Długo się wzbraniałam przed zrobieniem leniwych. Zawsze wydawało mi się, że będzie to bardzo czasochłonne w przygotowaniu danie. W końcu złamałam się na kolejną już prośbę Królewicza. W dziwo nie zajęło mi to zbyt wiele czasu :) a leniwe wyszły znakomite. Palce lizać. Składniki na około 4 porcje: 160 g mąki ( szklanka i trochę(...)pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki. Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać delikatnie od spodu drewnianą łyżką. Kluski wypłyną jak będą gotowe. Ja drugą partię jeszcze podgotowałam ok pół minuty dłóżej i wyszły miększe "puchate ". Wyjąć łyżką cedzakową prosto na talerz. Nie hartować. Polać roztopionym masłem. Posypać brązowym cukrem i cynamonem
Jemy PijemyGalantyna z kurczaka To prawda że jest to danie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności. Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju(...)farsz a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo spiąć za pomocą wykałaczek) . Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzwiem czy w Bułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo(...)dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrąg o średnicy 30-35 cm i grubości około 1 cm. Pierwszy placek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem, znów smarujemy i tak cały czas, aż 4 płaty ciasta położymy. I oczywiście wierzch czwartego placka też smarujemy masłem. Teraz dzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków
Marder&Marder Manufacturenajlepsze. Ale zauważyliście być może, że czasami z tych samych ziemniaków mogą wyjść lepsze i gorsze frytki. Powiem wam zatem jak zrobić te lepsze. Sekrety są dwa, jeden mniejszy, drugi większy. Mniejszy to taki, że frytek musi być idealna ilość. A co to znaczy idealna? No taka właśnie właściwa :) Nie za dużo, żeby miały miejsce dla siebie w garnku, żeby(...)prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej daje frytkom fajny aromat. Olej podgrzewamy do temperatury 150 stopni i smażymy w nim frytki przez 7-8 minut. Przypominam: frytek
Marder&Marder ManufacturePotyczki Kulinarne Blogerów 2015 czas rozpocząć! O zasadach konkursu organizowanego przez sklep e-gustus.pl pisałam Wam w tym poście >klik< Teraz pora przedstawić swoje konkursowe danie. Większością głosów wygrała lista zakupów, gdzie głównym składnikiem była wołowina. Przyznam się, że długo myślałam co przygotować, żeby wykorzystać jak najwięcej(...)aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować
Codzienna kuchnia niecodziennatajemnicy, że łatwiej się go piecze w formie prostokątnej 20x30 cm, piecze się równomiernie. Piekłam też w tortownicy, jednak musiałam wtedy wydłużyć czas pieczenia i sprawdzać patyczkiem, czy już :) Da się dobrze upiec i w tortownicy, ale jeśli nie czujesz się pewnie w dziedzinie pieczenia, upiecz w formie prostokątnej, daję słowo, że bez problemu Ci wyjdzie. Każdy czerwony wyraz(...)wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki. Po chwili wymieszałam masło z rozpuszczoną czekoladą i odstawiłam do wystygnięcia. W jednej miseczce wymieszałam kakao, śmietanę, mleko i wystudzoną kawę. Odstawiłam. Do drugiej miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i sodę. No i teraz do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli i miksowałam do czasy aż jajka nabrały puszystości, następnie partiami wsypywałam
Blondynka Gotujeciasto będzie szersze). Układamy wzdłuż 6 namoczonych herbatników, na które wykładamy część masy i równo ją rozsmarowujemy. Aby struktura ciasta była stabilna kolejną warstwę rozpoczynamy od połówki herbatnika (kończymy druga połówką). Ponownie kładziemy masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników i masy z tym, że ostatnią warstwę będą stanowić herbatniki (wyjdzie 7 warstw(...)masła. Dalej postępujemy, jak w przepisie. Torcik migdałowo pistacjowy z powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu
mojewypiekiinietylkoczasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel,wie doskonale,że to najsmaczniejszy y kremów.Na pewno nie skończycie na jednym kawałku.Kupna beza nie jest tak mieciutka jak upieczona w domu(...)końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna jeden spód bezowy wyłożyć połowę masy,przykryć drugim spodem i wyłożyć następną porcję masy.Przykryć ostatnim spodem i przyozdobic według uznaniazostawiłam kilka lyżek kremu i wysmarowałam również bok dookoła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej i połowę zielonej papryczki(...)łyżki oliwy, do której dodałem 30 gram masła. Po rozpuszczeniu masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząc przyprawioną stroną do dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni. Na ten sam tłuszcz dodałem cebulę i czosnek, które smażyłem około pół minuty
Wyprawy kulinarneBavette - część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu. Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i
królestwo garówMyślałam o jakimś wyrazistym smaku i do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki ( oczywiście wiadomo - gorczyca ). Wyszło
Smaki EwyCo powiecie na śniadanie w amerykańskim stylu? Pyszne, puszyste naleśniki w towarzystwie apetycznych dodatków to zdecydowanie najlepsza recepta na udany poranek. Więc jeśli tylko macie chwilę
peanutbuttermonsterDzisiaj bardzo prosty i naprawdę szybki sposób na kurczaka nieco inaczej niż tradycyjnie. Nasza propozycja to szaszłyczki z kurczaka i ananasa najpierw delikatnie podsmażane, a
Kolizje Smakówtutaj sól nie była potrzebna. Bez wątpienia ten tydzień był pyszny i kolorowy mimo tego, że dania robiłem bez soli, mam nadzieję, że dla Elżbiety i jej projektu będzie to przydatne. Papryka faszerowana orzechami, to mój hit z tego tygodnia, szukając podobnych dań, nie natknąłem się na wersję na słodko, gdzie orzechy naprawdę grają główną rolę, zawsze(...)białą część. Dobrze, to już mamy idźmy dalej. Po pierwsze i pół, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp kuskus, podpiecz go, aż poczujesz fantastyczny zapach w kuchni. Po drugie wsyp kuskus do rondla, wlej wody 1 cm powyżej kuskusu i gotuj ok. 10 minut, czasami mieszając, następnie przelej go przez durszlak. Po drugie
RafalCookfino ad ottenere un composto denso e bianco. A questo punto aggiungete i tuorli, poi la farina setacciata con il cacao. Mescolate delicatamente il tutto. Fo derate con carta da forno una teglia rettangolare di 30x40 cm e versate l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10 minuti. Una volta cotta, lasciate(...)wykrawamy k ó ł ka o średnicy 8 cm. **** Dall'impasto ricavate dei cerchi di 8 cm di diametro. Torciki przekładamy przygotowanym kremem. Układamy jeden na drugi, tworząc 3 warstwy. Wierzch torcików dekorujemy kremem chantilly, oprószamy gorzk ą czekolad ą. Przed podaniem torciki schładzamy w lod ó wce. **** Distribuite la crema chantilly su due dischi
La grande e la piccola cuoca