Smaczliwka - nic innego, jak awokado:) To drugi przepis na moim blogu z udziałem tego owocu. Kiedyś pokazywałam jak zrobić pastę do kanapek (przepis od mojej mamy). Dzisiaj - smaczliwka z łososiem (przepis od mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo, awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości cukrów(...)obraniu nie czerniało? Nie wyrzucajmy pestki. Po rozdrobnieniu owocu widelcem, trzymamy ją w rozgniecionej paście do momentu podania na stół. Pestkę wyjmujemy z pasty tuż przed ostatecznym wykonaniem dania. Awokado rozdrabniamy widelcem - doprawiamy solą i mieszamy Łososia rozdrabniamy widelcem - również doprawiamy i mieszamy Najpierw układamy na talerzyku masę z awokado, a następnie, na nim, kładziemy rozdrobnionego łososia Jemy:) Można
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzy dzisiejszym daniu trudno mówić o przepisie. Jest to bardziej sposób podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo wielu lat. Kiedy znudzą Wam się kury (piersi drobiowe), może nadejdzie pora na zmianę sposobu podania. Tak bynajmniej było u mnie, więc zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację(...)faworki. Przełożyłam do pojemnika, dodałam wszystkie składniki marynaty – wymieszałam, aby mięso było dokładnie pokryte marynatą (dla aromatu dołożyłam skórkę z wyciśniętej cytryny). Pojemnik wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień, porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak). Ot i cała filozofia faworków drobiowych. Podałam
mojewypiekiinietylkoSycące danie w sam raz na codzienny obiad lub kolację, które swoją paletą barw zachęci do jedzenia nawet małego niejadka Składniki - 3 różnokolorowe papryki - trzy laski kiełbasy np. podwawelskiej - 5 dużych ogórków kiszonych - dwie cebule - duża cukinia - ćwierć szklanki oleju - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)koniec duszenia dodać koncentrat i wymieszać. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuPieczenia chleba zazdrościłam zawsze. Wydawało mi się, że to jest czynność, której nie da się opanować. Te wszystkie zakwasy, słoiki, pilnowanie godzin i tego, żeby hrabia w słoiku miał dobrze. Tragedia. Momentem przełomowym była wizyta Agaty z bloga www.agatagotuje.pl – przywiozła ona ze sobą chleb upieczony przez siebie. Zeżarliśmy go, to jest odpowiednie słowo, z taką ekstazą, jaka ogarnia nastolatki(...)konsystencji bardzo gęstej śmietany. Zamykam lekko pokrywkę, stawiam koło czajnika i gotuję wodę. Gnojek ma SPA, ciepło mu w zadek i rośnie. Nie ruszam go przez 24 h. Na drugi dzień, jak nadejdzie pora karmienia, daję mu 50 g mąki i 50 ml wody, mieszam i znowu gotuję wodę na SPA. Czynność powtarzam przez 5 dni, dodając
ladykitchenMuszę mieć w duszy jakiś germański pierwiastek – uwielbiam sałatki ziemniaczane! Szczególnie te zrobione właśnie na niemiecką modłę – z kwaśnymi i pikantnymi sosami. Młode ziemniaki to idealny
Karo in the KitchenFilet z kurczaka ma to do siebie, że sam w sobie ma neutralny smak i można z nim zrobić sporo różnych potraw. Dziś zapraszam Cię na
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZastanawiałam się od jakiego przepisu rozpocząć prowadzenie tego bloga i udało się wyselekcjonować deser, który unosi się ponad innymi łakociami. Ten mus zachwyca puszystością i doskonale
Emskie SmakiPolecam przepis na smaczną zapiekankę z makaronem, kurczakiem i papryką. Składniki: 250 g makaronu (wstążki,świderki czy rurki) pierś z kurczaka papryka czerwona 4 ogórki konserwowe
e-PrzepisyKulinarneJak przychodzi jesień to mam wtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest
Z Majeczką w kuchniDziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z paryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień. Frittata: szparagi, papryka Składniki: 6
Kulinarne przygody Gatityoraz 4 łyżki wody ( zwykłej kranówy ) . Całość wyrabiamy ręką na zwartą masę , która niestety zawsze lekko się lepi . Serki topione w plastrach , odwijamy z papierków i układamy jeden na drugim , następnie tniemy w szachownicę , na tyle kawałków ile będzie klopsików ( około 8-9 szt małych ) . Na talerz wysypujemy mąkę , teraz najwygodniej umieścić łyżkę mięsa na mące , podnieść ( mąka(...)zasadzie można podawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gdyby sos był zbyt rzadki , można go dogęścić dodając kolejne kawałki serka topionego . Pyszne danie , szczególnie z makaronem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! 400 × 267 Post Klopsiki z indyka , nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżykubku mieszamy zakwas z wodą i mąką , przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej (około 24°C). 2. AUTOLIZA – 9:30 – drugi dzień Wcześniej wyjmujemy masło i kroimy na cieknie płatki. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej aby płatki masła zmiękły. W misce miksera mieszamy, tylko do połączenia się składników mąkę , mleko(...)ciastem przykrywamy i odstawiamy na kuchennym blacie lub tam gdzie jest ciepło. Zauważ, że to ciasto może być trochę powolne i potrzebuje wystarczającej ilości czasu, aby się podnieść. Daj ciastu czas potrzebny do wystarczającego wyrośnięcia. Jeśli Twoja kuchnia jest chłodna, spróbuj utrzymać ciasto w ciepłym miejscu (Wielu piekarzy zgłasza potrzebę dodatkowej 1-3 godzinnej fermentacji masowej, aby ich ciasto wzrosło
Tajemnice Smakuboku miskę z zimną wodą, w której od czasu do czasu należy przepłukać palce. Następnie pośrodku płata nori, wzdłuż dłuższej strony rozsmarować serek kremowy, na którym ułożyć jeden obok drugiego kawałki ogórka, awokado oraz paluszki krabowe. Łapiąc za koniec matki przy dłuższym boku całkowicie pokrytym ryżem, delikatnie zacząć zwijać całość w rulon, ostrożnie i lekko przy tym dociskając. Następnie ostrym(...)Generalnie, gotującego się ryżu do sushi nie powinno się mieszać. Ja nieco obawiałam się, aby mi się nie przypalił. Jeśli możecie użyjcie garnka z powłoką nieprzywierającą. Szukasz przepisów na dania z ryżem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami. The post Domowe sushi appeared first on MeCooks Blog
MeCooksWalentynki to doskonała okazja, aby podkreślić i wyrazić swoją miłość do drugiej połówki. Oczywiście miłość powinno się okazywać przez całe życie. Ale… dlaczego by nie uczcić jej w ten dzień? Może wyjątkowa kolacja we dwoje, może jakieś wspólne wyjście tylko TY i ON. Do tego odrobina cukierkowej oprawy, wyjątkowa sukienka i biżuteria. Tego dnia można błyszczeć i odejść(...)zaskoczyć ukochanego i przygotować coś własnoręcznie? To naprawdę nie musi być trudne. Ba to nawet nie musi być kolacja. Przecież możecie po prostu zjeść ulubiony deser lub inne danie i przy tym spędzić świetnie czas. Mój mąż np. uwielbia pizze I choć nie wpisuje się ona w kanony romantyzmu, to jednak
Słodkie okruszkitortilli pszennej, które nie składałam na pół, a sklejałam dwa placki ze sobą za pomocą tartego sera mozzarella. Jest to pyszna przekąska, która u mnie świetnie sprawdza się jako danie kolacyjne 😊 Składniki: (na 6 szt.) 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki(...)kukurydzę. Mieszamy. Na suchej i rozgrzanej patelni grillowej układamy jeden placek tortilli. Na środku placka wykładamy gotowy farsz, a na około, blisko brzegu - starty ser mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około
Kuchnia MagdaLeny