Przygotowanie tej sałatki zajmuje niecałe 20 minut. Jest ona zdrowa i zawiera sporo kwasów omeg 3, bardzo potrzebnych naszemu organizmowi. Sałatka z wędzonym łososiem doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie, albo jako sałatka na spotkanie w gronie znajomych. Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem: miks sałat 1 kulka mozzarelli 2 opakowania łososia sałatkowego (200g) 1 mała szalotka(...)dodaję, żadnego dressingu, bowiem pomidory i mozzarella puszczą odrobinę swoich soków i powstanie nam naturalny dressing. A może Wy macie jakiś pomysł na fajny dressing do tej sałatki, dajcie proszę znać w komentarzach, chętnie go wykorzystam następnym razem. Post Sałatka z wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy quinoę dzień(...)ziele angielskie, trochę soli, pokrojona w grubą kostkę paprykę i cukinię, dusimy wszystko, mieszając co jakiś czas. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobna kosteczkę, przesmażamy na drugiej patelni i gdy się rozpadną, odparuje z nich trochę wody, a papryka i cukinia zmiękną (trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowały) łączymy wszystko razem, doprawiamy papryką, majerankiem, solą
Quinoa Raz!oraz mąkę żytnią razową wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, serek mascarpone i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnie mleko, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe, ale nie gorące stopione(...)czasie ciasto podzielić na 12 równych części (ewentualnie 15 mniejszych). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2-3 łyżki jagód (im więcej damy ich do środka, tym jagodzianki smaczniejsze!) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w podłużną bułeczkę. Jagodzianki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości
Nastoletnie Wypiekaniekacze piersi z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w kolejnym odcinku "Okrasa łamie przepisy" pod tytułem "Polskie jabłko". Kupiłam więc piersi i wzięłam się do roboty. Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną kaczkę na nadchodzące(...)pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy na drugą stronę, aby lekko się zezłociło. Powinno to trwać dosłownie chwilę. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na 8 minut. W międzyczasie na patelnię na której smażyło
Kulinarne przygody GatityMamy drugą połowę października, więc najwyższy czas na porcję polecanych blogów. Brulion spadochroniarza - skąd nazwa? poszperajcie u Magdy, znajdziecie odpowiedź :) Dlaczego polecam Magdę? bo przede wszystkim jest niezwykle ciepłą osobą, czytając jej wpisy i komentarze uśmiecham się do niej. Poza tym, oczywiście, fajnie gotuje, gdyby nie to, nie zaglądałabym przecież do niej :) Pożeraczkę znają(...)mojego pobytu w Londynie. Patrycja należy do tego wyjątkowego grona blogerek, które zawsze są sobą. Nie udaje, nie jest sztuczna, nie goni za popularnością za wszelką cenę. Patrycji nie da się nie lubić. Sami sprawdźcie. Na koniec coś dla prawdziwych mężczyzn :) Reaktor stylu tak pisze o sobie: To nie jest kolejny blog o modzie. To nie jest pompatyczny
Codzienna kuchnia niecodziennaBeskidzie Niskim na szczycie Zamczyska. Tak to będzie zimne ciacho pełne wspomnień. Zniknie zapewne w pół dnia. Połowa ,jak zwykle pójdzie na testowanie ,czy aby wszystko należycie stężało, a druga, no cóż, na normalną degustację- moją i moich gości. Kiedy piszę ten przepis, po zimnym ciasteczku pozostały wspomnienia zaledwie, gdyż Gość w dom Bóg w dom, a Włoch(...)brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn - 150 g soku z czarnej porzeczki - 150 g gorącej wody 1 galaretka czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem
Z Kuchni Do Kuchnijuż drugi dzień błękitne i bez chmurki, ludzie jacyś tacy radośniejsi, aż chce się żyć! I mnie się więcej chce, znów piekę chleby na zakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie ciepło, słońce i rower! :) Czuję, że moje życie powoli wraca na spokojniejsze tory. No, może tylko pracy mogłoby być trochę mniej(...)kontrast. Jest też fantastyczna na upalne dni, można ją podawać jako chłodnik i podana z białym pieczywem lub chlebkiem naan będzie świetną letnia przekąską. Jeśli zrobicie sobie danie indyjskie, np. vindaloo , kormę albo tikka masala to koniecznie zróbcie sobie do tego raitę - gwarantuję Wam, że taki posiłek to będzie niezapomniana, kulinarna przygoda
Kuchnia PrezydentowejSprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec. Składniki: 200 g ryżu 1 główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie(...)będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu i zwijaj dośćciasno od nasady. Zwiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki
prawdziwe jedzeniesię czy przygotowanie ryżu na mleku jest aby na pewno tak trudne, że nie możemy sprawić sobie własnego Belriso? Odpowiedź jest zdecydowanie jednoznaczna. Próby przygotowania "uzdrowionych" zamienników popularnych dań, szczególnie te zakończone sukcesem, należą do moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Mnóstwo produktów, podobnie jak w tym przypadku, zawiera całą masę zbędnych dodatków. Niektóre konserwanty są oczywiście konieczne(...)sprawa nie jest wcale skomplikowana i gwarantuję, że nie przeżyjecie rozczarowania pt. "znowu nie wyszło". Tak przygotowany ryż można pożywać na ciepło i na zimno, jednak osobiście preferuję opcję drugą. Ja przygotowałam deser bez żadnych słodzących dodatków, ale równie dobrze można dodać trochę miodu. Całość jest pysznie mleczna, kremowa i co najważniejsze- prawdziwie owocowa! Porcja to 356kcal
peanutbuttermonsterzwykle z bialej maki,bo moje racuchy zrobilam z maki orkiszowej.Mozesz je zrobic jednak z maki pelnoziarnistej w calosci lub wymieszac ze zwykla w dowolnej proporcji.Jedynym mankamentem tego dania jest stanie przy patelni w taki upal,choc to swietna lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj:klik.Skladniki(...)ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy przyrumienia ,odwrocic i smazyc z drugiej strony.Usmazone ,ukladac na talerzu wylozonym papierowym recznikiem celem odsaczenia nadmiaru tluszczuJeszcze cieple,posypac cukrem pudrem.Podawac mozliwie zaraz po upieczeniu.Nie przetrzymywac za dlugo w cieple,lepiej pozniej upiec druga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :) Ciasto orzechowo - jabłkowe Składniki: kostka margaryny 3,5 dag mąki -> dałam o wiele więcej, ponieważ było za mało według mnie (ok.4,5 - 5 dag) 150 dag cukru 2 łyżki śmietany (u mnie 24%) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodajemy cynamon i galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min). 3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając. 4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce conajmniej na 1 godz. Smacznego
charlotte gotujesmażenia naleśników wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Czyli nadaje się dla tych co liczą kalorie, a zawartość tłuszczu w daniu staje się dla nich barierą nie do przejścia. Naleśnikarka jest bardzo lekka, ma dużą moc 1250 W, bardzo szybko się nagrzewa i równie szybko stygnie po wyłaczeniu. Do tego(...)powierzchni, bo to wymaga pewnej wprawy, miały w tym pomóc dołączone do zestawu drewniane gadżety, niestety tym przeznaczonym do rozsmarowywania ciasta nie potrafiłam się posługiwać, ale podczas smażenia drugiego naleśnika świetnie mi to już szło za pomocą silikonowej łopatki, ale drewniana łopatka do odwracania naleśników spełnia doskonale swoją rolę. Minusem naleśnikarki jest to, że potrzebuje niestety sporej powierzchni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest rabarbar!!! Hurra! Crumble, to obok deserów z jogurtem greckim i serników czekoladowych, moje najulubieńsze słodkie danie:) Choć słodkie to może za dużo powiedziane, te specjały smakują mi właśnie dlatego, że nie są jakoś specjalnie słodkie;) Składniki na 3 porcje: * 400-500 g rabarbaru pociętego na kawałki * 50 g fruktozy + 1 łyżeczka(...)posypuję równomiernie kruszonką, na wierzch dodaję orzechy i żurawinę. Zapiekam 25 min. Jem samo, albo z gałką lodów albo z bitą śmietaną, albo i z jednym i z drugim:) Koniecznie należy choć raz w życiu zrobić taki deser! Na jednym razie prawdopodobnie się nie skończy;) Na zdjęciu rabarbar jest słabo widoczny, bo było go mniej niż powinno być
Zdrowa Kuchnia SowyKrwawa Mary to klasyczny, ostro-słodki drink na bazie soku pomidorowego. Można go kochać lub nienawidzić, ale ciężko przejść koło niego obojętnie. Ja mam dla Was
Proste-przepisy.plDziś będzie odświeżająco, smacznie i jak zawsze z górą witamin!. 1 warstwa: truskawki, biała czekolada, ksylitol i granat. 2 warstwa: kiwi, limonka, jabłko, i ksylitol
Kuchnia PROzdrowotna