drugie danie - 14640 przepisów (strona:550/976)

SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI (NAJLEPSZE) 201

jest nieziemski... :)  Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy doda Wam energii i rozweseli w te chłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam Delfiko) 1 łyżeczka ekstraktu(...)Teraz wlej roztopioną czekoladę, zmiksuj masę dokładnie, a następnie wsyp mąkę i ponownie zmiksuj tylko do połączenia się składników. 3/4 masy przełóż do formy. Pozostałe odłóż na bok. W drugiej misce utrzyj serek kremowy z resztą cukru, ekstraktem (lub cukrem waniliowym) oraz 2 jajkami na gładką masę. Wylej masę serową na czekoladową. Na wierzch wyłóż niedbale (ja robiłam kleksy

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami 116

Zorientowałam się ostatnio, że nie mam na blogu przepisu na zupę dyniową! Jako fanka zup i przede wszystkim jako fanka dyni czuję się w obowiązku szybko

Cooking for Emily
filet z kurczaka w bakłażanie z kozim serem 153

Efektowne, lekkie danie, a do tego nieskomplikowane. Wymaga poświęcenia nieco czasu i pracy, ale efekt jest tego wart :) Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 2 bakłażany - plasterki koziego sera (tyle ile wyjdzie nam roladek) - pęczek szczypiorku (cieniutkiego) - puszka pomidorów - mała cebula - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - bazylia - sól, pieprz - ryż do podania - oliwa Filety dokładnie umyć, osuszyć(...)posypać solą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości. Ostudzić. Teraz mamy czas na przygotowanie sosu: W rondlu na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę i drugą połowę czosnku, dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cook&Love
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 204

wysokości foremki), lekko dociskając wyrównaj powierzchnię ciasta. Odstaw foremki z ciastem do drugiego wyrastania pod przykryciem, na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Czas wyrastania zależy oczywiście od temperatury (drugie wyrastanie mo że odby wać się w lodówce, trwa wtedy około 8 godzin) i od siły drożdży Wyrastanie należy jednak zakończyć wczesniej, jeśli ciasto dotrze do górnych rantów(...)Jeśli nie , możesz wtedy wyj ę ty z foremek c hleb ws t awić na kratce do stygnacego piekarnika na 4 - 5 minut, aby „doszedł”.  Zanim pokroisz chleb, daj mu całkowicie ostygnąć na kratce. S macznego. Dwa chlebki - dwie kromki Kromka chleba z semoliny Miękisz i chrupiąca skórka Inspirowała ksążka Chleb. Jeffrey Hamelman

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekana kaszanka 204

       Sezon na grilla się zakończył , ale to nie znaczy że nie możemy sobie przygotować smacznej kaszanki . Kaszanka ma swoich fanów ale i

Mój Smak
Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana 151

smak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku. Ma różnorodne zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową(...)proszku Wykonanie: papryki umyć, przekroić  wzdłuż, następnie usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć na blaszce skórą do góry. Bakłażana pokroić w 2- cm plastry, ułożyć na drugiej blaszce. Warzywa skropić olejem. Piec w 230`C około 35 minut upieczone papryki przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia. Gdy się zaparzą skórę z papryki usuniesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym 235

mnie ostatnio dość dietetycznie, gdyż córa moja miała operację wycięcia wyrostka robaczkowego, więc nie tylko ona, ale cała moja familia spożywa lekkie dania, a to było strzałem w dziesiątkę :) Nie tylko dla tych, co na diecie :D Smacznie, zdrowo i pożywnie. Polecam ! Składniki : 2 podwójne piersi  z kurczaka  sól  3 ząbki czosnku słodka mielona papryka(...)przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7  min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem  Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam  wywarem i gotuję

Bea(u)ty kitchen
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 148

książce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo(...)miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka. Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę

karmelowy
Ciasto z połówkami jabłek 174

stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać ze śmietaną

Domowa cukiernia Ewy
Kwiatowa sałata 133

nich jest również bogata w witaminy. Już kilka kwiatów dodanych do sałatki, czy deseru nada daniu orginalnego wyglądu i wyrafinowanego smaku. Nigdy nie jedz jednak kwiatów, które zostały opryskane środkami ochrony roślin, pochodzących z kwiaciarni lub centrów ogrodniczych. Największą pewność da własny ogródek lub zebranie dziko rosnących kwiatów na łące z dala od ruchliwych dróg. Teraz  uroku serwowanym(...)powstania jednolitej emulsji na talerzykach rozłożyć sałatę, skropić przygotowanym winegretem, na końcu udekorować kwiatkami. W ten sposób sałatę można przygotować dużo wcześniej, a tuż przed podaniem skropić sosem. Drugi sposób to dokładne wymieszanie sałaty w salaterce z sosem winegret, tak by wszystkie listki oblepił sos. Wówczas sałatę podawać natychmiast  po wymieszaniu z sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciabatta z jarmużem, chipsem z szynki parmeńskiej, fasolką szparagową i serem 112

wolnego czasu dla siebie. Dziś doceniam chwile w kuchni, jednak nadal uwielbiam różne ciekawe kanapki, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, natomiast w smaku są lepsze niż niejedno wykwintne danie. Wystarczy kilka odpowiednich trików by oczarować nimi całą rodzinę. Kanapki również świetnie nadają się na wynos, np. do pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam(...)odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce 1060

przypomina mi czasy dzieciństwa. Oczywiście moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Podczas przygotowywania tej chrupiącej, grzybowej przekąski postanowiłam lekko poeksperymentować ze składnikami. Czy zawsze sos musi być tylko dodatkiem do dania? Oczywiście, że nie. Bardzo często udowadniam, to w moich kulinarnych propozycjach :) I tym razem mój pomysł okazał się smakowym sukcesem. Spróbujcie. Takie chrupiące pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce(...)czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką. Na patelni rozgrzewamy

Słodkie okruszki
Indyk z kurkami w płatkach migdałowych 167

Indyk z kurkami w płatkach migdałowych Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  20 minut Ilość porcji:                 3 Wartość kaloryczna:   290 kcal Składniki(...)dodaj do kurek w mleku, redukując sos na małym ogniu. Kotlety usmaż na dużym ogniu, wkładając ja na patelnię lekko skropioną oliwą.  Po dwóch, trzech minutach, przerzuć na drugą stronę,  poczekaj kolejną minutę i polej sosem kurkowo-migdałowym. Po kolejnych dwóch minutach można zajadać. Smacznego

Bazując na smaku
Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami 162

kolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula(...)odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy

Smaki Ewy
Berner Roesti 211

Szwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem

R'n'G Kitchen