drugie danie - 14640 przepisów (strona:570/976)

Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 99

lodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą rozmarynu - lody, których kolor już na zawsze wpiszę się we wrześniową paletę. Lody, których smak długo nie da o sobie zapomnieć. Zmalujcie sobie takie lody, koniecznie!  LODY WINOGRONOWE Z NUTĄ ROZMARYNU  CONCORD GRAPES ICE CREAM Co mogę o nich napisać? Są doskonale. Winogrona concord i rozmaryn to para doskonała(...)mocno, aby nie zmielić pestek.   Następnie odcedzić dokładnie na gęstym sicie. Otrzymany w ten sposób sok odstawić do zupełnego wystudzenia.  W tym czasie do drugiego, mniejszego rondla wlać śmietanę, mleko i dodać połowę cukru i podgrzewać delikatnie na małym ogniu.  W misce ubić żółtka z resztą cukru. Podgrzaną masę śmietanową wlewać stopniowo do żółtek ubijając

KUCHARNIA
sałatka z krabimi paluszkami i makaronem 147

sałatka z paluszkami kraba składniki  250 g krabowych paluszków 1,5 szklanki dowolnego makaronu  1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka sok z połowy cytryny

Miód i pieprz
Karkówka duszona w sosie własnym 101

Polecam przepis na pyszny obiad: soczysta i mięciutka karkówka duszona z cebulą w sosie. Składniki: 4 plastry karkówki 2 cebule mąka pszenna 2 łyżeczki słodkiego sosu

e-PrzepisyKulinarne
Uszka z wiśniami 107

Latem bardzo lubię zupy owocowe z makaronem, miałam nadmiar wiśni i postanowiłam zrobić uszka z wiśniami, robi je się dość szybko i są bardzo smaczne. Podaję

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego 150

SKŁADNIKI: 400 g  kaszy jaglanej 800-1000 g mięsa wieprzowego z szynki (zmielić na średnich oczkach) 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do

ClauditteMissCooking
Zapiekanka ziemniaczana z burakami 277

Lubicie buraki? Ja bardzo, dlatego postanowiłam je wykorzystać do pysznej i prostej zapiekanki. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 4 buraki czerwone 2 cebule 2 jajka 300

e-PrzepisyKulinarne
Eklerki z bitą śmietaną i malinami + film 107

Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się

Smakowite Dania
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 250

   Lubimy gołąbki, więc robimy ich dużo. Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale. Aby je zrobić musimy zgromadzić: -2 solidne włoskie kapusty -ok. 1

Maminek kulinarny
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 166

Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało

Delicious Titbits
Placuszki śmietanowe 30329

Czasami nam się zdarza że nie mamy czasu na przygotowanie normalnego obiadu . Zastanawiamy się wtedy co tu przygotować na szybko :) Ja  dzisiaj polecam Wam takie

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe Krówki - mleczne cukierki 127

już długi czas. W końcu zakupienie papierków do ich zapakowania zmobilizowało mnie bym je przygotowała. Za pierwszym razem nie wyczułam dobrze czasu gotowania i zbyt mi się skarmelizowały. Za drugim razem poszło lepiej i nadawały się do zjedzenia :).    Dla kogo: dla miłośników "mordoklejek" dla fanów słodyczy domowej roboty dla lubiących karmelowe smaki Składniki: 500g mleka 250g(...)małe prostokąty. Można zawinąć w specjalne papierki do cukierków lub w pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego wlać mleko, dosypać cukier, dać masło oraz ekstrakt. Podgrzać całość 5 min./98 stopni/ obr. 2. Potem zamiast miarki nałożyć koszyczek na pokrywę i gotować 35min./Varoma/obr. 4. Podczas gotowania warto ostrożnie zaglądać i zerkać

Mania Wypiekania
Kalafiorowo-ziemniaczana sałatka z parówkami 144

ziemniaczanej. Dodatek kalafiora oraz podsmażonych parówek nadaje jej troszkę nowego oblicza – przynajmniej wg mnie. Sałatka jest smaczna i sycąca. Sprawdzi się na imprezowym stole oraz jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych(...)Marchewkę oraz ziemniaki gotowałam w tym samym dużym garnku. Należy uważać, by warzywa zbyt mocno się nie rozgotowały – nie mogą się rozpadać. Przepis pochodzi z książki: Sałatki i dania z warzyw s. Marii

Smaki Na Talerzu
Warsztaty kulinarne Pasta fresca część 2 134

Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie, ale przy okazji dużo się nauczyłam i świetnie bawiłam ! W warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirpool, która mieści się w klimatycznym Soho Factory  odbyła się druga część warsztatów z włoskim makaronem w roli głównej. Prowadzącą była Cristina, rodowita Rzymianka, przeurocza osoba z ogromem pozytywnej energii i oczywiście wiedzy kulinarnej. Z uczestnikami warsztatów dzieli się smakami(...)trakcie warsztatów przygotowaliśmy ciasto na płaty do lasagne, na makaron pappardelle i strascinati. Lasagne przygotowaliśmy w aluminiowych foremkach, które potem zabraliśmy do domu. Tam wystarczyło tylko włożyć danie do piekarnika, zapiec i pyszny włoski obiad był gotowy ! Na wynos dostaliśmy też świeże ciasto na makaron, który później mieliśmy za zadanie rozwałkować i pokroić w piękne tagialtelle

Kulinarne przygody Gatity
Gryczane nalesniki 146

jedno z moich popisowych dań. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak jest tak naprawdę lekko gryczany, ale też dzięki przyprawom i konfiturze ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;)  uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią(...)około pół godziny, ale może być i dłużej. Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Nalewamy z kielicha odpowiednią porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i powtórnie smażymy. Przed każdym nałożeniem ciasta na patelnie, wymieszać lub miksować chwilę

Życie zaczyna się w kuchni
(nie)marcińskie rogale Ewy Wachowicz 222

jajek 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła nadzienie: 100 g maku 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel gorącej wody ponadto: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Drożdże rozpuścić(...)pokroić na długie trójkąty. Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 minut. (Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie!) Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok 20 minut, na złoty kolor. Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi. Rogale

6niebo