ciasto ;) Bez pieczenia nawet :D Smakuje rewelacyjnie. Bardzo podobne do popularnego 3bita, jednak tutaj na wierzch ciasta wykładamy podprażony słonecznik. Smakuje wszystkim, bez wyjątku ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odłożyć. Prostokątną formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fix. Śmietanę wyłożyć na górę i uprażonym słonecznikiem. Ciasto schłodzić
Domowa cukiernia EwyDrugi tom „Rywalek”. Do pałacu przybyło trzydzieści pięć dziewcząt. Teraz zostało ich tylko sześć. Ami i książę Maxon stają się sobie coraz bliżsi, jednak dziewczyna wciąż pamięta o Aspenie, chłopaku, którego darzyła szczerą miłością jeszcze zanim trafiła do pałacu. Tytuł: Elita Tytuł oryginalny: The Elite Seria/cykl wydawniczy: Rywalki #2 Autor: Kiera Cass Wydawnictwo: Jaguar Liczba stron: 328 Data premiery(...)poślubienie księcia i tytuł księżniczki Ilei. „Rywalki” fantastycznie wprowadzają czytelnika w świat wyborów i reguł nim rządzących. Pierwsze decyzje zostały już podjęte. W „Elicie” została już jedynie szóstka młodych dam. Staną w obliczu niełatwych wyborów, trudnych zadań oraz śmiertelnych niebezpieczeństw. „Elitę” podobnie jak „Rywalki” pochłonęłam bardzo szybko. Niewątpliwie jest to zasługa niezwykle lekkiego stylu Kiery Cass. Autorka postawiła na nieskomplikowane
Tetiisherikości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki(...)kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak ayb nie uciekała para
Monia miesza i gotujedrugi i niestety w tym sezonie ostatni przepis na bób. Tak jak pisałam we wcześniejszym - za rok muszę się sprężyć i wykorzystać sezon jeszcze bardziej! Dzisiaj proponuję pastę kanapkową z bobu. Jest to coś a'la hummus - ponieważ dodałam do niej olej sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wyszło przepysznie! Pół pasty wyjadłam za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki(...)cytryny ~60ml przegotowanej wody ~sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz wody i przypraw miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy wodę, do otrzymania pożądanej konsystencji (można dać nawet więcej niż 60ml jeśli wolicie rzadszą pastę, ale wtedy smak będzie mniej intensywny) oraz doprawiamy do smaku. Pastę przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku/słoiczku maksymalnie tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję
chili & sugarabsolutnie to nie jest wpis sponsorowany- za mała jestem do cery mieszanej serię Bielendy skin clinic profesional/zieloną na olejek do demakijażu, serum i krem (z każdego to moje drugie opakowanie) a zamiast toniku używam wody różanej tez z Bielendy i robi cuda z twarzą. Serum i krem są świetne, jeżeli zdarzają się wam niespodzianki hormonalne na twarzy(...)ciało i podstawowe kryterium czyli wzrost bym miała, tak więc mam 174 cm!). Znalazłam też koreańskie kosmetyki, za 6,99 zł kupiłam 30 płatków kolagenowych pod oczy- przetestuję i dam znać czy warte wypróbowania
greenscarfintensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1(...)smażymy z obu stron, Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły, chyba, że jemy je od razu na bieżąco
Kulinarne przygody GatityProste, szybkie i zdrowe danie na wiosenny obiadek. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce. 400 g makaronu (ja użyłam kokardek) ser z pleśnią (np typu blue) opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka łyżeczka octu łyżka masła, sól, pieprz(...)solimy). Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie zamieszajmy ją łyżką w jedną stronę, jajko wbijamy do miseczki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2,5 minuty. Jajko ułożyć na makaronie z sosem... i można zacząć delektowanie się wypływającym żółtkiem :D Smacznego
MarciochaKucharzydogotowałam) -,- ale co tam :P Uwielbiam tą wersję serniczka, którego swoją drogą, dawno u mnie nie było :P Tym razem wyszedł trochę suchy, ale to pewnie dlatego, że nie dałam żółtka, mądra Natala zaczęła robić serniczek, otwiera lodówkę, a tu surprise nie ma jajek, dobrze, że były jeszcze białka po wczorajszym pieczeniu ciasta :P Zostawiam was z tym śniadaniem(...)będę już robić sobie sama jak chce. A aparat i tak biorę. Nie wiem tylko, czy opublikuje je od razu, czy też dopiero po powrocie. Stawiam na to drugie, ponieważ, raczej nie można zgrać zdjęć z aparatu na tableta(przynajmniej ja nic o tym nie wiem) a laptopa czy czegoś takiego nie mam. :P (ale komputer stacjonarny
More food, love and dreamslata temu moja koleżanka poprosiła mnie o taką właśnie szarlotkę. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, nie robiła jej też moja mama. Dlatego też koleżanka dała mi przepis. Minęły te 2 czy 3 lata, a szarlotka dalej nie była zrobiona. Jednak w ostatnią niedzielę nadrobiłam zaległości. Koleżanka nie jadła, bo nie było jej w pobliżu, ale rodzince szarlotka bardzo posmakowała(...)grubych oczkach. W misce mieszamy mąkę, kaszę, cukier i proszek. Jedną szklankę sypkiej mieszanki wysypujemy na dno tortownicy. Na to układamy połowę jabłek (z sokiem, który wyciekł). Posypujemy drugą szklanką sypkiej mieszanki. Kładziemy pozostałe jabłka i posypujemy ostatnią szklanką sypkiej mieszanki. Na wierzch ścieramy zmrożone masło. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę
Sto kolorów kuchninawet nie bardzo wiedzialam jak za taki sos sie zabrac. Stanelo wiec na tym, ze moze zrobie kurczaka z zupelnie amatorskim sosem z orzechow wloskich. O dziwo przyznam, ze danie mimo ze malo fotogieniczne smakowalo bardzo dobrze. Poczatkowwo nie zamierzalam publikowac tu tego przepisu, a juz tym bardziej gdy patrzylam na fotki, ale po namysle doszlam(...)rozgrzewamy oliwe i ukladamy na niej mieso skorka do dolu. Kurczaka nalezy przyrumienic, ale trzeba uwazac by sie nie spalil. Gdy juz skorka ladnie sie przypiecze odwracamy kurczaka na druga strone, dodajemy posiekana cebulke. Po chwili podlewamy mieso woda i dusimy do miekkosci, uzupelniajac w razie potrzeby plyn. Gotowego kurczaka wycigamy z patelni i odkladamy w cieple miejsce. Orzechy
Przysmaki Karolkicentrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić coś podobnego i utrzymać pion. Według przepisu Julii Child(...)tuszą. Kontynuować aż do piersi (ostrożnie u nasady piersi, w miejscu gdzie łączy się kość i skóra, tak aby nie przerwać skóry). Oddzielić tak samo mięso od kości po drugiej stronie kaczki. Unieść i delikatnie oderwać wewnętrzny korpus żeber, nie przerywając skóry. Obciąć skrzydełka poniżej łokci. Ułożyć kaczkę na desce skórą do dołu. Odciąć skórę wokół podudzia i wyciągnąć
GRUBY WAŁEKSezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis. Składniki: 2 Udka z kurczaka
R'n'G KitchenPyszna pizza domowa z salami na cienkim spodzie z przygotowanym domowym sosem pomidorowym. Pizza jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak możecie modyfikować i będzie
Kuchcik gotujeBardzo dobre te naleśniki, zupełnie inna konsystencja jak na mleku. Bardzo miękkie i delikatne. Jak nie trzeba patrzeć na kalorie to bardzo polecam, ponieważ są naprawdę
Kuchnia PokoleńGdy ostatnio gościliśmy szwagierkę i szwagra, pojawił się pomysł zrobienia drinka z szampana. A jako że czwórka młodych ludzi była otwarta na eksperymenty, narodziło się coś
Proste-przepisy.pl