drugie danie - 14640 przepisów (strona:554/976)

Wigilijny barszcz po mojemu 156

końca tego elaboratu zapraszam na barszczyk :) Mój własny, a nie z torebki :)Mój barszcz wigilijny nie jest niestety postny. Tutaj "od zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :)Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury, wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka(...)inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku.Teraz barszcz gotuje się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka po Bretońsku 161

części smaku - zawsze można wziąć espumisan ;) )  Wlewamy dwa razy tyle wody co fasolki Dodajemy polowe boczku jeśli mamy wędzony to właśnie tą część - od razu odcinamy skórkę z drugiego boczku ( znajdującą się na dole ) i też dodajemy do fasolki dokładamy jeszcze ziele angielskie i listek laurowy Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości Dodajemy koncentrat jeśli jest(...)się zrumieni Dodajemy ostrożnie chochelkę wywaru z garnka z fasolą Po wymieszaniu wlewamy do reszty fasolki Przyprawiamy solą , pieprzem , majerankiem , łyżką musztardy i czosnkiem . Smacznego :) To danie jak wiadomo nie jest dietetyczne , ale proponuje do gorącej fasolki na talerzu dodać łyżkę kwaśnej śmietany i kilka wiórek zimnego masła - totalna rozpusta ( ale jaka smaczna

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 231

śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka) 0,4 l mleka 1/4 szkl. cukru pudru (lub więcej jak ktoś lubi słodsze) 100 g masła wiórki kokosowe (do smaku, dałam 0,5 szkl.) Dodatkowo puszka ananasa Przygotowanie Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dod ać orzechy i start ą marchewkę , wymieszać. W oddzielnej miseczce u trzepać widelcem 2 jajka . Dolać(...)przestudzony budyń , wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wy łożyć na pierwszy blat ciast a. Wyłożyć cząstki ananasa (ja lubię wi ę c nie żałowałam :)). Przykryć drugim blatem. Na łożyć masę budyniową i udekorować. Wstawić na noc do lodówki. Przechowy wać w lodówce. Notatki Torcik n a trzeci dzień jest również świetn y (i nawet bardziej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jesienny deser z pigwą 218

Hej! Jesień hula pełną parą!. Przeżywamy pierwsze przeziębienia, kręcimy gałką kaloryfera a w kieszeni zapas chusteczek :) Tylko czekamy na to by wrócić do domu i się

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto dyniowe z gruszkami 92

Miranda. Dynia daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Tak naprawdę to można ja dodać do każdego dania. Według mnie najlepiej sprawdzi się tu upieczona dynia. Pieczona wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie(...)sałatki z makaronem czy też z kaszą. Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem feta. Dynia jest również wspaniałym składnikiem dań na słodko. Zmiksowana z miodem będzie podstawą smoothie lub jakiegoś deseru na zimno. Można ją wykorzystać jako słodki farsz do kruchej tarty lub składnik ciasta drożdżowego czy też

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety w polędwiczki wieprzowej 145

Moja radosna twórczość na dziś to kotleciki z polędwiczki wieprzowej w marynacie musztardowej, smażone w płatkach owsianych ( przepis autorski) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa olej do smażenia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 189

gęsi. Miał on również wpływ na pieczenie rogali świętomarcińskich, równie popularnych tego dnia szczególnie w Poznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku(...)mięso smażymy na suchej patelni (skórą do dołu) na małym ogniu. Chodzi o to, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu znajdującego się w skórze. Po kilku minutach przekładamy mięso na drugą stronę i lekko podsmażamy. Mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec w piekarniku. Z patelni odlewamy połowę tłuszczu np. do małego garnuszka, który wytopił się ze skóry

Kierunekuchnia
Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 130

przed dodaniem kolejnego. Masa na pączusie powinna być gęsta i jednolita. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej, formując okrągłe pączusie.  Pączusie smażymy na zloty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. **** PREPARAZIONE Frittelle(...)padella larga. Con l'aiuto di 2 cucchiaini, prelevate piccole porzioni di impasto e fatele scivolare nell'olio. Fate dorare le frittelle e scolatele con la schiumarola su carta da cucina. Krem pasticcera Żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy  m ą k ę oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec

La grande e la piccola cuoca
Dorsz w porach z pieczarkami - dieta szybka przemiana - faza II 151

diety, ponieważ 3 posiłki główne i 2 przekąski to tylko proteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą. Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne. Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie. Aż trudno(...)oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez kilka minut. Dodać umyty, pokrojony dowolnie por. Podlać bulionem i dusić około 5 minut pod przykryciem. Posolić do smaku w międzyczasie na drugiej, mocno rozgrzanej patelni ułożyć dorsza i obsmażyć z obu stron po kilka minut, aż mięso zbieleje. Podlać 2-3 łyżkami bulionu, przykryć i dusić około 5 minut na kołderce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piątek: Gołąbki z dorszem 114

Tradycyjne polskie danie w nowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4 porcje): ok. 40 zł Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis(...)wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. Druga wersja, opisana w tym przepisie, zawiera połączenie ryby, wcześniej zamacerownej w oliwie z kolendrą z podsmażonym chorizo. Gołąbki z takim nadzieniem mają charakter, są lekko pikantne i aromatyczne. Jeszcze słowo

Niedzielny kucharz
Klasyczne pancake’sy z syropem klonowym 252

Panecake’sy to klasyczne danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem pudrem, albo dżemem… możecie je podać i jeść dosłownie ze wszystkim na co macie ochotę :) Przygotowanie pancakesów nie jest ani trudne ani czasochłonne :) Pancake’sy z syropem klonowym(...)masłem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy z dwóch stron na rumiany kolor dość grube placuszki. Usmażone pancakes’y odsączamy do papierowym ręczniku, układamy jeden na drugim i polewamy syropem klonowym. Smacznego! Post Klasyczne pancake’sy z syropem klonowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Batony mocy- energetyczna przekąska która doda Ci poweru na cały dzień 156

mega zdrowa przekąska- idealna również na drugie śniadanie. Do szkoły będzie jak znalazł. Zaspokaja potrzebę słodyczy a do tego jest nieprzyzwoicie zdrowa. Zaczęłam nawet robić listę witamin i minerałów w które te batoniki są bogate dzięki swym składnikom, ale poległam, bo wyszedłby materiał na drugi post- tyle tego jest- magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B, witamina(...)stanie. 2 łyżek nasion chia siemię lniane- też ok 2 łyżek I teraz uwaga-kombinujcie z proporcjami wedle uznania- dla mnie te podane tu są najwłaściwsze. Jeśli danego składnika nie macie (poza masłem i miodem/syropem) możecie go pominąć bądź zastąpić innym- orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami, granolą, bądź tym co tam kochacie. Kiedyś nie dodawałam np. płatków ale robią fajną robotę

Arbuziaki
Spaghetti z cukinii 139

sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti.  Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej będzie pokroić cukinię w cienkie plastry(...)masz "długie zęby" są dla Ciebie dwa wyjścia. Pierwsze: zblanszuj ją we wrzątku, następnie dodaj do niej wszystkie składniki, wymieszaj, dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku. Drugie: podsmaż ją wraz ze wszystkimi składnikami na patelni, najlepiej na dobrej jakości oliwie z oliwek lub, jak robię to ja - na oliwie z suszonych pomidorów. Dodatkowa rada: Nigdy

Garniec Magalie
Pizza z figami i szynką prosciutto 137

Dzień Dobry! Poniedziałek! Zazwyczaj w ten dzień jest coś słodkiego, więc dziś figi – a one też są słodkie więc chyba zaliczone Jedną z rzeczy, które

PaleoLife