Pyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru(...)rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki. Do każdego wlewamy 3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony) gotujemy, do pozostałej części soczku (w oddzielnych szklankach zielony i czerwony) wsypujemy po jednym budyniu i po łyżce cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie
Aga w kuchnikolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala (4 porcje) Składniki: oliwa(...)cykorię, przekrojoną stroną do dołu, 2 gałązki tymianku i czosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona. Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając
karmelowyProste i bardzo tanie danie z kurczaka, niewymagające specjalnego wysiłku i umiejętności. Jeśli jesteś gospodynią domową (lub nawet studentem wyższego roku) to pewnie nie masz co dalej czytać - ten (jak i inne niektóre przepisy nie są raczej dla Ciebie), to coś z kim każda osoba doświadczona w kuchni nie ma najmniejszych problemów. Składniki: - udko z kurczaka(...)odskakujemy na chwile bo tłuszcz zaczyna pryskać bo prawdopodobnie nie chciało wam się dobrze osuszyć kurczaka po umyciu. Smażymy kurczaka przez 3-4 minuty po czym odwracamy go na drugą stronę. Smażenie w wysokiej temperaturze powoduje że skórka będzie bardziej chrupiąca. Gdy udko jest wstępnie obsmażone z obu stron, zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy (najlepiej pod przykryciem) dalsze
Tanie przepisy studenckieWolnowar cały czas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin i gotowe. Mięso bardzo miękkie ( uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej ), sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega(...)umyć, osuszyć, starannie oczyścić z błon. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Na dno misy nalać 2 - 3 łyżki marynaty, na nie j ułożyć polędwiczki - jedna obok drugiej, i zalać resztą marynaty. Ustawić na program low i gotować 5 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie. Po 2 i po 4 godzinach można polędwiczki odwrócić
Stare Garycukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao(...)stężeje, przekładamy ciasto.5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!***Ponieważ po upieczeniu ciasta zostało mi 5 żółtek, postanowiłam coś z nimi zrobić. Niestety samych żółtek nie da się zamrozić jak białek i ponownie użyć. Zrobiłam coś innego :) Otóż zagniotłam ciasto kruche i zamroziłam. Będzie w sam raz na szarlotkę lub kruche babeczki
Kuchnia domowa Anijajkiem.Do przygotowania jej zainspirowała mnie Asia chwaląc się wielkanocnymi sakiewkami. Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki.Składniki sałatki:sałata lodowa,groszek zielony konserwowy,ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili),boczek wędzony,zielona pietruszka,jajka.Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się(...)przez kilka minut gotować na delikatnym ogniu. (Delikatne wrzenie sprawia, że ugotowane białko nie staje się twarde. Porównajcie sami gotując jedno jajko na mocnym ogniu, a drugie na delikatnym, a sami przekonacie się, jaka jest między nimi różnica.)Ugotowane jajka wyjąć z folii i ułożyć na środku półmiska. Sałatkę możemy podać z dowolnym
Codzienna kuchnia niecodziennabogatą ofertą oraz atrakcyjnymi promocjami ( KLIK ). Wybór produktów jest naprawdę bardzo duży i każdy znajdzie coś dla siebie, a jeśli jednak czegoś Wam brakuje- nie ma problemu! Dajcie znać tutaj . Wkrótce zapraszam również po przepisy z nowymi produktami oraz recenzje. A teraz powrót do konkretów. Sam omlet to 232,4kcal w tym 16,4g białka , 6,1g tłuszczu(...)pokrojonym bananem Dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciem Po około 1,5 minuty przekręcić ostrożnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze około 1 minuty Później pozostaje dodać ulubione dodatki i nieziemsko pyszny i puszysty omlet gotowy
peanutbuttermonsterzmianę raz to, kilka dni tamto. Aż kiedyś zrobiłam sobie śniadanie zupełnie dla mnie nietypowe, czyli naleśniki, które zawsze kojarzyły mi się (i tak je jadłam dotychczas) z daniem obiadowym. Tymczasem bardzo mi zasmakowało takie śniadanko i od tego czasu serwuję sobie bardzo często a to naleśnik, a to omlet czy inną wariację na temat. Dzisiaj na poczekaniu skomponowałam(...)mleko umieściłam w misce i lekko ubiłam. Wylałam na rozgrzaną patelnię, na której rozpuściłam masło i smażyłam na raczej małym ogniu najpierw z jednej strony, a potem chwilkę z drugiej. Ściągnęłam omlet z patelni, na połowie rozłożyłam jabłka i posypałam startą kostką czekolady, a wierzch fruktozą. Zrobiłam szybką sesję foto i rozpłynęłam się w zachwycie;) Kolejne fazy - omlet
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis na tą golonkę znalazłam na galerii potraw i od razu mnie zaintrygowała, ponieważ zawsze robiłam golonkę w wersji gotowanej. Postanowiłam spróbować wersje pieczoną no i
Pieguskowa KuchniaRyby są szybkie do przyrządzenia, prawda? Większości wystarczy pieprz, sól, kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone
Karo in the KitchenZnalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne
Kuchnia PokoleńChoć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej
Trzeci talerz1100 g szynki w jednym kawałku 1 łyżeczka soli pieprz kolendra rozmaryn jałowiec szczypta chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1
Gotowanie jest łatweOwsiane placuszki bananowe Zapraszam do obejrzenia filmiku :) scroll down for English Pyszny zamiennik tradycyjnych naleśników amerykańskich (pankejków). Te tradycyjne robi się z mąki pszennej z dodatkiem
Bazując na smakuHej! dziś zaprezentuje się dama wczesnej jesieni :). Tej pory roku co prawda jeszcze nie ma, ale na półkach sklepowych już dostaniemy antonówkę :). Ta stara odmiana jabłoni
Kuchnia PROzdrowotna