znikają podane w miseczce i posypane cukrem-takie uwielbia moja córka, a mi się zachciało galaretki z truskawką i tak powstał deser iście truskawkowy, bardziej truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę przystało. Składniki: 5 galaretek truskawkowych 400 ml śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka zagęszczonego(...)bądź zwykła tortownica. Formę na deser należy wysmarować oliwą, lub opłukać zimną wodą, następnie wlać galaretkę bez owoców i wstawić ją do lodówki, by zastygła. Śmietanę ubić z drugim cukrem waniliowym ( a kto lubi słodsze desery może odrobinę posłodzić śmietanę). Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i w zimnym mleku. Wymieszać żelatynę ze śmietaną i wylać
na moim stole...prażone firmy Reypol zachwycają swoim smakiem, można je nawet jeść prosto ze słoiczka, są wyraziste, słodkie i smaczne. W mojej kuchni w przyszłości sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych i innych ciast . składniki na 1 formę ciasta 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 200g kwaśnej śmietany 250 g masła 2 łyżeczki proszku(...)nagrzanym do 180 st.C. piekarniku do zarumienienia wierzchu ciasta .Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika wykładamy na nie prażone jabłka i posypujemy cynamonem a wierzch jabłek przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180st. C. około 45 minut . Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .Ciasto posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy ubitą śmietaną
Smakowite DaniaTak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam
My Culinary ArtDuszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe
Kuchnia z widokiem na ogródludzi, którzy nas do tego zaczynają zniechęcać. 2. CZYSZCZENIE LODÓWKI Pozbywamy się produktów, które nie pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz(...)DZIAŁAMY WEDŁUG USTALONEGO PLANU. Po pierwsze planujemy posiłki i robimy listę zakupów na cały tydzień, pamiętając by w pełni wykorzystywać to, co przygotujemy. Po drugie wyznaczamy sobie czas w ciągu dnia na aktywność fizyczną oraz pogłębianie wiedzy na temat zdrowego żywienia (dla ułatwienia korzystamy z porad dietetyka). 5. PLANUJEMY NAJLEPSZĄ DLA NAS AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ
Życie na widelcuniesamowite zdjęcia i, co najważniejsze, NIEZWYKŁE PRZEPISY. Sophie tak pięknie pisze, ozdabia każdą potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika(...)gałki muszkatołowej 1, 1/2 szklanki moreli suszonych, posiekanych olej kokosowy do nasmarowania blachy (opcjonalnie) jagody do posypania Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj płatki, dynię, migdały,wiórki i sezam. W drugiej zmieszaj miód z sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj przyprawy:cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj
Gotowanie to kochanieświetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży por korzeń pietruszki sól, pieprz czarny suszona natka pietruszki ¼ cytryny płat ciasta francuskiego żółtko jajka płatki(...)Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około
Pyry na Gazmiałam miejsca w lodówce, a mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny(...)wstawiamy do niego połowę dyni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odchylamy kawałek folii. Gotową dynię wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową. Za pomocą łyżki wydrapujemy miąższ z dyni i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie porcjami przekładamy na sito ustawione nad dużą miską i zostawiamy każdą porcję
W poszukiwaniu inspiracjisłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe, z suszonych(...)ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę
Świat Ciastatoaletka oraz lodówka :) nowa :) 6 Mieszkanie czy dom ? Mieszkałam i w bloku i w domku, więc mam porównanie :) Wybrałabym domek. Po pierwsze jest większy niż mieszkanie, po drugie nie masz wścibskich sąsiadów zaglądających w okna :) 7 Kto prowadzi domowy budżet ? Ja opłacam rachunki przez internet, robię spożywcze zakupy - razem ustalamy co zjemy i co gotujemy. Większe(...)zabawy Paulinę , Gosię , Justynę , Magdę , Monikę , Iwonkę , Ewę oraz Sabinę i Dorotę czyli dziewczynki z mojej wspaniałej GRUPY BABECZEK KULINARNYCH. Weekend był wyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą
Magiczne Życie MartySkładniki: 60 dag mielone z szynki, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula, 1 średnia papryczka chilli, 2 łyżeczki kucharek, 1/2
W Mojej Kuchni Lubięobiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka(...)czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane. Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki
Salonik smakówSkładniki: 2 tortille 1 pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka
My Culinary ArtWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego pojawia się coraz więcej przepisów na świąteczne wypieki i wielkanocne dania. Mi z pomocą przyszło moje ulubione kakao DecoMorreno. Jest w mojej kuchni od lat, a niedawno otrzymana przesyłka sprawiła, że postanowiłam wykorzystać go do zrobienia wielkanocnej babki. Przyznaję, że wyszła bardzo dobra. Jak na moją pierwszą samodzielnie wykonaną babkę to jest(...)miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór. Ciasto wstawić
Pasja Smakuzasadzie smak wydaje mi się identyczny jak dzień wcześniej. Czuć, że chleb nie był zrobiony ani dziś, ani wczoraj, ale jest bardzo smaczny, nadal bez najmniejszego problemu da się go jeść. Naprawdę nie powstydziłbym się zrobić komuś kanapki z tym chlebem. Zwłaszcza, że w kanapce smakuje jakby był zupełnie świeży, wędlina z sałatą skutecznie ukrywają jego wiek. DZIEŃ 8: Myślę(...)bardzo i czerstwy chleb właśnie na tę zupę chciałem wykorzystać. A teraz się nie uda i nie dowiem się jak smakuje. A wy nie dostaniecie przepisu :( Cóż... Z drugiej strony nie ma powodów do narzekań, chleb trzymany w lnianym worku wytrzymał prawie dwa razy dłużej niż ten trzymany w reklamówce. Dla przypomnienia: w reklamówce 5 dni, w lnianym worku
Marder&Marder Manufacture