Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia
magiczna kuchnia Kasisól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie: Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy(...)miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem.Gdy mamy ugotowane mięso obieramy wszystko dokładnie z mięsa i skórek od kości.Połowę skórek kroje w paski a drugą miele sitko 2 lub 3.następnie łącze wszystkie mięso dodaje 100-150 mil wywaru,przyprawy i sól do smaku napełniamy osłonki lub żołądek i parzymy w wodzie 80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.sól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie: Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy(...)miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem.Gdy mamy ugotowane mięso obieramy wszystko dokładnie z mięsa i skórek od kości.Połowę skórek kroje w paski a drugą miele sitko 2 lub 3.następnie łącze wszystkie mięso dodaje 100-150 mil wywaru,przyprawy i sól do smaku napełniamy osłonki lub żołądek i parzymy w wodzie 80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Sesja połączona z remontem łazienki w domu; to nie sprzyja pisaniu bloga. Mogę to osobiście potwierdzić. Jednak udało mi się dzisiaj znaleźć chwilę na zrobienie czegoś
Kuba Gotujekolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki(...)czekać w lodówce 24 godziny zanim zajmiecie się jego obróbką. Podzielcie ciasto na 2-3 porcje i wywałkujcie bardzo cienko na podsypanym mąką blacie lub w maszynie do makaronu. Dajcie płatom podeschnąć. Moment, w którym makaron można zacząć kroić jest łatwy do wyczucia – ciasto zaczyna wtedy przypominać w dotyku skórę a po złożeniu płata na płat – nie klei się
Karo in the KitchenSKŁADNIKI 1 cebula 2 cukinie wielkości ogórka 6 jajek sól i pieprz 2 oliwy z oliwek do smażenia ( lub innego oleju ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z cukinii odciąć
zielonacukinkalata temu) nie miałam pojęcia ‚czym to się je’…dosłownie i w przenośni ; ). Mazurek, po prostu nie kojarzył mi się z niczym. Może właśnie dlatego, całkowicie dałam się ponieść fantazji i stworzyłam mazurek, który jest kompozycją prawie wszystkich moich ulubionych smaków. No, może brakuje jeszcze tylko tahini, ale na nią mam już inny, mazurkowy pomysł ; ). Składniki: Dół(...)180C. Myjemy pomarańczę i wyparzamy ją wrzątkiem. Obieramy skórkę z pomarańczy. Najlepiej w dwóch miskach, mieszamy ze sobą składniki na ‚dół’ mazurka – w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy obydwie miski i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała nieprzyjemną konsystencję – kleistą i trudną do opanowania ręcznie, dlatego najlepiej posługiwać się łyżką. Kwadratową formę do ciasta wykładamy papierem
Fill The Bowlzimno jako przystawka, np. z dodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej(...)stron mieszanką przypraw. Wkładamy do miski lub kamionkowego garnka, przykrywamy folią do żywności i umieszczamy w lodówce na 2-3 doby w lodówce. Co ok. 24 godziny odwracamy na drugą stronę. Mięso nacieramy równomiernie ze wszystkich stron 2 łyżkami oleju rzepakowego. Umieszczamy w brytfannie, do której wlewamy dodatkowo 3-4 łyżki wody. Naczynie albo zamykamy pokrywką, albo owijamy folią
Kulinarna Pokusasię otworzyły, pousuwałam bisiory. Ha! Tez kiedyś nie wiedziałam co to są bisiory :) Bisiory to te długie wąsy, którymi małże przyczepiają się do podłoża. Dobra, wracamy do gotowania. Na drugi palnik postawiłam garnek z osoloną wodą na makaron. W woku rozgrzałam oliwę z oliwek, zrumieniłam na niej posiekany czosnek i chili. Dodałam pomidory pokrojone w kostkę i dusiłam kilka minut(...)makaronu to 100 ml. Jedzenie to test na cierpliwość, bo z każdej skorupki trzeba sobie mięsko wydłubać :) Ja niebawem wrócę do nich i postaram się opracować lepsze danie, gdyż to była moja pierwsza próba, smak już znam i teraz wiem co i jak. To było pyszne, ale wiem, że stać mnie na więcej:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeKurczak to moje ulubione mięso, dlatego tak często gości w mojej kuchni. Dziś proponuję faszerowaną pierś z niebanalną sałatką ryżową. Połączenie trzech elementów składowych dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO
Mój Smak na ŻycieOstatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez
Ostra na Słodkourzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki(...)limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika
Kolizje Smakówjest coś cudowniejszego niż obiad, który robi się sam? Wystarczy wszystkie składniki odpowiednio doprawić, wrzucić do rękawa i włożyć do piekarnika. Z tym daniem poradzi sobie dosłownie każdy, gdyż nie trzeba tu wyższych umiejętności kulinarnych. Ponadto, nasze mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przede wszystkim mało kaloryczne. Zadowoli ono nie tylko osoby dbające o linię, ale także kuchennych leni(...)kilka godzin lub całą noc. Uciąć odpowiednią długość rękawa do pieczenia. Jeden koniec związać. Wsypać warzywa. Posolić i posypać tymiankiem. Wymieszać. Na to ułożyć kurczaka wraz z marynatą. Drugi koniec rękawa zamknąć. Piec w temperaturze 200 stopni około 60 minut 15 minut przed końcem rozciąć rękaw. Uważać na gorącą parę. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie chrupka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówktóre mają w sobie mięso, ryby bądź owoce morza. Zapiekanki warzywne są idealne jako danie główne, są również fantastycznym dodatkiem do innych dań. Zapiekanki z mięsem czy rybą najlepiej sprawdzają się jako główne danie obiadowe . Dzisiejsza zapiekanka, na którą przepisem chcę się z Wami podzielić, bazuje na ziemniakach, cebuli, pomidorze(...)garnka, zalać wodą i dodać łyżeczkę soli. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut . Z podgotowanych ziemniaków odlać wodę i ułożyć talarki ziemniaczane jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w małej wielkości kostkę lub paseczki. Natkę
MeCooksjest najbardziej pożądany sposób obróbki cieplnej jeśli chodzi o zdrową dietę. Ale dla tego dania naprawdę warto zrobić wyjątek! Zresztą, od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na smażoną rybkę i nic złego się nie stanie. Dorsz w płatkach migdałowych to danie warte grzechu, zdecydowanie! Nie oszukujmy się jednak – jest to wersja dość(...)mniejsze części. Rybę doprawiam pieprzem zwykłym, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. W miseczce mieszam ze sobą składniki na panierkę, czyli otręby owsiane, mąkę kukurydzianą i płatki migdałowe. W drugiej miseczce rozbełtuję jajko. Później panieruję kawałki dorsza, to znaczy najpierw zamaczam każdy z nich w jajku, a następnie w suchej panierce. Tak przygotowane kawałki ryby smażę na rozgrzanym oleju
Natka Pietruszki