Większości grill kojarzy się z kiełbaskami, karkówką, boczkiem i mnóstwem kalorii. Ale na grillu można przygotować również przepyszne lekkostrawne i zdrowe dania oraz dodatki do tłustych mięs. Tym razem banalnie prosty przepis na włączenie warzyw do grillowego menu. SKŁADNIKI: 1 duży batat (ok. 250 g) 10 małych ziemniaków 2 małe cukinie 1 papryka 2 małe cebule 2 łyżeczki ziół(...)kolejno na patyczki, a każdy z szaszłyków zawijamy w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Układamy na grillu lub w piekarniku na 10 minut. Po 5 minutach obracamy na drugą stronę. Po tym czasie ściągamy folię i grillujemy warzywa przez kilka minut z każdej strony, aby się przyrumieniły. Podajemy solo lub w towarzystwie ulubionego mięsa i sosu. Tutaj przepis
Kuchnia od dwojgaszybko, że nawet nie wiem kiedy. Dużo roboty w ogrodzie miałam. W pierwszym tygodniu chodziłam do kwiaciarni do pracy, fajnie było ale widocznie tak miało być. W drugi tydzień mieliśmy jechać w góry, ale niestety nie byliśmy w komplecie to pojechaliśmy na następny weekend. Ten wolny tydzień robiłam jak najwięcej w ogrodzie m. in. malowanie ogrodzenia, sadzenie kwiatów. Jak skończę(...)mogłam utrzymać, to odpuściłam sobie malowanie, szycie i inne. Te kilka dni to katorga była, nie dość, że ból to roboty tyle a tu robić nie mogę. Jakoś dałam radę ugotować obiad ( spaghetti jeną ręką da się zrobić ;) ) z nudów chodziłam ze dwa trzy razy dziennie na spacerki z moim psem do męża w pole, bo już żniwa się zaczęły
Misz-masz by DomiRok minął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225
Kucharzycapieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół. Delikatnie "zeskrobać" odrobinę ciasta ze środka do dekoracji boków. beza: Orzechy zmielić dość drobno. Białka ubić (dodałam(...)pół. poncz: Kawę osłodzić, dodać spirytus. składanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć blat orzechowo-bezowy, delikatnie rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie naponczować wierzch. Boki posmarować odłożonym kremem, obsypać okruszkami biszkoptu. Czekoladę na polewę roztopić z odrobiną mleka, wylać na wierzch ciasta. Masło zmiksować z nutellą na głaski krem
6niebo500 g mięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz
królestwo garówjest delikates! Gabi stwierdziła, że po raz pierwszy jadła aż tak dobre, a że ma 87 lat to chyba wie co mówi składniki na 6 porcji jako danie główne: 5 kostek naturalnego tofu po 180-200 g 100 ml mleka roślinnego 200 g mąki sok z połowy cytryny 2 średniej wielkości banany 50 g cukru (najlepiej(...)wrzucasz, czyli jeszcze raz powtarzam- delikatnie, bo naprawdę warto. Gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Można jeść od razu lub je lekko podsmażyć, ja lubie w tej drugie wersji. Podawaj z bułką tartą i cukrem, dodatkowo możesz tez posypać siekanymi orzechami, ja strarłam na tarce kilka orzechów brazylijskich. Smacznego! Artykuł Wegańskie leniwe pierogi pochodzi z serwisu
greenscarfJemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości(...)przy użyciu szczeciniastego pędzla pokrojoną kapustę, rozłożoną w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C, kapustę solimy i pieprzymy, a następnie wstawiamy blachę na drugą od góry półkę piekarnika. Pieczemy kapustę 35-40 minut – powinna się widocznie lekko zezłocić na krawędziach i być miękka na wbitym widelcu. Tak naszykowaną kapustę można zjeść nawet samą
Karo in the KitchenŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło
Kuchnia z widokiem na ogródmigdałowym (tak wiem, nie jestem całkiem normalna ; ). Nie zawsze jednak było to możliwe – gdy odwiedzałam kawiarnię niedaleko domu to nie było to problemem, ale wożenie ze sobą mleka na drugi koniec miasta wydawało mi się (na szczęście) absurdalne. Zaczęłam więc szukać, namawiać i próbować. Z czasem nie tylko okrywałam coraz to nowsze kawiarnie, ale też mleko migdałowe zaczęło być dostępne(...)świeżo mielonej kawy. Do tej pory myślałam, że zapachy wyczuwalne z ulicy są tylko możliwe w przypadku kebaba i innych fast foodów, jak się jednak okazało – także dobrą kawę da się wyczuć. Cophi na Hożej, jak to określiła moja znajoma, podchodzi do kawy bardzo na serio. To super małe miejsce jest przy okazji super przytulne. Miejsca jest mało, bo zaledwie
Fill The BowlPotrzebne składniki: opakowanie makaronu rurki (ja użyłam kukurydzianego) 1,5 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 2 średnie cukinie 2 łyżki płatków drożdżowych
Łycha smakówBigos to danie, którego w naszych domach nie może zabraknąć. Nie robię go często, ale za to w dużych ilościach tak by można było zawekować kilka słoiczków "na później". Po kilku dniach u mnie zawsze następuje to "później" kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić na szybko obiadu. Składniki(...)Zalewam wrzątkiem i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. W międzyczasie siekam drobno białą kapustę i łącze ja z kiszoną. Gotuje razem do miękkości. W drugim garnku zalewam umytą łopatkę i ją gotuję. Kiedy mięso zmięknie, odcedzam i drobno kroję. Kiełbasę kroję w półplastry i podsmażam na patelni, dodaje posiekana drobno cebulkę. Łopatkę i kiełbasę
ChilliJemyWątróbka. Smutne wspomnienie czasów dzieciństwa. Ale pieczona wątróbka z jabłkiem to zupełnie inna historia. Składniki 500 g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki oliwy
My Chcemy Jeśćmleka. Składniki: - 2 litry maślanki - 1,5 litra mleka UHT 3,2% (słodkie) - 1,5 litra naturalnego jogurtu greckiego - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli (dałam himalajską) Wszystkie składniki wlewamy do dużego garnka (6 litrowy), dodajemy sól, sok z cytryny, mieszamy łącząc składniki. Odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Garnek(...)twarogu. Oczywiście serwatkę zachowujemy. Pozostałość po wybraniu masy twarogowej ponownie podgrzewamy w ten sam sposób, jak na wstępie i postępujemy jak z pierwszą porcją. Różnica będzie taka, że druga porcja będzie bardziej kremowa i delikatna, więc nie starajmy się odciskać twarogu przez gazę lub tetrę, niech serwatka sama ścieknie. Masa może wisieć „na kranie” nawet całą noc. Pierwsza porcja
mojewypiekiinietylkojeszcze mu nie robiłam. Zawsze siedzę i robię ta dania z kosmosu. A może by tak coś polskiego mu zaserwować. I sobie oczywiście rzecz jasna też. OBIAD NUMER 2? A MOŻE NAWET 3. Syn ma w przedszkolu co prawda 4 posiłki, ale co w domu mu nie dam obiadu? takiego domowego? przez mamusię zrobionego? Niech chłopak je, niech(...)dowolna zależy jak kto lubi. W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru i sezamu. Na patelni roztapiamy masło. Do drugiego talerzyka sypiemy mąkę. Plastry schabu maczamy w jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni z masłem. Schabowe podałam synkowi z ziemniaczkami ugniecionymi z jogurtem naturalnym typu greckiego. Dodatkowo
ClauditteMissCookingwięcej gęb do wykarmienia. Przepis na same naleśniki może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro z różnymi dodatkami. Polecamy! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERSI Z KURCZAKA (3 min): > myjemy je, oczyszczamy i kroimy w miarę równe paski lub kosteczkę, jak wolicie. Wrzucamy do miseczki(...)naleśników (bez tłuszczu, bo jest już w cieście) nalewamy chochelkę ciasta i smażymy po 1 min z każdej strony na dość mocnym ogniu. Naleśniki kładziemy jeden na drugim, aby nie wyschły. W czasie smażenia możemy już zabrać się za następny punkty. 4. CEBULA (4 min): kroimy ją w średnie kawałki i wrzucamy do rozgranego garnka z odrobiną oleju
Nerds Kitchen