodzi o to, żeby z jednej strony naciąć polędwiczkę wzdłuż do połowy głębokości. Przekręcamy i nacinamy z drugiej strony, ale w innym miejscu. Również wzdłuż, ale tak przy krawędzi, jakieś 2 cm od każdego boku. Rozchylamy nacięte płaty mięsa. Robimy to po to, żeby polędwiczka zwiększyła swoją
Marder&Marder ManufactureFasolka po bretońsku to polskie danie, które zawiera fasolę , sos pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek. Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej(...)razie potrzeby doprawić. Na sam koniec dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i zioła prowansalskie (bądź majeranek). Gotować jeszcze kilka minut. 3. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje na drugi dzień (lekko zgęstnieje
Ugotowaćreakcjach biochemicznych Pełni funkcję ochronną dla mózgu, rdzenia kręgowego oraz gałki ocznej Skąd organizm czerpie wodę? Źródła są trzy. Oczywiście pierwsze co nam się nasuwa to płyny, które wypijamy. Drugie - woda zawarta w pokarmach. Przeciętny Polak w samym pożywieniu dostarcza 500 - 1000 ml wody dziennie. Dodatkowo około 200-300 ml powstaje w naszym ciele w wyniku spalania(...)Szacuje się, że łącznie z pożywieniem musimy dostarczać około 2 000 - 2 500 ml płynów dziennie. Jest to wartość uśredniona, dokładniejsze wyliczenia przedstawione są w tabeli poniżej. Są to dane pochodzące z Norm żywienia dla populacji polskiej z 2012, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Dotyczą osób o umiarkowanej aktywności fizycznej, przebywających w otoczeniu o umiarkowanej temperaturze. Z tabeli
Powiedz dietom nie