drugie danie - 14640 przepisów (strona:585/976)

Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika 248

Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa – część można zjeść jako danie obiadowe, reszta może być przepysznym, aromatycznym mięsem na kanapki.   Wykonanie Najpierw przygotuj marynatę do mięsa – jeśli masz taką możliwość to dzień lub kilka godzin przed(...)jednej pomarańczy. Ułóż mięso wraz z marynatą, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz ½ szklanki wody – lub jeśli lubisz odważne połączenia dodaj mleczko kokosowe. Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie możesz zmniejszyć temp

Eat me! Fit me!
Pączki po niemiecku- berlinki 124

niemiecku. 50 dag mąki szczypta soli 2 łyżki cukru  1/2 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej] 2 cukry wanilinowe 4 dag drożdży 10 dag masła 1 cytryna  [ nie dałam] 2 jajka 1 żółtko dowolne  nadzienie olej do smażenia Połowę mleka podgrzać, dodać cukry oraz pokruszone drożdże.Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.W środku zrobić dołek i wlać mleko(...)wodą, w pozostałych robić dołki, do których wkładać konfiturę. Przykryć kółkami posmarowanymi wodą, mocno skleić brzegi i formować pączki. [ ja na połowie krążków układam malutką łyżeczką nadzienie , przykrywam drugim krążkiem i zlepiam brzegi ,nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką]. Smażyć w gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.Polukrować lub posypać

Moje domowe kucharzenie
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 248

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.  Ciasto: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 50 g drożdży 4 jajka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 100 g margaryny Farsz: 1 kg pieczarek 500 g kiszonej kapusty 2 cebule Sól Pieprz(...)rozwałkowujemy na stolnicy na placek. Dzielimy na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz, zawijamy do środka. Kroimy na małe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy  cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem

VioletoweKucharzenie
Śniadaniowa Quesadilla z jajecznicą i boczkiem 199

Jajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety. Jednak pierwsze dwa dania są u mnie 4-5 razy w tygodniu..  Wstając dziś rano nie miałam ochoty ani na tosty, ani jajecznicę ani nic słodkiego, ale bez śniadania z domu się(...)smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią. Wbijamy dwa jajka i mieszamy przy pomocy łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy na grubych oczkach ser. Na drugiej suchej patelni układamy jedną tortillę i posypujemy połową startego sera. Nakładamy jajecznicę. Posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy ok. 2 min, zsuwamy quesadillę na talerz

Czarnawisienka
Chleb-Naan 87

ViolaPassion Chlebek Naan  Widziałam wiele receptur na dany chleb i nie wychodziło A znam świetnie ten smak, tylko nie szlo go otworzyć I przedstawiam wam sprawdzony sposób bez użycia specjalnych pieców czy kamieni pierwszym razem robiłam na zwykłej blaszce dziś już mam specjalną patelnię   Sposób: Na ta porcje : 1 szklanka mąki pszennej plus trochę do podsypywania(...)pozostawiamy nasze ciasto w misce na dwie trzy godziny przykrywając folia *nasze ciasto dzielimy na 4 porcje *rozgrzewamy specjalna patelnie do Naan Ja użyłam zwykła blachę. a za drugim razem specjalną płytką patelnię Nie.smarujemy.jej niczym Po prostu podgrzewamy na gazie Musi byc dobrze rozgrzana *formujemy 4 kulki robiąc ta.na blacie jedna ręka NIE FORMUJMY KULEK JAK NP. NASZE

Viola cooks with passion
Tarta z truskawkami 350

Składniki: ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   krem: 1/2 kg mascarpone 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 ml śmietanki 30%   truskawki (ok 500 g)   Wykonanie: Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię(...)ponownie do piekarnika na około 5 - 7 minut tak, aby ciasto się zezłociło.  Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.   Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier.  W drugiej misce ubić mascarpone z wanilią.  Przełożyć śmietaną do mascarpone i połączyć krem ubijając przez chwilę.  Krem przełożyć na ostudzony spód.  Na wierzchu położyć umyte, osuszone

Sto kolorów kuchni
Zielony mech 164

szklanki mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - esencja cytrynowa Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ(...)jest gotowe). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonego ciasta ścinamy przyrumieniony wierzch (nie będziemy go używać – można zjeść). Pozostałą część dzielimy na dwie połowy – jedna będzie spodem, druga (pokruszona – wierzchem). Spód ciasta smarujemy dżemem jagodowym. Drugą część kruszymy do miseczki. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz sok z ½ limonki – wyrabiamy robotem na najniższych obrotach

mojewypiekiinietylko
Tiramisu - dzień na włoska nutę 113

chwili obecnej, też się nie wybiorę, ale za to mogę się tam przenieść choć na moment smakowo. Włochy kulinarnie znane są nie tylko z  doskonałych makaronów czy innych dań wytrawnych, lecz też z pysznych deserów, a najlepszym i najbardziej znanym jest oczywiście tiramisu.  Ja wprost ubóstwiam smak biszkopcików nasączonych kawą i przełożonych aksamitnym kremem z mascarpone(...)się nie rozpadały. Nasączone biszkopty układamy na dnie foremki (mogą to być też pucharki), na biszkoptach układamy warstwę kremu, którą obficie posypujemy przez sitko kakao.  Następnie układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów,kolejną warstwę kremu i wierzch ponownie posypujemy kakao.  Deser najlepiej wstawić na całą noc do lodówki aby stężał. Voila! Nie dodaję do tiramisu śmietany, dzięki temu

Bon appetit mon amie
Sałatka z łososiem i granatem 177

przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej sceny kulinarnej. Jeżeli chcielibyście przeczytać coś więcej o tej książce, to koniecznie dajcie znać!  Nie byłabym jednak sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała tego przepisu;) W oryginale autorka poleca dodać awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających(...)Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć skórę. W międzyczasie na suchej patelni

Codzienne Gotowanie
Szarlotka tatrzańska 138

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy(...)piekarniku przez ok. 15 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (która wchłonie nadmiar soku z jabłek) i układamy plasterki jabłek. Starajmy się, aby ułożone były płasko, jedne na drugich, wówczas jabłka lepiej i ściślej ułożą się podczas pieczenia. Na jabłka ścieramy na tarce uprzednio włożone do zamrażarki ciasto. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę. Po całkowitym

MyCookBook.pl
zupa z flądry 166

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta,  pożywna zupa, warta jest szerszego uznania. Składniki  dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń(...)głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty kolor, pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując

Miód i pieprz
Marchewkowe ciasto z orzechami 136

lubi marchewkowych ciast? Kto nie lubi to polubi po tym cieście ;) mniam mniam! :) i nawet mój upośledzony leszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;) Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 131

kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę.   Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy Almette 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki suszonej(...)owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, w czasie smażenia należy je obrócić na drugą stronę. Kulki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również są bardzo dobre

Jadło i czytadło
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH 252

wystarczy prażyć ją ok.35 minut. Ja prażyłam 50 minut, bowiem moja Córcia uwielbia wszystko co chrupie i to nawet bardzo, a na jej wyraźną prośbę ostatnio często przygotowuję to danie. Ja przygotowuję od razu w dwóch wersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)Składniki:- ziarna suchej ciecierzycy(...)chili z młynka. Mieszam i wykładam na drugi papier na blaszce.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (termoobieg) i prażę ok.35-50 minut, w międzyczasie kilkakrotnie mieszam każdą wersję na blaszce, uważając by się nie zmieszały.Idealna przekąska na długie filmowe wieczory ale nie tylko, również jako zdrowe drugie śniadanie lub ot tak sobie, do pochrupania

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 291

lampkę szampana :)                            Na świątecznym stole tez będzie prezentował się wspaniale. Składniki : 14 dag cukru, ja dałam puder 10 dag mąki tortowej 5 jaj 3 dag kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać(...)masę Dodałam  krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie tortu : Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam  Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową,  na ozdabianie

Proste Potrawy